fizijatar mi je rekao da se u svakoj trudnoći kralježnica iskrivi za 10 stupnjeva.
...pobogu, pa šta taj trabunja

...ne, nakon otpr. 25. godine kralježnica se fiksira, odn. odstupanja, daljnja iskrivljenja - nabolje ili nagore, iznose svega 1-2 stupnja... najveći problem je kad se diskovi između kralježaka pomjere ili isklizavaju, ali to se obično ne događa prije nekakve pristojne sredovječne dobi, a kod mnogih i nikako
...ja odem na kontrolu recimo, svakih 4-5 godina, zadnji put sam bila neposredno prije prošle trudnoće (i živa se smrzla kad sam saznala da sam bila na rendgenu 2 tjedna prije nego što sam začela), znači, prije oko 4,5 godine... i situacija je upravo takva kako sam gore opisala, stanje je - nepromijenjeno

...inače, moje iskustvo je takvo da se sa skoliozom zaista nije zezati, odn. da se jako ozbiljno treba prihvatiti i vježbi i nošenja steznika i već čega god ortoped preporuči, i tako se operacija i tek kako može izbjeći; i uopće, glavnu riječ pri svemu tome mora imati ortoped, a ne fizijatar
Nosila sam steznik dvije godine, hodala na terapije 3 godine, i rezultat svega toga je bilo - još veće iskrivljenje, tak da sam odustala od svakakvih daljnih pretraga.
...ovo mi se čini prilično pogrešnim pristupom.. vidi, ja sam nosila steznik 5 godina - od svoje 12. godine... redovito sam vježbala, ali pod tim mislim svaki božji dan... a na vlastitu inicijativu i dva puta dnevno... ispravila sam kralježnicu sa oko 35 na 23 stupnja, koliko je iskrivljena i sada... svih tih 5 godina stalno sam bila u uzlaznoj putanji što se tiče ispravka kralježnice, jedino kad sam uspjela slomiti ruku i nosila gips neko vrijeme, pa nisam vježbala, i kralježnica je ili stagnirala ili se jače krivila... tako da steznik + redovite vježbe i rezultat jednostavno ne može izostati... nema potreba za za nekim posebnim terapijama

A vježbi za kralježnicu ima nekoliko setova, ja sam radila 3 različita seta vježbi u tih 5 godina (1 set od otpr. 10-15 vježbi) ne znam koliko se to baš može na svoju ruku odlučiti i vježbati. Ovisi to i o stupnju iskrivljenja, i o dobi i kojekakvim faktorima. Jedan od tih mojih setova je npr. uključivao i vježbe dok ležim na boku, a bogami i trbušnjake, jer je neophodno da se jačaju ne samo leđni mišići nego mišići cijelog torza, da se olakša teret kralježnici. Možda da odeš fizijatru, lara, da ti preporuči one koje će tebi odgovarati.
Inače, zovite me gonič robova