Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
28 stu 2009, 15:29
Ja bi samo napisala kratak epilog nase price.
Posle poroda jos u bolnici pedijatar je E. ultrazvucno potvrdio prosirenje. Posle, kod njega na kontroli, uzeo je E. urin i poslao u lab- tamo su kontrolirali ne vrijednosti i bilo je ok. Na jos jednom i ujedno posljednjem Uz doktor je ustanovio, da se je prosirenje potpuno smanjilo i da je sve u najboljem redu. Tako je ostalo i unaprijed
Tako da u vecini slucajeva treba samo posle poroda da se prati situacija a u glavnom se popravi samo od sebe.
28 stu 2009, 15:30
Super!!! Hvala draga da si nam javila
12 pro 2009, 00:37
Koliko ima beba mjeseci sad kad se smanjilo, jel to znaci da se potpuno povuklo i ako se potpuno povuce koliko treba da ima normalno mm.
Molim i evo predhodne mame sto su se jos prije javljale da nam jave informaciju kako su njihove bebe poslije prosle, jel se povuklo po porodu ili poslije i dal su koristile neke antibiotiken ukoliko jeostalo prosirenje.
12 pro 2009, 08:46
imaš moju priču u detalje negdje na forumu;
ukratko kod nas se nije povuklo, već je raslo. s 10mj operirana, sve prošlo dobro. na antibioticima bila od rođenja pa negdje do 18mj starosti.
sada je 4,5 g i sve je super.
12 pro 2009, 10:25
Kod nas je sad 10 mm a za par dana mi je termin. Koliko se kod vas prosirilo, jel puno kazu da do 10mm da je ok samo da neide dalje.
12 pro 2009, 14:12
Crazy Daisy je napisao/la:u 31/2 tjednu pijelon mjeri u najvecem promjeru 2,5cm, u 34/2 tjednu pijelon 3cm
pred op. je bio 54mm
12 pro 2009, 21:41
Sofija je napisao/la:Koliko ima beba mjeseci sad kad se smanjilo, jel to znaci da se potpuno povuklo i ako se potpuno povuce koliko treba da ima normalno mm.
Molim i evo predhodne mame sto su se jos prije javljale da nam jave informaciju kako su njihove bebe poslije prosle, jel se povuklo po porodu ili poslije i dal su koristile neke antibiotiken ukoliko jeostalo prosirenje.
Sad ima 11 m. Povuklo mu se ubrzo nakon poroda. Nisam sigurna koliko mm treba biti kad se povuce, mislim oko 4-5 mm?!
13 pro 2009, 18:08
BALULALOW Hvala ti na brzom odgovoru.
Htjela sam te pitati jos nesto.
Kad si kontaktirala Anu Mariju kakvo je njeno misljenje jer mislim da je kod nje slicna situacija kao kod nas prosirenje samo na jednoj strani, jel se kod nje po porodu povuklo i ako nije kako je dalje proslo?
Kad si ti vodila svoju bebu na ultrazvuk dali vam je dr propisao neke antibiotike cime ste to lijecili,kolika ste puta bili na ultrazvuku i da li bebi to steti, i sad kad se popuno povuklo koliko sad ima mm i sta kaye dr dali se to moze ponovo vratiti?
Nadam se da nisam pretjerala sa pitanjima

Hvala
15 pro 2009, 19:56
Pozdrav svima! Ja sam u 29. nedelji trudnoce i imam slican problem.. Doduse, mom bebcu su ustanovljeni hiperehogeni bubrezi (tkivo bubrega je malo vise ''gusto'' nego sto je to uobicajeno, ali bubrezi nisu uvecani),pa ipak zbog sumnje da bubrezi nisu u normalnom funkcionalnom stanju predlozeno mi je da uradim biohemijsku analizu fetalnog urina, bez ikakvog detaljnijeg objasnjenja o samoj proceduri.. Jedino sto znam o tome jeste da se vrsi punkcija urina iz besike ploda, tj invazivna je procedura, sto me iskreno jako uznemirilo..
Slucajno sam naisla na vasu temu, zapravo prva je na kojoj srecem osobe koje imaju iskustva sa bubreznim anomalijama ploda, pa sam se ponadala da neka od vas ima barem neku informaciju o ovoj, ne tako rasprostranjenoj, dijagnostickoj metodi..
Puno pozz i thanks unapred!
17 pro 2009, 00:13
eh draga, pretražila sam malo net, ali ništa korisno o samoj proceduri nisam našla...mislim da je najpametnije da tražiš detaljno objašnjenje od doktora i držim fige da sve bude okej
20 pro 2009, 23:39
Sofija, imas p.p.
15 lis 2011, 21:19
Premda se javljam nakon nekoliko god. moj trenutni problem je upravo ova tema. Puno su mi pomogla vaša iskustva, pa vam želim svima skupa na tome zahvaliti......
Imam sina od 5 godina, a sad sam trudna 36 tjedana (dječak). Na pregledu u 32 tjednu sve je bilo super (inače imam dvije maternice -uterus duplex- i trudnoća je u desnoj), dok je jučer na pregledu (35+4 tjednu) gin na UZV primjetila pielon na lijevom bubregu u promjeru 30x12mm. Nitko mi ne zna odgovorit što se to dogodilo da se u tri tjedna dogodi takva velika promjena? S obzirom da se radi o velikom promjeru proširenja u kratkom roku, a prije toga sve u najboljem redu.
Neznam koliko trebam biti zabrinuta???
Svaka pomoć je dobrodošla..................................
15 lis 2011, 23:27
leptirmama, dobro nam došla.
na žalost, ne znam ništa o tome, ali se nadam da će se javiti cure s iskustvom. i držim fige da sve prođe najbolje moguće
16 lis 2011, 08:22
leptirmama dobro došla
ne mora biti da je promjena na pijelonu došla naglo, s obzirom da je proširenje jednostrano, možda ju ranije gin jednostavno nije uočio. znam za slučajeve gdje su dijagnoze postavljene kod djece par godina starosti.
ono što su meni rekli je pratiti trudnoću normalno i čekati porod, sve dalje se radi poslije poroda. pijelon raste zbog zastoja u protoku urina, kod H. je uretra bila sužena pa se urin zadržavao u bubregu, te je bubreg rastao poput balona. možda se tvom momku i rastom popravi stanje.
dobro je što je drugi bubreg u redu
ginekolozi ti tu ne mogu puno pomoći. ako promjer pijelona biude na slijedećem uzv još veći, konzulturaj se sa dječjim nefrologom.
puno sreće i javi se sa novostima
22 lis 2011, 18:42
leptirmama...znam kako ti je.
Dobro je da je jednostrano (tako se barem mi tjesimo

)
Mojoj Ivi je ustanovljen obostrani VUR 2. stupnja sa godinu i nesto.
Sad nosim decka i na ultrazvuku sa 20 tj. mu je uocen prosireni pijelon jednostrano (desni)...prosirenje se povecava i sa 29 tj. je bio 10 mm . Decki su inace skloniji tome od curica. Ginekolog nas je poprilicno umirio, nakon rodjenja ce proci kompletnu nefrolosku obradu (mozda vec u rodilistu ultrazvuk i urin), a kasnije u poliklinici Helena gdje sam ga vec najavila i prije nego smo saznali jer sam predpostavila da ce biti nekaj (obiteljski )
18 stu 2011, 10:44
Prosirenje je povecava, sa 34 tj. je bilo 21mm, hidronefroza.
06 svi 2013, 20:08
vidim da su svi postovi dosta stariji nadam se da ce se nac neko ko ce mi znati malo bolje pojasnit moj slucaj..danas sam bila na pregledu,17.tj. trudnoce i ustanovljeno mi je da je kod desnog bubrega supljina sto se i vidi iz aviona..a u nalazima pise lijevi bubreg b.o. pijelon 2,3mm,u podrucju desnog bubrega cini se veca pijelektazija 8.1mm...sve je ona meni danas lijepo objasnila ali s obzirom na sok pola toga nisam shvatila,kao ni ovo..ako je supljina bubrega neema ali ako je pijelektazija onda je povecan bubreg..to sam shvatila iz starih postova..eto molim ako mi moze neko malo pomoc da bolje shvatim jer po drugo misljenje idem tek za dva tjedna..