Sada je: 18 tra 2026, 13:42.

infekcija rodnice i Azimed

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

infekcija rodnice i Azimed

PostPostao/la apeitheia » 15 lip 2012, 21:36

trudna sam 8 tjedana i danas sam bila na UZV. i sve je ok sa bebom i samnom,osim sto me pecka dole i crveni se.ja sam mislila da je to candida a ginekologinja mi nije rekla sto je nego mi je dala 2 kutije Azimeda (isto sto i Sumamed) i jednu kremu za unutra Dalacin. danas mi je tek radila PAPA test i ne kuzim po cemu je zakljucila da imam takvu vrstu upale koju treba ljeciti teskim antibioticima :dunno uplasila sam i strah me uzimati sve to,a opet strah ako se ne lijecim da mogu nastetit bebi :conf
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: infekcija rodnice i Azimed

PostPostao/la MON » 15 lip 2012, 21:42

u principu, ja skoro uvijek slušam liječnika. kažem skoro, jer ako sam baš u teškoj dilemi, onda potražim drugo mišljenje.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la apeitheia » 15 lip 2012, 21:51

citala sam da se da kombinacija tog antibiotika i kreme daje kod ureaplasme...ali inace ginekolozi to daju nakon nalaza PAPA testa.pitala sam cak lijecnicu opce prakse koja je nazvala ginekologinju i dala i neku kremu za mog partnera,ali nije mi dala neki savjet niti objasnjenje u cemu je rijec.niti mi je htjela reci za sto se koristi Azimed kada sam pitala. :(
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kaya071 » 15 lip 2012, 22:10

Evo ja sad na google-u pogledala. Azimed je azitromicin, a daje se za sexualno prenosive infekcije. U tvom slucaju se vjerovatno radi o klamidiji.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la apeitheia » 15 lip 2012, 23:11

to je nemoguce,imam istog partnera vec 3 godine,a i sigurna sam 100% da i on nije sarao okolo.i po cemu se tu radi o klamidiji? kad se isti antibiotik i krema koriste u lijecenju ureaplasme?? i po cemu je bas moje klamidija??
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la apeitheia » 15 lip 2012, 23:14

s time da ni ja ni on nemamo ni jedan jedini simptom klamidije.dakle iscjedak i pecenje pri mokrenju itd. dakle...
evo kopi s neta :''...Napravila sam briseve, te su isti pokazali sljedeće - izolirana je Ureaplasma urealyticum (doktorica mi je prepisala Doksiciklin, Azimed i Dalacin kremu''
nikakve spolne bolesti :bigno
s time da se lijecenje klamidije provodi jednokratno sa 1g Azimeda, a ne svakih 12 sati 1 tableta... :kima
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kaya071 » 16 lip 2012, 09:28

Kao sto rekoh, ja sam se posluzila google-om da vidim a sta se Azimed koristi, jer ti nisi znala. I meni je prijateljska nam Wikipedia rekla da je koristi za STIs, neke tri, ne spomenu ureaplasmu, ali zato spomenu Clamidiu.
Ali eto, super, znas i ti sada za sta je Azimed, a ja nisam mislila apsolutno nista lose kad spomenuh clamidiu.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la apeitheia » 16 lip 2012, 14:35

ne, znala sam ja da se koristi i za klamidiju,pise na uputama o lijeku,nego mene zanima za sto ga zene jos dobivaju i da li doktorica moze po izgledu skuzit sto je u pitanju...jer kao sto rekoh nije cekala rezultate PAPA testa
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ciklama24 » 16 lip 2012, 16:00

A da pitaš svoju gin? To ti je najjednostavniji i najbolji način
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la moo » 16 lip 2012, 17:14

mislim nemoj se ljutit al kakva ti je to ginekolgica koja ti ne pojasni stvari koje te zanimaju tj ako nisi zašto ju nisi pitala,pa trudna si i u tako ranoj trudnoći se nije za zezat sa antibioticima,ja sam imala ureoplazmu i lječila ju u trudnoći, prvo ti treba uzeti cervikalni bris a ne papu jer na papi se neće vidjeti o čemu se radi nego ako imaš upalu pokazat će da je upala... ...meni je papa bio uredan a imala sam ureoplasmu..

moj savjet ili poboljšaj komunikaciju sa ginicom ili ju mjenjaj
slika
moo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 16 lip 2012, 17:44

apeitheia je napisao/la:ne, znala sam ja da se koristi i za klamidiju,pise na uputama o lijeku,nego mene zanima za sto ga zene jos dobivaju i da li doktorica moze po izgledu skuzit sto je u pitanju...jer kao sto rekoh nije cekala rezultate PAPA testa

klamidija i ureaplazma nemaju veze s PAPA testom
taj test može biti uredan, a da ipak imaš bakteriju. trebaš napraviti cervikalne briseve da bi vidjeli imaš li neku od potencijalno opasnih bakterija.
inače je lijek izbora eritromicin, ali kod mene nije djelovao pa sam pila sumamed (sve to u trudnoći)
ni sekunde nisam dvojila u liječnikovo mišljenje tj. njegovu preporuku da popijem lijek
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la apeitheia » 16 lip 2012, 18:02

nije mi rekla dok sam bila kod nje koji cu lijek dobit i zasto...ne znam da li mi je uzela kakv bris ili samo papu..nije mi ni to rekla :dunno nego kad sam digla lijekove skuzila da mi je zbilja dala hard core i otisla sam kod svoje doktorice opce prakse da ju pitam koja je nazvala moju doktoricu i pricale su i ni MOJA doktorica mi nije rekla za sta tocno.rekla je bakterijska infekcija i da mi je zato to dala (nije rekla koja) i rekla je mom partneru da ce dobiti neku kremu. pitala sam ju jedno 5 puta KOJA bakterijska infekcija..ali nitko da mi odgovori. ostala sam jako zbunjena...zbilja mi ginekologinja nije rekla da uzima bris ikakav i ako ga je uzela ja ne znam.ona tamo ima mikroskop ne znam da li je mozda pogledala dok sam ja bila na stolu...jer skuzila sam da mi je sa nekim stapicem nesto mazala po nekom stakalcu,ali nisam vidjela da li je nesto gledala. inace u Osijeku glasi kao jedan od boljih ginekologa... :|
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 16 lip 2012, 19:22

Upravo sam "izguglala" da se, možebit, radi o Gardnerella vaginalis u tvom slučaju.

Ti si došla sa:
osim sto me pecka dole i crveni se

Ginekologinja je napravila:
ona tamo ima mikroskop ne znam da li je mozda pogledala dok sam ja bila na stolu...jer skuzila sam da mi je sa nekim stapicem nesto mazala po nekom stakalcu,ali nisam vidjela da li je nesto gledala. inace u Osijeku glasi kao jedan od boljih ginekologa... :|

što znači da je učinila nativni pregled vaginalnog sekreta čime se gleda:
Pojedine od njih kao što su Trichomonas vaginalis, Candida i Gardnerella, mogu se vrlo jednostavno otkriti pregledom nativnog preparata vaginalnog sekreta.

Nadalje, Harni kaže:
Gardnerella vaginalis (ranije Haemophyllus vaginalis) se i u normalnim uvjetima nalazi u rodnici, kao i debelom crijevu, a kod njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bolest - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis. Ovdje se radi prije o neugodnoj i bolnoj poremetnji normalne vaginalne flore, nego o tipičnom upalnom procesu. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najvjerojatnije produkcijom sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Karakterističan neugodan miris iscjetka dolazi pri tome od amina kadaverina i putrescina kojeg stvaraju anaerobne bakterije. Populacija mliječno-kiselih bakterija - laktobacila je sasvim potisnuta ili se ovi prirodni stanovnici rodnice nalaze tek pojedinačno. Ovo je najčešća forma vaginalne infekcije, a osobito su pogođene mlađe žene. Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim čimbenikom u nastanku spontanog pobačaja kao i prijevremenog poroda, drugih infekcija tijekom trudnoće, kao i komplikacija kod operativnih zahvata. Česte su udružene infekcije s gonokokom, trihomonadama i klamidijom.

Simptomi: Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati oskudnim/obilnim, bjelkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe). U nekim slučajevima se javlja nadraženost nakon spolnog odnosa. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo, bolovi ili svrbež najčešće odsutni. pH vrijednost rodnice je > 4,5, a amintest pozitivan. Kod ovog testa se dodatkom 1 - 2 kapi 10% KOH na predmetno stakalce s vaginalnim iscjetkom razvija karakterističan neugodan miris ribe.

Mikroskopski se nalaze tipične stanice clue cells ili Schlüsselzellen - stanice vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu ili paprom. Određivanje pH vrijednosti i/ili amintest, uz mikroskopski pregled iscjetka iz rodnice sigurni su i dostatni pokazatelji bakterijske vaginoze.

Liječenje: Lijekovi izbora su derivati 5-nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma. Djelotvorna doza je 2 g metronidazola (Medazol, Fasygin, Orvagyl) što se uzima tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz 5 dana. Vaginalete se koriste 10 dana, a klindamicinska krema (Dalacin V) tijekom 7 dana. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno liječiti partnera. Za vrijeme liječenja se preporučuje suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnos (kondom).

A onda Azitromicin:
MEHANIZAM DEJSTVA
Azitromicin je antimikrobik širokog spektra djelovanja. Pripada novoj generaciji makrolida poznatoj pod imenom azalidi. Vezujući se za 50S komponentu 70S podjedinice bakterijskog ribozoma azitromicin inhibira sintezu proteina osjetljivih bakterija. Primarno je učinak azitromicina bakteriostatski, ali ostvarivanjem visokih koncentracija u upalno promijenjenim tkivima ispoljava i baktericidno djelovanje.
Antimikrobni spektar azitromicina uključuje Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme, anaerobne, intracelularne i klinički atipične mikroorganizme (redoslijed je usklađen s rastom minimalne inhibitorne koncentracije potrebne za antimikrobno djelovanje azitromicina):
Mycoplasma pneumoniae, Haemophilus ducreyi, Moraxella catarrhalis, Gardnerella vaginalis, Bordetella pertussis, Mobiluncus species, Propionibacterium acnes, Actinomyces species, Borrelia burgdorferi, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Legionella pneumophila, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Helicobacter pylori, Campylobacter jejuni, Pasteurella multocida, Pasteurella haemolytica, Brucella melitensis, Bordetella parapertussis, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Plesiomonas shigelloides, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus (eritomicin-osjetljivi soj), Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae, Streptococcus viridans, Streptococcus group C,F,G, Peptococcus species, Fusobacterium necrophorum, Clostridium perfringens, Bacteroides bivius, Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella typhi, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica, Acinetobacter calcoaceticus, Bacteroides fragilis, Bacteroides oralis, Clostridium difficile, Eubacterium lentum, Fusobacterium nucleatum i Aeromonas hydrophilia.

Inače, na tvom mjestu bih kontaktirala ginekologa koji je to i propisao, ako sam u tolikoj nedoumici i strahu, i osobno razgovarala s njim o tome šta me muči, a ne preko dr opće prakse koja s time nema nikakve veze, a na nalazu s kojim si izašla iz ordinacije treba pisati broj PAPA -testa ako je uzet i koji su brisevi uzeti (ako su uzeti).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la apeitheia » 11 srp 2012, 20:28

samo da javim da mi je ginekologinja napokon uzela briseve prije tjedan dana i nalazi su pokazali ureaplasmu 10 na 4.... :((( i opet mi je prepisala istu terapiju. cula sam da se jako tesko rijesiti ureaplasme pa me zanima osim antibiotika postoji li jos sta sto djeluje? neki probiotici? :(
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 11 srp 2012, 21:34

po opisu tvoje ginekologice, liči mi na moju :lol malo (zapravo ništa) priča, ali to ne znači da ne zna što radi.
imala sam ureaplasmu u trudnoći, i puno problema radi nje. popila svu silu antibiotika, dva puta bila na patologiji trudnoće... u Zg mi je nisu mogli izliječit, na kraju sam završila u Os kod mame na mirovanju, i naravno, prebacila ginekologa.
kad mi je dala sumamed, zakolutala sam očima, i pokušala joj objasniti da sam popila već 2 kure sumameda, 5 kura eritrimicina i svašta nešto još, i da nemam namjeru ponovo piti antibiotik jer ne pomaže. zatim je ona zakolutala očima i rekla "ti možda jesi već to pila, ali nisi pila onako kako ti ja kažem". u Zg sam uzimala po 3 sumameda u 3 dana. a ona mi je prepisala dva popiti odmah prvi dan, i još jedan drugi dan. i zbilja, nakon toliko muke, ureaplasma nestala s jednom kutijom sumameda, a uopće se nisam ni nadala da će nestati do poroda. zbilja sam joj zahvalna na tome.

a osim antibiotika ne pomaže skoro ništa, nažalost. sjećam se da sam jedno vrijeme pila neki skupi sok od brusnice, pa litre urološkog čaja, izbacila slatko iz prehrane (nakon što me jedna dr. u bolnici dobro oprala radi kutije keksa koju mi je netko donio), ali ništa nije pomagalo
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la apeitheia » 19 srp 2012, 17:39

sad da sam prije vidjela probala bi tu foru sa 2 odjednom...ugl,prvo put sam pila svakih 12 sati,dvije kutije mi je dala.drugi put mi je rekla isto ali sam ja po preporuci jedne doktorice, koja je imala urealplasmu u trudnoci, prvu kutiju pila svakih 12 sati a drugu svaka 24 sata..s time da sam kuru antibiotika prosla,ali sam kremu za rodnicu koristila samo 3 dana jer sam dobila gljivice. i kako je moja mama cesto preko u Bosni u shopingu pitala je za canesten ili sto vec i ljekarnica (inace i sama trudnica) je rekla NE,kao da nikakve takve stvari ne smijem u trudnoci nego je dala vagitorije sa ekstraktom 5 biljaka (pastirska torbica,neven,kamilica,kunic i kantarion).od danas cu ih stavljat pa ako mi prode da znate :) i samo 15 kn :) zbilja sam vise zbunjea s time sto se smije a sto ne u trudnoci... :ajme
slikaslika
slikaslika
apeitheia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubsek » 14 ruj 2015, 19:53

Vecer ...

Jedno pitance...

Trudna sam 36+4...danas sam bila na pregledu i spomenula doktoru povecani iscjedak s neugodnim mirsom...
Prepisao mi je Dalacin vaginalnu kremu,jednu ampulu navecer...
No ...kada sam dosla kuci prilicno sam se sokirala velicini te ampule...zar ju trebam napuniti do vrha i stisnuti je u rodnicu?...
Cini mi se prilicno puno kreme ,em mi se sama ampula cini prilicno dugacka...ako ju gurnem skroz bojim se da ne nastetim bebi...

A i citam da ima prilicno nuspojava...pa me bas strah poceti to koristiti...

Ima li tko iskustva s tom kremom u tako velikoj trudnoci?
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.