Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
19 lip 2007, 13:48
svaki pregled, UZV.
ne vidim zasto bi to bio problem.
koliko znam UZV radi na principu mikrotalasa a ne zracenja, klasicnog.
mozda sam u krivu.
ali u svakom slucaju mislim da je bolje koristiti obicni uzv nego one naprednije 4D i ostale fancy stvari. to nije bas istrazeno a ovi obicni mislim da jesu sasvim dovoljno.
ne znam... mislim da UZV sluzi da se pregleda beba i da se utvrdi je li sve ok a ne da neko uziva u gledanju iste cisto iz radoznalosti. mozda jesam odvratna ali mislim da UZV nije igracka...
ma i ja lupam...
21 lip 2007, 13:28
U prvoj trudnoci 4 puta - prvi sa 8 tjedana, ostali onako po skolski..
Sada 3 puta- prvi sa 11 tj. drugi sa 20 tj. treci danas sa 24 tj. (ovaj je bio izniman, na moj zahtjev), sada ce mozda biti sa 28 tj, a ako ne onda tek sa 36. Znaci 4, mozda 5 puta.
21 lip 2007, 21:33
svaki pregled -uzv + slicica, nisam platila ni centa, Maslacak, ides li ti kod privatnog?
moram priznat da sam uvijek imala strah da nesto nije u redu i "jedva " sam cekala pregled
22 lip 2007, 10:01
Veronikina mama- ne, idem preko KK.. ali cu ga promjeniti... Meni je susjeda pricala da je njoj htio naplatiti da joj kaze bebin spol.. Ne mogu vjerovati kakvih sve "biznismena" ginekologa ima...
Bila sam kod privatnice i ona mi je dala svaki put slikicu- ne vjerujem da ju je posebno izracunala.
22 lip 2007, 14:11
Maslacak svasta stvarno...
ja sam ponekad i po 2 - 3 slicice znala dobit, iz vise kuteva, ma bas je "strasan" taj moj ginic, steta da nisi blize[/b]
25 lip 2007, 02:44
Na svakom pregledu sam bila i na UZV i uvijek dobila barem 2sličice.
A kada sam išla na 3D, onda mi je ginić samo printao sličice dok nije uhvatio dobru poziciju, da se bebici vidi lice.
Svaka mu čast, bio je zakon i to mi je toliko značilo u trudnoči imati doca u kojega imam potpuno povjerenje.
26 lip 2007, 12:55
meni je za svaki UZ dala po 2 slikice. od drugog uzv-a sa 5 1/2 sedmica
fina moja dr bas fina
05 ruj 2007, 15:40
Evo, pitanje iz naslova teme.
Ja sam bila na prvom pregledu i ultrazvuku sa tjedana, naručila me za kontrolu za 4 tjedna, idem sad u petak, dakle s 12 tjedana. Zvala sam da se naručim i pitala sestru trebam li samo na pregled ili i na UZV, naručila me za oboje.
Kol'ko puta se ide na UZV i kad?
Pod uvjetom, naravno, da je sve ok, kao što kod mene jest.
I, kad je ono idealno za ići na 3D UZV? Mi bismo išli na to, al samo iz gušta, znam da nije nužno
05 ruj 2007, 16:59
to ti ovisi koliko puta
ja idem svaka 4 tj. na uzv-trudnoća je normalna
05 ruj 2007, 17:21
mybaby je napisao/la:to ti ovisi koliko puta
što znači ova rečenica?
05 ruj 2007, 17:27
ako je trudnoća uredna dovoljna su tri uzv. od 11-14 (nuhalni nabor) tj, 20-24 (da li su organi pravilno formirani) sa trideset i nešto (da li beba uredno raste i protoci).
05 ruj 2007, 17:31
hvala. u međuvremenu samo pregledi, dakle.
05 ruj 2007, 17:34
frrr je napisao/la:mybaby je napisao/la:to ti ovisi koliko puta
što znači ova rečenica?
frrr to znači da ovisi kako gdje, kod mene je svaka 4 tj. ali nije tako svagdje, negdje je i za duže razdoblje
eli ti si imala tri uzv-a u trudnoći?nisam još čula za tako malen broj uzv-a u trudnoći
05 ruj 2007, 17:37
imala sam ih pet. tri redovita, jedan sam sama platila (u 24 tj. jer su me poslali sa 18, umjesto par tjedana kasnije, a termin po meni nije bio dobro izračunat) te jedan u 40tom jer sam po njima bila u 42 pa su htjeli prekontrolirati protoke.
u hr su tri obavezna i to je ono što se preporučuje. naravno, ako nema nekih problema ili sumnji.
05 ruj 2007, 17:45
I, kad je ono idealno za ići na 3D UZV? Mi bismo išli na to, al samo iz gušta, znam da nije nužno
ja bi na taj otišla sa 20 tjedana. taj pregled je možda i najvažniji i najduže traje. pregledava se cijela beba, od brojanja prstića do smještaja i veličine unutarnjih organa i većinom se može lijepo vidjeti spol. tad još možeš dobiti razumljivu slikicu bebe (ne cijelu bebu u jednoj sličici), a kasnije je beba poprilično zgurana i ne vidi se baš lijepo kao ranije.
05 ruj 2007, 18:39
Kad se utvrdi trudnoća, treba odlaziti na liječničke preglede svakih mjesec dana. To su redovite kontrole (težina, tlak, i sl.).
Pred kraj trudnoće (zadnji mjesec) jednom tjedno, netko i svaka dva tjedna.
Česti UZV u trudnoći nisu dobri. Najoptimalnije je 3-4 UZV.
Jedan na početku (prvo tromjesečje) kako bi se utvrdila trudnoća (vidio zametak, srčana aktivnost).
Sredinom trudnoće (drugo tromjesečje) dobro je napraviti detaljan UZV: premjeriti opseg glave, abdomena, bedrene kosti, nadlaktice, pregledati sve organe, pokrete ploda, srčani ritam, protočnost kroz pupčanu vrpcu i posteljicu.
I pred kraj trudnoće (treće tromjesečje) treba napraviti UZV kako bi se vidjelo u kojoj je poziciji beba, veličina i sl.
I to je sasvim dovoljno.
O UZV i jesu li česti pregledi UZV-om štetni u trudnoći, imaš vrlo dobre tekstove na Rodi.
05 ruj 2007, 18:51
ja sam do 12.tjedna bila ( ne svojevoljnih) na 6 UZV!
prvi zato što sam krvarila, ništa se nije vidilo, 3 dana kasnije kod druge gin.opet se nije ništa vidjelo, tjedan dana nakon toga u 6.tjednu da se vidi gest.vreća, u 8.tjednu da se vidi srčana akcija, u 10.tjednu prije otvaranja bolovanja, 12.tjedan mjerenje nuhalnog itd
a vaginalni pregled mi je gin obavila tek sada sa 16 tjedana, dals am zatvorena i veličinu maternice.....
mislim da je to malo previše, al obzirom da sam imala menstrualne probleme i što sam krvarila na početku, smateram da je to u redu da se toliko kontroliralo....
05 ruj 2007, 19:43
ja idem na UZV svake 4 sedmice.
na pocetku je to bilo svake 2 sedmice dok nismo culi otkucaje a onda svake 4.
mislim da je to ok za pracenje trudnoce.
a iskreno ne vidim zasto bi uzv bio uopste los za bebu jer radi na principu koji ni priblizno a kamo li uporedan sa rentgenom ili slicnim negtivnim stvarima, ali svakako da cu otici na rodin site da procitam. mozda i ja nesto naucim.
frrr - mislim da ce ti dr reci koliko puta i kad da dodjes, sve zavisi od trudnoce.
EDIT: nikad do sada nisam imala vaginalni pregled osim povrsnog kada je u pitanju uzimanje brisa iscjetka.
06 ruj 2007, 09:59
dakle, ako sve bude kao do sad, idem na UZV sad (sutra sam naručena), to je taj za nuhalni nabor; sa cca 20 tjedana ću otići na 3D (organi) i onda na još jedan pred kraj.
hvala
06 ruj 2007, 20:39
Ja sam u početku išla svaka 3 tjedna, a sad idem svakih mjesec dana.
Moja trudnoća se od početka zakomplicirala, a sad se konačno malo odkomplicirala. Nadam se da će tako i nadalje ostati.
06 ruj 2007, 20:54
Ja idem na uzv svaka 3 tjedna. Bila sam jučer i bebica maše nogicama i siše prstić

suze su mi navrle na oči
07 ruj 2007, 11:55
Svaka 3-4 tjedna sam narucivana na pregled sa UZV.
07 ruj 2007, 15:21
Deirdre1 je napisao/la:Ja idem na uzv svaka 3 tjedna. Bila sam jučer i bebica maše nogicama i siše prstić

suze su mi navrle na oči

joooj, ja sam danas bila...diže ručice, skače, okreće se, češe se po guzi

, sva je živahna bebica...
naručila me za 3-4 tjedna na pregled i uzv ako hoću (rekla je da nije nužan), a ona poslije toga imam onaj THE, Najvažniji UZV u trudnoći, kad se vidi ličeko i sve i kad ću ići na 4D...
ijao, sve mi milo dođe oko srca svaki put kad se sjetim (dečko mje imao fascinirano-smrznuti blesavi osmijeh izraz lica

)
07 ruj 2007, 15:32
Znam da se u HR obicno rade samo 3 UZ naravno ako je trudnoca u redu,ja idem svaki put,tj.svaka 2-3 tj.,ali kod mene je bila potpomognuta oplodnja
08 ruj 2007, 20:41
Kod nas su obicno dva uzv.
Prvi sa 10/12 tj kad i prvi gin pregled.
Drugi sa 18 tj.
Oba su
dobrovoljna i neobavezna.
Ja sam imala 3 ako racunam i onaj sa amniocinteze.
Eto sad sam skoro u 25.tj i nemam vise ni jedan uzv.A nemislim ni da je potrebno.
08 ruj 2007, 21:25
ja sam isla svakih mjesec dana. kod privatne ginekologinje koja mi je vodila trudnocu.
i cula sam veliki broj onih koji tvrde da to nije dobro, kao i onih koji tvrde kako je uzv posve neagresivan pregled koji ne skodi ni mami ni bebi.
i stvarno bih voljela ako mi ovdje netko moze argumentirano objasniti kako uzv eventualno steti, jer mi to do sada nitko nije uspio objasniti.
08 ruj 2007, 21:31
ultrazvuk mijenja veze u mozgu. to je ustanovljeno na laboratorijskim životinjama koje su bile podvrgnute strašno čestim uzv (puuuuno češće nego što se radi ženama sa problematičnim trudnoćama). analogijom je zaključeno da uzv ipak ima utjecaja. zato je dobro ići onda kada su koristi od pregleda veće od tih mini-mini-minimalnih posljedica koje ostavlja.
ispitivanja na ljudima nisu rađena i vjerojatno nikad neće biti rađena. nekada se smatralo da ni rengen u trudnoći nije štetan pa se desetljećima poslije pokazalo da je jako štetan. zato bolje ne riskirati samo zato da imaš filmić o bebi ili saznaš spol.
08 ruj 2007, 21:36
tnx eli.
ne znam, ja uzv nisam zahtijevala, ginekologinja mi ga je naprosto difoltno radila na svakom pregledu. a slovi za jednu od boljih u zg.
08 ruj 2007, 21:44
I ja sam išla svaki mesec, isto kao mamašnita, privatno...i ono što sam ja zadnje čitala, pokušaću da nađem stranu, je, da UZV nije štetan. Kao, ove nove aparature su sigurnije puno nego one pre, i da nije štetan. Jedino (sa tim ispitivanjem koje su radili, mislim u Švedskoj) si otkrili da su deca čija je majka češće išla na UZV levaci (statistički) od majki koje nisu išle često.
Tako da, ne znam...šta je, šta nije pametno.
U svakom slučaju, ono što sam ja znala je da se ide tri puta u toku trudnoće.
08 ruj 2007, 21:46
garant si je plaćala, a pregled bez uzv je jeftiniji od onog sa uzv.
nisu ni oni bedasti da će te svaki tjedan stavljati pola sata pod sondu, već to obave na brzaka, tako da vidljivih posljedica nema, mama se osjeća sigurnije kad čuje da je sve ok i plati.
na kraju krajeva, štetno je i popiti kavu u zadimljenom bircu, vjerojatno ni monitor ispred kojeg sjedimo nije 100% siguran kao i većina stvari u životu.
po meni, kod odlaska na uzv moraš imati razlog zašto to radiš (osobna sumnja ili medicinski) i liječnik mora znati što konkretno traži. samo uzimanje mjera bebe kod majke kojoj svi vanjski znakovi pokazuju da beba raste nije pravi razlog, ali uspaničena majka kojoj treba dokaz možda je razlog za uzv.