Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: nedoumice vezane za odlazak u rodiliste

16 pro 2009, 15:08

i činjenica je da je za bebu najbolje. ako majka zdravstveno nije loše. ako je, sestre će joj uzeti bebu da se oporavi. ali treba probati.

16 pro 2009, 15:26

ajmo otvorit novu temu o roomingu a ovdje se vratiti na info koje Mrdji zanimaju ;)

16 pro 2009, 16:29

plusic hvala :kima

27 pro 2009, 16:29

jos jedna dilema - trazila puno, nasla svasta pa me zanima vase misljenje.
epiziotomija: za i protiv?
na prvom porodu su je uradili iako sam zamolila da ne rade dok en zatreba. nitko nije objasnio da je zbog tog i tog trebalo. sad me zanima ako dodje do pucanja, jel lakse prebolit epi ili "prirodno" pucanje koje po citanju istog moze biti "strasno"?
trebaju mi iskustva i savjeti kako bi se lakse odlucila sto da zatrazim za 7-8 dana ;)

27 pro 2009, 16:34

moj osobni stav bi bio protiv.
e sad, epi nije jamstvo da nećeš puknuti, niti bez epi nije namstvo da ćeš puknuti. meni su rekli da je štos u šivanju, lakše je skrpati ravan rez, neko cika-caka puknuće, ali isto tako da bolje zarasta cikacaka. jel to točno ili nije - neka kažu stručnije :)

a zašto protiv, zato što nisi prvorotkinja i vjerojatno možeš roditi sasvim lijepo bez rezanja i pucanja. sretno :bab

27 pro 2009, 16:41

Ja sam definitivno za. Ne mogu niti zamisliti taj osjećaj dok ti puca koža i ne znaš u kojem će smjeru krenuti, čula sam da zna biti jako nezgodno i da je to ono čega se opstretičari boje.
Kod epi u fino zarežu, malo pecne i ništa strašno. Poslije da boli ali zamislite kako bi tek bolilo da koža pukne na jaaako nezgodnom mjestu??? Uh ja se ne bih kockala a i djetetu je sigurno lakše proći kroz "proširenu rupu" ;)

27 pro 2009, 16:44

Crazy Daisy je napisao/la:a zašto protiv, zato što nisi prvorotkinja i vjerojatno možeš roditi sasvim lijepo bez rezanja i pucanja. sretno :bab

Kod mene recimo mislim da to ne bi bio slučaj. Naime nakon epi kod prvog poroda čini mi se da su me tako "čvrsto" zašili da mi je sada rodnica mnogo uža nego prije (što je dobro zbog nekih drugih stvari :oops: :dada ) (sorry na grezim izraazima i asocijacima ali mi ovdje možemo tako, pa sve smo isto prošle zar ne? :roll: ;) )

27 pro 2009, 16:53

ja sam ZA ako je potrebno, PROTIV sam onog rutinskog.

nazalost nece te docekati novo rodiliste.... bas sam pricala sa svojim doktorom i kaze da je to bilo samo pro-forma, da je daleko to jos od otvaranja :(

27 pro 2009, 17:16

Ja sam prije za epiziotomiju nego da popucam ko zna kuda.Sve ti zavisi i od doktora...imala sam sreće jer je moj bio kraj mene kad sam se porađala i po svojoj procjeni je rekao da mi ne treba jer sam elastična.Pukla sam toliko da sam imala samo jedan končić kojeg kasnije nisam ni osjetila :joy

27 pro 2009, 17:22

mene je spasilo kad me je zarezala, imala sam osjećaj da ću puknut k`o kokica :D
Netko je spominjao rodilište u St i donošenje beba.
Meni su je donosili kad bih pitala (kad je plakala) ali bih baš morala gnjavit i čekat po 15-20 min a onda bi ona zaspalal od plača :roll:
To kroz prozor mi je bilo grozno jer bih se usred noći 100 puta dizala kad neka beba plače a iz kreveta se ne vidi baš dobro koja je.
Dizanje iz kreveta nakon epiziotomije je of course najnezgodnija stvar za učiniti a imala sam stvrano puno punata. Ja bih se zarolala i bacila s kreveta bočno :lol

27 pro 2009, 17:52

cure,je li vaše bebe ne budu s vama u sobi?vidim da spominjete kako ih sestre donose :conf Meni je sve to o čemu pričate nepoznato.Moja beba je bila u krevetiću do moga,hranila sam ga kad bi zaplakao,čak bi ga i sama presvukla,a mlijeko mi je nadošlo tek treći dan.niko mi ništa nije govorio da se trebam izmuzati ,samo su mi sestre u jutarnjoj viziti pipale grudi i govorile "meke" :angry zato je satima sisao a ja nisam imala pojma da mlijeka nema dovoljno.ali za drugi put ću znati.

27 pro 2009, 19:09

mike - pogledaj na topicu roming in.
ah, nisam nista pametnija....

27 pro 2009, 20:33

mike, što ćeš za drugi put znati?
mlijeko navire od trećeg do sedmog dana, a prije ima kolostruma i to u malim količinama i nema ti drugog nego držati bebu što više na sisi i to u pravilnom položaju.
za izdajanje ćeš ionako biti preumorna, a davati u rodilištu izdojeno mlijeko bez da imaš mogućnost iskuhati izdajalicu nije najpametnije.

što se epi tiče, beba će jednako lako proći sa njom ili bez. ako joj je prusko, "rasporit" će majku bez po muke.
često drugorotkinje imaju i još veću mogućnost pucanja ako im je stari rez debel, što više od načina šivanja ovisi o tijelu, tj. tipu ožiljka koji ostaje.
lakše je preboliti prirodno pucanje, osim ako nisi rijetka nesretnica kojoj krene predaleko prema guzi, no drugorotke ako puknu to im se redovito desi po starom šavu ako ga imaju.

27 pro 2009, 21:39

eli hvala... znaci opet cu zamolit bez intervencija ako bas ne moraju. iako mislim da ovaj drugi dio recenice moram preoblikovat da im bude jasnije :lol
kad sam prosli put lezeci u boxu pocela nabrajat sto sve necu, dosla mi babica i kaze - vi ko da vam je ovo 10. a ne prvo tocno znate sto zelite. nasmijala se i bila je skroz super.

ah da i za drip - pitala ja gin: kaze ona ako ne primim drip, nakon porodaja primim injekciju u debelo meso. stvarno ne znam sto je pametnije?

a ovaj put mislim trazit i odpulsiranje pupkovine....

27 pro 2009, 21:43

probaj ići korak po korak. nemoj sve odmah izreći. najbolje bi bilo da ti vodenjak pukne prije nego im se pojaviš jer ti onda ostaje samo odbiti drip, a na tiskanju rezanje. bez onog "ako može". može, može, nedobog velike bebe i neelastičnog tkiva ti si ta koja će popucati, a ne babica. tek kad beba izađe zamoli da odmah ne režu pupkovinu. ono, korak po korak, jedan po jedan sitni ustupak i eto te na konju. :D

27 pro 2009, 21:48

pitanje: jel mi onda ipak potrebno ( u pitanju je splitsko rodiliste) pisat plan poroda u stilu par natuknica + potpis.

prosli put kad sam legla rekla sam (kad su krenuli put mene): ne zelim drip - tako ej i bilo, dok nije doslo zadnjih 15 min i dobila objasnjenje zasto bi ga trebala uzet. dok sam lezala trazila sam sirenje medice i epi molim ne bi sve dok stvarno ne zatreba (rezali su me :/ ). znam da sam onda i bila u nesvjesti jer me babica nakon poroda cekala da otvorim oci i uzmem bebu pa sam ja rekla "cekaj da dodjem k sebi". znaci nisam stigla nista rec o pupkovini i sl.
e, tih momenata me strah pa bi ja to sve rekla odmah :D

vodenjak su mi naravno bez upozorenja i objasnjenja probusili - ja sam mislila da je cisto dr dosla provjerit koliko sam otvorena.

27 pro 2009, 22:57

Prvi puta su me izmasakrirali, drugi puta sam tražila bez epi. Ponovila sam to neoliko puta. I sigurna sam da ću isto opet tražiti. Babica me masirala i malecko sam pukla. Bila sam odmah na nogama, isti dan po povratku iz bolnice kuhala ručak. Nakon prvog poroda nisam spavala, ležala ni sjedila kako treba više od mjesec dana...
Nisam radila plan poroda, jer su nam na tečaju rekli da doc baš i ne vole kad im se s njim dolazi. Prokidali su vodenjak i imala sam inducirani porod zbog žute plodne vode, pa o tom nemogu pisati.

27 pro 2009, 22:59

Joj eli kod nas (u Bosni) je sve drugačije,kakvo izdajanje?! Niko mi ništa nije objasnio oko dojenja,vidjeli su da znam pravilno da postavim bebu na siku i to je bilo sve.I sama sam zdravstveni radnik pa mi je bolje što manje znam tako da o samom činu poroda nisam htjela puno da pitam osim kako da dišem.Samo mi je bilo važno da beba bude živa i zdrava a ostalo ću kako moram :dunno I sve skupa ,odlično sam prošla,došla u 3 na kontrolu bez bolova,otvorena 1 prst,priprema ,drip,porodila se u 7,30.Imala sam tešku trudnoću pa mi je samo bilo stalo da se što prije riješim.I opet bih se isto tako porodila.I da,puno mi je značilo što sam u svako doba mogla da računam na svog dr.
A opet sve zavisi kakvo ste iskustvo imale na prvom porodu :dunno .

27 pro 2009, 23:17

osobno iskustvo je jako bitna stvar. znaš otprilike što te čeka, sigurnija si.

mrđi, plan poroda je super u bolnicama gdje se njega drže. pravno ti on ništa ne znači, ne garantira da će se toga držati (osim ako je ovjeren kod bilježnika), a imajući u vidu dalmatinski mentalitet možda je najbolje na licu mjesta lijepo zamoliti točku po točku, da im ne kreneš na živce i da imaju osjećaj da surađuješ, a ne naređuješ.

28 pro 2009, 00:47

eli je napisao/la:lakše je preboliti prirodno pucanje.
Ti si probala oba načina?

28 pro 2009, 00:52

ne, samo rezanje. malo, ali valjda na nezgodnom mjestu jer sam to jako teško podnijela.
no svaka frendica koju sam pitala, a bilo ih je koje su i u istom porodu i popucale i bile rezane, rekle su da se šav od pucanja jedva osjetio. osim jedne koja je uz rez pukla skroz do anusa (a beba mala i nisu joj pritiskali stomak niti je bila na dripu). no najviše vjerujem curi koja je prvi put rezana, a drugi sitno pukla sa bebačem od pet kila i kaže da drugi put oporavka nije ni bilo, nije bio potreban.

nego, ako te zanimaju podaci od više cura, bilo bi zgodno da postaviš anketu pa da glasaju one koje su probale i jedno i drugo. ima ih dosta na forumu.

28 pro 2009, 18:04

rusulica je napisao/la:

nema što eli preboliti. to su činjenice.
nikad ne puca prirodno jednako slojeva koliko se reže i rezanje ne štiti od dodatna pucanja.
može se puknut na rez, samo produži...ili te režu s jedne a raspukneš se s druge strane, ko ja na prvom porodu....itd
ili možeš uopće ne puknut, a rezali te bezveze

28 pro 2009, 18:42

ja sam pukla
znam mi je doktor rekao poslije poroda da je mislio da me neće staviti više skupa
stavio me, izgleda grozno i boli kod svake promjene vremena
svaki je durge dužine, širine i drugog kuta

28 pro 2009, 18:55

ja sam rezana (ili bolje reći rasporena)
boli i zateže kod svake promjene vremena. sjedila sam na pola guza 2 mjeseca :dunno

28 pro 2009, 22:39

rusulica je napisao/la:

Dva posta iznad ovog sam pisala o razlici koju sam sama osjetila. Pri prvom porodu su me rezali i oporavljala sam se više od mjesec dana. Pri drugom sam pukla (ruptura I stunja) i oporavka nije ni bilo.

28 pro 2009, 22:50

i sta sad da ja radim????

28 pro 2009, 23:01

Mrđi, jel radiš masažu međice? Nije dokazano da zaista pomaže, ali neće ni odmoći. Zatražila sam bez epi, babica me masirala uljem i sve je prošlo super. Jasno, ponekad postoji indikacija za epi, ali mislim da su one dovoljno iskusne da to procijene. Ja bi ih zamolila ako je ikako moguće da me ne režu....

29 pro 2009, 00:41

Ja nisam trudna ali me ovo interesira za kad budem.
Ma cure ok kužim da je oporavak duži sa epi ali meni to nije bitno, bolilo me i nisam sjedila mjesec dana ali izdrži se. Imala sam nesreću da mi nakon izlaska iz rodilišta nije imao tko puno pomagati (muž nije dobio ni dana slobodnog a mama se brinula o baki koja je tada bila u bolnici) pa mi je bilo malo nezgodno sa šavovima po kući raditi ali nakon drugog djeteta (muž je sada u boljoj firmi) nema te sile koja će me natjerati da ribam pokući bar 2 tjedna iza poroda a bolni šavovi su dobar izgovor za to :) Ne kužim zar vi želite kuhati ručak, čistiti itd prvi dan po izlasku iz bolnice....pa dajte se odmorite bar dok beba spava - zaslužile smo to zar ne.
Malo sam skrenula s teme, dakle ne brine me oporavak nego trenutak pucanja kože. Kakav je to osjećaj, dali boli više nego rez? Meni to zvuči strašno a i uz puste muke pri porodu još i brinuti kamo će poći napuknuće :shock: . Svatko ima svoj stav a ja bih bila mirnija da oko toga ne moram brinuti pri porodu, na oporavak ću misliti kad dođe na red.

29 pro 2009, 00:44

bolilo me i nisam sjedila mjesec dana ali izdrži se

svaka čast. ja sam pukla od muke i dosade deset dana. ni na forum nisam mogla.

kažu da zapeče, ali to je trenutak. ne boli ni rezanje, boli poslije kad se rana ohladi. općenito, ako je koža jako zategnuta ne boli ništa dolje.

29 pro 2009, 00:46

ja sam pukla unutra, na zidu prema debelom crijevu, imam valjda nerastezljivu kožu, čudan šav, nitko to do tada nije vidio, zvali su starijeg doktora da me dođe zašit jer nitko nije znao.
imam tri unutarnja šava i jedan vanjski.
nisam osjetila pucanje, drugi dan sam normalno sjedila, ništa me ne boli.

ja se užasno bojim rezanja, evo iskreno. tog me više strah nego poroda :/
Odgovori