Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Topic za komentiranje korisnih popisa...

11 lis 2008, 22:26

Ja sam bila uvjerena da sjedalica za bebe po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nikako nebi smjela biti na prednjem sjedalu, bez obzira na zračni jastuk. Nisam sigurna u tu tvrdnju, ali mislim da je tako. Mislim da Zakon ne spominje sjedalicu, ali spominje da se djeca do starosti 12 godina nesmiju voziti na prednjem sjedištu, u što spadaju i male bebe. :dunno

11 lis 2008, 22:34

Daria, ove godine se nešto mijenjalo u zakonu i može as na prednje sjdalo ali mora biti isključen zračni jastuk. sve o autosjedalicam možete naći osim na rodinim stranicama i ovdje: http://autosjedalice.info/cms/

zwerka prije nego korisitš tu dobivenu autosjedalicu trebala bi obavezno saznati o kojem se modelu radi i zadovoljava li sve potreben uvjete. pogledaj na linku koji sam gore stavila pod rabljene as.
ne znam u kojem si gradu ali rodin pregled autosjedalica ide po mnogim hr gradovima. možda sada tvoga nema u najavi ali ne znači da neće tamo niti doći.

još nešto sam htjela napomenuti na što me upozorila gđa iz roda kad smo mi išli na pregled as-a. ako je as na stražnjem sjedalu i netko se vozi također iza, ta osoba obavezno mora biti vezana kako ne bi svojom težinom prilikom sudara nalegla na djete.

11 lis 2008, 23:24

snow je dobro rekla - bebe u autosjedalicama mogu na prednje sjedalo samo ako je airbag deaktiviran, a djeca ne smiju uopće - znači, djeca koja sjede samostalno i to do 12 godina, kao što Daria spominje. iako, viđala sam ja i aute u kojima je dječja sjedalica montirana sprijeda (ona za veću djecu - od 9-18kg) i to u smjeru vožnje :roll:

zwerka - kod rabljenih stolica treba obratiti pažnju na starost sjedalice (da nije starija od 6 godina) i da nije bila u sudaru

12 lis 2008, 11:16

Snow, između Koprivnice i Virovitice sam. Jučer sam baš skidala sve navlake sa te sjedalice- nosilkjke da ih operem i da donjoj bočnoj strani je prikaz učvršćivanja sjedalice za sjedalo u autu. Provjerila sam ju i ima sve potrebno.

Ina, sjedalica nije starija od 2 god. Koristila ju je moja sestra za maloga koji ima 2 god i nije sudjelovala u sudaru na sreću.

Iako se još dvoumim oko strane postavljanja sjedalice.
Na nekim stranicama piše da ide iza suvozača, a opet negdje piše da može i iza vozača.http://josip.purger.com/automotive/childseat/index.htm - jučer sam na tom linku saznala puno korisnih stvari.
Iako je to pisao čovjek iz osobnih iskustava, mislim da je tako i najbolje, iako ću još definitivno prosurfati po nekim drugim stranicama!

12 lis 2008, 11:24

dobar mu je blog, ali mu nedostaje informacija koju sam spomenula u prethodnom postu jer je njegov tekst pisan prije donošenja novog zakona

citiram:
Zakonski okviri korištenja autosjedalice

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) - vrijedi od 17. lipnja 2008.

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

13 lis 2008, 11:52

Da, znala sam za taj zakon, ali eto, mene samo muči koja strana - iza vozača ili suvozača... Ostalo sve štima.
Vidim da mi nema Krumpirića da se i ona malo raspiše! ;)

13 lis 2008, 12:09

Svejedno-statistički, skroz svejedno.Ako imaš srednji pojas s tri točke vezanja (znači ne samo onaj što ide preko zdjelice) najbolje bi bilo u sredini.

13 lis 2008, 12:11

Krumpi, kako si ti meni? :liza

13 lis 2008, 14:07

Evo nam i Krumpirića!!! :mah

Imamo pojas u sredini, ali pomočni ( taj koji ide preko zdjelice), tako da ništa od sredine.
Ali mislim da ću ipak metnut sjedalicu iza suvozača da mi koliko-toliko beba bude na oku!

Krumpi, nadam se da sam se popravila kaj se tiče neznanja, da mi te srce ne izda kad buš čitala moje glupost!!! :bye

13 lis 2008, 14:26

Zwerka je napisao/la:Evo nam i Krumpirića!!! :mah

Imamo pojas u sredini, ali pomočni ( taj koji ide preko zdjelice), tako da ništa od sredine.
Ali mislim da ću ipak metnut sjedalicu iza suvozača da mi koliko-toliko beba bude na oku!

Krumpi, nadam se da sam se popravila kaj se tiče neznanja, da mi te srce ne izda kad buš čitala moje glupost!!! :bye

ma kakve gluposti, ti si zakon :kiss
da, osjećat ćeš se sigurnije ako je iza suvozača, s tim da možeš nabavit male retrovizoriće koji se stave iznad sjedalice, i pored tvog srednjeg ogledala (podese se kutevi) da vidiš bebu u retrovizoru-al otom potom-ako se budeš osjećala nesigurno-inače, voziš dok šuti, staneš kad plače i voila :3srca

13 lis 2008, 14:30

Hvala, hvala, uljepšala si mi dan! :mrgreen:

Naravno kad beba zaplače da ću stati, o tome nema dvojbe!!

Bitno da sam uz tvoje savjete i savjete ostalih uspjela riješiti misterij sjedalice!!!

Hvala na savjetima! :bye

13 lis 2008, 19:26

Zwerka, jedino nemoj upast u zamku kao jedna muževa kolegica (koja misli da je najpametnija pa se time još i hvali) - kako drži bebu iza suvozačevog sjedala tako da se lako može i u vožnji okrenuti da je smiri ili joj nešto doda... Mislim si, da - to ti je baš pametno, volan u jednoj ruci, pažnja usmjerena prema bebi i nikakav pregled nad cestom....

Meni se osobno više sviđa opcija iza vozačkog sjedala uz pomoć ovih pomoćnih ogledala. Montiram si jedno ispod original ogledala u sredini i lijepo bez većeg skretanja pogleda s ceste mogu pogledati bebača. :dunno :mrgreen:

13 lis 2008, 20:23

a ja ne bih uopće stavljala dodatna ogledala jer je i to način za odvlačenje pažnje :dunno
kod nas je pravilo od početka bilo da se u autu ništa ne jede ni ne pije i tako je i dan-danas. ako dijete zaplače, onda se stane sa strane i provjeri što je
jedna od češćih zamki je navikavanje na dudu i stavljanje iste u vožnji jer onda nastane cirkus svaki put kad ista ispadne iz usta

13 lis 2008, 21:12

Naravno kad beba zaplače da ću stati, o tome nema dvojbe!!

bolje nemoj. ako zaplače, zaspat će za manje od minute. jedan jedini put sam stajala na plač pa sam 60 km prešla u dva i po sata uz tri podoja, a moje dijete je u to doba već imalo lijepe razmake između podoja.

13 lis 2008, 21:15

eli, Mara je bila takva urlatorica da smo morali stajati (naravno, tamo gdje je to bilo moguće)

13 lis 2008, 21:43

Moje je iskustvo da kad auto stane nas decko place, cim krenemo uzivancija :mrgreen:

No, sad za ozbiljno... kupili smo te retrovizorcice koji se stave kako bi vozac vidio bebu i mislili kako super al se nije pokazalo prakticno. Morali smo ga montirat negdje iznad njega i to je stajalo nekako labavo da sam se bojala da mu ne zvekne o glavu pa smo od toga odustali...

14 lis 2008, 08:20

da, najbolje bi bilo da ti beba uopće ne skreće pažnju, ali ako se imaš poriv okrenut, dodat joj nešto ili slično, bolje da imaš retrovizoriće nego da se zbilja okreneš nasred ceste.

14 lis 2008, 10:05

Ček, kaj nejdu ti dodatni retrovizori uz originalni retrovizor auta, dakle daleko od bebine glave na vjetrobransko staklo? Barem je moj instruktor vožnje to tako koristio. :dunno

Kad mi beba poraste, vjerojatno mi ti retrovizori neće biti toliko bitni niti ću ih koristiti. Samo mi se čini za prvih nekoliko tjedana odn. mjeseci praktičnije nego da baš svaki put moram stati da bi pogledala bebicu.

14 lis 2008, 12:00

ali je sigurnije stati. btw, što misliš da ćeš vidjeti u retrovizoru? bebu koja urla. to i čuješ bez da vidiš.

14 lis 2008, 12:02

eli je napisao/la:ali je sigurnije stati. btw, što misliš da ćeš vidjeti u retrovizoru? bebu koja urla. to i čuješ bez da vidiš.

nije bas. mozes vidjeti recimo da li samo kenjka s napol zatvorenim ocima pa ce svaki cas zaspati, ili mozda ima grc na licu - nesto ju boli, ili mozda poseze za necim sto ne moze dohvatiti....

14 lis 2008, 12:17

a-ha, u vožnji preko retrovizora pratiš i prosuđuješ izraze lica... ma radite što želite, ali ti retrovizori jako smanjuju pozornost na cestu i ugrožavaju i tu bebu na zadnjem sicu i uvjerena sam da će ih jednom zabraniti. :proljece

14 lis 2008, 12:24

nisam ja rekla da je to turbo sigurno nit da iskreno preporucam, samo odgovaram na tvoje pitanje sto bi mogla vidjeti. :mrgreen:

14 lis 2008, 12:49

Kada je sjedalica suprotno od smjera voznje retrovizor ide iza kod bebe, kasnije kad je sjedalica u smjeru voznje montira se naprijed kod retrovizora.

14 lis 2008, 13:57

Alaj ste se raspisale... :mrgreen:

Ja ću za početak sjedalicu staviti iza suvozača, iako se duboko nadam da beba neće plakati u vožnji ( samo se neka nadam, jel da?) pošto ni nemam neke prevelike relacije za obilaziti. I ne vjerujem da ću kupovati ta ogledalca za retrovizor,
Slažem se da oni koliko su god možda korisni, u velikom slučaju ipak odvlače pažnju sa ceste, jer će sigurno svaka mama svako malo škicnuti kako je beba iza, a svi jako dobro znamo koliko to "škicanje" može biti kobno u vožnji.

A i vjerujem da jako malo mama ima taj poriv koji Krumpirić opisuje, da se u vožnji bebi nešto dodaje. Padale su mi na pamet svakakve zamisli u vezi auto sjedalice ( Krumpi to najbolje zna :naughty ), ali ovo mi sigurno neće pasti na pamet.
U svakom slučaju, ako beba malo zaplače, neću odma stajati - vjerojatno će se brzo i smiriti, ali ako će jako plakati, naravno da ću parkirat sa strane. Ipak još uvijek smatram da je ta opcija najbolja.

14 lis 2008, 14:06

ako ikako možete, stavite sjedalicu u sredinu, a ako to ne možete, onda iza vozača. to su najsigurnija mjesta u autu (po statistikama)

14 lis 2008, 14:16

Eli, u sredini imamo samo pomočni pojas koji ide oko zdjelice, pa ne mogu s njim učvrstit sjedalicu.
Opet sam dosta razmišljala i o soluciji iza vozača. Npr. šta se tiče samog parkiranja, bočnog. Uvijek su parkingi tako da vozač izađe odma na pješački a suvozač na cestu. I sad mislim, ja ću izači na sigurno i onda moram na prometnicu da otvorim vrata i vadim bebu...
Neću ni pomišljati šta bi se sve moglo dogoditi...

Odluka je pala, sjedalica ide iza vozača i to bez ogledala za retrovizore.

14 lis 2008, 17:04

Meni je frendica isto rekla ovo za statistike - a ona se time bavi i vjerujem joj, a čula i čitala sam to na još dva, tri mjesta.

Ja u sredini ne mogu postaviti Isofix bazu, pa zbog toga ide iza vozačkog sjedala. Kada ćemo uzimati veći auto, budemo vidjeli je li moguće da i u sredinu stavimo isofix.

Budem si sljedećih dana ponovno isprintala popise za rodilište i za bebicu za početak, pa da još jednom vidim što imam, jel još nešto trebam. Znam da moram po prvu turu pelena i sebi po uloške za rodilište još, i onu dm-ovu kremu za bradavice.

14 lis 2008, 17:18

Iako sam skoro mjesec dana od tebe šta se tiče trudnoče, ja sutra idem u shoping. Idem još kupit za bebu šta mi treba ( skafander, termometar...) i obavezno ću uzeti paket pelena i par paketa uložaka. Čujem da cure potroše preko 10paketa tih uložaka (Vir 90) a i dosta su skupe, pa da mi sve to najednom ne optereti novčanik.
A kremu za bradavice ni neću kupovati. Prijateljice mi uopče nisu ništa narasle ( nosila sam prije 75 B, sad 80B), :cry:.
Bradavice mi nisu ni ispucale, vjerojatno ni neće, pa mi krema neće ni trebati...

14 lis 2008, 17:32

diami, uzmi si purelan u apoteci, njega ne trebaš ispirati prije dojenja.

14 lis 2008, 17:36

Uf bez kreme za bradavice bi izludila, obavezno Purelan, vidjet ces kad krene dojenje... :cool
Odgovori