Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Tema je zaključana

Re: 4D ultrazvuk

30 ožu 2009, 17:21

također, također, baš smo se slično tempirale :pile

pregledi - od plusica do poroda

29 srp 2009, 13:30

znam da je bilo puno tema ali sam jutros u razgovoru sa frendicom ostala jako iznenadjena.
sada je u desetom tjednu trudnoce i vec je bila na tri pregleda i tri vaginalna ultrazvuka. do desetog tjedna trudnoce sam (npr.) ja bila na samo jednom. pokusala sam joj reci da je to previse, ali ona se jos smijala kako se u jednom trenutku bebica stresla a dr prokomentirala - vidi smetamo mu/joj :/
naravno, ona je sad nacitana, zna sve Harni stranice napamet, ima sve info u malom prstu, a ja sam davno rodila i svasta se promijenilo od tada :mrgreen:
razumijem njen stav i razumijem da vjeruje svojoj doktorici neupitno, ali nekako mi to cudno... za 10 dana ide opet na pregled i UZV ( a sa trudnocom je do sada sve OK) :conf

puno sam citala da se vise ne rade vaginalni pregledi, da se ne radi UZV na svakom pregledu nego samo 2 ili 3 kroz cijelu trudnocu,....

vjerujem da su moderatorice strucnije (od mene) da daju pouzdane odgovore, literature,... najnovije spoznaje ;)

Re: pregledi - od plusica do poroda

29 srp 2009, 13:50

Mislim da su u trudnoci preporucljiva 3 UZV-a, prvi oko 12. tjedna vaginalno (mjerenje nuhalnog nabora), drugi oko 20 tjedna (pregled organa) i zadnji negdje oko 30 tjedna.
A ginekoloski svaka 4 tjedna.
To sve ako je uredna trudnoca.

Ja sam imala vec previse UZV-a po mojoj procjeni, gotovo svaki mjesec jedan, tako me je slala, ja poslusno isla :dunno, a i ginekoloski svaka 4 tjedna.

Ako je trudnoca uredna nema smisla previse prckati, ali ako nije, normalno mi je da se cesce kontrolira.

29 srp 2009, 13:56

Prvi ultrazvučni pregled - obično se obavlja između 10. i 11. tjedna trudnoće i obično se radi o vaginalnom ultrazvuku. Moguć je i ranije (nakon 8. tjedna), posebno kod žena koje imaju veoma uredne mjesečne cikluse, pa ranije posumnjaju u mogućnost trudnoće. Na prvom ultrazvučnom pregledu određuje se trajanje trudnoće, očekivani termin poroda, potvrđuje se smještaj unutar maternice, eventulane višeplodne trudnoće, vide se obrise glavice i utvrđuje se je li plod živ – odnosno postojanje srčanih akcija. Također je važan za isključivanje eventualnih patologija zdjelice, kao što su ciste na jajnicima i sl.). Prosječna dužina fetusa u tom periodu je oko 2.5 cm, odnosno težina oko 8 grama, no te vrijednosti variraju.

Drugi ultrazvučni pregled - obično usljedi između 18. i 20.. tjedna trudnoće i najvažnije je redovni ultrazvuk. Na se njemu pažljivo pregledava anatomiju fetus: lubanja, mozak, kostur, lice, mokrećni sustav, probavni sustav i središnji živčani sustav, posebno kralježnica te se provjerava rad srca i ošita. Bilježi se i položaj posteljice te količina plodne vode. Ovo je roditeljima izuzetno važan pregled, jer se osim zdravlja djeteta može utvrditi i spol djeteta. Fetus sada u prosjeku bude dug oko 22-23 cm, a težak je oko 250 grama, no te vrijednosti variraju.

Treći ultrazvučni pregled – obično se radi između 32. i 34. tjedna. Tada se potvrđuje pravilan rast djeteta obavljajući određena mjerenja, mogu se otkriti potencijalne promjene koje se nisu pokazale na prijašnjim pregledima, a sada se puno bolje prikazuje i srce. Također se procjenjuje i porođajna težina djeteta te njegovo opće stanje, stanje posteljice, kvaliteta i starost plodne vode te da li se dijete okrenulo na glavicu. Fetus doseže prosječnu duljinu od oko 42 cm, odnosno težinu od oko 1.800 grama, no te vrijednosti variraju.

http://www.e-beba.com/trudnoca/prenatalna-skrb/127-ultrazvu-pregledi-u-trudno.html

29 srp 2009, 14:03

nije ovo tako novo. zadnja dva desetljeća isti je princip. jedina razlika je što sada ne inzistiraju na vaginalnom pregledu svaka četiri tjedna ako trudnica to ne želi. bitno je prekontrolirati mokraću (proteine), tlak, porast težine, eventualno mjerenje trbuha u drugoj polovici trudnoće.

što se uzv tiče, gotovo svi privatnici predlažu uzv na svakom pregledu zato što je to kratki i njima jednostavni pregled (ako je sve ok), a u džep stave lijepu sumu. kad bi to trebali pravdati nekom osiguranju, ne bi tako radili.

29 srp 2009, 14:06

http://www.klubtrudnica.net/trudnoca/rutinski.htm

nasla sam info o UZV, a sto je sa vaginalnim?
inace i ja sam u trudnoci svaka 4tjedna radila kompletno - vaginalni + UZV....

EDIT - eli istovremeno smo pisale

29 srp 2009, 14:07

ja nisam kod privatnika i isto na svakom pregledu me pogleda UZV-om jer kaze hoce vidit jel s bebom sve ok, a i ja sma mirnija kad vidim bebicu.
znam da je mozda previse, ali mislim da sam ipak tako mirnija.

29 srp 2009, 14:12

što se vaginalnih pregleda tiče, ja sam za kad biram za sebe. to je najjednostavniji i najtočniji način da se vidi eventualno prijevremeno otvaranje i trudnicu uputi na mirovanje. ničemu više ne služe.
neke žene više strahuju da ne navuku kakvu infekciju tokom pregleda nego što ih je strah od prijevremenog poroda pa izbjegavaju vag.preglede. svatko ima svoj razlog i svoju briju.

ja nisam kod privatnika i isto na svakom pregledu me pogleda UZV-om jer kaze hoce vidit jel s bebom sve ok,

a što da nije sve ok?
ako nije ok sa bebinim razvojem u prvih dvadesetinešto tjedana jedino što možete je prekinuti trudnoću. nema liječenja. zapravo, i kasnije ako nešto nije u redu radi se procjena ići na prijevremeni porod ili nastaviti trudnoću do x-tog tjedna ili do ovakve-onakve situacije.

29 srp 2009, 14:26

A gle, iako je uglavnom cesti UZV nepotreban, moras priznati da se puno stvari moze utvrditi UZV-om. Frendici su utvrdili manjak plodne vode zbog kojeg se beba nije razvijala kako treba, ona nije osjecala nikakve tegobe, inducirali porod dva mjeseca prije da spase bebu, njoj je vjerojatno od velike vaznosti bio UZV, tj. vise njih na kojima su utvrdili problem.
Tako da protiv cesceg UZV-a u kompliciranoj trudnoci nisam. A da li je nesto komplicirano se ponekad, najcesce, ne moze znati ako se ne virne unutra ;)

29 srp 2009, 14:26

ja sam uzv radila na svakom pregledu i nema nikakvih posljedica na R.
Kako je zacece bilo kasnije, do 12 tt sam napravila 3 uzv.Prvi sa 5 tt, drugi sa 8tt, i treci sa 12.
Na prvom se nije vidjelo apsolutno nista, na drugo zuto tijelo i "nesto", a na trecem srceko. :joy
A da nisam isla na sva ta tri umrla bi od brige...a ovako sam znala da je sve ok i bila sam mirnija.
Evo, ovo je samo jedan primjer.
A i svi ti uzv su jako kratki...
Moje je misljenje da ne mogu stetiti i da mogu pozitivno djelovati na trudnicu.

29 srp 2009, 14:30

vedi, točno je za zadnje tromjesečje kada se može ići na prijevremeni porod ako je to za bebu procijenjeno kao bolja solucija, no u prva dva tromjesečja ne može se baš ništa poduzeti za zdravlje bebe.

zt, kužim tvoju situaciju i ja bi kod takve odlazila istim tempom, no činjenica je da je pametnije za vlastiti mir niti ne ići na uzv do onog sa 11-12 tj. btw, i ja sam zbog nestrpljivosti otišla na prvi uzv sa 5+6 i dobro da je uspio uloviti srce.

29 srp 2009, 14:33

i da, što se manjka plodne vode tiče, on se u kasnijim mjesecima prognozira mjerenjem trbuha pa se onda upućuje na uzv. mene su sa 35 poslali zbog otvorenosti i malog stomaka. uzv je pokazao da je beba normalne težine i vode ima dovoljno (ili je dokica bila neiskusna ili ja čudne građe), ali opet sam morala mirovati jer zrelost pluća ne možeš vidjeti.

29 srp 2009, 14:49

ja sam napravila test u cca 4tom tjednu, otisla na GO, vratila se i tek onda isla kod ginekologa, znaci negdje u 9tom tjednu. svuda sam citala da ne treba ici prije 8mog tjedna pa tako nisam niti isla....
a mozda je ona, bas kao i ti, otisla na prvi pregled prerano :dada

29 srp 2009, 14:53

ja sam vaginalne preglede imala skoro nikako, ni blizu jednom mjesečno-njima se vidi otvorenost SAMO VANJSKOG ušća-UZV mi je puno pametniji :dunno
ipak-preporučuje se 3 uzv (oko 11 za nuhalni nabor, oko 20inekog za organe i mjere i oko 36 za veličinu bebe) i vaginalni pregled svaka 4tj.(što baš i nema smisla), obavezno tlak i proteine u urinu svaka 4tj, vaginalni brisevi i papa na početku, po želji OGTT (radila), po želji tripple (odbila)-ostalo se ne mora i ne radi ako je sve ok.

29 srp 2009, 14:55

eli je napisao/la: je dokica bila neiskusna ili ja čudne građe

:lol to me podsjeca na mene, i s L. i sad, beba ima oko 2 i pol kile, a moj trbuh zbilja mali :dunno

29 srp 2009, 15:06

Plusic je napisao/la:vjerujem da su moderatorice strucnije (od mene) da daju pouzdane odgovore, literature,... najnovije spoznaje ;)

He he, ova moderatorica nema ništa stručnije dodati od ovog što ste napisale. ;)

Naime, ako trudnoća teče uredno i nema nekih rizičnih faktora, onda vrijedi onaj raspored koji ste već stavile za UZV. No svaka trudnica je posebna i različita, i ja vjerujem da se doktori često vode i potrebama, te psihičkom stabilnosti trudnice (možda sam naivna, ali ja vjerujem u to :dada ), pa prema tome i prilagode preglede. Ljepše mi je vjerovati u to u odnosu na mogućnost da je broj i način pregleda određen "ekonomskom" politikom. :/

29 srp 2009, 15:18

krumpi, odakle ti to da samo vanjsko ušće osjete? ako si otvorena lako oni idu prstima do ovojnica. :shock: :lol

29 srp 2009, 15:38

a mene zanima koje to mogu biti posljedice precestih UZV pregleda?
ili..ne zna se

29 srp 2009, 15:43

prečestih u smislu broja koji imaju trudnice sa rizičnim trudnoćama? još nije otkrivena nikakva uzročno posljedična veza, ali zna se da bebi uzv pregled ne godi, da joj smeta.
kod laboratorijskih ispitivanja na miševima koji su bili pod uzv svakodnevno i duže nego što pregledavaju trudnice došlo je do promjena na mozgu.

29 srp 2009, 15:47

to ti onda dodje ko hodalica...moze biti nista, a i svasta
samo ovdje jos nije dokazano, ono 100%
ja se ne bih igrala s tim

29 srp 2009, 20:14

ima nesto u tome jer mi je beba redovito mirnija nakon UZV-a

30 srp 2009, 09:21

eli, da, al vidi li se unutarnje UZVom? :oops: :oops: mislim, ima li potrebe gledat vaginalno, jer vanjsko nije bitno?To htjedo kazat...
Nego...ni ja nebi previše UZVučila dijete, nekad su i za rengen mislili da nema posljedica na bebe :kima

30 srp 2009, 22:52

eli je napisao/la:
što se uzv tiče, gotovo svi privatnici predlažu uzv na svakom pregledu zato što je to kratki i njima jednostavni pregled (ako je sve ok), a u džep stave lijepu sumu.

točno to
ja sam trudnoću vodila privatno, uredno me svaki put naručivala za pregled i uzv, ja bih pitala 'jel uzv nužan?', ona bi rekla da nije (osim kad je bio) i išla sam samo na pregled
nisam imala nikakve paranoje da mi je bilo potrebno da 'vidim bebicu pa da se smirim' nit sam imala potrebu plaćat eto da bih se ja raznježila jer sam vidjela bebicu. znala sam za takvu praksu privatnih ginekologa - da nepotrebno rade svaki put i pregled i UZV - i nisam htjela da me k'o ovcu šišaju samo jer sam trudnica, a one su osjetljive i baš im je slatko i super 'vidjet bebicu svaki put'. uzv je dijagnostički pregled i ne služi za vidjet bebicu.

ipak, ukupno sam bila na ne znam ni sama koliko uzv-ova (jer sam bila u bolnici zadnja 2 tjedna trudnoće zbog viška plodne vode). kod privatne ginekologice kod koje sam vodila trudnoću ukupno na 4 (prvi kojim je utvrdila trudnoću sa 7+ tjedana, 12 nuhalni nabor, 20 morfologija, 30+).

30 srp 2009, 23:31

Ja sam trudna 5ipol mjeseci,i svaka 4 tjedna sam na pregledu(ne privatno),do zadnjeg puta su mi svi pregledi bili vaginalno a sad je od zadnjeg puta pa nadalje rekao preko trbuha....sa bebom je sve ok hvala Bogu pa me onda i ne brine koliko puta će me gledat ;) valjda oni znaju :)

31 srp 2009, 23:14

ni u jednoj trudnoci nisam imala vaginalni pregled, ovdje se ne radi uopce (naravno, ako je sve ostalo u redu).

u pricipu 2 UZV-a (12, 18 tjedana) za nuhalni i organe, kombinirani sa 12 tjedana i svi oni regularni pregledi gdje se mjeri opseg trbuha, urin, tlak.

Ja sam sa Adrianom imala jedan jos jedan uzv sa cca 8tjedana, sa Stellom osim ta dva (12,18) jos 3 zbog nekih markera- ali to je bio moj izbor.

Edit: niti jedan od uzv-a nije bio vaginalan. Koliko znam ni oni se ne rade.

01 kol 2009, 00:26

ja sam imala vaginalni ultrazvuk svaki mjesec do 4. mjeseca trudnoce. nakon njega svaki mjesec normalan. pitala sam doktora u vezi toga i veli da ne smeta bebi taj obican 2D ultrazvuk.. smeta 3 i 4 D .. tako barem vele..

05 kol 2009, 11:16

svaki pregled (40 dana) vanjski UZV, nikad vaginalni pregled.
prvi vaginalni UZV sa 2 tt :oops: pa 6 i 9tt i nuhalni u 12tt. poslije toga kako sam vec i napisala.

Kod mene je bio cudan zaostatak u mjerama iako sam imala savrseno redovne cikluse pa je dr posvetila malo vise paznje tome. poslije kad je ustanovljeno da je zakasnjenje od 1 sedmice stalno, nije vise bilo brige pa sam isla svakih 40-50 dana na UZV.
:dunno dijete je uvijek spavalo na UZV-u mozda 2 puta da je bilo budno pa ne bi rekla da sam primjetila neke promjene poslije uzv-a

07 kol 2009, 13:45

ja sam nakon testa ošla svojoj soc dokici potpuno uvjerena da će mi napravit uzv za potvrdu. ona je izračunala da sam trudna oko 5-6 tjedana i da nema potrebe da mi još išta gleda. pa sam došla opet s cca 8 tj. e, al onda je sve išlo drugim tempom jer je trudnoća bila rizična i gledali su me uzv-om na SD-u svaka 4 tj. vaginalno puno rijeđe, tek negdje iza 25 tj kad je utvrđeno da sam malo otvorena. a kad sam na hitnoj završila s 29tj, samo tu noć i jutro sam prošla sedam uzv-ova! (iako mi je moj dr u bolnici, nakon što sam mu ispričala da sam bila kod kosa na 3d, uvrijeđeno rekao da se klonim previše ultrazvučnih pregleda).
mislim da se kod nas općenito previše prčka po trudnicama, al iskreno, ne bih bila zadovoljna ni američkim ili švedskim principom s jednim do dva uzv-a u cijeloj trudnoći

4D UZV (dijagnostičke prednosti)

29 ruj 2009, 14:37

ponukana nekim dogadajima, zapitala sam se malo o UZV pregledima.
sto mislite o njima?
da li su korisni ili samo sluze da bi mi uzivali gledajuci bebicu?
Zadnja izmjena: Plusic; 29 ruj 2009, 16:58; ukupno mijenjano 2 put/a.

Re: 4D UZV

29 ruj 2009, 14:43

Ja sam u prvoj trudnoci imala UZV na svakom pregledu, doduse tri su bila 4D UZV i duza, ovako po pola sata sa snimanjem, ostali kratki, cisto da izmjeri promjer glave i prati rast bebe.
U ovoj trudnoci nisam osjecala potrebu da stalno nalukavam to dijete u trbuhu pa sam se skroz odrekla 3D ili 4D UZV, cinilo mi se nepotrebno. Niti sam imala obican UZV na svakom pregledu (nego na svakom drugom, blazena moja skulirana ginekologinja :klanja ). Mislim da su 3 veca UZV u 12, 20 i 32 tjednu dovoljna. Odnosno meni su sad, s drugim dijetetom dovoljna.
Tema je zaključana