Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
28 tra 2008, 10:54
Molim iskusnije trudnice od mene da mi pomognu savjetom. Trudna sam 14 tjedana. Zadnja 4 tjedna stalno mi je začepljen nos, a nisam prehlađena. Čitala sam da je to normalno u trudnoći. Pa dobro! No ja bi si ipak htjela pomoći. Po danu se još nekako i preživi, ali po noći je užas. Dišem na usta, ne mogu spavati, a kada zaspem i ujutro kada se probudim od disanja na nos mi je muka. Znam da ne smijem upotrebljavati operil kapi, no nisam mogla izdržati, premorena sam od nespavanja i jednu noć sam kapnula u svaku nosnicu po kap. Ma savršeno, ali ne smije se

U ljekarni su mi savjetovali aqua maris baby kapi za nos, no to je kako i priliči obična vodica. Ne pomaže! Imate li iskustva sa začepljenim nosom i pokoji savjet?
28 tra 2008, 11:02
Normalno je, ak moraš rađe uzmi efedrin 0,25 za bebe.
28 tra 2008, 14:22
Ja ti nemou reći ništa drugo kaj Iina već nije, no mogu te pozvati da nam se pridružiš na jesenskim trudnicama!!!
29 tra 2008, 07:23
rena, ovaj post kao da sam ja pisala.
danju je sve ok. nos je normalno prohodan.
jesam li legla nos se začepi. od sterimara i aqua marisa nikakve vajde.
neku noć sam bila toliko izbezumljena da sam nakapala nos operilP dječjim kapima.
znam da nije dobro ali trebalo mi je bar par sati sna prije odlaska na posao.
luda sam jer već noćima ne spavam.
IINA kakve su te kapi?
pročiste li nos kao operil?
29 tra 2008, 08:40
Efedrin je slično kao operil, ali su blaže i ne unište tako brzo sluznicu. Ima ih od 0,25, 0,5 i 1%. Ja sam u trudnoći uzimala ove 0,25 koje se inače koriste za skroz male bebe.
29 tra 2008, 08:50
hvala
29 tra 2008, 09:01
No problem.
29 tra 2008, 13:11
samo ne pretjerivati s čestom upotrebom
29 tra 2008, 22:01
Cure hvala vam
02 svi 2008, 08:27
puno fiziološke tokom dana i pogotovo predvečer, a ako je baš neizdrživo može i malo kapi za odrasle ili neke jače za bebe! Ma ništa ti neće biti od jedne kapljice u svaku nosnicu, to su tako male količine da je pitanje da li nešto uopće dolazi do bebe! Samo nemoj pretjerivati da si ne oštetiš sluznicu!
02 svi 2008, 08:40
Meni su pomagale inhalacije! Nikakve kapi nisam koristila.
Imam doma onu plasticnu posudicu za inhaliranje od Mentoklara i teta u apoteci mi je dala neko etericno ulje koje smiju koristiti trudnice (to ce kurtizana ziher znati) ja sam se preporodila nakon par dana inhalacija!
02 svi 2008, 08:44
sad ćemo mi dozvati kurtizanu na ovaj topic - kurtizaaaaanaaaa, doooođiiii!
07 svi 2008, 10:34
Gubim bitku sa svojim začepljenim nosom. osim kapi ništa ne pomaže. Probala sam inhalacije samo fiziološkom, imam inhalator ultrazvučni. Drži me neka tri sata i onda se opet probudim usta potpuno suhih i ljuta naravno. Možda ako bih stavila eterično ulje, duže bi mi držalo nos prohodnim. Ina nisi dozvala kurtizanu, da joj pošaljem pp?
Potpuno sam neispavana i jako ljuta ujutro.
23 svi 2008, 11:47
Ja ti, nažlost, i nemam nešto utješno za reć. Meni je u trudnoći to počelo otprilike kad i tebi i trajalo do pred sami kraj. Navikla sam se na koncu na disanje na usta, iako mi se činilo nemogućim, a još me dodatno mučilo kihanje i simptomi nalik prehladi. dakle, kad nisam bila začepljena, curila sam na sve strane. i tako se to izmjenjivalo. Jedva sam čekala da se porodim i dobijem natrag svoj glas, dosta mi je bilo nazalnog pričanja. Kao da sam slušala nekog drugog.
Tu i tamo(vrlo rijetko) sam si pomagala dječjim kapima za nos, ali to tek iza 7-og mj
23 kol 2012, 16:17
i ja imam velikih problema sa začepljenim nosom u trudnoći, posebno navečer, ali i tijekom dana. inače sam odnedavno alergična, ali ovako me nikad nije nosa zezao. začepljen i povremeno toliko curi da mislim da mi sva popijena voda samo na nos izađe.

uglavnom, katastrofa žešća jer sam frustrirana time i živčana. ginekologinja mi je rekla da smijem koristiti operil p kapi. ja njoj spomenem da znam da se kortikosteroidi ne smiju uzimati u trudnoći, ona meni kaže da su nekad čak i indicirani i daju se u ranoj trudnoći (npr. kod habitualnih pobačaja). pojma nisam imala. kupila operil p, povremeno nakapam kad me nos baš izludi, ali pokušavam što manje jer me sluznica nosa zna peći od njega.
23 kol 2012, 18:01
iako ih neki doktori ipak preporučuju, ako malo pročitate vidjet ćete da klasične kapi za nos ne bi smjele koristiti u trudnoći. to jasno piše i na uputama.

b
ispiranje nosa i sinusa slanom vodom (možete kupiti i fiziološku, ali to je u biti slana voda pa šteta trošit pare) - koristim neti pot - dobra preventiva i održavanje stanja, rješava djelomičnu zaštopanost, ali ako ste već totalno začepljene da baš niš ne prolazi prvo treba izinhalirati
izbacivanje mlijeka i šećera iz hrane (potiče produkciju sluzi)
jozing kapi - na bazi su alkoholnih tinktura, pa PEKU

, ali kapaju se samo jednom na dan pa preživim - to mi je preporučila frendica i od nedavno koristim, osjećam poboljšanje, ali ostaje vidjeti kako će djelovati dugoročno
i meni je grozno bit zaštopana, pogotovo po ovoj vručini, ali znam što sve te kapi dugoročno rade nosu, a pitam se i što rade bebi (navodno mogu utjecati na bebin arterijski tlak i sl.) pa ih ipak izbjegavam. uostalom, one će kratkoročno pomoći, ali dugoročno će samo pogoršati stanje
23 kol 2012, 23:33
men je nos kronicno bia zacepljen...dr.mi je dala Tafen,koristila ga 2 dana dok mi nije otvoria nos,nakon toga aqua maris i galon fizioloske
24 kol 2012, 09:32
Ja sam imala identican problem od maltene samog starta trudnoce pa sve do kraja 4. mj. Kad ne stavim kapi u nos grlo mi se izriba od iskljucivog disanja na usta pa i promuknem (sto si nisam smjela cesto dopustiti, radim s velikim grupama dosta zivahne djece i voditelj sam programa na eventima)
Tak da sam ja sipala benil 0,5. I proslo je samo od sebe, nekima prodje tek kad rode a nekima prije, nema pravila
Kad je nos tako dugo zacepljen zna i autosugestija odraditit svoje pa i na samu pomisao da ti je malo suh ili malo zacepljen nos mozes izgubit sposobnost disanja na njega. Samo mirno, nece bebi nista biti, u umjerenim kolicinama 0,5 smijes sipati po potrebi. Proci ce ne brini
05 ruj 2012, 09:55
nedavno sam doznala da je u trudnoći česta kongestija (začepljenje) nosa i kihanje, pa i pojačavanje simptoma alergije. a dotad sam mislila da nisam normalna jer mi se nos čepi malo-malo, povremeno curi ko lud (trošim maramice nemilice), a kihanje da i ne spominjem; moram mirovati i ne naprezati se, a kad kihnem, prozori pucaju! i ne kihnem jednom nego 5-6 puta za redom. strava!
da čujem trudnice, koja ima sličnih poteškoća? čisto da ne budem u muci sama!
06 ruj 2012, 14:39
mene su iste stvari mučlile...kupila sam sušenu kamilicu, i onaj plastični inhalator sa zdjelicom i nastavkom za nos u apoteci za nekih 19kn, tu i tamo bi se inhalirala kamlicom, galone Aqua Marisa i tih izotoničnih otopina, fiziološku...u jednom trenutku mi nije ništa pomagalo, Dr. prepisala Tafen samo da se sluznica malo smiri da mi se otčepi nos...2 dana koristila Tafen i nakon toga nastavila sa ovim slanim sprejevima..i tako do otprilike pola trudnoće
06 ruj 2012, 14:52
hvala ti na tvom iskustvu! i meni je slično; kljukam se slanim otopinama različitog postotka soli, ispirem slanom vodom nos s rhino hornom (neti pot), ništa ne pomaže dugoročno dok ne kapnem kap operil-a p. izbjegavam ga, ali kad zagusti..

divno kako se nos otčepi!
lakše mi je živjeti sa saznanjem da će to proći kad prođe trudnoća, na početku sam mislila da mi je alergija totalno podivljala i da ću poludjet ako to tako ostane.
10 ruj 2012, 11:52
Ista stvar i kod mene...curi nos, začepljen, a kihanje još najgora stvar 6-7 puta u danu min. i to 3-4 puta zaredom, skoro se ugušim..jedva čekam da to prođe
10 ruj 2012, 12:52
Isto i meni,kišem tri do četri puta dnevno ali po pet-šest puta u komadu da me sve zaboli
Alergija mi je također jača tj brže reagiram na prašinu nego inaće za sad samo čaj koristim a kad poćme zima

morat će i inhalator pomoći nema druge.Smijeli se koristit propolis u trudnoći
11 ruj 2012, 09:13
spajam teme
18 ruj 2012, 15:19
Joj evo i mene među vas sa začepljenim nosekom
Uz svse to napala me i upala grla, jedva gutam, ne mogu disati...pa ne mogu vjerovati kaj mi se dešava
Očigledno mi se imunitet skroz na skroz srozao

...ili bebica puno toga uzima za sebe a mene ko šiša
20 ruj 2012, 09:09
evo i mene u klub
osjecam ko da je alergija, al nisam nikad bila alergicna na nista, osjecam u ocima ko da su otecene, dnevno potrosim hrpu maramica, tocim fiziolosku u nos a od kihanja cu poludit....bar 20 puta dnevno po 5za redom, jos malo i izludicu