Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Matične stanice

15 sij 2013, 11:17

jorukavi, nemoj se ti opterećivat s tim šta drugi misle, svatko ima svoje razloge za odluke koje donosi, nije na nama da ih ocjenjujemo...
mi smo pohranili matične stanice za sina i sad planiramo i za drugu bebu. nikome ja to ne objašnjavam, to je naša privatna stvar ;)

nego, htjela sam samo reći - s Rebra će ti se javit uskoro, a ako ne nazovi ih, uglavnom - oni pošalju papire da je obrada provedena i da je uspješna i za to dobiješ potvrdu!

15 sij 2013, 12:33

latica je napisao/la:jorukavi, nemoj se ti opterećivat s tim šta drugi misle, svatko ima svoje razloge za odluke koje donosi, nije na nama da ih ocjenjujemo...
mi smo pohranili matične stanice za sina i sad planiramo i za drugu bebu. nikome ja to ne objašnjavam, to je naša privatna stvar ;)

nego, htjela sam samo reći - s Rebra će ti se javit uskoro, a ako ne nazovi ih, uglavnom - oni pošalju papire da je obrada provedena i da je uspješna i za to dobiješ potvrdu!

Ma nije da se nešto opterećujem :)

Pitanje. Jesu li ti dali popust/hoce li dati za drugo dijete?

15 sij 2013, 13:07

ne znam, baš moram nazvati. ja sam do nedavno bila uvjerena da drugo dijete ima 50% popusta, ne znam odakle mi točno ta informacija, ali mi je baš nedavno netko rekao da se to odnosi samo na blizance. moram se sad malo pozabaviti time, provjeriti ću ovih dana, imam još vremena pa mi se ne žuri!

15 sij 2013, 16:11

da, zvala sam sad zakladu. cijena je ista za drugo i svako sljedeće dijete, popust je samo za višeplodne trudnoće :/

16 sij 2013, 11:45

jorukavi je napisao/la:Da zavrsim pricu... predao sam maticne stanice u rebru jedne srijede u 22:00 sata prije gotovo mjesec dana. Dobio potvrdu o predaji i nitko me kasnije nije kontaktirao.
latica je napisao/la:s Rebra će ti se javit uskoro, a ako ne nazovi ih, uglavnom - oni pošalju papire da je obrada provedena i da je uspješna i za to dobiješ potvrdu!

Po mom iskustvu i onom što su mi rekli iz Zaklade jave se samo onima čija je donacija bila uspješno obrađena i pohranjena. To je, naravno, u slučaju da je uzorak bio doniran, a ne za privatne svrhe.

17 sij 2013, 11:35

mi smo za oboje pohranili m. s. u privatne svrhe. dust dugo se ceka da posalju te papire - da je sve ok sa stanicama, kolika kolicina je pohranjena itd. ne znam tocno, mozda 2 mj.

21 sij 2013, 22:58

slika

Dosao je papir. Za tu lovu ocekivao sam personalizirani dopis ali eto...

Ne mogu vjerovati da nema popusta barem 10%

16 svi 2013, 22:48

Svima koji imaju u planu pohraniti krv iz pupkovine tj. matične stanice za vlastite potrebe u Hrvatskoj želim napisati svoje iskustvo i upozoriti na to da mogu biti nepravedno oštećeni i izigrani. Također želim zamoliti i da mi se javi ako ima netko tko je prošao slično???
Cijena usluge pohrane matični stanica u Hrvatskoj (na KB Rebro) u ukupnom iznosu od 15.707,84 kn (uključujući i 1.000,00 kn koje naplaćuje bolnica za uslugu prikupljanja krvi) je prilično visoka za hrvatski standard. Roditelji koji su spremni izdvojiti toliki iznos vjeruju kako ulažu u nešto bitno za svoje dijete što u budućnosti u određenoj situaciji može spasiti njegov život ili život nekog drugog u njegovom srodstvu. Ugovaranje ove usluge čak i u slučaju dovoljno velikog prikupljenog volumena krvi iz pupkovine na žalost nosi određene rizike koji za posljedicu, osim nemogućnosti pohrane matičnih stanica u Banku krvi, imaju gubitak određenog dijela prethodno uplaćenih financijskih sredstava. Jedan od takvih rizika je inficiranje krvi od strane bolničkog osoblja zbog nedovoljne educiranosti i nepažnje što se upravo meni dogodilo. Kako bi se uklonio navedeni rizik i izbjegla infekcija potrebno je pupkovinu s pažnjom sterilizirati prije obavljanja same punkcije pupkovine što osoblje KB Sveti Duh očito nije učinilo u mom slučaju obzirom da su rezultati mikrobiološkog testiranja koje je obavilo stručno osoblje u KBC Zagreb pokazali prisutnost bakterije Propinobacterium species. Navedena bakterija je bakterija koja živi na ljudskoj koži koja se u mom slučaju prenjela u krv iz pukovine zbog loše obavljene sterilizacije. Tako da prikupljenu krv na žalost u mom slučaju nije bilo moguće pohraniti zbog ljudske greške. Naravno, osim što su mi nanijeli neizmjernu štetu zbog koje postoji mogućnost da se jednog dana neće moći spasiti nečiji život, nanijeli su mi i financijsku štetu u iznosu od 5.584,00 kn koji uključuje troškove registracije krvi u Banci krvi iz pupkovine u KBC Zagreb u iznosu od 4.584,00 kn i troškove prikupljanja krvi koje je naplatila KB „Sveti Duh“ u iznosu od 1.000,00 kn. Dakle, ne samo da sam zbog nemara osoblja bolnice u kojoj sam rodila izgubila mogućnost pohrane matičnih stanica nego sam još pored toga izgubila 5.584,00 kn, jer su Sveti Duh i Rebro fino naplatili svoju "uslugu" i nitko ne želi vratiti novac. Eto pa da dobro promislite prije nego se odlučite za pohranu matičnih stanica kod nas osobito ako rađate u KB Sveti Duh. I dobro pročitajte ugovor sa KB Rebro jer se njime štite ko lički medvjedi od svega i sve fino naplate...
Također, na svoj set (koferčić) gdje su u KB Sveti Duh stavili prikupljenu krv iz pupkovine koji je trebalo odnjeti na Rebro iz nekog razloga držali su 3 sata u bolnici umjesto da sam set dobila odmah nakon poroda u rađaonici...

16 svi 2013, 22:55

Nameće se PITANJE JE ŠTO ZAPRAVO RADE S MATIČNIM STANICAMA (obzirom da se sa njima može danas svašta) od onih kojima kažu da se ne mogu pohraniti!!! Sijetite se priče sa Asimom Kurjakom i njegovih 'operacija septuma', samo što u su igri bile jajne stanice koje je doslovce krao ženama...Zato savjetujem da ako ikako možete organizirate (platite) nekog doktora koji će vam na porodu prikupiti stanice (a ne sestre i babica kao meni) i pohranu obavite negdje vani...ovdje više ne vjerujem nikome.

17 svi 2013, 11:18

Nesi25. Neodgovorno je pisati ovakve objede na sustav bez pravih argumenata i preporučivati tvrtke izvan RH, a da nisi upoznata niti sa njima.

17 svi 2013, 22:47

Kakvih pravnih argumenata, pravni argumenti će tek izaći na vidjelo kad ih tužim. Sve što sam napisala u prvom dijelu priče je istina za što imam papirnate dokaze a ostalo su moje sumnje s kojima se naravno netko može a i ne mora složiti. Osim toga ovo je forum a ne dnevnik. Kad je riječ o našoj divnoj zemlji na žalost je sve moguće. A što se tiče stranih firmi svako odlučuje za sebe al ono što je činjenica i sa čime JESAM upoznata je to da su jefitiniji i puno više fer jer ako se stanice ne pohrane greškom tipa moje uzmu cca 200 eur-a a ne 600!!! Dakle to je lihvarstvo i ljudi toga trebaju biti svjesni. Ovdje pristaju na to jer im se kao i meni neda 'zezati' sa pohranom stanica u stranoj zemlji a ekipa na Rebru je toga svijesna i zato ima takve uvijete. Tako da je moja intencija samo upozoriti one koji žele kod nas pohraniti stanice da sagledaju i druge opcije i budu svjesni što mogu dobiti a što izgubiti. Također, i da budu svejsni da se Rebro štiti ugovorom da nisu za ništa odogovrni pa čak i ako zbog nestanka struje im krepa cijeli sustav i sve propadne ili ako i samo unište stanice. Na moje pitanje da li imaju ups nisam dobila odgovor...

18 svi 2013, 06:45

Ja i dalje u tvojem postu vidim ton ljutnje i agresije koji je potpuno neprimjeren za forum koji se zove mame i bebe. Prvo UPSom nece sigurno zastitti tvoje maticne stanice, obzirom da se ovakvi sustavi koriste dodatnim generatorima struje a ne uredjaima koji niti laptop ne mogu drzati 30 minuta zivotu. Stoga se nemoj se praviti pametna koristeci termine koje ne razumijes i prijetiti tuzbama. Ako ih mislis tuziti tuzi ih, nemoj ovdje prolijevati zuc i nacelno prijetiti. A ako ti ova drzava ne odgovara postoje samo dva nacina da to rijesis: a) odselis se b) pocnes raditi na promjenama. Naradije bi zavalio samar kada cujem povrijedjenu formulaciju " u nasoj divnoj zemlji sve je moguce". Krasno.
Ja sam jos gluplji od tebe jerbo trosim jutro umjesto na sungazing na prepiske s tobom. Daj molim te ne unistavaj mi lijepo jutro prolijevanjem zuci i upozoravanjem ljudi. Imas cijeli vikend, posveti se pripremanju tuzbe za ponedjeljak.

18 svi 2013, 16:58

Ja sam u konačnici sretna što imam živu i zdravu bebu a to je najbitnije i volim je najviše na svijetu, i naravno da sam ljuta jer joj je netko zbog nemara upropastio šansu za nedaj Bože potrebno liječenje jednog dana i to mi masno naplatio. A ti si izgleda neki njihov plaćeni advokat koji je popio svu pamet svijeta i pametuje drugima i prijeti po forumima šta da pišu a šta da ne pišu. Ovo je internet i javni forum, a ne tvoj privatnio blog! A ja sam mama i imam bebu i jedno iskustvo iza sebe. Da pišem nešto neprimjereno postoji administrator foruma koji bi maknuo post. Stoga ako ti toliko smeta moj post samo izvoli, sredi da se ukloni...Ako nemaš neko iskustvo vezano za ovu temu mislim da onda tvoji komentari drugima nisu ni zanimljivi zato ti savjetujem neki drugi muški forum gdje ćeš vjerojatno biti interesantniji i ispast pametniji...

20 svi 2013, 16:12

Molim vas da se smirite, na ovom podforumu se ne toleriraju svađalački ton, a posebno ne vrijeđanja i osobni napadi. Možete iznjeti osobna iskustva i mišljenja slobodno, ali na primjeren način.

Hvala!

26 srp 2013, 21:37

jel ima kakvih novosti o pohrani maticnih stanica iz zubi ?

05 kol 2014, 05:57

http://vijesti.hrt.hr/zasto-maticne-stanice-krvi-iz-pupkovine-postaju-bioloski-otpad-ako-mogu-spasiti-zivot

11 lis 2015, 20:40

Slovenska firma koja je tržila uslugu pohrane matičnih stanica prestala je s radom. Stanice navodno ostaju pohranjene u CryoSave.

http://www.neocelica.si/

Stavrno je to tako neozbiljno :ajme

15 srp 2016, 12:25

nedavno sam pitala ovdje ima li tko iskustava s nekom drugom bankom osim Ane Rukavine, ali su poslije postovi nestali kad je bilo problema sa serverom.

uglavnom, sad da kažem da sam se ja na kraju odlučila za CryoSave banku.

Nekako sam ipak odlučila uzet drugu uslugu a ne Anu Rukavinu i za sad sam zadovoljna komunikacijom. zvala sam ih naime i raspitala se oko tog slanja biološkog materijala preko granice što me jedino brinulo, ali oni kažu da je to sve legitimno i regulirano. ono što mi je prednost što je cijena kao i kod AR, ali dvije godine duže čuvanje i to u dva spremnika, ne jednom kao AR, a nakon razogvora su mi objasnili i da imaju neki moderniji postupak izvlaćenja stanica iz krvi koji jamči bolju uspješnost i tako nešto. Ok, taj dio ja ne mogu procijenit kad se ne kužim u to.
uz to, plaća se prvo depozit od 210 Eura, a tek kada se krv obradi i potvrdi se da je pohranjena se plaća ostatak, može na 12 rata najviše. kod AR, uvijek si platio sve, da bi dobio set, a ako nije uspjela pohrana bi ti kao vratili novac. ovako mi se čini poštenije da platiš tek ako uspije, osim depozita naravno, ali tu klauzulu ima i AR.
poslali su mi set i ugovore i sve druge materijale, ja sam onda uplatila depozit. kad porod krene ja ih zovem i netko od njih dolazi u rodilište po set i šalje ga DHL-om u Belgiju. to oni reguliraju, dakle osim nazvat ih ja nemam ništa drugo, što je i jednostavnije nego AR.

e sad, ako ću cjeplidlačit, a hoću, moram reći da me malo iznerviralo što su ugovori ne na hrvatskom i engleskom, nego bosanskom i engleskom. mislim, nije neka turbo razlika, ali ipak, to me baš nekako nanerviralo kad ne pište stanice, nego ćelije i sl. :dunno

15 srp 2016, 15:03

Ja sam ti bila odgovorila na upit i napisala da je u mom slučaju bio problem da rodilište pula prikuplja stanice isključivo za AR (navodno zakonski mogu jedino za njih).
Ovi iz cry save banke su me savjetovali da odem u riječko rodilište jer da oni bez problema surađuju sa njima ali meni to nije odgovaralo.
A i meni se sviđala opcija da oni preuzmu u rodilištu, da se ne moramo gombat sa tim.

16 srp 2016, 19:17

to mi je totalno bezveze da neko rodilište uzima stanice samo ako ih pohranjuješ u jednoj banci, a ne drugima. uostalom, oni i tako naplate uslugu prikupljanja krvi iz pupkovine, tako da tim više ne kužim u čemu je problem ako je neka druga banka u pitanju.
ja se ne kužim u te stvari, ali ovako kao laik ne vidim što zakonski njima priječi da prikupe ili ne prikupe krv ovisno o banci u kojoj će biti pohranjena :dunno

25 srp 2016, 19:47

samo da kažem da nije prošlo tjedan dana od kad sam rodila, ma zapravo 5 dana od poroda dobila sam obavijest da je krv analizirana i da su matične stanice uspješno pohranjene. i plan otplate uz to. ako to nije brzo, ne znam šta je. uz to ih moram pohvalit i kako su odmah kad je trebalo došli u rodilište i preuzeli uzorke i poslali avionom za Belgiju. svaka čast, što se toga tiče.
kod AR smo čekali mjesecima, a sve je bilo nunaprijed paćeno. s babicom sam malo pričala o tome, kaže da je njima najveći problem doniranje stanica za zakladu AR jer oni očito nemaju financijsku potporu koliko im treba i svaki drugi uzorak ni ne uzimaju u analizu nego kažu da ne valja jer nema dosta krvi prikupljene. a druge banke za osobne potrebe uredno istu količinu krvi obrade i izdvoje matične. ali eto, to je tako, očito im treba više sredstava da bi u tom smislu bolje funkcionirali...
Odgovori