Switch to full style
Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

ogtt

04 sij 2013, 00:17

Pozdrav!!
Ovo mi je druga trudnoća i trudna sam 9 tj. S obzirom na to da sam jača ginekolog mi je preporučio ogtt. Napravila sam ga, ali su mi vrijednosti skroz nelogične.
Naime, ujutro natašte vrijednost šećera je bila 5,7, a 2 sata nakon ispijanja glukoze je bio 4,4. Šta ta vrijednost predstavlja? Zar ne bi on trebao biti više s obzirom na opterećenje glukozom, a nikako ne manjim, ? Kod doktorice idem tek za 4 tjedna i lagano ludim. Da li ima netko tko mi može reći kakav je nalaz, da li se trebam brinuti???

Re: ogtt

04 sij 2013, 09:10

jesi li mirovala ta dva sata? pila vode, jela?

04 sij 2013, 09:22

Mrgud, to ti je uredan nalaz.

04 sij 2013, 09:30

ako si mirovala između, mislim da je super 4,4. Meni isto nelogično da je manje al' računam glavno da nije visoko :dunno
Bez obzira na to, nazovi dr., reci za nalaz i mirna si... :dada

04 sij 2013, 09:45

Nije uredan, mora biti manji od 5,1 nataste. Al posto je nakon dva sata stvarno čudno nisko, mislim da će ti dati ponavljati. Barem ovoga nataste.

04 sij 2013, 10:40

Šaptačica :up upravo tako kao što si rekla ;)
Šečer natašte mora biti manji od 5,1, nakon sat vremena manji od 10 a nakon dva sta manji od 8,5.
Ja sam baš nedavno pisala o tome na gestacijskom dijabetesu: viewtopic.php?f=35&t=65351

04 sij 2013, 11:32

mrgud, nemoj čekati 4 tjedna. dobila si nalaz pa nazovi doktora i reci kakav ti je. ja bih rekla da je ovaj nalaz, da se tako izrazim, "u širim granicama normale" i da ćeš trebat pripaziti na ishranu, ali bolje o tome razgovarati s doktorom.

svakako bi trebala izbjegavati slatko jer ti nakon toga brzo pada šećer i moglo bi ti biti slabo.

04 sij 2013, 12:16

Da bome ni ja ne bi čekala...možda se kod tebe radi o hipoglikemiji :conf mislim lupam ali zbilja čudno da je tako nisko nakon toliko šečera natašte :dunno

04 sij 2013, 12:25

A jesi li mjerila nakon 1h?koliki je bio?
normalno je da se 1h nakon jela vrijednost poveca a posle 2h vrati na normalu.kod mene je bila ista vrijednost nataste i nakon 2h,dok prosli put kad sam imala dijebetis i nakon 2h nije mijenjalo ili eventualno malo.

04 sij 2013, 12:47

Čakorka ti nisi u klubu dijetnih trudnica :lol
Kad sam prvi put prošli mjesec radila OGTT test ujutro natašte mi je bio 5,9, kad sam popila onaj koktel :lol nakon sat vremena mi je bio 13,9 a nakon dva sata 8,3.
Nakon tjedan dana radila sam GUk profil i nalaz mi je bio natašte 3,9, 2 sata nakon doručka 3,7, dva sata nakon ručka 3,5 i dva sata nakon večere 3,4
Sad ponovno idem sredinom mjeseca na taj profil i nadam se da će biti dobar jer sam odlučila do kraja trudnoće zbilja paziti :liza

04 sij 2013, 13:09

mene su sa vrijednosti 7,1 nakon 2 sata slali na profil glukoze (mislim da je granična 7)

04 sij 2013, 13:34

Preporučene vrijednosti OGTT-a kod trudnica su: do 5,1 mmol/l na tašte, do 10,0 mmol/l jedan sat nakon opterećenja glukozom, te do 8,5 mmol/l dva sata nakon opterećenja
http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=171

04 sij 2013, 13:55

Kod nas u domu zdravlja mjere šećer isključivo nakon 2 sata od ispijanja koktela. Posudila aparat za guk pa si mjerila malo danas kod kuće iz prsta. Natašte 4,0 a sat vremena nakon obroka 7,1. Mislim da će to biti sve ok. Javit ću se svakako i doktorici. Hvala na savjetima.

09 sij 2013, 22:48

nalaz ogtt-a ti je super.
probaj si izmjeriti ne 1, nego 2 sata nakon jela. na isti se način rade kućni profili na vuk vrhovcu.

09 sij 2013, 23:15

Tinica je napisao/la:Preporučene vrijednosti OGTT-a kod trudnica su: do 5,1 mmol/l na tašte, do 10,0 mmol/l jedan sat nakon opterećenja glukozom, te do 8,5 mmol/l dva sata nakon opterećenja

Ovo su preporučene vrijednosti za trudnice sa gestacijskim dijabetesom!
A vrijednosti ogtt-a bi trebale inače biti jednakim kao i izvan trudnoće.

Ova druga vrijednost nakon 2 h je normalna i ona govori da gušterača radi svoj posao,jedino je mrvicu prva vrijednost povišena.

10 sij 2013, 10:21

Noah pa nisu oni mogli znati da ja imam gestacijski dijabetes dok nisam napravila taj OGTT test ;) dakle to su stvarna mjerila kad žena prvi put dođe tamo.
probaj si izmjeriti ne 1, nego 2 sata nakon jela. na isti se način rade kućni profili na vuk vrhovcu.
:up Mrgud super nalaz ;)
Odgovori