Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
26 svi 2011, 13:52
Madir je napisao/la:Sory taman sam mislila pitat iz koje si onda pripizdine, kad okolina tako osuđuje.
Želim ti čist razum za odluku.
iz Bosne sam porijeklom al zivim u inostranstvu al okolo nas su svi nasi iz bivse juge..ja nebi smijela otici dole familiji nikad vise.
Izvinite sto vas mucim

znam da ima na zalost zena sto zele djecu a nemogu a ja ovako pisem i postupam, nisam dovoljno zrela za svoje godine.
hvala vam puno mi to znaci..osjecam se tako usamljeno zelim da neko to prolazi sa mnom a ne sama..niko ne zna kako je..i ja sam govorila to se meni nikad ne moze desiti nikad ja to nebi ..al uvijek kad kazem nikad to se desi.
Zadnja izmjena:
veoma tuzna; 26 svi 2011, 13:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
26 svi 2011, 13:54
tužna nadam se da nisi ljuta na mene,nisam te htjela povrijediti..A koliko si trudna?tj u kojem si tjednu?
26 svi 2011, 13:59
Vk1986 je napisao/la:tužna nadam se da nisi ljuta na mene,nisam te htjela povrijediti..A koliko si trudna?tj u kojem si tjednu?
nisam ljuta zasluzila sam i to i jos mnogo gore...svako ima pravo na svoje misljenje i slazem se s tobom al kad se nadjes u toj situaciji drugacije razmisljas..ima mozda i puno gorih situacija od mene al sad svakom je njegova muka najteza.
kako je ginekolog rekao da sam trudna pet tjedana i cetiri dana..racunao je od datuma zadnje menstruacije, al znam da nisam toliko manje sam. Jer poslije menstruacije su nastupli odnosi..al et prekinuti snosaj tesko moze donijeti poslijedice..nikad se to nisam nadala iznenada sve je doslo. Rekla sam mu sve kaze kao nije to nikakva komplikacija bit ce sve u redu a ja citam da moze doci do mnogo komplikacija..rekao je da dodjem u ponedjeljak odnosno ako se odlucim neka dodjem slijedeci tjedan..jer je vidio vrecicu bez ploda i ja razmisljam imam ovih par dana da se predomislim i pitam svaki dan i mamu i momka sta da radim jer poludjet cu sama. Znam da cu se kajat citav zivot.
Zadnja izmjena:
veoma tuzna; 26 svi 2011, 14:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
26 svi 2011, 14:00
I ja sam iz Bosne ali prvi put čujem za ovako osuđivanje okoline(da im nikada ne bi smjela doći)

Nisi ni prva ni posljednja koja je ostala trudna van braka, ne razumijem fakat
26 svi 2011, 14:01

i meni se čini da nemaš osim kod mame niti potpore kod momka, jer da imaš pored
teške fin. situacije, to što radi stalno, da mu je stalo udovoljio bi tvojim željama da ti mama pomaže
i živi kod vas, ali znam znam kod vas svih još uvijek se vrti ono
što će reći selo.
A to mi je najtužnije.
26 svi 2011, 14:02
sanelina je napisao/la:I ja sam iz Bosne ali prvi put čujem za ovako osuđivanje okoline(da im nikada ne bi smjela doći)

Nisi ni prva ni posljednja koja je ostala trudna van braka, ne razumijem fakat

trudna bez braka bez icega govorili bi svasta..za njih bi to bilo kopile..tako barem ja mislim jer se to nikad nije desilo u nasoj familiji...moji su mnogo vjerni a znas da vjera u tome igra puno.
26 svi 2011, 14:05
ZacKa je napisao/la::hug i meni se čini da nemaš osim kod mame niti potpore kod momka, jer da imaš pored
teške fin. situacije, to što radi stalno, da mu je stalo udovoljio bi tvojim željama da ti mama pomaže
i živi kod vas, ali znam znam kod vas svih još uvijek se vrti ono što će reći selo.
A to mi je najtužnije.
da upravo tako sto ce reci selo..znam par cura sto su to napravile i jedna se udala poslije toga i nema jos djece pa mi govore eto vidis nema jos djece da nije to napravila nebi tako bilo .i citav zivot ce je osudjivat a to je veoma tuzno i veoma tesko jer treba trpjet taj pritisak.
pa i ja kazem al opet govori zelim biti sam s zenom i djetetom a mama bi pomogla i sto se tice svega ....govori da zadrzimo dijete a onda je neko vrijeme govorio da ne vjeruje da sam trudna da je to praktikovao i s drugima i nikad se nije desilo..zbunjena sam skroz ..sad govori volio bi puno al boji se radi financija. Bolje da se nisam nikad ni rodila.
26 svi 2011, 14:07
Ja nisam iz Bosne al znam dosta ljudi u Bosni i udatih i ne udatih i majka u braku i samohranih majka pa ti mogu sa sigurnornošću reči da te cijela tvoja Bosna ne bi osuđivala
Ako će te osuđivati zbog toga što si ostala trudna prije braka pa onda će te još više osuđivati što si napravila pobačaj
Shvaćam da ti je teško i da sad misliš da si u nekoj bezizlaznoj situaciji i moj ti je savjet da zanemariš sve ljude i tko će šta reči... Sjedni sama sa sobom i razmisli
dal želiš to djete ? I kad budeš znala odgovor na to pitanje, znat ćeš šta trebaš učiniti.
26 svi 2011, 14:10
heeeej nemoj ni slučajno tako, nisi u ovoj cijeloj situaciji samo ti kriva, nikako, čak najmanje,
vjeruj mi. Majka bi ti trebala sada biti najveća podrška a ne da se ne želi uopće mješati
pogotovo kad vidi kako si ti jadna i nesigurna.
Izvagni, ozbiljno s njima razgovaraj, lijepo reci da ćeš odlučit tako i tako ako nemaš
podršku. S druge strane ako pob. i napraviš nije uopće to 100% razlog da ne bi nekad kasnije imala
dijete.
26 svi 2011, 14:12
Izvini molim te, kad si stupila u sexualne odnose nisi se pitala sta ce reci selo.
Tvoj momak je odgovoran isto koliko i ti. I treba da znate jednu stvar, da abortus nije sredstvo kontracepcije
26 svi 2011, 14:15
ciccobella je napisao/la:Ja nisam iz Bosne al znam dosta ljudi u Bosni i udatih i ne udatih i majka u braku i samohranih majka pa ti mogu sa sigurnornošću reči da te cijela tvoja Bosna ne bi osuđivala
Ako će te osuđivati zbog toga što si ostala trudna prije braka pa onda će te još više osuđivati što si napravila pobačaj
Shvaćam da ti je teško i da sad misliš da si u nekoj bezizlaznoj situaciji i moj ti je savjet da zanemariš sve ljude i tko će šta reči... Sjedni sama sa sobom i razmisli
dal želiš to djete ? I kad budeš znala odgovor na to pitanje, znat ćeš šta trebaš učiniti.
za pobacaj niko nece znati osim mene i mame i momka zato nece me osudjivati..
a nije da mama se ne mjesa nego je brine bas sta ce reci selo...rekla mi je da nikad se nije nadala to od mene i da sam je puno razocarala..i da joj je veci sok nego smrt jedne bliznje osobe.
hvala ti
26 svi 2011, 14:19
Za pobacaj je sasvim dovoljno da znas ti i samo ti, da bi cijeli zivot sebe osudjivala zbog toga. Nikad ne znas sta ce ti zivot donijeti i koliko se kroz par godina mozes kajati zbog toga.
26 svi 2011, 14:20
veoma tuzna je napisao/la: za pobacaj niko nece znati osim mene i mame i momka zato nece me osudjivati..
a nije da mama se ne mjesa nego je brine bas sta ce reci selo...rekla mi je da nikad se nije nadala to od mene i da sam je puno razocarala..i da joj je veci sok nego smrt jedne bliznje osobe.
hvala ti
gle što je tu je.........ti si ipak njezina kćer, iz svega treba izvući pozitivu, NE TREBA je brinuti to selo koje
ne živi s njom, jel je selo hrani, voli tu je pored nje kad joj je potrebno ? Neka se brine za zaista svoje SELO A
to si ipak TI. Koja živiš s njom, koju je rodila. Griješiš, griješi i ona, griješimo svi. Ljudi smo pobogu.
26 svi 2011, 14:22
Ne možeš biti sigurna da nitko neće znati.. Možeš prekinuti s momkom jednog dana, pa se on nekome može požaliti... U takvim mjestima gdje postoje neke osude i predrasude lako krene "priča" bila ona istinita ili ne istinita.
Nemoj misliti da te ja sad nešto nagovaram šta trebaš učiniti.
Ali ako stvarno želiš zadržati djete, onda prvo razgovaraj sa svojom majkom. Same vas dvije.. Ako ti je majka, sigurno će te razumjeti.
Ako ti napraviš pobačaj protiv svoje volje, iz razloga samo zato što tvoja okolina to želi, nećeš sebi moći oprostiti cjeli život.
Al stvarno ne vidim tako veliki problem..., Mislim aje shvatila bi tvoju majku da nemaš momka i da nije uz tebe.. Al u čemu je problem ako si ostala trudna prije braka

Pa oženite se odma sutra pa nitko neće znati da si ostala trudna prije braka
26 svi 2011, 14:24
I to što ćete znati samo vas troje za abortus je i najvažnije, koga briga za selo, što selu znači
tvoj život ? Oslobodi se tog straha. Nisam za ab, ali u ovakvoj situaciji ali ni ne znam sve,
nisam sigurna jel bih rodila, ali razmišljam skroz drugačije, pa možda vjerojatno bih.
Ipak ne mogu se staviti u tvoj položaj kao malo njih ovdje na forumu. Drugačije razmišljamo.

I ja sam se udala u obitelj velikih vjernika, pa ipak malo razumnije razmišljaju .
26 svi 2011, 14:28
ciccobella je napisao/la:Ne možeš biti sigurna da nitko neće znati.. Možeš prekinuti s momkom jednog dana, pa se on nekome može požaliti... U takvim mjestima gdje postoje neke osude i predrasude lako krene "priča" bila ona istinita ili ne istinita.
Nemoj misliti da te ja sad nešto nagovaram šta trebaš učiniti.
Ali ako stvarno želiš zadržati djete, onda prvo razgovaraj sa svojom majkom. Same vas dvije.. Ako ti je majka, sigurno će te razumjeti.
Ako ti napraviš pobačaj protiv svoje volje, iz razloga samo zato što tvoja okolina to želi, nećeš sebi moći oprostiti cjeli život.
Al stvarno ne vidim tako veliki problem..., Mislim aje shvatila bi tvoju majku da nemaš momka i da nije uz tebe.. Al u čemu je problem ako si ostala trudna prije braka

Pa oženite se odma sutra pa nitko neće znati da si ostala trudna prije braka

pa ozenili bi se odmah al tu sad dolaze drugi problemi koje sam navela prije..treba to dijete od necega zivjeti hraniti se..

((((((((( a on u dugovima da sad nema para da dodje da ode sa mnom ginekologu a kamol sta drugo..znam da nebi bilo tako uvijek dok se dugovi ne vrate al nemam podrske

pricat cu opet s mamom i s njim al nekako opet nadju hiljadu i jedan razlog protiv. Kako cu naci posao kao mlada mamica ko ce me zaposlit dzaba isla sve ove godine u skolu...ako izgubi posao odosmo mi kod njega dole necu moci ni da radim nista..da se brinem za svekrvu i svekra.eto sta su rijeci. Njegovi su iz Sandzaka jos vise tradicionalniji..toliko tradicionalni da je njegova sestra saznala da mi on nije prvi momak odmah su nastali problemi u vezi toga. Mogu zamislit kako bi reagovali na ovo. Nije mozda ni vjera toliko koliko staromodno razmisljanje il ne znam kako da nazovem to.
26 svi 2011, 14:31
moja baka je iz Vareša; govorila je da su Vareš zvali mali Rim koliko su lh+judi tamo bili pobožni. A s druge strane, skoro je svaka mlada išla s trbuhom pred oltar i to je bilo uobičajeno.
Dobro su ti cure rekle - ni prva ni zadnja koja se s trbuhom ili na brzinu uda.
A što se tiče pregleda i muža pri pregledu - mm nije samnom bio niti na jednom pregledu a imamo 3 djece. Tako da mi to i nije neki minus; neki muškarci su ovakvi, a neki onakvi.
Najveći problem mi se čini što u tvojoj jednadžbi imaš još jednu nepoznanicu osim tebe i tvog momka - što će reći ljudi.
Toj nepoznanici nije mjesto tu ... uvijek ima ljudi koji ogovaraju manje ili više ... a ako nećete živjeti u tvom selu, što te briga, nakon nekoliko godina nitko neće pamtiti kako veliko nedonošće si rodila
I ni ja se nisam osjećala sigurno da li radim dobar korak kada sam se udavala za svog muža; niti da li sam spremna za djecu ... to su životne garancije koje nam nitko ne da - zato je život i zanimljiv jer ne znaš što te čeka iza ugla
A da li će tvoj momak biti zauvijek s tobom - to nitko ne zna, pa čak ni on
26 svi 2011, 14:35
Prije ćeš naći posao kado mlada mamica, nego kao netko tko tek treba otići na porodiljni
Razgovaraj ti s njima. Ali ako su oni protiv rođenja a ti sasvim sama bez ičije podrške,
nezaposlena, bez krova nad glavom, znaš što ti je činiti.
I neka ti bude sasvim svejedno hoće li selo pričati o pobačaju ili
o tome što si zatrudnila prije udaje, jer oni te ne hrane ? Ili hrane ?
Zadnja izmjena:
ZacKa; 26 svi 2011, 14:38; ukupno mijenjano 1 put/a.
26 svi 2011, 14:35
Uh, oprosti na izrazu al kakva je to pri*izdina

kad ljudi tamo tako razmišljaju

Tako se nije razmišljalo ni u srednjem vijeku
Sad mi te je pravo žao

Nije ti nimalo lako živjeti s takvim razmišljanjima oko tebe i nedaj ti bože da moraš ići kod njegovih živiti
Al opet mislim ako su vam samo financije problem da to možete srediti.

Pa u kojoj državi sad živite
Ja bi za svoje djete ako treba radila 3 posla... uvjek se može nešto naći... prati čaše u kafiću, čiwstiti nešto... tko hoće raditi uvijek nešto nađe

A i sama kažeš da ti financijski problemi koje sad imate nisu dugovječni
Razgovaraj s majkom... a ja se nadam da će ti se majka urazumiti i shvatiti te
26 svi 2011, 14:37
Draga Tuzna,
prvo nemoj biti tuzna jer imas mogucnost izbora koju mnogi nemaju, nemoj me krivo shvatiti.
Drugo, sta god odlucila, zelim ti svu srecu.
Ako te to tjesi, ja sam zatrudnila u 19toj. Nisam imala dvojbi, zadrzala sam dijete, gubitak nje ne bih lako podnijela. Kada se beba rodila nakon 15 dana tata je rekao da je to previse za njega spakovao se i otisao, ostavio nas bez novaca, stana ili pomoci bilo kakve. Moja L i ja smo sve prezivjele zajedno i ne bih mijenjala ni jedan tren, radila sam svasta konobarila, ducani po noci ucila da zavrsim faks.
Danas je mojoj L 13 godina skoro, u meduvremenu sam se udala, rodila jos dvoje ali L je i dalje moja sreca i ponos, odlikas je, dobra i draga svi je vole, sve mi pomaze, ako postoji nagrada za trud onda je to ona, eto nadam se da sam ti pomogla.
Bez brige, dijete si samo napravi mjesto u nasim zivotima i pitas se poslije kako je moglo ikad biti drugacije.
26 svi 2011, 14:41
mama kaze ako nema sad 20 eura da dodje kod tebe kako ce poslije imat..dugova ima do kraja godine, kaze kako ce tih 7, 8 mjeseci placati stan al i ja se pitam kako i od cega?? najam je oko 350 eura plus troskovi plus hrana i to sve od njegove plate?

ja necu normalno moci raditi dok dijete ne napuni godinu dvije sta znam kako to ide..i ne samo mama i drugarica mi govori kako ce te..jer da meni momak kaze neces i ne smijes ici u bolnicu da to uradis ja nebi to nikad uradila!!! al on se isto dvomi kako ce dal ce on to moci sve...nije ni stan lahko naci i svake godine se selit..
i nasla bi i ja ako treba stotinu posla a ko ce dijete da cuva??? kad bi zivjeli u drugom gradu..ne znam vise sta da kazem ni sta da mislim..moram razmislit dobro.
26 svi 2011, 14:44
Postoji vrtić i dežurstva do 19h, barem mislim i kod vas.
26 svi 2011, 14:45
Lataru
Tužna, nadam se da će te priča od Lataru potaknuti i da ćeš zajedno sa svojom majkom rješiti probleme.
Nije sve u lovi tužna... Netko ima love da može odgajati 10 djece, al nema sreća da ima ijedno dijete....
Pa ni meni nema tko čuvati djecu, a imam ih dvoje... Postoji vrtić, jaslice i sl. Uvjek se čovjek nekako snađe
26 svi 2011, 14:48
dijete nek ti cuva majka dok ti radis. Mozes da smislis i druge opcije, npr da cuvas tudju djecu uz svoje dijeti i ljudi ti placaju za to, dok ti dijete ne poodraste i bude spremno za vrtic pa nadjes drugi posao.
Zasto sve komplikujete? Tvoj momak ako nije sposoban da zaradi i da vas izdrzava onda ne treba ni da zivi. Kako ce on? hahaha meni se ne bi pitao kako ce, nego bi morao kako zna i umije. Svi parovi koje ja znam imaju kredite do guse, pa zive nekako i izdrzavaju djecu. I onako ce ti dijete sisati pa makar na njegovu hranu neces mnogo trositi, pelene peri i susi i ljepota.
26 svi 2011, 14:51
a do tad da zivimo gdje?? e to me muci isto..pa eto njegova sestra ima djecu i niko nece da je zaposli..jer prvo ne moze da radi ponoci a sad svaki posao pogotovo ako nemas skole zahtjeva radit i u dvije tri smijene..jednostavno da se nadje nekog da cuva nemoze nema se para jer onda radis za tu osobu koja ti cuva djecu a ne za sebe.. Majka ne moze jer momak ne zeli da zivi s nama a kad bi sami zivjeli u drugom gradu bi zivjeli radi njegovom posla a to je mali gradic ja nemam auto..ne znam kako bi kad se razbole djece itd..nije tako lahko ni naci drugu djecu da se cuva..Lahko je pricat treba to i uradit a ja neiskusna.
ja cim pocnem neku diskusiju nadju se neki komentari kuci koji me ubiju i nemam vise ni snage ni zivaca da govorim...jer mi se tad cine tako u pravu a onda opet uhvatim se za stomak i tepam bebi.

i svasta pomisljam
26 svi 2011, 14:54
a gdje ti inace zivi momak? na ulici? sta je on beskucnik? pa kako zivite sad za boga miloga?
26 svi 2011, 14:58
montenegrina je napisao/la:a gdje ti inace zivi momak? na ulici? sta je on beskucnik? pa kako zivite sad za boga miloga?
pa sve sam napisala vec na pocetku..nije beskucnik zivi kao radnik s drugim radnicima placa oko sto eura a to je nista koliko su stanovi ovdje skupi..oko 500-600 eur troskovi + kirija a da ne govorim o drugim stvarima, neophodnim za zivot od hrane i ostalog a ne znam kako bi on to mogao za nas troje a u dugovima je do grla..
hvala vam na svemu ..moram se malo ohladit i razmislit dobro o svemu.
26 svi 2011, 15:00
dijete nek ti cuva majka dok ti radis. Mozes da smislis i druge opcije, npr da cuvas tudju djecu uz svoje dijeti i ljudi ti placaju za to, dok ti dijete ne poodraste i bude spremno za vrtic pa nadjes drugi posao.
Zasto sve komplikujete? Tvoj momak ako nije sposoban da zaradi i da vas izdrzava onda ne treba ni da zivi. Kako ce on? hahaha meni se ne bi pitao kako ce, nego bi morao kako zna i umije. Svi parovi koje ja znam imaju kredite do guse, pa zive nekako i izdrzavaju djecu. I onako ce ti dijete sisati pa makar na njegovu hranu neces mnogo trositi, pelene peri i susi i ljepota.
Dobro zbori monte
Uostalom zar se ne prima naknada za bebu?
Nego, evo ja mislim da si ti odlučila i prije nego si napisala post.
Nisam zapazila ni jednu rečenicu, gdje si napisala da bi ti zadržala bebu.
Jednostavno moraš
SAMA odlučiti.
Nisam bezosjećajna kučka, al eto ne mogu razumijeti da se brineš, što će selo kazati.
Ovo za financije da, al za selo nikako.

Sretno u razmišljanju
26 svi 2011, 15:02
Meni samo nije jasno zasto ti je bitno sta ce rec selo?
Ako zelis tu bebicu, to ti nebi treba bit problem, jer to je tvoje dite, nije od sela
nece ga selo hranit, oblacit..itd.
Razumin da je tesko s financ. strane, al to malo bice da snage za svasta izdrzat.
Uglavnom, zelim ti svu sricu svita, i da pravilno samo
ZA SAMU SEBE odlucis!!!
26 svi 2011, 15:08
ja je mogu razumjeti da se brine sto ce selo reci, jer znam da takve sredine postoje. susrela se s tim nisam i iako sam ja cista suprotnost tome sto ce selo reci i zaboli me zivo i za prvog susjeda, a kamoli za selo, eto...razumijem.
isto ko sto i razumijem drugacija razmisljanja, drugacije poglede na svijet, drugacije prioritete...
nismo svi isti, nismo svi isto odgajani i ne dolazimo svi iz istih sredina.
to mi dodje ko da mi netko kaze da ne razumije kak se ja ne sramim svog tijela i ne skrivam se pred djetetom...a mozda grijesim u svojim razmisljanjima.
mozda.
ne mora znaciti uvijek da je nesto ispravno zato sto se vecina s time slaze.