buduća mama je 15 tjedana trudna (uredna trudnoća), povraćanja su prestala i ulazi u lijepu fazu trudnoće... oboje intenzivno razmišljaju da pokušaju uklopiti njegov posao u obiteljski život na način da ona (a ubuduće i njihova beba) putuju skupa s njim od projekta do projekta i da probaju, ukoliko je to moguće, maksimalno organizirati takav gotovo nomadski život...
dakle, konkretno me zanimaju vaša iskustva (a i pravila struke) oko putovanja za vrijeme trudnoće i sa jako malom bebom... naročito me zanima ovaj dio - trudnica u avionu: do kad se smije putovati trudna u avionu i da li se uopće to preporučuje? znam da je svaka trudnoća jedinstvena i da je neophodna konzultacija sa svojim ginekologom, ali ovo je njima trenutno još samo opcija koju razmatraju i htjeli bi načelno znati s čim se moraju suočiti... kako sa bebom u avion?
nadalje, kakva je birokratska situacija sa porodom u inozemstvu i pod kojim uvjetima? ona bi vjerojatno bila pod turističkom vizom (npr. za SAD) ili?... kakva je sitacija sa pedijatrima (ako netko zna konkretno u SAD-u ili Alžiru, super, ako ne, i općenito)? kako bi se rješila regulativa cjepljenja novorođenčeta da se uskladi sa našim zakonima i da se istovremeno poštuju zakoni države u kojoj se tad budu nalazili? kako se rješava papirologija za takve bebe rođene van Hr? treba li nužna prijava bebe u Hr-u unutar tih standardnih 60 dana nakon rođenja? ovo su neke stvari koje su meni prvo pale napamet, sigurno ima toga još... dakle, zanimaju me sve zakonske zakočke i problemi na koje mogu naići ako bi se odlučili na ovakav smjeli pothvat...
bila bih vam jako zahvalna na info

. Nije to planirala, trebala je za dva dana da ide u Sarajevo, ali joj je pukao vodenjak i nisu, jelte, imali bas puno izbora. Porodila se u UN-ovoj bolnici u El Fasheru, na obicnom ginekoloskom stolu (jos je sretna sto u El Fasheru ima ginekolog u UN bolnici, kod nas u Entebbeu recimo nema). Beba maaalaaa, 2300 gr.
za tvoju prijateljicu... da, nije se za igrati s takvim stvarimna, nikad ne znaš kad ćeš roditi to predkraj