Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
09 kol 2007, 14:23
Prije svega, želim sve pozdraviti!
Prvi put sam se uključila na forum ove stranice. Najviše me na to ponukalo jedno pitanje o jednom problemu. Naime, čitala sam da su vodene kozice u trudnoći opasne za trudnice koje nisu stekle imunitet, tj. koje ih nisu preboljele. U mom slučaju, imam imunitet, no da li se može odraziti na djete u utrobi. Trudna sam nekih 11 tjedana, no stariji sin mi na jesen ide u vrtić gdje postoji vrlo velika mogućnost da se on zarazi kozicama, i naravno strah me je zbog trudnoće. Da li netko ima ovakvog iskustva i kolika je stvarna opasnost za trudnoću. Pozdrav!
09 kol 2007, 14:28
Ako si ih ti preboljela beba ih ne može dobiti, mislim da sam dobro shvatila pitanje.
09 kol 2007, 14:38
DRAGA DANCHY...
Na ovaj forumsam dosla iz istog razloga kojeg si i ti došla-zbog vodenih kozica.Ti imaš sreću pošto si ih već preboljela.Ja sam dobila vodene kozice na samom početku trudnoće,nisam ih imala dok sam bila klinka i eto zadesile me baš onda kad sam zatrudnila.Vodene kozice su jako opasne za plod u PRVOM TROMJESJEČJU trudnoće!To ti govorim iz iskustva.No NA VELIKU SREĆU.moja se bebica razvija dobro,s 3d ultrazvukom se vidlo da je za sada super,valjda će tak i biti,,
Ti ne brini pošto si ih preboljela.A inače vodene kozice u prvom tromjesječju trudnoće bebi mogu jako škoditi,na rast različitih organa i daljnji razvitak.Mogučnost toga je mala,svega 9% od 100,no meni it ih 9% zadaje puno puno razmišljanja i muka,ali pomirila sam se s mogučnošću da nešt nebude u redu,al ja znam da će moja mrvica bit zdrava.
Dakle,ti ne brini,i ako češ tak biti mirnija,obrati se ginekologu za savijet koji će ti savjetovati isto,možda će te i uputiti na preventivno cjepljnje al sumnjam pošto si stekla imunitet.
ŽELIM TI UGODNU TRUDNOĆU SA ŠTO MANJE BRIGA I ŠTO VIŠE UŽIVANCIJE!
09 kol 2007, 14:48
[/url]http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=32442
Imaš tu temu otvorenu na NEPLODNOST I GENOKLOŠKI PROBLEMI podforumu,mislim da je stranica 3,pa i tamo možeš nešto pročitat.To pišem ak mine uspije ovaj gore link.
13 kol 2007, 00:37
Cure su ti sve rekle,ako imaš imunitet ne smeta,a i ne mora značiti da će ti stariji odmah pokupiti kozice ,moja starija ide već 2 godine i još ih nije imala,kad pogledaš bolje da ih dobije sad nego kad rodiš jer je zaštita koju daš bebi mala i u najvećem broju slučajeva i mala beba dobije kozice.
17 stu 2008, 11:43
nalazim se u panici !!
naime moj sin 6.god.dobio je vodene kozice a ja sam u 7.om tjednu.trudnoće i moja majka nije sigurna dali sam ih ja prebolila

,tako da sam luda od brige. MM trenutno rai i neznam kad ću stići do liječnika,a da stvar bude gora nemam simptome kozica ali evo jutros sam izmj.temp.37.
zanima me ukoliko i ne dobijem kozice da li je to opasno za plod s obzirom da neznam sa sigurnučću da li sam prebolila tu dječju bolest??
17 stu 2008, 11:56
Može biti opasno.
Pogotovo u ovako ranoj trudnoći.
Sad mislim da nema smisla živcirati se, jer ionako ne možeš ništa osim čekati idući uzv.
Držim fige da ih nemaš
17 stu 2008, 12:29
ako se dobro sjecam vodene kozice (to su ove krupne, jel?) opasne su u kasnoj trudnoci, a rubeola (sitne) u ranoj trudnoci. To sto mozes uraditi ti je test da vidis jesi li pokupila kozice. Ja sam radila taj test i smirilo me kada sam mislila da je moguce da imam rubeolu. Test pokaze dali imas starih antitjela, t.e. jesi li preljezala, a takodje jesi li zarazena. Kod nas se taj test radi u republickom zavodu za zdrsvstvenu zastitu. Pojma nemam kako je u hrvatskoj
17 stu 2008, 12:54
U kasnijoj trudnoći može se dogoditi recimo da se dijete rodi sa kozicama, ali obično je manja šansa za neke posljedice.
U ranoj mogu biti jako ozbiljne komplikacije npr. ožiljkci na koži, otećenja na očima, živčanom sustavu, srcu.
17 stu 2008, 13:05
kod mog A kozice su sitne nsu uopće krupne tako da sam zbunjena, i nisam primjetila vodene mjehuriće tako da mi ništa nije jasno.
svakako ču se raspotat za testiranje ali zanima me u slučaju da ja i nedobijem kozice da li je opasno za bebu obzirom da sam u bliskom kontaktu sa oboljelim???
17 stu 2008, 13:19
je, opasno je, ako ih nisi preboljela. nadam se da jesi i da ih neces ni dobiti

zato je pametno cijepiti vrticko dijete protziv kozica, ako trudnica iste nije preboljela, ili ne zna je li je ili nije.
17 stu 2008, 13:20
Pa ako ih ti dobiješ dobiti će ih možda i beba.
Ako ih ti ne dobiješ, nema straha za bebu.
Oblici kozica jako variraju. Može ih biti sto, a može samo jedna. Mogu biti velike i crvene, a
mogu biti sitni prištići. Sve to ima veze isključivo sa osobom koja ih ima, a ne sa
ostalima koji bi ih eventualno dobili.
edit: testiranje ti u ovom slučaju više nema smisla, jer sad kaj je tu je.
Eventualno ako ih ne dobiješ (a inkubacija ti je dva do tri tjednam, obično 12 dana), odeš
na testiranje i cijepiš se nakon trudnoće, jer u trudnoći ne smiješ.
04 pro 2008, 13:07
Evo da javim kako je sve dobbro prošlo. Više od 3 tjedna od pojave kozica i sve je ok
A da negovorim da sam bila kod dr itd itd. nisam baš zadovoljna s mojom dr.opće prakse dok dr.na infekt.svaka čast na uputama i savjetima
No nadam se da je priča sa kozicama iza mene iako sam na forumu pročitala da je mogiče da se beba mimo majke ipak zarazi sa kozicama da to ovisi o imunitetu majke

. a meni se to ne čini logično???
04 pro 2008, 14:03

baš super za dobre vijesti
I meni se čini nelogično da se beba može zaraziti mimo majke i nadam se da je ta priča završena.
05 pro 2008, 14:30
No nadam se da je priča sa kozicama iza mene iako sam na forumu pročitala da je mogiče da se beba mimo majke ipak zarazi sa kozicama da to ovisi o imunitetu majke . a meni se to ne čini logično???
ako je rijec o nerodjenom djetetu u maternici zene koja je kozice preboljela zaraza nije moguca.
01 lip 2009, 10:12
Kako sam trudna, a nisam sigurna da sam preboljela vodene kozice kao mala, htjela bih se testirati. Znam da se to provodi na uputnicu u Rockfellerovoj ul. u Zg, no ne da mi se ići gore bez auta i u gužvu, pa molim nekog tko zna gdje bi to mogla učiniti privatno?
01 lip 2009, 10:48
Probaj nazvati Brayer laboratorij.
tel.3776-870
A ne znam što ćeš sa time dobiti, jer se ionako ne smiješ cijepiti kad si
trudna, a djete ako ti ih dobije je zarazno i prije pojave simptoma
01 lip 2009, 10:52
Znam sve to, no ovako se ne usudim niti ući u vrtić , niti mogu malenu voditi doktoru jer postoji opasnost zaraze. To mi je sve komplicirano, jer to onda moraju raditi drugi za mene, ovako bi znala na čemu sam. A ako ona i pokupi , pedijatar mi je rekao da se virus rasprši u roku od 20min u zrak, tako da ako su djeca vani, teško da će doći poslije vrtića do nas doma.
07 lip 2009, 12:15
Nadovezat cu se na tvoje pitanje!
Dali je moguce da se virus prenese na bebu u trbuhu bez obzira sto ih je trudnica prebolila?
07 lip 2009, 23:21
ne. jednom kad se prebole vodene kozice organizam razvije antitijela na taj virus tako da opasnosti za bebu nema.
08 lip 2009, 19:15
O super onda!