04 sij 2012, 10:58
»7.3. Slobodan radni dan za prenatalni pregled
Članak 20.a
(1) Trudna radnica ima pravo na jedan slobodan radni dan mjesečno u svrhu obavljanja prenatalnih pregleda ako posebnim propisom nije drugačije određeno.
(2) Trudna radnica može, u dogovoru s poslodavcem, pravo iz stavka 1. ovoga članka koristiti i na način da pripadajuće sate radnog dana rasporedi i koristiti višekratno, tijekom više radnih dana u tijeku mjeseca.
(3) Trudna radnica dužna je poslodavcu pisanim putem najaviti korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka dva radna dana prije zakazanog vremena za prenatalni pregled te na njegov zahtjev dostaviti dokaz o toj činjenici.
(4) Slobodan radni dan iz stavka 1. ovoga članka ili radni sati iz stavka 2. ovoga članka smatraju se vremenom provedenim na radu.«.
04 sij 2012, 11:10
05 sij 2012, 11:51
05 sij 2012, 13:39
Misericordia je napisao/la:Korisna informacija, ali se bojim da su ta prava ''iskoristiva'' samo ako radiš u državnoj ili javnoj službi. Privatnik ili korporativna firma će te potapšati po ramenu i reći ''idi draga na pregled izvan radnog vremena''.
05 sij 2012, 13:50
DomiMama je napisao/la:Misericordia je napisao/la:Korisna informacija, ali se bojim da su ta prava ''iskoristiva'' samo ako radiš u državnoj ili javnoj službi. Privatnik ili korporativna firma će te potapšati po ramenu i reći ''idi draga na pregled izvan radnog vremena''.
pa ne... evo je ne radim ni u drzavnoj ni u javnoj i imam to pravo...
13 sij 2012, 15:57
13 sij 2012, 16:08
13 sij 2012, 16:36
16 sij 2012, 16:57
Misericordia je napisao/la:Sve se to može činiti OK, ali meni je to sve suludo.
Zašto?
Prvo - trudnoća nije bolest.
Drugo - pregled traje 15 minuta. To što u čekaonici ponekad provedemo sat vremena, druga je stvar. Ali zbog tako kratkog, neinvazivnog pregleda, koji se ne obavlja u bolnici već kod ginića, uzimati slobodan dan, je ludost. Odnosno, najobičnija nepotrebna demagogija koju su u zakon ugradili bedaci, tek tako da se stvori dojam kako država skrbi o trudnicama i o natalitetu. Šipak. Pregled možete zakazati i ujutro i popodne, kako vam paše (vezano uz radno vrijeme), obavite to izvan radnog vremena i zdravo đaci. A ako ste kod privatnog ginića, a ordinacija mu nije daleko od vašeg radnog mjesta, stignete to obaviti i preko pauze.
Treće - zbog ovakvih stvari će se poslodavac između dvoje kandidata za posao, od kojih je jedan žena a drugi muškarac, najčešće odlučiti za muškarca. Zbog ovakvih zakonskih demagogija su žene drastično slabije plaćene od muškaraca, čak i kada rade isti posao.
Osobno ne bih nikada tražila slobodan dan za pregled u trudnoći jer, ponavljam, trudnoća nije bolest, i gade mi se sve žene koje počnu kukati i otvarati nepotrebna bolovanja, izmotavati se ''ne mogu ovo, ne mogu ono'' i tražiti razne poštede čim saznaju da su trudne. I onda se čudite i žalite se kada vas na razgovoru za posao pitaju da li ste udani i planirate li djecu. Takva vas pitanja vrijeđaju - ?
16 sij 2012, 16:59

16 sij 2012, 17:17
Misericordia je napisao/la:Sve se to može činiti OK, ali meni je to sve suludo.
Zašto?
Prvo - trudnoća nije bolest.
Drugo - pregled traje 15 minuta. To što u čekaonici ponekad provedemo sat vremena, druga je stvar. Ali zbog tako kratkog, neinvazivnog pregleda, koji se ne obavlja u bolnici već kod ginića, uzimati slobodan dan, je ludost. Odnosno, najobičnija nepotrebna demagogija koju su u zakon ugradili bedaci, tek tako da se stvori dojam kako država skrbi o trudnicama i o natalitetu. Šipak. Pregled možete zakazati i ujutro i popodne, kako vam paše (vezano uz radno vrijeme), obavite to izvan radnog vremena i zdravo đaci. A ako ste kod privatnog ginića, a ordinacija mu nije daleko od vašeg radnog mjesta, stignete to obaviti i preko pauze.
Treće - zbog ovakvih stvari će se poslodavac između dvoje kandidata za posao, od kojih je jedan žena a drugi muškarac, najčešće odlučiti za muškarca. Zbog ovakvih zakonskih demagogija su žene drastično slabije plaćene od muškaraca, čak i kada rade isti posao.
Osobno ne bih nikada tražila slobodan dan za pregled u trudnoći jer, ponavljam, trudnoća nije bolest, i gade mi se sve žene koje počnu kukati i otvarati nepotrebna bolovanja, izmotavati se ''ne mogu ovo, ne mogu ono'' i tražiti razne poštede čim saznaju da su trudne. I onda se čudite i žalite se kada vas na razgovoru za posao pitaju da li ste udani i planirate li djecu. Takva vas pitanja vrijeđaju - ?
18 sij 2012, 12:57
18 sij 2012, 13:00
[/quote]18 sij 2012, 13:12
nije socijalni već odabrani.Misericordia je napisao/la:Ne idem ni ja kod privatnog, nego kod tzv. ''socijalnog'' (mrzim taj izraz).
moja odabrana nema običaj naručivati za podizanje uputnica ili recepata. dođem, sjednem i čekam.Pregled je jednom mjesečno. Ne znam za vas, ali mene uvijek naruče. I da - doktor radi naizmjenično ujutro i popodne, tako da me sestra uvijek pita kada mi odgovara (dakle - kada sam SLOBODNA!)
svaka čast na brzini, moj obično traje cca 45 minuta a vodim trudnoću privatno.Pregled traje 15 minuta. Mjerenje tlaka, vaganje, pregled (pipanje trbuha i cerviksa), par riječi (jel sve u redu, imate pitanja), ukuckavanje opservacija u računalo i u trudničku knjižicu, i doviđenja.
Krv se vadi 2 puta tijekom cijele trudnoće - na početku i na kraju. Krv vadim u bolnici, gdje - zamislite ovo - trudnice imaju prednost ! Dakle, nemojte mi o čekanju govoriti (te priče možete prodati šefovima).
Dakle, imam 2 pitanja :
- zašto pregled ne dogovarate izvan radnog vremena ?
- i zar nije više fer poslodavca zamoliti za malo dužu pauzu, umjesto za čitav radni dan (osam sati!) ?
Što radite kada obavite pregled? Idete u šoping i na kavicu ?
Dajte molim vas...
U inozemstvu rodiljni dopust traje 5 mjeseci - možete 2 mjeseca prije poroda i 3 mjeseca nakon, pa natrag na posao. Nema zafkrancije.
18 sij 2012, 13:15
18 sij 2012, 13:23
18 sij 2012, 13:42
? da i dalje netko tko ima 43 posta pametuje na threadu koji sluzi kao obavijest, a ne rasprava o potrebi ili ne slobodnog dana - to neka slobodno prebaci na vruce teme pa cemo polemizirati i iznositi vlastita vidjenja, ali sigurna sam (ako potrazi malo) da bi se takvih tema naslo mali milijun vec pretresenih sa svih strana
18 sij 2012, 13:45
Misericordia je napisao/la:sa
i potpisujem silki - vadjenje krvi, testovi senzibilizacije i slicne dodatne pretrage koje ne mozes obaviti na jednom mjestu uzrokuju nekoliko sati "obavljanja"
da ne pricam o cekanjima kod socijalnih ginica... nemaju svi novaca za privatnog, a i kod njega se moze zalomiti da cekas... + moj pregled uredno traje preko 45 min... pa dolazak i odlazak i skidanje i slicno - preko 2 sata.
Ne idem ni ja kod privatnog, nego kod tzv. ''socijalnog'' (mrzim taj izraz).
Pregled je jednom mjesečno. Ne znam za vas, ali mene uvijek naruče. I da - doktor radi naizmjenično ujutro i popodne, tako da me sestra uvijek pita kada mi odgovara (dakle - kada sam SLOBODNA!)
Pregled traje 15 minuta. Mjerenje tlaka, vaganje, pregled (pipanje trbuha i cerviksa), par riječi (jel sve u redu, imate pitanja), ukuckavanje opservacija u računalo i u trudničku knjižicu, i doviđenja.
Krv se vadi 2 puta tijekom cijele trudnoće - na početku i na kraju. Krv vadim u bolnici, gdje - zamislite ovo - trudnice imaju prednost ! Dakle, nemojte mi o čekanju govoriti (te priče možete prodati šefovima).
18 sij 2012, 14:52
18 sij 2012, 17:19
Sva sreća pa je svima zaposlenim ženama trudnoća "blaženo stanje",pa iskorištavaju svoje jaaaaaaadne poslodavce
20 sij 2012, 11:48
20 sij 2012, 11:55
)
20 sij 2012, 11:57
20 sij 2012, 12:38
silki je napisao/la:Misericordia, jesi li pročitala pravila foruma? znaš li što je trolanje?
Trolanje ? Možda raspravljanje s trolovima ?![]()
evo pročitaj: viewtopic.php?f=21&t=56741
ako želiš nastaviti xy raspravu o lažnim korištenjima bolovanja u rh i sl. otvori molim te na vrućim temama novu temu.
ova tema nije mjesto za prepucavanja i služi kao informacija trudnicama o njihovim pravima.
hvala!
20 sij 2012, 12:39
Bubidea je napisao/la:a ja se kladim da si ti musko i to ono balkansko zadrto bez...pogodi cega. (necu ban zbog tebe)
a ako si slucajno zensko...uuuuu, kako ce ti se sve vratiti, o daaa, daaaa...netko sve zbraja i oduzima![]()
mozes si vec sada izabrati zid u koji ces udarati glavom ili nekakvu toljagu... ovakvo nesto![]()
trebat ce ti
20 sij 2012, 12:47
20 sij 2012, 12:57
Misericordia je napisao/la:Bubidea je napisao/la:a ja se kladim da si ti musko i to ono balkansko zadrto bez...pogodi cega. (necu ban zbog tebe)
a ako si slucajno zensko...uuuuu, kako ce ti se sve vratiti, o daaa, daaaa...netko sve zbraja i oduzima![]()
mozes si vec sada izabrati zid u koji ces udarati glavom ili nekakvu toljagu... ovakvo nesto![]()
trebat ce ti
Evo nam još jedne prave Hrvatice i katolkinje, buduće mame koja će svojem djetetu usaditi prave ljudske vrijednosti
20 sij 2012, 13:17
evo, kvotala sam ti da se ne mučiš previše.4. Na MiB forumu zabranjeno je i:
- namjerno provociranje svađe na osobnom nivou, bezrazložno poticanje svađe i ometanje normalnih diskusija (trolanje)
21 sij 2012, 10:52