Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
06 srp 2010, 18:38
meni su radili svake druge sedmice uzv.
preko stomaka, nikada vaginalno.
mislim da je to bile previse, ali takav je protoklo bio u jeddi.
ovdje u sarajevu ne znam kakva je protokol, osim ako se ne ide kod privatnika, jer tada je sve u dogovoru sa doktorom, ili koliko para toliko muzike.
06 srp 2010, 20:01
Ja sam vodila trudnoću preko soc. ginekologice i svaki put mi je radila uzv, i to toliko dugo koliko bi joj trebalo da izmjeri određene vrijednosti - u početku da izmjeri dužinu od glave do trtice i pogleda da li srce kuca, a kasnije da izmjeri bedrenu kost, opseg trbuha i glavice. U pravilu je to bilo gotovo u manje od 5 minuta, osim jednom kad je Karlo bio jako živahan tijekom pregleda pa je morala u par navrata pokušavati da zamrzne sliku da izmjeri vrijednost, ali i tada je bilo manje od 10-ak minuta. Meni je to davalo sigurnost da beba ok raste i da tu nema problema, a bilo mi je puno lakše nakon što sam počela redovito osjećati bebu pa sam sama pratila kako se miče (i paničarila ako se ne bi javila u uobičajeno vrijeme).
I ja pričala i s njom i s privatnicom (gdje smo išli na ovaj anomaly scan u 20. tjednu, isto nije predugo trajalo, 15 ili 20 minuta najviše) i obje rekle da nije štetno, da ne treba pretjerivati, ali i zašto ne iskoristiti tehnologiju.
06 srp 2010, 20:10
svrha uzv u trudnoći je utvrditi probleme koji se mogu riješiti. na većini tih svakomjesečnih uzv, kod onih koji ih rade, i da se utvrdi neki problem, nemoguće ga je riješiti.
samo mjerenje rasta bebe nije neophodno jer se po rastu trbuha, ako je ginekolog iole iskusan, može utvrditi eventualno zaostajanje u rastu i poslati trudnicu na uzv i reagirati.
u bogatim zemljama sa odličnim zdravstvom ne rade toliko uzv pregleda. rade ih i manje nego kod nas i gledali bi te ko ludu balkanku da odeš na uzv zato da imaš snimljenu bebu ili da vidiš spol.
06 srp 2010, 22:52
jedno off pitanje, ali ima veze sa uzv beba u stomaku.
zanima me ako neko zna, kada je uobicajeno vrijeme da beba u stomaku sise palac (prst)???
od koje sedmice (tjedna)???
26 ruj 2011, 12:04
Maslacak je napisao/la:Ne znam, vjerojatno ima.. Eli sad me opet kopka.. Ali imam jos dva UZV do kraja trudnoce..
Dali trudnice u HR placaju te dodatne UZV preglede u trudnoci?
Drage trudnice, Vi kod socijalnog (Ugovor sa HZZO) ginekologa ne trebate plaćati ultrazvuk iako mnogi soc. ginekolozi to naplaćuju, a NE SMIJU PO ZAKONU! Za sve pa i za to slobodno tražite račun i ne sramite se jer oni kradu novac od vas i od države! Recite da Vam račun treba da bi vi osobno otišli na HZZO i tražili refundaciju (što bi svatko normalan i imalo informiran napravio), e onda ćete vidjeti kako Vam račun neće htjeti ispostaviti jer bi mu HZZO oprao uši ako ne i napravio nešto gore.
Socijalni ginekolog Vam eventualno može dati uputnicu da ultrazvuk napravite u bolnici, tako da ga on ne radi.
Zašto bi Vi dali i kunu za nešto što po zakonu ne trebate platiti!
Imamo zakone ali ih se rijetki pridržavaju, koristite svoja prava kad Vam ih je država dala!
28 pro 2011, 20:26
Moj ginekolog ,privatnik, ima ugovor sa HZZOm za sve osim za ultrazvuk koji naplacuje 200kn,ukoliko ne zelite platiti uredno vam moze dati uputnicu za bolnicki uzv gdje se trebate naruciti i cekati po 3-4 sata,cak i putni nalog vam da jer je bolnica 50ak km udaljena,pa ko voli nek izvoli
09 sij 2012, 22:41
Ja mislim da vise steti ako se nedaj boze sta desi pa se ne otkrije na vrijeme, nego to da se ide svaki mj. na uzv
20 vel 2015, 13:21
http://www.poliklinika-harni.hr/5D-UZV.aspx5d uzv
Kombinacija 5D ultrazvučne tehnologije s najvećom kvalitetom dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimizacija softvera omogućuje slojevitu, dubinsku sliku u stvarnoj trećoj dimenziji koja se prati na trodimenzionalnom ekranu s 3D naočalama, a ovaj "postprocessing" i uporaba tehnologije označena je petom dimenzijom.