Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Trudnoća i dijabetes

11 lip 2014, 15:00

ajmo ovako.
nitko ovdje nije diabetolog,a zbilja kad je riječ o dijabetesu (ne o dijeti radi ljepote) malo je neozbiljno govoriti "po meni". Po meni neve nema gestacijski, ali ja nisam liječnik i neću joj preporučiti da jede kolače za doručak.
Zato ja sada odoh potražiti preporuke sa VV. :mah

11 lip 2014, 15:04

"Vrlo je bitan redoviti unos hrane s ugljikohidratima (CHO) koji se sporo apsorbiraju (kao što je krumpir, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće) kako bi se spriječila hipoglikemija.

Hrana koja se preporuča kod dijabetesa temelji se na jednakim principima zdrave prehrane kao i za sve ljude. Slobodno se mogu koristiti proizvodi u koje nije dodan šećer.

Svi napitci bi trebali biti bez šećera.

Obroci

Ono što je važno uzeti u obzir je sljedeće:

Vrsta hrane: Pri svakom obroku potrebno je jesti hranu s ugljikohidratima koji se sporo apsorbiraju.
Količine: Većinu hrane pri svakom obroku trebaju sačinjavati ugljikohidrati. Obroci se nikada ne smiju preskakati.
Vrijeme obroka :
Primjeri hrane bogate ugljikohidratima

Sljedeća hrana je dobar izvor ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju, a njima se može održavati razina glukoze u krvi:

kruh, pogače, čajni kolačići – žitarice;
mlijeko, obrano (s malo masti) aromatizirano mlijeko (bez šećera)
krekeri, Ryvita, rižini kolačići;
obični keksi, pločice žitarica, riža;
tjestenina, rezanci – čips – krumpiri
zapečeni grah, povrće;
voće (svježe i sušeno);
jogurti bez šećera"
Dijabetičke dijete u skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac:
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/co ... e/1700.pdf

11 lip 2014, 15:08

jest ću kruh, ionako mi piše da može tjestenina ili kruh ili krumpir
mlijeko i jogurt konzumiram
od voća sam jela samo jabuke
makar sam jela sad i jagode i trešnje jer mi nemaju puno UH no više neću

11 lip 2014, 15:12

IIna, ja imam dijabetes za stalno. :bis :nesvist Da se hranim po preporukama s V.Vrhovca GUK natašte mi se ne bi tj. nije spuštao ispod 10. HbA1C mi je bio 8. :dunno
Šećer mjerim svaki dan i jako dobro znam kako koja hrana utječe na njega, a kako imamo sreću pa nam je to obiteljska kvaliteta :roll isto se potvrdilo i na ostalim članovima obitelji.

To apsolutno ne znači da Neve nagovaram na išta. Odrasla je osoba, ineligentna, i napraviti će kako misli da je najbolje za nju i bebu što god mi tu pisale.

11 lip 2014, 15:55

Gdje se onda kontroliraš, kad referentni centar nema pojma po tebi?
Meni je šećer bio natašte ok, no nakon jela naglo bi skočio i ostajao visok kroz puno sati. Dosezao je do 8,2.
U bolnici, sa barem tričetvrt kruha dnevno plus obavezno tijesto ili krumpir ili riža, smršavila sam tri kile, za tjedan dana šećer se normalno ponašao, a kroz desetak dana, ako se dobro sjećam, nisam imala acetone u urinu (to su svaki dan gledali, a krv svaka dva dana).
Bivši šogor ga ima od 26.
Jede kako mu kažu, na inzulinu je i sve je pod kontrolom.
Ne bi se ja oslanjala na inteligenciju, nego bi slušala liječnike.
A tebi svaka čast ako imaš recept za sebe koji funkcionira :zivili

11 lip 2014, 16:03

Nisam napisala da pojma nemaju, nego da na mom primjeru to ne funkcionira. :dunno

11 lip 2014, 16:43

A to je valjda moguće.
Mislim nismo strojevi riječ je o metabolizmu

11 lip 2014, 20:01

E to je vjerojatno isto važan faktor. Ne reagiramo nužno svi isto. Bitno je pratiti, da se izbjegnu neugodna iznenađenja. Pa po potrebi prilagođavati. Nisam ni ja mislila mijenjat liječnike, sory ak je tako zvučalo.

E al mi kod ovog s VV nije jasno kako čajni kolutići, keksi i čips mogu bit ok. :/ mislim na one industrijske...

18 lip 2014, 06:36

u 7 dana dijete sam dobila 1 kg :bis
sve sam vagala i strogo se držala uputa
možda je voda u pitanju
pregled, i novi guk, mi je za tri tjedna, do tad se strogo držim ovog i dalje

10 srp 2014, 07:24

jučer sam ponovila guk profil, bio je 6.3 iza večere. to je najveća vrijednost, ostalo je ispod 6. Prošli put ni jedna nije bila preko 6, za večeru je bilo 5.6
mjesec dana dijete
što mogu očekivati drugi put? Jel ovo normalno da te vrijednosti rastu?

12 srp 2014, 23:56

To je sasvim normalna vrijednost :dunno ,ili za trudnice vrijede neke druge,koliko se ja sjecam do 8 je ok nakon obroka.

18 srp 2014, 09:17

da pitam ovdje, jel istina da s gestacijskim se ide na inducirani porod?
kod mene je mala šansa (rekoše mi) da ću doći do termina ali me zanima ako kojim slučajem izdržim dulje od 35tt kako to ide? tj kako je išlo kod vas.

meni evo teče drugi mjesec dijete i ovih mi je dana baš koma. stalno sam gladna :ajme :dunno pa pijem puno vode. rezultat je 2 kg gore no skužila sam da unutar tjedna dobijem pa izgubim 2 kg i tako ukrug. još sam na nuli što se kilaže tiče., ili +2 ako se gleda te dane kad "skočim"

18 srp 2014, 10:56

nije istina
ja sam, doduše, hospitalizirana 18 dana prije poroda, kako je moj ginekolog rekao - zbog predostrožnosti, ali indukcija se nije spominjala. u tom periodu su mi još jednom napravili profil i taj zadnji je bio uredan
bebu sam dobila tek navečer, nakon intervencije, jer su je držali pod pojačanim nadzorom zbog gestacijskog

18 srp 2014, 11:52

Neve ide indukcija samo ako dođe do makrosomije, odnosno pretjeranog rasta uslijed šećera.
Inače ne.

18 srp 2014, 11:55

e, super. prepadoše me persone u mom životu. hvala cure

18 srp 2014, 12:09

Ma ja mislim da ti sa svojim vrijednostima nemaš razlog za brigu.
Samo pazi na hranu i kile. Ništa drugo.

18 srp 2014, 12:13

je, dijetarim. vidjet ćemo sljedeći guk, rekli su mi da raste nakon 20tt.

18 srp 2014, 12:41

Ja sam rodila u Zd prije mjesec dana.
Prešla sam 10 dana termin i onda su me inducirali zbog zamućene plodne vode.
Tako sam se i ja bojala da će inducirati ranije zbog gestacijskog ali nisu, s tim da je beba uvijek bila 2 tj. "naprednija" ali ni to nije razlog indukcije (bar u Zd).
Rodila se sa 4100 i nakon poroda su joj jednom mjerili šećer i to je to.

Sve skupa u trudnoći sam dobila 5.5 kg. Prvo sam se držala strogo namirnica koje smijem, količinu sam otprilike i mjerila sam šećer redovito (nabavila sam aparatić).
Pri kraju trudnoće sam se malo i opustila.

18 srp 2014, 12:42

Nevenera vrijednosti su ti ok. Meni je znao rasti i preko 9 nakon jela.

18 srp 2014, 12:49

nemam od koga nabaviti aparatić pa se držim dijete. računam da je to najsigurnije. malo me brinulo po debljanje po 2 kg, pa gubitak istih ali ajde, valjda je ok.

18 srp 2014, 13:06

Mene je isto brinulo što nebi dobila ništa u mjesec dana a beba bi rasla po uzv...samo to što sam raspodjelila obroke na više manjih, smanjila kruh i slatko je dovelo da sam gubila i navikla sam se bez problema.

Imam ti ja aparatić, novi, samo nemam onih listića ni iglica jer sam potrošila pa ako možeš nabaviti/kupiti mogu ti dati.

18 srp 2014, 14:27

Sjećam se da su našoj Snow inducirali zbog gestacijskog, to je Vinogradska.

18 srp 2014, 15:48

Induciraju, da, u nekim rodilištima.
U nekima ne.
Na Sv. Duhu ne.

14 kol 2014, 09:56

odradila sam treći guk
natašte 4,4
nakon doručka 4,8
prije ručka 4,2
nakon ručka 5,6 ( dobila sam breskvu uz ručak)
prije večere 4,3
nakon večere 4,8
u ponoć 4,7
u 3 ujutro 4,3
to je to do sljedeceg mjeseca

14 kol 2014, 10:02

neve - savršeno :buket

31 kol 2014, 23:58

saptacica je napisao/la:Induciraju, da, u nekim rodilištima.
U nekima ne.
Na Sv. Duhu ne.

ja sam rodila na sv.Duhu i meni su inducirali porod zbog gestacijskog u 38+5 tj. s tim da meni nikako nije bilo jasno zašto dižu toliku paniku oko tog guk- a kod mene jer je meni bio povišen samo ogtt nakon one vodurine , svi silni guk profili koji su mi radili su bili uredu :dunno

09 ruj 2014, 11:59

Meni su htjeli inducirati na 40+1¸na Merkuru ali ih je malac preduhitrio :yess
Isto su mi svi gukovi bili super, do 5,5 nakon jela, samo srednja vrijednost ogtt me zaribala :dunno

26 ruj 2014, 15:13

odradila sam četvrti guk
natašte 4,9
nakon doručka 5,6 (dobila krušku koju sam trebala pojest u 10 ali sam pojela odmah jer sam se zbunila :ajme)
prije ručka 4,6
nakon ručka 4,9
prije večere 4,6
nakon večere 5,2
u ponoć 4,9
u 3 ujutro 5,0
ovo je prvi put da sam dobila voćku uz svaki obrok da jedem između obroka. čak i za večeru tako da vjerujem da su zato ponoć i 3 veće nego inače jer sam jela voćku u 22, inače doma jedem jogurt ako sam uopće budna tad
Odgovori