Switch to full style
Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Trudnoća i mala beba uz putovanja - savjeti

28 lis 2012, 22:16

imam u bliskoj obitelji mladi par koji očekuje bebu, budući otac radi u inozemstvu od projekta do projekta i očekuje uskoro neke ugovore u Americi i Alžiru... gdje god da potpiše ugovor, to neće biti u Hrvatskoj i vjerojatno neće biti blizu, a projekti traju po nekoliko mjeseci pa do godine dana... tako će živjeti vjerojatno još duže vrijeme jer im je takva situacija

buduća mama je 15 tjedana trudna (uredna trudnoća), povraćanja su prestala i ulazi u lijepu fazu trudnoće... oboje intenzivno razmišljaju da pokušaju uklopiti njegov posao u obiteljski život na način da ona (a ubuduće i njihova beba) putuju skupa s njim od projekta do projekta i da probaju, ukoliko je to moguće, maksimalno organizirati takav gotovo nomadski život...

dakle, konkretno me zanimaju vaša iskustva (a i pravila struke) oko putovanja za vrijeme trudnoće i sa jako malom bebom... naročito me zanima ovaj dio - trudnica u avionu: do kad se smije putovati trudna u avionu i da li se uopće to preporučuje? znam da je svaka trudnoća jedinstvena i da je neophodna konzultacija sa svojim ginekologom, ali ovo je njima trenutno još samo opcija koju razmatraju i htjeli bi načelno znati s čim se moraju suočiti... kako sa bebom u avion?

nadalje, kakva je birokratska situacija sa porodom u inozemstvu i pod kojim uvjetima? ona bi vjerojatno bila pod turističkom vizom (npr. za SAD) ili?... kakva je sitacija sa pedijatrima (ako netko zna konkretno u SAD-u ili Alžiru, super, ako ne, i općenito)? kako bi se rješila regulativa cjepljenja novorođenčeta da se uskladi sa našim zakonima i da se istovremeno poštuju zakoni države u kojoj se tad budu nalazili? kako se rješava papirologija za takve bebe rođene van Hr? treba li nužna prijava bebe u Hr-u unutar tih standardnih 60 dana nakon rođenja? ovo su neke stvari koje su meni prvo pale napamet, sigurno ima toga još... dakle, zanimaju me sve zakonske zakočke i problemi na koje mogu naići ako bi se odlučili na ovakav smjeli pothvat...

bila bih vam jako zahvalna na info

:mah

Re: Trudnoća i mala beba uz putovanja - savjeti

28 lis 2012, 22:40

Vecina aviokompanija dozvoljava putovanja trudnicama do 32 tt.

30 lis 2012, 20:43

Eh ovako...

MM i ja zivimo i radimo u Ugandi. I prvu i drugu trudnocu sam se naletala avionom u razlicitim sedmicama trudnoce. Od 7-8, preko 15, 18, 19, 20, 29, 34...ovo je za obje trudnoce.
Sto se aviokompanija tice, do 28 sedmice se moze letiti bez ikakve popratne dokumentacije, a od 28 sedmice pa nadalje traze dozvolu od doktora/ginekologa, u kojoj dr u principu napise da je trudnoca uredna, od toliko i toliko sedmica i da je trudnica u stanju da podnese let.

Nekada jeste bila praksa da se letilo samo do 32 sedmice, ali sada je promijenjeno u 34 pune sedmice. Ako je kraci let, cak i 36. Ovo govorim za sve vece kompanije, tipa KLM, British, Turkish, Lufthansa, Emirati... Croatia Airlines dozvoljava do 34 sedmice.

Sto se leta kao leta tice, malo je nezgodnije kad je stomak veci, ali sto je stomak veci povecava se paznja osoblja, pa se let pregura :mrgreen .

Let sa bebom...sto je beba manja, lakse je. Afan je prvi put letio sa tri, a Isa sa dva mjeseca. K'o s pjesmom. Maltene prespavali sve letove. Najduzi je trajao 8 sati. U nekim avionima daju korpu za bebu i prednje sjediste za roditelje, u nekim ne, ali se pobrinu da let bude sto komforniji.

Sto se vakcinacije tice, u svim pedijatrijskim klinikama ovdje prate program iz drzave iz koje je pacijent. Tako, ako se u Hrvatskoj, npr, daje oralni polio od rodjenja, nastavice davati tako. Samo bi bilo dobro da ponese program sa sobom, cisto da znaju sta da prate (ovdje pedijatri uvijek traze taj program).

Za porod u Americi ili Alziru ne znam, ali ovdje moze, bez ikakvih problema. Beba dobiva ugandjanski rodni list i, znam da se u BiH, po dolasku ode u maticni ured i upise u maticne knjige i dobiva se BiH rodni list.

Ao se sjetim jos necega, pisem poslije.

30 lis 2012, 21:04

Kaya je sve to fino napisala tako da nema potrebe da se ponavljam.

U obje trudnoce putovala sam i previse, jednako kao sto sam putovala i putujem sa oboje djece od prvih mjeseci rodjenja. Djecak je prvi put avionom letio sa dva mjeseca a cura sa 100. dana.
Najbitnije je imati sve 'pri ruci' ili odraditi pripremu za put kako treba i onda nema razloga za brigu.
Desavale su se razlicite stvari (uglavnom pozitivne) ali ponekad i komplikovane kao onda kada je avion odletio bez nas a mi u cudu na aerodromu sa koferima, kolicima i malom bebom. Bilo je to davnooo ali i danas se jasno sjecam detalja sa aerodroma u Briselu. Nekako smo se uspjeli snaci, ali prije Jedde ( u kojoj smo tada zivjeli), odradili smo Amsterdam, Frankfurt i Aman. :ajme
Sreca moja da sam sve imala viska svega, od pelena do hrane i odjece.

Njega sam rodila u Aziji, nju u svom rodnom gradu. Odlicna iskustva sto se tice uslova i doktora imam u oba slucaja.
Najbitnije je prvo da se skontaju gdje idu, zatim da se pocnu raspitivati o bolnicama,uslovima i mogucnostima gdje bi se eventualno porodila (iako mislim da ne bi komplikovala, moze se poroditi i u Hrvatskoj/ poznajem veliki broj zena koje iz inostranstva dolaze u svoju domovinu samo da se porod)

30 lis 2012, 22:21

hvala cure! :kiss

ovo su super korisne informacije :dada

i ja sam im odmah rekla da je najbolje da porod odradi ona doma, da joj oko prve bebe pomogne mama i kad bude spremna putovati i osjeća se dobro, privikne se na bebicu i ona na nju, da se onda pridruži njemu... možda čak da oboje budu to prvo vrijeme skupa (ako on bude mogao) pa da istovremeno i prijave dijete u Hr i predaju zahtjev za putovnicu... mislim da taj postupak pod "žurno" ide brže

sve u svemu, hvala vam, kad budem nešto više znala o njihovim planovima, pitat ću konkretnije

30 lis 2012, 22:46

Sto se tice dokumenata za bebu i pasosa, punoooooo lakse je da se porodi u svojoj zemlji. Mi smo imali velikih probelma dok smo dobili pasos za djecaka. Morali smo uraditi punomoc za moju sestru i onda se ona danima maltretirala sa svim mogucima administrativnim zavrzlamama. Da nije, ne bismo mogli putovati jer dijete je bilo bez pasosa, tako da smo morali odraditi papirplogiju 'na daljinski'
Ustvari dokumente i pasos ce im morati da uradi neko pouzdan i blizak, jer oni definitivno nece moci s obzirom da niko ne bi ostavio bebu samu sa nekim u nepoznatoj zemlji kako bi doma sredjivao papire. :zub

31 lis 2012, 08:15

U principu jeste najbolje da se ide kuci na porod. Tako sam ja oba puta uradila.

Moja drugarica se porodila u El Fasheru (Darfur) :strah . Nije to planirala, trebala je za dva dana da ide u Sarajevo, ali joj je pukao vodenjak i nisu, jelte, imali bas puno izbora. Porodila se u UN-ovoj bolnici u El Fasheru, na obicnom ginekoloskom stolu (jos je sretna sto u El Fasheru ima ginekolog u UN bolnici, kod nas u Entebbeu recimo nema). Beba maaalaaa, 2300 gr.
Nakon par sati su prebacene u Khartoum u bolnicu. U Sudanu je provela dva mjeseca (mislim) cekajuci da se sredi pasos za bebu. Najbliza ambasada je u Egiptu.

Otisla je u Sarajevo, tamo bila 5 mjeseci i onda se vratila sa malom u Khartoum.

31 lis 2012, 17:56

Kayo, :/ za tvoju prijateljicu... da, nije se za igrati s takvim stvarimna, nikad ne znaš kad ćeš roditi to predkraj

:kiss objema
Odgovori