Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Tema je zaključana

Re: 4D UZV

29 ruj 2009, 14:44

I meni je rađen svaki puta, ali 3D.
Ja sam bila nakon toga mirnija, a imala sam
i doktora koji je zbilja sjajan u "čitanju" uzv-a.
I važan je svakako.
Dok sam bila u bolnici doveli su hitno ženu iz Dbk, u
šestom mjesecu trudnoće (za koju je mislila da je sve OK,
redovito se javljajući na preglede), sa obavljenim
jednim uzv pregledom. Radilo se o anencefaliji, ako sam
dobro zapamtila termin :place
Žena je morala na normalan porod,a anomalija bi se svakako
vidjela puno ranije na uzv i moglo se sve riješiti na puno bezbolniji način
. Da je rađen uzv.
Pravi stručnjak može jako puno toga pregledati ultrazvukom :dada

29 ruj 2009, 14:54

naime, na svakom pregledu UZV pregled traje cca 30minuta. dr pazljivo pregledava sve protoke, svaki detalj, sve mi objasnjava zasto, kako, zbog cega, ... kako to izgleda kod potpuno zdrave bebe a kako kod razlicitih anomalija,.... a na kraju posveti i 5 ili 10 minuta za moj gust, da slikamo bebicu, da se igramo,....

Apsolutno nepotrebno u normalnoj trudnoći i medicinski dokazano da tako velika učestalost UZV pregleda ne pomaže osobito boljem ishodu trudnoća. Plus nedostatni podaci o mogućoj štetnosti tako velike učestalosti i trajanju izlaganja UZV valovima. Osobito nema smisla ovo boldano, jer tome UZV ne bi trebao nikako služiti. :/ Onaj zvuk 3D i 4D sondi :/ mislim da je bebama u trbuhu uzasan, jer je i odrasloj osobi neprirodan.

29 ruj 2009, 14:55

Meni je u ovoj trudnoći pravljeno dosta uzv-a ali to zbog rizične trudnoće, no oni su trajali po 5 minuta - idem u Dom Zdravlja. Samo sam jendom išla privat na 3d zbog znatiželje, jer nisam išla sa prvim i tada je trajao pola sata i sve je detaljno pregledala. U prvoj trudnoći sam imala ukupno 5 uzv-a do poroda i mislim da je to bilo sasvim ok.

29 ruj 2009, 14:56

trideset minuta? to je puno previše i za onaj detaljni uzv koji se radi oko 20tog tjedna.
moguće posljedice, ili samo smetanje bebe, dovoljan su razlog da ne bi doktoru dozvolila da nad mojoj bebom maše sondom kako bi meni nemedicinarki objašnjavao stvari koje mi nisu bitne. ili to on još malo trenira svoje oko. :dunno

29 ruj 2009, 14:59

Čuj, kad je Podobnik u pitanju, treba opravdati soma i nešto kuna.

Uostalom, nema smisla svaki put gledati isto, zna se što se kada gleda. Ako srce ima sve 4 komore s 20 tjedana onda one neće nestati s 24.

29 ruj 2009, 15:01

Moja beba se jako uznemiri kad je uzv, vec nakon 1 minute, doktor to sam primijetio, čak počne i štucat od nervoze.

29 ruj 2009, 15:01

Slažem se sa škorpi i tanjom. Čim manje UZV-a, ako već treba neka su čim kraći. Nisam nikad išla na 3D ni te ostale fensi UZ :dunno. Nažalost se UZ iz dijagnostičkog alata pretvorio u zabavu za roditelje i lijepi dodatni izvor prihoda za liječnike.

29 ruj 2009, 15:09

Hm meni je trajao maks 10 minuta.
I nekako 3D mi nije fensi, to je običan klinički uzv,
na kojem se vide neke važne stvari, a koje nisu vidljive
na klasičnom. :dunno

29 ruj 2009, 15:18

zanemarite detalje mog prvog posta o trajanju UZV. brisem to da ne bi tema otisla u krvom smjeru.
zanima me da li je u trudnoci pomocu UZVa moguce otkriti npr transpoziciju velikih krvnih žila i kako djelovati ako se i otkrije?

29 ruj 2009, 15:20

Evo išla ja na wikipediu pa čitam koje su prednosti i mane 3D UZV.
http://en.wikipedia.org/wiki/3D_ultrasound

Ako dobro razumijem nema nikakvih medicinskih ili dijagnostičkih prednosti :dunno al dobro, ja sam laik. Ako imate neke podatke, samo naprijed.

29 ruj 2009, 15:20

Moguće je i djelovati možeš jedino tako da
pri porodu pedijatri znaju kako stvari stoje i time
se dijete ne dovede do točke u kojoj ga "spašavaju jer je plav",
nego odmah mogu poduzeti sve mjere koje su im na raspolaganju.
edit:hajdi nikako se ne slažem da nema dijagnostičku vrijednost.
Da ne nabrajam evo ovo što je Plusić navela, takvo pravovremeno saznanje može
djetetu spasiti život.
Zadnja izmjena: IINA; 29 ruj 2009, 15:22; ukupno mijenjano 1 put/a.

29 ruj 2009, 15:21

hvala IINA ;)

29 ruj 2009, 15:23

:hug

29 ruj 2009, 15:23

kod takve dijagnoze jako je bitan odabir rodilišta.

29 ruj 2009, 15:26

Zašto brisati podatak o trajanju pregleda, taj podatak je užasno važan za samu temu.
:dunno

Može se otkriti. Osobito ako ginekolog skuži da nešto nije u redu sa srcem, a on naravno nije kardiolog pa da baš zna prepoznati točnu anomaliju. Takve onda upućuje jednom profesoru kardiologu na pedijatriju na Rebro koji zna fetalnu ehokardiografiju napraviti za vrijeme trudnoće. Neće se učinit ništa za vrijeme trajanja trudnoće, ali se beba tada ciljano neće porađati u malom centru. Tu se problem ne manifestira odmah po porodu jer je još uvijek otvorena komunikacija između desne i lijeve polovice srca u srčanim pretklijetkama pa se krv miješa. Kad se taj otvor fiziološki počne zatvarati, a to je nakon udaha i prelaska s fetalne na uobičajenu cirkulaciju, beba naglo dobije cijanozu, odnosno poplavi. To je jedna od kompliciranijih srčanih grešaka za operirati. Poznam dečkića rođenog u Rijeci, operiranog u Genovi koji je sada zdrav dječak star 6 godina.

29 ruj 2009, 15:26

Točno to, eli. Ako se takvo dijete rodi daleko od
bolje opskrbljene neonatologije...a ako
za to znaš prije, otići ćeš roditi tamo gdje je ima.
U najmanju ruku.

29 ruj 2009, 15:27

ali ukoliko nije dobro odradjen UZV ili nije odradjen uopce onda trudnica nema pojma o toj dijagnozi i dijete se spasava ako se na vrijeme primjeti. trudnica nema tu mogucnost biranja rodilista jer smatra da nema problema. u takvim situacijama je mozda prednost rooming (mozda i nije, ispravite me) jer je dijete stalno sa majkom koja ga barem prvih 12sati neprestano promatra.
koje bi rodiliste bi dobar izbor? petrova?
da li se operacija uopce moze napraviti u hr? (imam iskustvo da se mora ici u inozemstvo - tko tu pokriva troskove ?!)
otisla sam predaleko sa pitanjima,... totalno off t. na vlastitoj temi.... oprostite....

29 ruj 2009, 15:29

Ako se nešto sad nije promijenilo, takve operacije nisu radili kardiokirurzi kod nas. Ali oni mogu u ne daj Boze situaciji učiniti palijaciju, otvaranje te komunikacije izmedju atrija, ako je beba loše pa nije za transport vani, onda taj palijativni zahvat sluzi da beba doceka pravu operaciju vani.

29 ruj 2009, 15:30

mislim skorpi da su to i napravili na rebru....

29 ruj 2009, 15:31

Plusić, guglam za ovu tvoju transpoziciju, koliko shvaćam to se može vidjeti na UZ.

Edit sad vidim da su ti već odgovorili gore.

IIna
nikako se ne slažem da nema dijagnostičku vrijednost.

Ne kažem da nema dijagnostičku vrijednost, nego mene zanimaju prednosti. Dakle što mi medicinski i dijagnostički 3D može više pokazati.
Zadnja izmjena: Hajdi; 29 ruj 2009, 15:37; ukupno mijenjano 2 put/a.

29 ruj 2009, 15:31

rooming je super kad je dijete zdravo. ja svoju nisam promatrala cijelo vrijeme. nemajka je spavala kad je i beba spavala. :dunno

nisam baš upućena u zg rodilišta, ali petrova je na glasu kad su stvarni problemi u pitanju, a znam i za liječnicu koja je jako kompliciranu trudnoću (problemi sa bebom) odlučila odraditi i poroditi se na sd.

29 ruj 2009, 15:35

mozda sam trebala radije otvoriti temu pod ovim pitanjem, ali to me jednostavno danas jako muci.... naime beba je rodjena na SD ujutro u 6sati, oko pola tri je primjeceno da je plava/modra i hitno je prebacena na rebro. tamo su nesto napravili (neznam sta pa necu nagadjati) i za desetak dana beba mora na operaciju u inozemstvo.
citala sam i ja po netu, sve je to Ok, ispada da je to skoro pa rutinska operacija, ali cim ima veze sa srcem zabrinuta sam jako.
a onda mi se naravno postavlja pitanje, da li je UZV mogao olaksati?
da li je UZV nesto sto pomaze? .....
odtuda potjecu moja pitanja o UZV pregledima.

29 ruj 2009, 15:39

Plusic tih deformacija na srcu ima jako puno, pretpostavljam da se nešto može otkriti prije poroda, a nešto i ne.

29 ruj 2009, 15:41

u prosloj trudnoci mi je doktorica rekla da ne moram raditi double/triple test jer se sve vidi i na UZV a buduci je vidljivo da je sve OK iz raznih markera da nema potrebe da radimo i tu krvnu pretragu. ja sam je svejedno napravila, bila sam mirnija na taj nacin.
na to mislim, znaci sto sve moze biti vidljivo iz UZV pretraga......

29 ruj 2009, 15:48

Išla sam na NN, po savjetu dr. koji mi je radio pregled (na običnom 2D) nisam išla na double/triple jer "ne bih dobila nikakve dodatne informacije". Sve što je bilo moguće vidjeti na UZ je bilo ok. Al nikakav pa ni najbolji UZ mi ne garantira da moje dijete nema ama baš nikakvih poteškoća. Zbog toga pitam koje su dijagnostičke prednosti 3D.

29 ruj 2009, 16:48

koje bi rodiliste bi dobar izbor? petrova?

Svako zagrebačko rodilište s dobrim i iskusnim neonatolozima je dobar izbor. I Petrova i SD i Vinogradska ce tako i tako bebu premještati na dječju intenzivnu na Rebro zbog potrebe blizine kardiokirurga. Jedino što je premještaj iz Petrove na Rerbo unuatr iste zdravstvene ustanove KBC Zagreb, ali ovdje to i nije toliko bitno.

29 ruj 2009, 16:58

thanks skorpionka, mislila sam mozda da petrova moze odmah na licu mjesta pomoci bebi. nisam znala.

Re: 4D UZV (dijagnostičke prednosti)

01 lis 2009, 11:41

Kada sam rodila D. samnom je u sobi bila cura čije je dijete rođeno sa nerazvijenom jednom stranom srca (to ja laički ponavljam kaj su doktori njoj rekli). Da se nešto događa se otkrilo nekoliko sati po porodu, svakih par sati su stizali sa sve lošijim info dok nakraju nisu rekli gornju diagnozu.
beba je prebačena na rebro, tamo su rekli da mora u Linz ili Munchen gdje prvo bude bilo slobodnih mjesta.

Meni je najgore od svega toga bilo to, kad je cura pitala dr. koji ju je porodio, da li se to moglo vidjeti na uzv, ovaj je odgovorio - gospođo, najlakše je biti general poslije bitke :/

pa je pitala pedijatricu isto to i još je rekla da je stalno govorila doktoru da se beba ne miče pune (to joj je bila 3.trudnoća) - ona je odgovorila da je već to trebala biti indikacija da nešto nije kako treba + da svako iduće dijete istog spola treba biti cca 200g teže od prethodnog, a njoj su prva 2 sina bila oko 4kg, a ova bebica oko 2 kg u terminu.

pa sad budi pametan :|

Jedino pozitivno u svemu tome mi je bilo tadašnje razmišljanje te cure - da dr. ne misle da mu nema spasa nebi trošili 35000EUR na operaciju u inozemstvu (to pokriva HZZO)

01 lis 2009, 11:43

da svako iduće dijete istog spola treba biti cca 200g teže od prethodnog, a njoj su prva 2 sina bila oko 4kg, a ova bebica oko 2 kg u terminu.

ne, ne mora. to su prosjeci.
definitivno toliko zaostajanje u rastu uz nemicanje jesu indikacije za pozorno praćenje.

01 lis 2009, 11:44

Mala - hvala ti na ovoj zadnjoj info, stalno razmisljam da li prijatelji sami placaju ili to pokriva HZZO?
Tema je zaključana