Sada je: 28 srp 2026, 00:32.

ventriculomegalia

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

ventriculomegalia

PostPostao/la mama77 » 15 vel 2012, 20:10

u 27 tjednu trudnoće, na redovitom pregledu i uzv, liječnik je u nalaz napisao termin; ventriculomegalia, da su bebine lateralne možd. ćelije 11 mm, i ukoliko bi rasle, morat će me poroditi na carski. Je li se netko susretao sa sličnim i kako je prošlo?
mama77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: ventriculomegalia

PostPostao/la alexandra » 15 vel 2012, 20:15

mi imali, dijagnosticirano u 28. tjednu.
porod na carski, planirani, mada se nisu više proširivale.
kako će proći, ovisi o uzroku proširenja.
kod nas je uzrok bilo krvarenje u mozak, dijagnosticirano po porodu.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la mama77 » 15 vel 2012, 20:24

koliko je dijete staro, ima li posljedica?
mama77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 15 vel 2012, 20:38

11 godina.
ona ima posljedica, ali nemoj sada o tome razmišljati, jer je svaki, ali svaki slučaj apsolutno drugačiji.
može ne bit nikakavih posljedica, baš nikakvih, mogu biti blage, a kao što rekoh mnogo toga ovisi o uzroku proširenja, koji tijekom trudnoće možda neće biti moguće ustanoviti.
ona je imala krvarenje u mozak u istom tom tjednu trudnoće, ali su ga dijagnosticirali tek po porodu. ranije nije bilo moguće.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 15 vel 2012, 20:39

ginekolog mora u nalazu napisati svaku promjenu. koja i ne mora biti patološka, ali čim odstupa i za milimetar on je mora zabilježiti.
zato i kažem da ne mora biti nikakvih posljedica.

nas su uz proširene komore cijelu trudnoću pilali s prevelikim opsegom glave i omjerom glave i dužine bedrene kosti, pa je to na kraju bilo sve ok. a više su se vrtili oko toga nego oko proširenih komora.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la mama77 » 15 vel 2012, 20:54

ja sam išla po još jedno mišljenje. to drugo mišljenje ne vidi takav poremećaj na svom uzv. to nas je malo umirilo, ali na slijedećem uzv kod svog liječnika, on i dalje vidi, i kaže da je naraslo za još 1 mm, i da se mora pratiti. sad sam u 32 tjednu. nerado govori o uzrocima i posljedicama tog poremećaja, pa nisam više pametna šta napraviti. inače, onu pozitivniju prognozu su mi rekli liječnici u Petrovoj...
mama77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 15 vel 2012, 20:58

zato ti i kažem da ne razmišljaš o posljedicama, jer postoji velika mogućnost da će sve biti ok.
uzv dijagnostika nije baš najpreciznija na svijetu, a nalaz uvelike ovisi o uzv aparatu i o onome ko uzv očitava.
za podobnika se svi kunu da je odličan dijagnostičar, vjerujem da u klinici ima dobre mašine, pa možeš otići i kod njega po još jedno umirenje.
a i da su svi 100% sigurni da su proširene, nitko ti ne bi htio reći ni mogući uzrok ni moguće posljedice, jer ne mogu ni u šta biti sigurni dok se beba ne rodi, a i uvijek postoji mogućnost da sve bude ok.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MON » 15 vel 2012, 21:21

slušaj alex, a mi ostali ćemo vibrati da sve bude ok :dada

i dobro nam došla, možeš se pridružiti našim Proljetnicama
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la sretna22 » 17 vel 2012, 16:35

~~~~~~~~~~~~~~ neka sve bude ok
Moj brat imao istu dijagnozu, sad ima 13 g. Doktori nisu obavili svoj posao kako spada pa nije ispalo bajno no i ja potvrđujem svaki je slucaj za sebe. :kiss
MAMIN HAHAR 14.05.2012.
sretna22
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama77 » 25 lip 2012, 23:31

KAD SMO KOD OVE TEME, TEK DA KAŽEM DA SAM 26. 4. RODILA DJEVOJČICU, IZ TE PROGNOZE ZASADA NIŠTA NIJE IZVANA UOČLJIVO. REDOVNO IDEMO KOD NEUROPEDIJATRA NA UZV GLAVE, NIŠTA SE NE POVEĆAVA SVE JE JOŠ U GRANICAMA NORMALE, PSIHIČKI JE PRIMJERENA SVOJOJ DOBI, MEĐUTIM, LIJEČNICA NAM SKREĆE POZORNOST NA MOTORIKU, NAIME, TVRDI DA SE BEBA DRŽI PREČVRSTO I DA JU PUNO MORAMO RAZGIBAVATI I VJEŽBATI. KAŽE DA POSLJEDICE TE DIJAGNOZE UGLAVNOM IMAJU VEZE SA MOTORIKOM KASNIJE U ŽIVOTU. INAČE, APGAR TEST JOJ JE BIO 10, I MENI IZGLEDA PREKRASNO, I MOLIM SE BOGU DA TAKO I OSTANE.
mama77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 26 lip 2012, 08:40

mama, čestitam :joy

i držim fige da sve dalje ide u najboljem mogućem redu :dada
MON
Intelektualni snob

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.