Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Matične stanice

30 pro 2008, 21:00

U Hrvatskoj moguća je pohrana matičnih stanica iz krvi pupkovine u privatnoj banci po cijeni od 15.000, 00 kn ili besplatno u javnoj banci. Sve informacije možete dobiti na KBC Rebro - Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina; tel. 01/2388 708 .

ovo i dalje stoji. nije moguća pohrana van RH.
ako platiš 15.000,00 kn za privatnu banku matične su samo vama na raspolaganju.

02 sij 2009, 00:32

stori.....

1) stanice je moguće pohraniti u privatnu banku na Rebru, a vidim sad da me silki preduhitrila i napisala ti sve...
2) ako doniraš stanice Zakladi Ana Rukavina i nedajbože vam zatrebaju, a još uvijek su u Zakladi, naravno da ih možete dobiti.... Radi se samo o tome da su stanice donirane Zakladi raspoložive u bilo kojem trenutku svakome tko bi ih mogao zatrebati. Ovo je sad malo nestručno rečeno, ali nadam se da ćeš shvatiti što sam htjela reći...

02 sij 2009, 02:07

Anika30 je napisao/la: ako rodite u neprikladno vrijeme ( iza 16h ) vratite nam set.:xsad .

Ovo je za novine! Katastrofa. To znači da u bilo kojoj bolnici (osim ovih par u ZG!) u RH moraš roditi u uredovno radno vrijem?! Nije mi to jasno. Ako ćemo imati još djece svakako bi donirala stanice ali ovo mi je :strah

11 sij 2009, 21:09

Nesto mi nije jasno. OK, pohranim stanice u javnu banku i samim time su na raspolaganju svima kojima zatreba. Daj Boze da nekome pomognemo i ne daj Boze da nama zatrebaju. Ali ako su vec iskoristene za nekoga, a ipak zatrebaju nama...?

Zapravo pitam-mogu li se koristiti vise puta, tj je li kolicina koja je uzeta pri porodu dovoljna za vise pacijenata? Ili ce biti- sorry, nema vise?!

12 sij 2009, 13:21

Uh.... nisam sigurna, ali bojim se da pri donaciji u javnu banku svakako trebaš računati na varijantu "sorry, nema više..."

13 sij 2009, 17:03

Kako se prikuplja umbilikalna krv?
Prikupljanje umbilikalne krvi je jednostavan postupak. Nakon odvajanja novorođenčeta rezanjem pupkovine, širokom iglom ubode se u venu u pupkovini te se putem gravitacije pusti da se krv slijeva u vrećicu koja se nalazi na kraju. Na taj način prikupi se 50-110 ml umbilikalne krvi. Do unatrag par godina ta se krv bacala. Od 1995. u mnogim zemljama svijeta ta se krv sustavno prikuplja i koristi u svrhu liječenja mnogih bolesti.

iliti dvije male epruvete.
e sad, koja je količina potrebna za liječenje :dunno

14 sij 2009, 20:42

Danas u Storyu interview s Jolom (pjevačem) povodom rođenja druge kćerkice u kojem on kaže da se odnedavno u splitskom rodilištu mogu pohraniti matične stanice djeteta pa su oni to i učinili!!!!!???? :conf Jel mi mislimo na isto rodilište?!
Zadnja izmjena: storiatriste; 15 sij 2009, 11:24; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 sij 2009, 10:05

Vjerojatno se radi o tome da se mogu izuzeti, a ne pohraniti.... Novinari i njihove interpretacije....da ne spominjem žuti tisak, kakav je Story...

15 sij 2009, 11:23

Ma i da se samo mogu izuzeti....i to mi je prevelik šok.....nekoj od naših cura (Anika30?) je rečeno da se to ne radi u našem (splitskom) rodilištu, znam da je pitala.... :roll:
Hm.....na sljedećem pregledu ću pitat ja svog doca može li se to organizirat :naughty , pa ćemo vidit šta će reć

15 sij 2009, 13:08

mogu oni izuzeti, ako rodiš do 16h, inače piši propalo

15 sij 2009, 13:16

Ina66 je napisao/la:mogu oni izuzeti, ako rodiš do 16h, inače piši propalo

vjerojatno jedina babica koja je osposobljena za to radi od 08-16 :roll:
znam da su dok sam ja rađala na SD probudili su babicu koja je izuzela krv.
nažalost, nisu sve osposobljene za to.

23 vel 2009, 15:45

Pa kak sad to...sta nebi svi to trebali moc?meni su u du rekli i koliko sam shvatila svi to mogu i smiju.cura-babica koja je to meni radila joj je bilo prvi put,al je napravila...

26 vel 2009, 12:46

A zna li netko kako je sa izuzimanjem u slučaju carskog?
Idem u ponedjaljak na prvi pregled na Sv Duh pa ću pitati (i javim vam, naravno :proljece ), ali čisto me zanima ako netko zna.

26 vel 2009, 19:30

ema emily je napisao/la:A zna li netko kako je sa izuzimanjem u slučaju carskog?
Idem u ponedjaljak na prvi pregled na Sv Duh pa ću pitati (i javim vam, naravno :proljece ), ali čisto me zanima ako netko zna.

zašto bi trebalo biti ikakve razlike?
krv se vadi iz pupkovine bez obzira je l' carski ili vaginalni.

27 vel 2009, 15:05

Možda je već napisano, pa ja nisam vidjela, ali da li se i u slučaju epiduralne može (smije) uzeti krv?

27 vel 2009, 15:28

jeste razmislile o činjenici da to ide u donaciju?I da mi je logičnije da odrasle odobe doniraju mat.stanice. Makar ovo jest human čin.
Rezanje neotpulsirane pupkovine nije bezazleno.

27 vel 2009, 15:30

Danas se općenito smatra da je rano klemanje neškodljivo po majku i po dijete. Ali nakon rođenja pupkovina nastavlja pulsirati (tijekom razdoblja koje se individualno razlikuje) s obzirom da posteljica nastavlja svoju funkciju se dok dijete nije sposobno disati i primati kisik preko svojih pluća, a ne preko pupčanih krvnih žila. Dijete kojem je odmah klemana pupkovina gubi svoj dotadašnji izvor kisika te je primorano preuranjeno učiniti prvi udah čime u pluća na grubi način dolazi zrak. Takav prvi udah u djeteta izaziva intenzivni osjećaj pečenja unutar dišnih puteva. Zgrčeni izraz lica praćen plačem (smatra se normalnim) u biti je znak intenzivne patnje. Za usporedbu, prvi udah, nakon prestanka pulsiranja pupkovine ili još bolje izlaska posteljice prije rezanja pupkovine, protiče gotovo nezapaženo uz opušteno i vedro lice djeteta.

i to nije sve.

27 vel 2009, 15:34

http://www.udrugaprimalja.hr/content_de ... G4=0&ID=51

27 vel 2009, 22:40

nisam bas sve procitala,al sam se posteno zbedirala.
to sad znaci da sam zeljom da pomoglem nekome ili svom dijetetu jednog dana.nedaj boze.zapravo napravila jedno zlo.
ali napravila bi ga iovako ionako posto nisam znala ranije za to pulsiranje....?
zapravo sam napravila lose zbog neznanja :conf

28 vel 2009, 00:00

matične sam pohranjivala u privatnu banku tako da to uopće nije bilo upitno.
odvagnulo je to da neću pustiti pupkovinu da otpulsira i jednog dana, ne daj bože bolesti, moći ću pomoći svom djetetu.
uostalom, nisam baš sigurna da u rodilištima diljem lijepe naše nakon poroda čekaju pupčanu da otpulsira kako bi je klamali. znam da mi je s prvijencem, rođenim u petrovoj, klamana je odmah po porodu.

28 vel 2009, 19:03

ako pitaš moraju čekati s klemanjem, tu nema dileme.Zakonski.Al sad ontopic:

Imam neka pitanja:
Jeli istina da čuvaju samo 20g?
Jeli istina da se 2/3 krvi baca, da je samo 1/3 uzoraka u redu?
Jel istina da nema više privatnog pohranjivanja(činila mi se pouzdanom info da MORAJU biti donirane u međunarodnu mrežu i teško da ćeš ih-zlu ne trebalo-dočekat ako ti/mi se dijete razboli)?

28 vel 2009, 19:37

ja ti mogu odgovoriti za austrijsku banku, za anu rukavinu trebala bi njih zvrcnuti.

Krumpirić je napisao/la:ako pitaš moraju čekati s klemanjem, tu nema dileme.Zakonski.Al sad ontopic:
Imam neka pitanja:
Jeli istina da čuvaju samo 20g?

naše su plaćene za 20 godina. svakih slijedećih 5 godina dođe nas 170 eura.

Jeli istina da se 2/3 krvi baca, da je samo 1/3 uzoraka u redu?

ovo stvarno ne znam ali ovo su mi nekako nevjerojatni omjeri.

Jel istina da nema više privatnog pohranjivanja(činila mi se pouzdanom info da MORAJU biti donirane u međunarodnu mrežu i teško da ćeš ih-zlu ne trebalo-dočekat ako ti/mi se dijete razboli)?

nije istina. možeš ih pohraniti i privatno kod nas za 15.000,00kn.

01 ožu 2009, 10:33

silki, to o bacanju je s stranice ane rukavina.

01 ožu 2009, 18:36

ni ja nisam bas sigurna to za cuvanje...
morat cu ja bas zvat zakladu ana r. jer meni jos nitko nije javio dali je moj uzorak pohranjen ili nije :shock: kak sam na to skroz zaboravila....

02 ožu 2009, 13:00

ema emily wrote:
A zna li netko kako je sa izuzimanjem u slučaju carskog?
zašto bi trebalo biti ikakve razlike?
krv se vadi iz pupkovine bez obzira je l' carski ili vaginalni

ma i meni je to sasvim logično...ali više sam se puta osvjedočila da logika vrlo često nema veze s postupcima liječnika :whew

I da, koliko ja znam klamaju odmah po rođenju. Nitko nije čekao da pupčana vrpca otpulsira kod mog prvog poroda.

02 ožu 2009, 13:06

opet-nije čekao jer NISI TRAŽILA. Treba tražit da bi čekali. Zapisat. Štagod. Ako ne miliš pohranit.

25 ožu 2009, 09:54

Priznajem da nisam sve procitala, i uljetila sam kao padobranac na topik. Kako zelim ostaviti krv iz pupkovine da otpulsira, a i zbog nekih svojih razloga ne zelim uzimanje maticnih stanica iz pupkovine, zelim pitati, sta je sa maticnim stanicima od mjecnog zuba?
Citala sam, a i znam da mogu da se uzmu i na taj nacin.
Znate nesto o tome?
Razmisljate u tom pravcu ili ne?
ako sam offtopik slobodno me ignorirajte.

25 ožu 2009, 10:20

Arkana10, i mene zanima za mliječni zub pa ako netko zna ... :mah

25 ožu 2009, 10:56

cure, MAJA Skopje je na taj način pohranila matične od svog klinca.
evo topica - maticne celije.

25 ožu 2009, 18:21

Ono sto na sadasnjem stupnju razvoja struke nije moguce je koristenje maticnih stanica iz mliječnih zubi za liječenje hematoloških bolesti. A to je ujedno i najčešća indikacija za korištenje matičnih stanica danas. Za liječenje leukemije i limfoma potrebne su hematološke matične stanice, bilo iz pupkovine, bilo iz koštane srži ili posebno mobilizirane iz periferne krvi.
Odgovori