Eh ovako...
MM i ja zivimo i radimo u Ugandi. I prvu i drugu trudnocu sam se naletala avionom u razlicitim sedmicama trudnoce. Od 7-8, preko 15, 18, 19, 20, 29, 34...ovo je za obje trudnoce.
Sto se aviokompanija tice, do 28 sedmice se moze letiti bez ikakve popratne dokumentacije, a od 28 sedmice pa nadalje traze dozvolu od doktora/ginekologa, u kojoj dr u principu napise da je trudnoca uredna, od toliko i toliko sedmica i da je trudnica u stanju da podnese let.
Nekada jeste bila praksa da se letilo samo do 32 sedmice, ali sada je promijenjeno u 34 pune sedmice. Ako je kraci let, cak i 36. Ovo govorim za sve vece kompanije, tipa KLM, British, Turkish, Lufthansa, Emirati... Croatia Airlines dozvoljava do 34 sedmice.
Sto se leta kao leta tice, malo je nezgodnije kad je stomak veci, ali sto je stomak veci povecava se paznja osoblja, pa se let pregura

.
Let sa bebom...sto je beba manja, lakse je. Afan je prvi put letio sa tri, a Isa sa dva mjeseca. K'o s pjesmom. Maltene prespavali sve letove. Najduzi je trajao 8 sati. U nekim avionima daju korpu za bebu i prednje sjediste za roditelje, u nekim ne, ali se pobrinu da let bude sto komforniji.
Sto se vakcinacije tice, u svim pedijatrijskim klinikama ovdje prate program iz drzave iz koje je pacijent. Tako, ako se u Hrvatskoj, npr, daje oralni polio od rodjenja, nastavice davati tako. Samo bi bilo dobro da ponese program sa sobom, cisto da znaju sta da prate (ovdje pedijatri uvijek traze taj program).
Za porod u Americi ili Alziru ne znam, ali ovdje moze, bez ikakvih problema. Beba dobiva ugandjanski rodni list i, znam da se u BiH, po dolasku ode u maticni ured i upise u maticne knjige i dobiva se BiH rodni list.
Ao se sjetim jos necega, pisem poslije.