Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

vanmaterična ili ne

27 sij 2008, 14:12

drage moje , radi se o kolegici koja nedavno nije dobila menstr. i po testu saznala da je trudna , sve ok, problemi su počeli kada je ona oskudno počela krvariti tamnu krv , na što je otišla kod ginekologa i na ultrazvuku se ništa nije vidjelo a po krvi je imala visok postotak beta mislim da se tako zove već sam zaboravila , uglavnom krvarenje je prestalo i ona se ponovo počela normalno ponašati međutim sad je opet počela krvariti sad je trenutno u bolnici bete rastu a na ultrazvuku se ne vidi ništa ,iako doktor u bolnici kaže da treba pričekati da je prerano očekivati da se trudnoća vidi na ultrazvuku, cure moje šta vi mislite i koliko je potrebno tjedana trudnoće da se plod vidi na ultrazvuku

27 sij 2008, 15:31

na običnom ultarzvuku oko 6 -7 tjedana trudnoće bi se trebalo vidjeti

27 sij 2008, 17:31

sa 6-7 se vidi, a s 8/9/10 i srce čuje.
JA bi otišla privatno na UZV, nije to za zahebavat se.

inače, smeđe krvarenje u trudnoći nije rijetka pojava, pa more bit i da je sve ok. :dunno

27 sij 2008, 18:45

ne želim te strašiti ali ja sam trudna 9 tjedana. vec sa 4 tjedna vidjela mi se gestacijska na vaginalnom uzv, sa 5 tjedana pojavilo mi se lagano krvarenje koje je odmah postalo smećkasto i istu večer prestalo. naravno da sam otišla na hitnu, dobila dabrostone i mirovala. na tom pregledu, dakle sa 5 tj dr je posumnjao na dvojčeke, a sa 6 tj na kontroli bio je siguran. ne znam, možda se zato tako rano i vidjelo, jer je sve skupa veće budući da su 2. :dunno

27 sij 2008, 18:48

na njenom mjestu ne bi izlazila iz bolnice jer su velike šanse da je vanmaternična u pitanju iako je moguće da je obični spontani krenuo pa se zato ništa ne vidi.
meni su se otkucaji srca čuli sa 5tj+6. uz je bio dobar, ali ništa posebno, a doktor iskusan.
iskusnije će ti reći točno, a meni se čini da se kod bete od par tisuća kod zdrave trudnoće vidi gestacijska vrećica.

re

27 sij 2008, 19:49

ma kad ja ne znam točno u kojem je tjednu , mi se čini da je njoj doktorica računala 5 tjedan da joj je 7.2. ali to mi je čudno da je tako rano radila test baš ću je pitat točno fakat mi nije jasno meni se čini kada sam ja bila trudna da sam odmah tjedan poslije nego što ću dobiti mengu išla doktoru i da se vidilo na ultrazvuku, ma ne znam sve sam to zaboravila , javit ću dalje šta je bilo

27 sij 2008, 20:02

Pratit ce jos i dinamiku duplanja bete.

28 sij 2008, 11:14

kod vanm. se beta ne dupla, raste no ne duplo.

28 sij 2008, 12:03

Tocno, dinamika duplanja HCG-a u smislu da se kod vanmaternicne ne udupla se u vremenu u kojem se udupla kod normalne trudnoce, nego duze treba a zna i stagnirati.

re

28 sij 2008, 14:10

aha e to je dobar podatak baš ću je pitati za te bete kako rastu, hm

28 sij 2008, 17:52

DA, skorpionka meni se pravilno duplala, a u 7 tj. trudnoce dijagnoza - vanmatericna!!!
veli moj dr. da je to sve individualno, ali vanmatericna bi se trebala moci vidjeti uzv u 7 tt.
ostalih sigurnih pokazatelja nema :dunno
jer i u normalnim trudnocama zna biti krvarenja, nepravilnog duplanja bete itd. ali uzv ce tocno pokazati.

bitno da je pod stalnim ljecnickim nadzorom i ja drzim fige da je "samo" hematom.

sretno!!

28 sij 2008, 21:35

Inicijalno se moze pravilno duplati. Rijetko sta je u medicini poudano 100%, ali ako nema niceg u maternici a duplanje bete nije kako valja onda valja biti jako oprezan. Zato su je i zadrzali.

re

01 vel 2008, 22:10

ipak je vanmaterična, nažalost .

02 vel 2008, 09:41

:cry: žao mi je

02 vel 2008, 12:42

:hug

IZVANMATERNIČNA TRUDNOĆA

15 lis 2009, 22:39

nasla sam nesto u pretrazniku ali taj topic je zakljucan...

dali je imao tko iskustva s izvanmatericnom trudnocom?

moja prijateljica je veceras zavrsila u bolnici,i sada ja doma strepim posto iskreno NEMAM POJMA o takvoj trudnoci.

kaze mi da ce morati na pobacaj,a ovdje sam procitala i moguce uklanjanje jajnika... :shock:
:dunno

zna li netko vise?

Re: IZVANMATERNIČNA TRUDNOĆA

15 lis 2009, 23:03

moja poznanica.
bila trudna 7 tj. plod bio na kraju jajnika, zato ga je morala izvaditi.

jako je opasno, ako pukne ili dode do obilnog krvarenja, kod nje je vec doslo do toga, pa je bila hitna OP.

sad je ponovno trudna, nakon 7mj. i sve ok!

ima sanse ponovno za bebicu i s jednim jajnikom.

16 lis 2009, 08:02

Dok sam bila na održavanju trudnoće, jednoj su curi u sobi su injekcijama rješili problem vanmaterične trudnoće - bez operacije :dunno Nakon 1,5 godinu rodila je curicu :luv

16 lis 2009, 08:42

evo što kaže klinika Harni

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... 05_eug.asp

držim fige za prijateljicu :kiss

17 lis 2009, 15:51

Moja je šogorica imala dvije uzastopne vanmaterične trudnoće. Morala je na laparoskopsku operaciju. Nema nekih značajnijih posljedica.
Vanmaterična trudnoća joj se dogodila jer je imala neprohodne jajovode, pa se oplođeno jajašce usadilo u jajovodu.

17 lis 2009, 20:15

na kraju se ispostavilo da nije izvanmatenricna trudnoca nego nakupine zutih tijela.... ;)

izvanmaternična trudnoća-iskustva i savjeti

09 vel 2010, 14:35

bok svima!
ja sam nova na ovom forumu i sve vas lijepo pozdravljam. super mi je to što postoji mjesto gdje žene izmjenjuju iskustva i tješe se međusobno.
ja sam prije 3 ciklusa ( 30.11.) imala laparaskopiju zbog trudnoće u lijevom jajovodu. jajovod mi je odstranjen i sve je prošlo u redu. doktor je rekao da se pripazimo 3 mjeseca a onda slobodno u akciju. rekao je da je desni jajovod prohodan i da ne trebam nikakve daljnje pretrage. ja sam četvrtak( 04.02 ) dobila 3 mengu od tad i sad mislim da prestanemo sa zaštitom al me nešto od jučer opako probada oko lijevog jajnika i sad ne znam ni sama da odem nekam na pregled ili da se samo opustim.
s druge strane psihički sama sebe ubijam jer se užasno bojim a mi se ne ponovi vanmaternična ponovo!
molim vas podijelite svoja iskustva sa mnom i dajte mi savjete dal je rano da se krene ponovno u akciju .....kak ste vi to riješile?
hvala unaprijed!

Re: izvanmaternična trudnoća-iskustva i savjeti

09 vel 2010, 14:39

nemam iskustva, ali po simptomima je moguće da ti je ovaj mjesec ovulacija sa lijeve strane gdje nemaš jajovod. ako te strah, pazite se ovaj mjesec, a sljedeći, kad bi trebala biti sa druge strane u akciju.
ako te jako jako strah, možeš ići na uzv kontrolu svaki mjesec da vidiš sa koje strane je vodeći folikul pa efikasnu akciju imati u vrijeme kad je ovulacija na pravoj strani, a čuvati se druge mjesece.

09 vel 2010, 15:34

pa jel moguće da mi je ovulacija dan nakon što mi je menga završila?!
a to računanje kad je na kojem jajniku ovulacija nije potrebo jer je mogući zatrudniti i s ovulacijom sa lijevok jajnika iako nemam lijevog jajovoda, to mi je dr. objasnio s obzirom da jajašce pluta slobodno pa ga mogu povući i pipci desnog jajovoda...

09 vel 2010, 15:38

moguće da se sprema ovulacija. nisu svi ciklusi jednako dugi. što se tiče plivanja jajašca i prolazima između jajnika, tu stvarno nemam pojma. najbitnije je da ti je jedan jajovod očuvan, taman ti trebao koji ciklus duže za zatrudniti, a možda bude i od prve.
a možeš i nazvati doktora, objasniti mu svoje tegobe, ipak je sigurniji savjet od stručnjaka, posebno onog koji te pregledao. :proljece

Re: vanmaterična ili ne

23 srp 2010, 01:19

podižem iz tužnih razloga :/ ,prijateljica mi je završila u bolnici jer je navodno vanmaterična trudnoća u pitanju,mene zanima opasnost operacije i dali se jajnik baš mora vaditi ili ipak ovisi od slučaja do slučaja?
pa eto drage moje s takvim tužnih iskustvima pomagajte
-lani je rodila dječaka nakon 3 potpomognute pa su se sad jako veselili ovoj redovnoj :place nemogu doći k sebi od brige i nemogu zaspati ... :place

23 srp 2010, 08:03

mamuška, draga, žao mi je za tvoju frendicu :/

ja sam jedna od onih rijetkih sretnica koje su imale vanmaterničnu (extra uterinu) trudnoću u lijevom jajovodu i u 7. tjednu završila u petrovoj uz užasna krvarenja, da bi mi samo dan poslije sa 1 inekcijom metatrexata plod iz jajovoda sam izašao bez odstranjenja jajovoda :znoj i dan danas zahvaljujem db što je bio uz mene tada... valjda je organizam sam reagirao na vrijeme i počeo odbacivati plod dok je još bio dovoljno mali za izlazak... s tim da je plod stvarno bio mali pa brijem da ipak nije bio 7 tjedana star, uzimajući u obzir i moje produljene menstrualne cikluse...

nažalost, mislim da statistika govori da je to slučaj samo kod 10% vanmaterničnih i da sam stvarno bila rijedak slučaj... došla kući iz bolnice nakon 10 dana i s običnom kiretažom... rekli su mi da odemo na sva moguća testiranja da isključimo slučaj slabe pokretljivosti mm-ove sperme jer to često dovodi do vanmaternične (ako je sve u redu sa ženom), ali kod nas nisu ništa našli :dunno svejedno nam je trebalo iduće 3 godine za novu trudnoću...

nakon VMT sam imala dvije uredne trudnoće i poroda bez ikakvih problema i sad dvoje male dječice :srca

23 srp 2010, 08:34

mamuška, jajnik se jako rijetko vadi. vadi se jajovod ako lijekovi ne uspiju prekinuti trudnoći i u potpunosti odstraniti plod.
često je isti uzrok vanmaterničnima i teškom prirodnom dolasku do trudnoće - endometrioza.

23 srp 2010, 09:35

uh mamuška...

cure su sve rekle, ja samo grlim i vibram da prođe bez komplikacija :hug

23 srp 2010, 10:14

joj jedva sam sinoć zaspala,baš se brinem :place
-inače imaju problema s njenim mužem (slaba pokretljivost) pa je to najvjerovatnije razlog
trudna je 5-6tjedana tj skroz malo i nije prokrvarila,već ju je dr poslao u bolnicu da oni još bolje vide šta će s njom :/ nadam se d aće onda uspjeti ljekovima i da tijelo samo odbaci
-puno hvala na odgovorima,eli me utješila-javim se

edit: nisam izdržala pa sam zvala,uglavnom trebala je jutros na laparaskopsku o. ali dr.koji je jutros preuzeo smjenu ništa ne vidi u jajovodu pa je sad opet na čekanju
Odgovori