Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

16 lis 2007, 00:38

ali i to se prodje.
u pravu si, ....
i mi smo tu...žive, manje više zdrave ( što većinom nema nikakve veze sa carskim) i ono najbitnije, sad smo mame :3srca

16 lis 2007, 00:42

ina moja draga - pa ti se sekiras oko necega sto ti nije ni receno da moras raditi. molim te nemoj se sekirati.
sasvim je prirodno da se bojis ali nemas uopste potrebe sebi pritisak stvarati. izbora jos uvijek imas, sacekaj slijedeci pregled pa se onda nerviraj.
vjeruj mi da ono sto si ti sretno prosla sa prvim porodom i to na zadak, svaka bi ti zena pozavidjela. ali da su ti u sred poroda rekli da moras na carski ne bi imala izbora. znaci opusti se molim te i uzivaj dok jos mozes u ljepotama zadnjih sedmica trudnoce :3srca

cujemo se ujutro ;-) :3srca

16 lis 2007, 07:27

jale ljubim te zbog otvaranja topica al kad procitam sve ovo,mozda mi je bolje da neznam nista o tome sta me ceka nakon...
ja se ne bojim operacije kao takve, bojim se boli nakon nje...i da, jako se bojim pomisli da mi netko daje injekciju u kicmu pa sam odlucila traziti opcu anesteziju...
sretno nam cure svima koje znamo da moramo na carski :juhu

16 lis 2007, 07:39

Glavoboljček od anestezije se rješava coca colom....i normalno je da osjećaš pritisak kao da ti netko leži na prsima.
Ali meni je definitivno najgora stvar kod spinalne bila smrad....bljak.
Režu te bolje rečeno pale sa el. nožem.Kao kad fure svinjče.
Smrad ostaje još dugo u nosnicama.
Naravno, najbolja stvar je što možeš odmah vidjeti i poljubiti bebu.
Prednost toga što ti ne daju jesti je gubitak kg....ja sam ih izgubila 10(što mi to vrijedi kad sam ih doma vratila i poduplala).

16 lis 2007, 08:26

Stavljanje katetera nisam ni osjetila :dunno ... Bila sam u totalnom soku od straha sto me ceka, tako da mi je kateter bio najmanji problem.
Vadjenje istog takodjer ne pamtim kao nesto strasno.

16 lis 2007, 08:26

Meni su porod započeli epiduralnom+drip. To nikako nije išli, počelo se komplicirati pa su se odlučili za carski. Kako sam već imala kateter od epiduralne odlučili su se za spinalnu. Dobila sam cijelu dozu spinalne, ali nije djelovalo. Tren prije nego me dr mislio zarezati uštipnuo me i kako sam ja vrisnula odlučili su se uspavati me tj. dati mi opću.
Nakon svega jedva su me probudili i svi su me pljuskali, najviše MM ( bit će da je uživao ;-) ). Glava me boljela, ali ne puno. Nakon 12 sati dali su mi piti, a nakon 24 i jesti.
Rez mi je doslovce od jednog do drugog boka, ali je zaista nisko, pa ne smeta. Beba je bila 4,5 kg, aktivna još od trudnoće. Kako sam bila u sustavu 24 h roominga, 6 sati nakon poroda donijeli su mi bebacha koji je bio gladan ( mlijeka nisam tada još imala ) i koji nije prestao plakati. Tri dana i noći u bolnici ja sam se šetala s njim na rukama!! To mi je bilo najgore, jer rez tada zaista boli. Zbog svega tražila sam da me puste kući, jer sam doma imala pomoć.
No, sve se zaboravi!

16 lis 2007, 08:36

Kao što se može primijetiti, svaki porod, pa i onaj carskim rezom se razlikuje od žene do žene ( a vjerojatno i od poroda do poroda kod iste žene).
Ja sam rodila hitnim carskim rezom prije godinu i sedam mjeseci u Petrovoj bolnici.Bilo je skroz ok.
Probudili su me dva sata nakon carskog, ostala sam u šok sobi 6 sati i nije me ništa bolilo jer se nisam micala i jer sam (vjerojatno) bila pod analgeticima.Jedino sam bila jaaako žedna, a nisam smjela piti pa su mi vlažili usnice vatom.
Na intenzivnoj sam ostala slijedecih 48 sati, nisam smjela jesti (ali i nisam bila gladna od uzbuđenja).Nije me bolilo osim što mi se jako kašljalo od opce anestezije a bojala sam se zakašljati jer sam imala osjecaj da ce mi puknuti šavovi ako to ucinim.Onak više zatezanje nego bol.Bebu sam dobila na prsa cca. 12 sati nakon poroda.
Jedino što je bolilo bilo je prvo ustajanje uz pomoc dvije sestre.

Rodila sam u subotu ujutro, u ponedjeljak su me prebacili u sobu, vec sam sama hodala i tuširala se.U utorak sam skakutala po bolnici i išla piti kavu na drugi kraj bolnice.Ne sjecam se katetera.Znaci da me nije bolilo ili da je bol bila toliko zanemariva da sam je potpuno zaboravila.

Konce su vadili 6 dan, doma sam išla osmi dan (mala je primala antibiotike).Deveti dan sam peglala.

Za sestre samo rijeci pohvale, svi su bili predivni prema meni i sve u svemu bilo je sasvim ok.
Sad sam trudna 30 tjedana, nadam se "normalnom" porodu jer je carski ipak operacija.No, ako mi jave da cu na carski, uopce se necu uplašiti jer mi je bilo ok

16 lis 2007, 09:03

JiA je napisao/la:Stavljanje katetera nisam ni osjetila :dunno ... Bila sam u totalnom soku od straha sto me ceka, tako da mi je kateter bio najmanji problem.
Vadjenje istog takodjer ne pamtim kao nesto strasno.

potpisujem.
kad su mi skidali kopce nije boljelo ali apsolutno nista.
bolio me rez, slijedeci dan pogotovo. nisam mogla na noge uopce stati, premda su nas forsirali da odemo do kupaone, i rusila bih se u nesvijest. i tako dva puta.
slijedeci dan je bilo nesto lakse, premda su me trbuh i sam rez boljeli gotovo sve dane u bolnici (6).
nisam se mogla okrenuti na bok i bilo mi je nemoguce dijete primiti i drzati i grliti... sve mi je bilo uzasno nespretno i bolno.
i bila sam gladna ko pas jer su nam dali jesti tek drugi dan i to neku bijednu snitu kruha i neku tanjusnu juhicu :lol
e, da, rodila sam prije dvije godine i 4 mjeseca u petrovoj, hitnim carskim, pod opcom anestezijom.
a o sestrama i osoblju ovaj puta ne bih. :mrgreen:

16 lis 2007, 09:24

Ja sam rodila carskim u općoj i nisu mi dali piti 24 sata, a sljedeća 24 sam smjela samo čaj. Ooooo kako je bio dobar :mrgreen:

Cure, ne bojte se. Bit će to dobro. Nije tako strašno, rodile na ovaj ili na onaj način.

Evo ja sam hodala već sljedeći dan nakon carskog, jako teško, ali jesam. (Iskreno, već tada sam gledajući babinjače kako hodaju na odjelu razmišljala o Monti Pajtonu i Ministarstvu smiješnog hoda :mrgreen: ) Sestra me otuširala, al nije htjela kosu prati. Ja sama sam se tuširala nakon toga svaki dan, a treći ili četvrti sam i kosu oprala. Boli, ali može se.

Kad sam izašla iz bolnice 8. dan - svaki dan sam išla u 'šetnju', i svaki put par koraka više.

Hoće reći, ne valja se koncenttrirati na bol, već na akciju.

Da ne pričamo samo o boli poslije carskog :mrgreen:

16 lis 2007, 09:29

Poslije carskog mi je pojas spasio zivot :mrgreen: . Definitivno. Nekoliko sati dnevno nisla sam pojas koji je drzao misice trbuha u stabilnom polozaju pa je kretanje bilo neusporedivo lakse!

16 lis 2007, 10:39

Daphne je napisao/la:...i da, jako se bojim pomisli da mi netko daje injekciju u kicmu pa sam odlucila traziti opcu anesteziju...

nemoj se bojati!
to je anesteziolozima danas postao rutinski zahvat kao i intravenske injekcije. ozbiljno.
a opca anestezija ima svojih nuspojava koje su cesce i ozbiljnije od spinalne anest, tak da bi ja uvije prije odabrala spinalnu.

16 lis 2007, 10:50

kud sam ja isla ovo citat...
drago mi je da sam svoja radjanja izobavljala
nemrem vjerovat da ima budala koje odaberu carski
cure :klanja

16 lis 2007, 10:53

ja ga nisam odabrala... za to se ovog puta priroda potrudila sama :mrgreen:

16 lis 2007, 10:58

daphne, čisto sumnjam da će trojke koji će vjerojatno biti nedonoščan dići porađati sa spinalnom. bit će tu "panike" i postupaka za koje je bolje da ti ne vidiš dok te ne probude.

16 lis 2007, 11:02

daphne, ma mislila sam na zvijezde i zvjezdice koje zele da im dijete bude odredjeni znak u horoskopu ili im se termin kosi s vaznim tulumom/skijanjem itd. :ne

vama svima koje cete morati na carski zelim da bude sto bezbolnije, da mozete i hodati i drzati dijete/djecu i da se vrlo brzo potpuno oporavite (i fizicki i psihicki)

16 lis 2007, 11:10

ja vec dogovorila da budem u opcoj ;-)

16 lis 2007, 11:11

Ja sam "budala" koja bi odabrala carski da ide jos jednom radjati.
:dunno

16 lis 2007, 11:20

A ja sam onda budala koja nema drugog izbora :roll:

16 lis 2007, 11:22

ja ne bih, ali to ne mjenja činjenicu da bi me bilo više strah onoga nepoznatog što još nisam prošla, vjerujem da usprkos ne baš lijepom sjećanju, da bi me manje bilo strah carskog nego vaginalnog :dunno

16 lis 2007, 11:29

jia, zašto? i za majku i za dijete carski je rizičniji ako nema komplikacija koje zahtijevaju porod baš na carski.

16 lis 2007, 11:30

Ti Eli znas zasto. :cool

16 lis 2007, 11:37

ne sjećam se. samo se sjećam da su napravili glupost kad su ti prvi porod prvo forsirali kao vaginalni, a sve je govorilo da je tada carski bio puno sigurniji.

16 lis 2007, 11:45

pojasnila sam kaj sam mislila time
ako je nekoga prvotna izjava povrijedila, ispricavam se i nadam se da je sad shvatio sto sam mislila

jia, ja ne znam tvoju pricu uopce

16 lis 2007, 11:48

Drzimo se teme Iskustva i savjeti ili odite na drugu temu carski vrs. vaginalni :mah

16 lis 2007, 11:51

sorry, mea culpa, samo sam ostala sokirana kad sam procitala neke opise i iskustva
povlacim se i ispricavam jos jednom :juhu

16 lis 2007, 12:10

LiKmama, sve ok :mah

16 lis 2007, 13:09

majko mila, lik se samo osvrnula na cinjenicu da postoje zene koje odabiru carski, otprilike kao kad biraju izmedju sladoleda od vanilije i cokolade, tako sam je barem shvatila. nije se referirala ni na jednu od nas. procitala je nasa iskustva s carskim i ne moze vjerovati da to netko odabire umjesto prirodnog vaginalnog poroda.
ni ja to ne mogu vjerovati. bas zato sto sam rodila carskim. to je poanta lik, zar ne?

16 lis 2007, 13:11

postoje zene koje odabiru carski, otprilike kao kad biraju izmedju sladoleda od vanilije i cokolade,

Ma jasno. Pa ja sam upravo takva zena. Zato sam to i napisala.

16 lis 2007, 13:12

e pa ti nisi normalna :belji
salim se jia. :3srca

16 lis 2007, 13:23

mamashnita, je, to je poanta. nisam isprve napisala jer sam (pogresno) pretpostavila da ce biti jasno.
no, to je sve skupa totalno off topic pa sam se zato ispricala jer sam temu pretvorila u "sokirana sam time kako carski izgleda u praksi i kako netko moze bla bla...", a takvu temu smo zapravo vec i imali :zub

dakle, iskustva ni savjeta nemam, zelje sam proslijedila pa se sad samo jos jednom pozdravljam :juhu
Odgovori