Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Trudnicke tegobe i kako si pomoci!

25 ruj 2008, 14:38

zwerka, nisam nista od toga probala tako da ne znam.
silki, :hug uf, meni nije bilo ni blizu tako grozno, iako moram reci da mi je u 1. trudnoci bilo 300 puta lakse nego u 2.

25 ruj 2008, 14:44

Zwerka je napisao/la:Ništa, idem sada zvati muža da mi kupi Rennie.
Silki, a jesi probala Donata?
Znam da će to proči, ali grozno je. Znaš i sama. Kao da mi je želudac pun vulkana. A još me čeka 13 tjedana...

probala apsolutno sve. ništa ne pomaže.

gastritičarka stara :lol

25 ruj 2008, 14:49

Likica, blago tebi. Tko zna kako će meni biti u drugoj trudnoći jednog dana...
A Silki, tebi dajem ruku što se tiče gastritisa , jer mi se čini da bi i ja sama sebi mogla dati titulu STARE GASTRITIČARKE ( iako sam još mlada ). A šta ćeš...

25 ruj 2008, 17:00

Ja bi samo dodala da mlijeko nesmijem ni okusiti, zajedno sa kuhanim paradajzom. Donat ili mineralna dušu dalo u prvoj i ovoj trudnoći. Bez rennie mi neide sad par dana - do sad mineralna. I da, gazirano "nesmiješ" jer napuhava. Ako te ne napuhava, samo udri po mineralnoj - neprocijenjiva je!! Obično se misli na gazirano tipa sokova - sprite, cola, no ni to te neće ubiti par puta.

25 ruj 2008, 17:53

jučer i ja kupila Rennie jer me uhvatilo dok sam bila vani
prestalo nakon cuclanja :klanja

26 ruj 2008, 15:12

E cure, ne bi vjerovale.
Jučer pojela za doručak sendvič s vratinom ( puuuno vratine ), za ručak dinstano meso s tjestom, zelje na salati ( malo mi je više octa pobjeglo pa je bila preoctena ), čokoladu, jabuku...na večer od žgaravice ni traga, a stvarno sam pojela sve i svašta. Bila sam sretna ko djete s lizaljkom.
Danas za doručak pojela muessle ( sa puno žitarica jer me i naravno muči zatvor ) s mlijekom i nakon sat vremena udrila me žgaravica.
Primjetila sam da me sad žari od mlijeka, a do prije tjedan dana sam svaku večer pila toplo mlijeko s Nesquikom da mi ublaži žgaravicu.
Izgleda da mi je mlijeko postalo neprijatelj br.1.
A o rajčici - bilo kakvoj da i ne pišem. Svekrva voli dosta pasirane rajčice stavljati u variva, a za mene tu nastaju problemi, pa sad je ona u jutro na poslu, ja kuham svaki dan i metnem te rajčice tek toliko da se zacrveni.
Sad uz pisanje grickam i bademe pa ću vidjet i njihovo zalaganje u uništavanju žgaravice.
Mineralnu obožavam i popijem ju tu i tam, al sad se više baziram na Donat. Nakon par dana ću vidjet jel ima kakve korisne učinke ili ću morati opet u potragu za ubojicama žgaravice.

27 ruj 2008, 12:00

Danas za doručak pojela muessle ( sa puno žitarica jer me i naravno muči zatvor ) s mlijekom

Mozes ih jesti sa jogurtom ili sa vocnim jogurtom (meni su tako jos drazi) :mah

27 ruj 2008, 13:57

Uopće mi nije na pamet pala ideja da ih kombiniram s jogurtom. :dunno

Hvala, Maslačak!

01 lis 2008, 22:59

zwerka - piješ li toplo ili hladno mlijeko?
meni, na primjer, smeta toplo mlijeko u kavi, ali s hladnim mogu popiti. isto tako i kakao

02 lis 2008, 10:25

Prije sam pila hladno, ali onda sam počela piti toplo. Jedno vrijema mi je bilo ok, ali vrlo brzo se žgaravica vratila.
Počela sam jesti žitarice s vočnim jogurtom, ali mogu priznati da mi baš i ne valjaju..
Jučer me žgaravica pekla ko luda cijeli dan, iako nisam ništa takvog ni jela. Ništa, po danu se patila, a na večer uzela Rennie i napokon zaspala.
Donat pijem tjedan dana, i od kad sam ga počela piti, od žgaravice ni ž, ali eto, sad se opet vratila.. Dugo je trajala Donatova sreća..

03 lis 2008, 14:43

Zwerka, možda da pokušaš mijenjati metode? Kod tebe očito svaka metoda pali neko vrijeme, pa onda vrti u krug ako to možda pali.

Meni hladno mlijeko pomaže, ali - ne smijem popiti niti previše niti premalo. Ako je premalo, onda se odmah vrati žgaravica, a ako je previše isto ne valja. Ne pogodim uvijek, ali ide. A kad to ne pomaže, onda rennie.

04 lis 2008, 10:37

Vjerojatno bi trebala promjeniti nešto, jer uskoro neću smjeti ništa uopće pojesti, kako sam krenula. Kao što si i rekla, kod mene sve pomaže tjedan dana, i onda opet začarani krug žgaravice i nikako se riješiti toga.

Začudim se kad vidim da mi je jedan dan super, a drugi dan me od iste hrane peče. Mlijeko više ni ne pijem, jer se ni ne usudim, ali opet, jedan dan sam popila kupljeno čokoladno mlijeko i baš mi je bilo dobro.

Ah, tko zna kak to radi kod mene..Tješim se da će proći, a i veseli me da će beba imati kosicu ( vele da kad žgaravica peće u trudnoći, da bebi raste kosica), pa ćemo vidjeti! :mah

04 lis 2008, 13:26

Ah, tko zna kak to radi kod mene..Tješim se da će proći, a i veseli me da će beba imati kosicu ( vele da kad žgaravica peće u trudnoći, da bebi raste kosica), pa ćemo vidjeti

Ma nema ti to veze.. Mene je mucila uzasno zgaravica cijelu drugu trudnocu- ali A. nije imao puno kosice.. To su samo narodne price..

Evo sto uzrokuje zgaravicu u trudnoci:

Uzrok žgaravice u trudnoći

Uzrok javljanja GERB-a tijekom trudnoće je složeniji nego kod ne-trudnih osoba. Osnovni poremećaj je isti - vraćanje želučane kiseline u jednjak - je isti. Slično kao u ne-trudnih osoba sa žgaravicom, donji kružni mišić jednjaka koji bi trebao sprječavati povratak kiseline u jednjak, oslabi u trudnoći. Ovo je vjerojatno uzrokovano visokim razinama hormona estrogena i progesterona. Slabost nestaje nakon poroda. Nije poznato javljaju li se kod trudnica povremena neobjašnjiva opuštanja tog mišića, kao kod ne-trudnih. Također nije poznato događa li se i u trudnoći poremećaj prolaza hrane kroz jednjak, kao inače. Ono što trudnoću čini drugačijim stanjem je poremećaj položaja organa u trbuhu i povećan tlak u njemu koji uzrokuje rastući plod. Ove promjene dovode do vraćanja kiseline u jednjak.

Evo i link sa starnice s koje je preuzeto: http://www.medicina.hr/clanci/zgaravica%20za%20vrijeme%20trudnoce.htm

04 lis 2008, 14:00

Hay, Maslačak, hvala.

Ali sve ja to već znam, pošto sam imala čir na želucu prije 2 god. pa sam morala potpuno promjeniti način prehrane, prestala pušiti, alkohol ne pijem...
Imam tablete koje moram piti kad me žgaravica jako peče( iako je to bilo jako rijetko), ali u trudnoći ih ne smijem koristiti.
Već sam ja praktički navikla na žgaravicu, ali sad je stvarno pretjerala. Više mi ni Donat ne pomaže - rano sam ga popila i sve do ručka me želudac boljel i baš sam se osječala napuhnuto. :cry:
A ništa, ne preostaje mi ništa drugi nego da uzimam Rennie ( već 3 večeri zaredom) i da stisnem zube.

04 lis 2008, 17:25

Tiješi se, Rennie ti je stvarno bezopasan, djeluje u želucu i ne prelazi uopće u krvotok, tako da ti bebici od toga ne može apsolutno ništa biti. A bolje to nego da si ti opet na duge staze uništiš sluznicu želuca.

05 lis 2008, 13:44

U pravu si! Najbitnije od svega mi je da znam da ne djeluje štetno na bebu. A opet, znam da će to uskoro i proći!

Hvala na savjetima!
Pozdrav! :mah

18 lis 2008, 22:12

Ne daj se Silki :mase

18 stu 2008, 14:56

Bok curke,
ja sam u 16. tjednu druge trudnoće i patim ko nikada. U prvoj trudnoći bilo mi je malo mučno, no to je brzo prošlo. U ovoj od prvog dana mučnine (nikad ne povraćam) koje su u potpunosti prešle u prekomjerno podrigivanje. Nema veze što jedem... od svega podrigujem. Ako se ne mogu podrignuti, cijela utroba mi se napuhne i grozno mi je mučno. Tad si popijem tonic ili bitter lemon (jedine arome od kojih mi ne ostaje grozan okus u ustima) i podrignem kak treba i lakše mi je. Kronična sam gastritičarka, iako nikad nisam patila od žgaravica, pa me ubija kuhana rajčica, a sad sam totalno izbacila mlijeko jer mi je od njega postalo zlo (iako sam ga u prvoj trudnoći tamanila ko luda).

Đumbir mi diže kiselinu, čajevi ne smiju biti zaslađeni jer mi od njih ostaje kiselo u ustima, od badema mi se okrene želudac.

Imam opaki osjećaj da mi fale probavni enzimi jer svaki obrok probavljam satima... i onda odjednom tako ogladnim da moram jesti iste sekunde.

Zato tamanim čokoladu s rižom (Mikado) i od nje mi sve sjedne na mjesto. Njam.

Ujutro se probudim s malim trbuščićem koji se do navečer podupla, pa se osjećam ko napuhani kit. Teško zaspim, moram se sjesti u krevetu par puta po noći da se dobro podrignem i ublažim bolove u utrobi. Do jutra splasnem tak da se skoro mogu leći na trbuh i tada mi je divno.

Od tih probavnih problema i mučnina me znala uloviti slabost i nesvjestica pa se ne usudim lunjati sama po vani. Kak sam postala tak kilava, nije mi jasno.

Za žgaravicu bih, osim Rennia, predložila žvake ili bonbone s mentolom. Meni fakat pomogne.

Kad bih se barem oslobodila tog silnog zraka u želucu. Apetit mi je silan.

18 stu 2008, 15:17

Meni žvake djeluju kontra, umjesto da smire žgaravicu, još ju više pojačaju.
Ja sam Donat potpuno izbacila kao i bademe- niš koristi.
Znam popit čašu, dvije mineralne, po danu patim, a prije spavanja pocuclam jedan Rennie.
Uvela sam crni kruh umjesto bijelog i bolje mi je od njega.
A zlatno otkriće su mi jabuke. Kad me žgaravica zažari, pojedem jednu jabuku i nestane. Naravno, čim poslije nešto pojedem, opet se pojavi, tako da svaki dan pojedem na većer opet jabuku i bude mi bolje.
Iako, zadnje dane povračam od žgaravice, pa mi ni jabuka ne pomaže kad ju bacim van, tako da mi onda svejedno ostane Rennie.

21 stu 2008, 15:19

Ono kaj me posebno nervira je to što sam tek 16. tjedan, a buša već strši... napred u špic. Tak mi je bilo i prvi put i svi su mi se smijali. Meni sad baš i nije smješno jer već hodam i sjedim ko da sam u 8. mjesecu. Zateže me i probada, unutarnji organu ratuju međusobno za milimetar prostora... strašno. Opet će me svi ispitivati kak to da imam tako velik trbuh, a to mrzim. Ježi ga - posteljica sprijeda, a trbuh raste pupkom naprijed, strukić skoro pa ostane...

Jel i vas druge na početku drugog tromjesečja tako žulja i probada kao da za ništa unutra nema mjesta?

21 stu 2008, 16:25

Meni se recimo već vidjelo da sam trudna oko 3 mj, trbuh mi je bio ogroman, a sad..da ne pričam. Kad su me prije svi pitali koliko još, a ja odgovorila 2,5 mj, ostali su :shock: , kao, a ja mislila da si već pri kraju..Aha.
A što se tiće probadanja, s tim sam već odavna izgubila bitku, iako je meni to prva trudnoća, pa mi se sve pomiće i rasteže, tako da je kod mene to normalno.
Ali pošto je tebi druga trudnoća, stvarno pojma nemam! :dunno

21 stu 2008, 17:22

Hm, da, i ja sam mislila da ću biti sva razlohana i fleksibilna za drugu trudnoću. Vraga! Sve se lijepo vratilo na svoje mjesto i sad su mi organi posebno bijesni kaj moraju kroz sve to opet prolaziti. Moje tijelo se urotilo protiv mene.
A moja cura je jučer na UZV-u nešto mrmljala - mala otvarala i zatvarala usta ko ribica. Možda me psovala :dunno

21 stu 2008, 21:06

A možda te samo tješila da će biti sve u redu! :3srca

23 stu 2008, 20:15

Zwerka je napisao/la:Meni se recimo već vidjelo da sam trudna oko 3 mj, trbuh mi je bio ogroman, a sad..da ne pričam. Kad su me prije svi pitali koliko još, a ja odgovorila 2,5 mj, ostali su :shock: , kao, a ja mislila da si već pri kraju..Aha.

Zwerka ne obaziri se ti na to, ja sam u prvoj trudnoći imala mali trbuh tako da sam u 5.mj.izgladala samo okruglasto, kao da nisam ni trudna, a htjela sam imati lijepi trudnički trbuh. A kad sam u 6.mj.ušla u trudnički dućan prodavačica me gledala u čudu :shock: . Tako da sam ja bila zabrinuta da nešto nije u redu kad je trbuh mali. Uglavnom u 9.mj.sam izgledala kao da sam u 6.mj. i svi su čudno buljili :shock: kad bih rekla da trebam roditi,pa i babica na porodu. Uglavnom nije ugodno ni to :dunno iako je mali junak imao 3,300kg i 50cm :dj

24 stu 2008, 12:45

Mary, već sam ja oglušila na takve komentare! :whew
Ionako ja moram taj trbuh nositi. :mrgreen:
Moj malac je u 30tj trudnoće imao 1670 g, tako da će vjerojatno biti velika beba i naravno da imam veliki trbuh!

To je uglavnom tako dok ljudi idu pametovati! :mah

12 sij 2009, 00:21

Hej Maslačak, ova post sam naslovila tebi jer sam čitala tvoj veoma iscrpan post o tegobama u trudnoći i imam pitanje. Ja sam nova u forumu i nisam ga još totalno istražila, tako da je to možda već staro i dosadno pitanje ali ... Kad počinju mučnine, u kojem tjednu trudnoću a kad prestaju? Ili to nije točno određeno?
Hvala

12 sij 2009, 10:33

ribica09 - početak mučnina nije svima isti i ne javljaju se svima u isto doba dana. obično počinju sa šest ili sedam tjedana, mogu i ranije, a mogu i kasnije.
mučnine mogu biti jutarnje, predvečernje ili cjelodnevne. može se povraćati, a i ne mora :)

12 sij 2009, 13:04

Ribica, ja ni jednom u prvom tromjesečju nisam povračala, a mučnine su bile neznatne i to kad su bile, bile su eventualno pred večer, ujutro nikada.
Povračati sam počela zadnji mjesec, tako da kako je Ina napisala, svaka žena se razlikuje, pa tako je i sam tijek trudnoće kod svake drugačiji! :mah

15 sij 2009, 11:18

da prijavim svoje mucnine. najteze su ujutro kada ustanem i popodne nakon spavanja. ujutro me nista ne spasava, samo sedim i cekam. popodne uspijem sa bademima i mineralnom vodom, cini mi se tu sam procitala taj ljek.
ali ja uzivam u njima. ;)

15 sij 2009, 11:37

I ja sam imala mučnine ujutro i nakon spavanja. Rješiti sam ih uspjela samo ako sam još u krevetu pojela nešto konkretno. Još nisam otvorila oći, a već je nešto ugljikohidratno bilo u ustima!!! Probaj
Odgovori