Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Kile, kile, kilice...

03 lis 2008, 19:10

evo danas friško s mjerenja - 38 tjedan +13 kila.
svi sretni i zadovoljni :) ali naravno da ima zlobnika koji stalno komentiraju veličinu mog trbuha...:whew kak ste rekle ljubomorni su ;).

03 lis 2008, 21:21

snowwhite je napisao/la:kak ste rekle ljubomorni su ;).

i zato im evo: :belji :belji :belji

04 lis 2008, 10:07

E, Snow, kad bi i ja imala toliko kila ko ti u 38 tj...
Vidjet ću, al znam da bu me doktor pak naribal..a meni će i dalje svi okolo pričati kak sam debela bez obzira na kilažu..Ko ih šiša.Svi budu dobili ječmence i dobro. :mah

15 lis 2008, 12:52

ja sam se udebljaal prije trudnoce pa se nadala da cu u trudnoci povracati i tako smanjiti kile (znam da je glupo, ali eto...) Trenutno imam 84 kg i nadama se da necu prijeci 90 kg do kraja, lai to su samo nade....trebala sam se potruditi prije....smrc, smrc....Ali nadam se da kad rodim, ce me beba pojesti i dotjerati moju figuru...puse :proljece

16 lis 2008, 11:18

Debeljuca, koliko si trudna?
Ja sam jučer bila na pregledu i sad sam na +9, točnije, imam 84 kg. Ali i da pređem 90, šta koga briga. Ja ću ih i skidati.

U mj dana sam dobila 4 kg, pa nisam baš se proslavila kod doktora, a jučer sam bila na pregledu nakon 5 tj i dobila samo 1 kg.
Očito ne možeš znati kako to ide.
Iako, prije sam se gitula u grožđu i breskvama, koje naravno imaju puno šećera u sebi, ali sam ipak stala na loptu i počela jesti samo jabuke i sad mandarine.
I jako sam ponosna na sebe što ne nabijem kile ko luda. Ali opet, tu je jedna najbitnija stvar : još me čeka 9 tj, pa tko zna s kojom težinom ću u rodilište.
Možda i krevet pukne... :rolf

17 lis 2008, 11:15

Hej Zwerka trudna sam nekih 7 tjedana, planiram za 1-2 tj. ici gin. da mi potvrdi trudnocu, imam 165 cm i 84 kg. To mi je prestrasno, trebala sam ih skinuti prije no sto je tu je...Kao sto kazes mi cemo ih i skidati...VALJDA!!!!Mislim da normalno jedem, ne pretjurujem i sto mi je najvaznije uopce me ne privlaci slatko! JUPI!!!!Inace sam luda po pitanju slatkog! Jedino sam jucer malo pretjerala navecer sa tjestom, koje je muz napravio - bolognese, bilo mi je prefino, gledao me kako se prejedam i govorio da ce mi biti zlo sto je i bilo, ustvari skroz mi je zlo, pa sam mu rekla pa ionako mi je zlo, a toliko mi jefino, pa neka znam zasto mi je muka...Eto .... :proljece

17 lis 2008, 11:46

evo kako bi to trebalo ići...
sa stranica poliklinike harni:
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... rirast.asp

17 lis 2008, 11:48

Malo je na tu visinu previše.A opet, ne znam kako izgledaš.Ja na tu kilažu ne izgledam debelo, nemam sala, nego dosta teške kosti( ja sam 173 cm visoka.) I iskreno, i meni je svejedno to previše. Ali, pa trudne smo! :3srca
Mene ti slatko od nikad nije previše privlačilo, nit baš obožavam kolače jesti.
Ali sam natukla toliko kila upravo radi grožđa. Dnevno sam ga znala pojesti i po 1 kg i još mi nije bilo dosta.
Nisam nit nemam nekakve " trudničke" prohtjeve, jedem ko i prije i šta se tiče same količine. Samo, prije trudnoće nisam jela ništa poslije 18 h , a sad se odvažim pojesti nešto i oko 20h ako treba, samo da nisam gladna! :mrgreen:

A naravno da ćemo same skidati sve što nakupimo viška. Vidjet ćeš kad rodiš i kreneš dojiti. Zaboravit ćeš da si uopče i imala toliko kila!

Iako, kad mene ulovi jaka glad, i MM me opomene ( jer mu stalno jaučem da sam debela, pa sam tražila od njega da vodi brigu o tome umjesto mene) malo se skockam, i umjesto prežderavanja s teškom hranom rađe pojedem jednu jabuku. Ako mi nije dovoljno, pojedem još jednu... :mah

Kile i prehrana u trudnoci

01 pro 2008, 20:01

Zanima me sto jedete u trudnoci? Dal imate neku posebnu prehranu?
Od cega se sastoji vas uobicajeni "dnevni meni"?
Da li pretjerujete u slatkisima i sl. ?

Ja sam u 33. tjednu trudnoce i mislim da sam u vecoj kilazi nego sto bi trebala biti .
Ne mogu odoliti da dnevno ne posegnem za jednim Kinder Buenom, a preko vikenda uglavnom se pocastim vecom porcijom sladoleda.
Inace jedem povrce, ribu (losos), vocne jogurte Activia i crni kruh sa sirom.
I opet mi se nekako cini da sam teza nego sto bi trebala biti... :(

Re: Kile i prehrana u trudnoci

01 pro 2008, 22:16

u trudnoći sam bila više nego disciplinirana što se prehrane tiće. važno mi je bilo što unosim u organizam.
obično sam doručkovala žitarice s jogurtom ili zobenu kašu s medom i grožđicama. za merendu voće s jogurtom.
naime, imala sam opasan fetiš na čvrsti jogurt od vindije. tukla sam dnevno minimalno 5 komada. ručala bih oko 12,13.
radila sam pa sam se uglavnom hranila u menzi. imamo dobru klopu. kruh sam izbjegavala. eventualno uz neko varivo.
slatko sam jela ali u granicama normale. čokoladica ili sladoled poslije ručka kad mi padne šećer ;)
popodne voće, voće i voće. navečer lagana večera.
fora je u tome da kad god bi me uhvatila nenormalna potreba za hranom ja bih udarala po voću.
dobila sam 14 kg za razliku od prve trudnoće u kojoj sam natukla 32.
definitivno je lakše je hendlati trudnoću s manje kila.

po ovome što pišeš ne čini mi se da se loše hraniš :dunno

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... shrana.asp

01 pro 2008, 23:29

Ja od prvog dana jedem sve kaj mi padne na pamet. U zadnje vrijeme su to slatkisi u ogromnim kolicinama.
:xgrin
Jedino kaj pojedem pod obavezno je voce.
Sve ostalo u granicama normale.
Dobila sam 5kg...
Nekada nema pravila...ja uzivam u onome kaj mi pase i tako se i hranim.

02 pro 2008, 09:17

Nisi napisala koliko si u plusu?
Sad bi trebala imat cca 8 kila više nego prije trudnoće.
Al sve ti je relativno. Jedan Kinder ili sladoled ne znače ništa. Meni se čini da
je najvažnije da se hraniš uravnoteženo i ne pretjeruješ u ničemu.

02 pro 2008, 10:34

hranim se loše :xsad
do nekidan sam redovno rigala i ništa nije ulazilo, voće pogotovo. :xsad
Ujutro na poslu jedem pecivo i kavu.
Oko 11 ručam.
Popodne jogurte i voće, navečer laganu večeru..al sve je to koma, češće ručam sendvič nego ručak pravi-ne stignem.Moram nešto napravit po tom pitanju, ovo je koma.

02 pro 2008, 10:53

To je drugi par rukava. :xsad
Ukoliko imaš mučnine (a čini mi se da si napisala negdi da ti je opet zlo) bitnije je bilo kaj zadržat u sebi :dunno
edit: vau, imam još jedan post do 4 soma! :xboric

02 pro 2008, 10:57

ja nisam ni skužila da sam prešla 4000!!!
nego, da, najbitnije mi je bilo da ostane, još rigam tu i tamo, ali lagano se smanjuje, pa bi bilo vrijeme da poradim i na kvaliteti.

02 pro 2008, 12:51

Vele ginekolozi da se prva tri mj ne bi trebalo dobivati na težini, upravo zbog mučnina i povračanja.
Ja sam pak malo specifična trudnica i u prvom tromjesečju sam natukla 5 kg jer ni jednom nisam povračala. Imala sam blage mučnine, ali jako rijetko. Nego sada, pred kraj trudnoće, povračam ko velika! :ne I to samo na večer!
Za sad sam na +11 i dr mi stalno kaže da moram pripaziti na prehranu iako po mojemu to i nije previše kila. :whew
A sad, moj jelovnik. Ima tu stvarno svega i svačega.
Ne spadam među one trudnice koje " vuče " na određenu hranu pa da to moraju odma pojesti ( iako bi radije bila, da MM malo više skaće oko mene, kao u onoj reklami - A NIJE BILO JABUKE?? :rolf )
Normalno doručkujem čaj i sendviće nekakve si složim, eventualno prije ručka pojedem neku voćku ( baš sam sad stamanila 3 bombona :naughty ), oko 12,13 h idem ručati, oko 17 opet voćka, a šta se tiće večere, nekad večeram, a nekad nisam ni gladna, pa opet pojedem neko voće.
I uopće se ne brinem oko prehrane. Jedamput mjesečno, kad MM dobije plaču, smo se izveli na pizzu, u međuvremenu su uletjeli čevapi...i jela sam i sladoleda, i kolače, povrće...
Uglavnom, skoro sve što sam jela i prije trudnoće.
Ali pošto patim od jake žgaravice, morala sam dosta toga izbaciti- sad jedem crni kruh umjesto bijelog, rajčice su izbačene, pečeno meso, pomfrit, mlijeko, jogurti...Jedem malo više jabuka, jer mi smiruju žgaravicu.
I osobno mislim da koliko svi pričaju o toj kvalitetnoj prehrani za vrijeme trudnoće, da se na mora držati svih pravila ko pijan plota. Ja sam znala pojesti i malo čipsa, popiti colu... Sad dnevno popijem po pola litre mineralne jer mi isto smiruje žgaravicu, tako da... :dunno
Mislim da je bitna količina obroka! :mah

02 pro 2008, 12:58

a nije baš tako, ipak imaš pojačane potrebe za nekim vitaminima i kalcijem, meni su u prošloj trudnoći i podužem dojenju propali moji savršeno zdravi zubi (mislim, nisu propali, ali dotad nisam imala ni plombu, a sad imam 10.)

02 pro 2008, 13:02

Znam da imaš pojačane potrebe za vitaminima, ali zato je tu voće i povrće za koje sam napisala da ga ja dosta jedem, ali sam ga puno jela i prije.
A za kalcij...a šta da radim kad ne mogu piti mlijeko??
Kad me još žgaravica nije toliko mučila, dnevno sam znala piti po pola litre...Sad me samo od mirisa na mlijeko žgaravica rastura!

Htjela sam samo napisati da se moj jelovnik nije značajno promijenio u odnosu na prije trudnoće i sad!

02 pro 2008, 17:42

Sutra mi je pregled pa cu znati tocnu tezinu.
Na proslom pregledu sam imala 70 kg i 600 grama (12.11.) sto je 6 kg i 600 grama vise nego prije pocetka/na pocetku trudnoce.
Mislim da sad mogu sigurno reci da sam na +8 u 33. tjednu trudnoce.

Sto se tice kalcija, imam srecu pa pijem mineralnu vodu s kalcijem koja sadrzi 1/3 potrebnog dnevnog unosa kalcija po boci.
Al isto tako sir i jogurti pomazu u nedostatku kalcija!

Inace, imala sam probelma s jako niskim zeljezom (skoro cijeli zivot), al mi je doktorica preporucila da za vrijeme trudnoce
pijem pilule sa zeljezom/ za povecanje zeljeza.
Na zadnjem pregledu zeljezo mi je bilo odlicno!
Da li je netko imao slicnih situacija sa manjkom vitamina?

02 pro 2008, 23:56

Ja sam anemična od kad znam za sebe, tako da mi fali željezo.
Krv sam u trudnoći vadila dva puta ( drugi put radi određivanja krvne grupe) i na pretragama( a to je bilo na početku trudnoće ) se ispostavilo da mi je željezo jako nisko, tako da mi je ginekolog prepisao dvije kutije tableta Heferol i to je sve.
A poslije me nije uopće više slao na nikakvo vađenje krvi niti na pretrage!
A i svaki dan uzimam Pregnital-po njegovoj preporuci!

03 pro 2008, 13:39

Ja taman na početnoj težini + 0 . s tim da je ta početna :strah.

03 pro 2008, 13:44

u 33. tjednu na početnoj težini!??!Pa šta ti dr kaže?

04 pro 2008, 11:25

Krumpirić,
Ja sam na dijeti od početka 1800 cal, znači sad 6 mjeseci, a imala sam previše kila i masnih stanica na početku! :| bog toga im nije prečudno iako svaki put zastanu na tome. Beba se razvija normalno, prekjučer sam bila na uzv i taman je u dan :srca to je najvažnije, a ja ću poslije minjat garderobu :xgrin .
Usput vidiš mi nadimak ;)

04 pro 2008, 11:27

edit: na dijeti sam zbog gestacijskog dijabetesa.

04 pro 2008, 12:17

Anika30 je napisao/la:edit: na dijeti sam zbog gestacijskog dijabetesa.

skužila sam :(
evo ja sam počela bolje jest.
dosad +1 od prošlog pregleda.Ukupno -1.Bit će bolje :xgrin

04 pro 2008, 12:31

Krumpirić bit će bolje, naravno, nastoj jest laganiju hranu, sad bar ima blitve, špinata, kupusa ....
Ja se hranim prilično zdravo, udlavnom sve lešo i dosta zelenila, probava mi je odlična, nikad bolja, nemam žgaravice, mučnine ni slično.
Hvala Bogu na lidlu, u njih ima nabavit par slastica za dijabetičare pa se ponekad osladim :p .

04 pro 2008, 13:15

Ja isto muku mučim s kilama... U prvoj trudnoći natukla 20 kila, a u PD-u mi došlo i ono što je otišlo porodom... Iskreno, pomalo me strah kako ću izgledati ovaj puta kada budem išla roditi, ali... kako bude bude... Pa i u prošloj se trudnoći nisam prežderavala, u sezoni lubenica čak ni nisam ništa drugo jela do lubenice... Ali prenijela sam 2 tjedna i u tih 2 tjedna sam dobila svaka dva dana po pola kile... Strašno, nisam se mogla kretati, ni ništa, a nisam ni jela neznam koliko...

05 pro 2008, 03:53

@ anika

Sad sam skroz zbunjena... Kako vi racunate dobivene kile?
Ne kuzim kako netko u 33. tjednu trudnoce moze imati +0 kg, ako sama beba tezi 2 kg + maternica koja raste i koja takodjer tezi + posteljica, pa visak krvi i vode i sl. Dal i to racunate u svoje dobivene kile ili samo ono sto otpada na masnocu, tj. na kile koje ne otpadaju na bebu i sve ostalo sto sam nabrojila!?

05 pro 2008, 04:58

Ja sam si računala koliko sam otprilike imala prije trudnoće pa koliko dođe na to... Ma mislim da se ne treba opterećivati kilažom (ne baš ni pretjerivati s njom), jednostavnmo to je bar jedino razdoblje kada je dopušteno imati koju viška...

05 pro 2008, 09:39

znatizeljnamama je napisao/la:@ anika

Sad sam skroz zbunjena... Kako vi racunate dobivene kile?
Ne kuzim kako netko u 33. tjednu trudnoce moze imati +0 kg, ako sama beba tezi 2 kg + maternica koja raste i koja takodjer tezi + posteljica, pa visak krvi i vode i sl. Dal i to racunate u svoje dobivene kile ili samo ono sto otpada na masnocu, tj. na kile koje ne otpadaju na bebu i sve ostalo sto sam nabrojila!?

pa ona je smršavila 10kila.
Ako je beba i ostalo teško 10 kila.
Odgovori