Maša je napisao/la:Ima li itko kakvih novih iskustva sa SD (dala sam si truda i pročitala Topic)?
Meni je termin svibanj, iako spadam u Petrovu, redovno idem na sve preglede na SD (moj primarni nema potrebnu opermu),
pa se nadam da to podrazumijeva da imam šanse tu roditi?
Ja sam prvorotkinja, nemam iskustva, a dobivam ''šarene'' info.
Jedino oko čega se sve žene slažu je da porod pakleno boli,
mislim si to je sigurno istina - opet - kako su svi izdurali tako ću nekako i ja...
Samo da beba bude OK.
Draga Maša,
ja sam baš jučer završila s trudničkim tečajem kod njih i mogu reći da sam zadovoljna.
Također mi je temin u svibnju pa ćemo se možda i sresti.
Također sam prvorotkinja, i da, malo me strah poroda, ali ne poroda kao takvog već to da koju količinu boli sam u stanju podnijeti. Ono što su nam na tečaju rekli je slijedeće - da snažno bole zadnji trudovi, oni prvi kad krenu svaka rodilja može podnijeti bez sredstava protiv boli. Rekli su nam da mi prvorotkinje ne dolazimo u bolnicu prije no što nam trudovi ne budu pravilni i na razmak svakih 5-7 minuta, osim u slučaju kad vodenjak pukne, onda odmah moramo doći ili ne daj bože nekih drugih komplikacija. Također ako nas baš uhvati strah kad trudovi krenu možemo doći, ali da nas većinom šalju doma jer dolazimo prerano. Kažu da nam je najbolje i najudobnije veliki dio trudova odraditi doma jer smo opuštenije, naučili smo kako i treba disati da bol lakše podnesemo. Tijekom prvih trudova rekli su da ne paničarimo da se polako spremamo za bolnicu, stvari, istuširamo, pripremimo dokumentaciju i krenemo kad trudovi budu na razmak 5-7 minuta.Što se tiče pak samog izgona, da, ti su trudovi slikovito rečeno potresni, a mi ih tiskanjem pojačavamo da naše zlato dođe na svijet:))))) Preživjet ćemo, sve su žene preživjele pa ćemo i mi.
Naglasili su da daju rodiljama spazmex i dolantin za ublažavanje bolova, i epiduralnu anesteziju. Epiduralnu daju do otvorenosti ušća 3-4 cm, kasnije ne, spazmex i dolantin po potrebi ili na osobni zahtjev. Napomenuli su da sve to smiju dati ukoliko nema nekih kontraindikacija. Još su rekli da postoji mogućnost da ne dobijemo epiduralnu ako je velika gužva ili ako je noć, ili operacije u tijeku, jer imaju nažalost samo jednu anesteziologinju, ali to su stvari na koje niti oni ne mogu utjecati. Također ne rade epiziotomiju ako zaista ne moraju, primalja radi masažu međice, ali sve opet ovisi o gužvi, kao i o razvijenosti tkiva međice i genetskoj predispoziciji. Uglavnom ne režu ako ne moraju, pogotovo ako porod uredno traje, tj. trudovi su redovni. Iznimka su ako dođe do zastoja trudova, onda moraju pojačati trudove tj. inducirati porod do kraja, pa u tim slučajevima postoji mogućnost epiziotomije. Svi smo različiti pa je im je bilo teško generalizirati.
Ako te još nešto zanima, pitaj, na tečaju smo imali anesteziologa, ginekologa, pedijatra, primalju i fizioterapeuta pa ću ti nešto moći odgovoriti iz prve ruke.
Što se tiče da li možeš roditi na sv.duhu, rekli su da ne odbijaju nikoga ako ne moraju, baš smo jedan dan bili na tečaju i imali su 17 poroda samo do podne i morali su 2 rodilje uputiti dalje, jer nemaju toliko osoblja, a i niti prostora da odjednom prime toliko rodilja. Inače to ne rade, ali i to je nešto na što ne mogu utjecati. Pitaj samo kod slijedećeg pregleda da li tamo možeš roditi s obzirom da radiš već preglede kod njih, i da li ti treba uputnica, ja sam zaboravila pitati. Inače vodim trudnoću kod svog primarnog ginekologa i sve preglede kod njega, a sad pod kraj moram se javiti u bolnicu.