Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Kakva odjeća za bebe kod izlaska iz rodilišta?

21 ožu 2013, 10:19

X

21 ožu 2013, 10:44

potpis na hajdi
zaboravila sam i reć da je moj na izlasku imao 2700 pa je i to bio veliki faktor

21 ožu 2013, 10:56

Moja je iz rodiliđta izašla 18.6. po najvećoj vrućini. Na sebi je imala bodi dugih rukava, maicu gornju dugih rukava, bodić na tregere (špaline) i dugih nogavica - debeli, skoro zimski. Na glavu kapica radi sunca. I još u paketini. Nije joj bilo vruće. U početku bebe nemaju kako se to kaže reguliranu temperaturu tijela pa ih moramo boljee utopljavat.

21 ožu 2013, 11:08

Black lady meni bi to bilo malo previše čak i za novorođenče u najvećoj vrućini. Kako bebe nemaju dobru termoregulaciju ne mogu se ni znojiti kad im je vruće pa ih je moguće čak i previše utopliti.

21 ožu 2013, 11:10

toliko rukava se i meni čini previše. već sam napisala u čemu je moj izašao

21 ožu 2013, 11:15

Kad bi je manje obukla bi se ohladila

21 ožu 2013, 11:22

ja sam damjana u 4 mj oblačila u body dugih rukava, topla pliš tutica, termočarape i hulahopke, pokrila debelom dekom da se ne hladi. ne bi se reklo, jer je bila sredina 4 mj, ali dobrih mjesec dana je bio zabundan

21 ožu 2013, 12:37

rodila 28.7. usrid sride paklene vrućine
za izlazak obukla sam joj body na špaline i preko lagana tutica dugih rukava sa stopalima (leopard uzorka :mrgreen )
tako slično obučena je bila prvih 7-10 dana pa kad se počela osipat od vrućine onda su krenili body na špaline i goli batci skoro do kraja rujna

21 ožu 2013, 14:11

black_lady je napisao/la:Kad bi je manje obukla bi se ohladila

Hladne ručice i nožice ne znače nužno da je bebi hladno. ;)

28 ožu 2013, 14:37

Točno, ne nužno, znači da može značit ;)

28 ožu 2013, 14:58

hladne rukice kod novorođenčeta su česte, to je zbog cirkulacije i njihove nesposobnosti termoregulacije
Kako procijeniti je li bebi dovoljno toplo
Ruke novorođenčeta kao i stopala uvijek su hladne, glava je uvijek topla. Razlog tome je specifičnost cirkulacije u ranoj dobi: mozak raste najbrže i taj dio tijela najbolje opskrbljen krvlju. Najlakše ćete procijeniti je li bebi dovoljno toplo ako stavite ruku na grudni koš ili leđa - koža mora biti topla u protivnom djetetu je hladno.

ja sam osobno znala mjerit temp da provjerim jesam li pretjerala ili premalo obukla dijete, jer i jedno i drugo zna bit problem za njih

28 ožu 2013, 15:17

Di si mjerila temperaturu? I, jesu im tad bile rukice tople ili hladne?

A kako se manifestira kad je dijete pretoplo obučeno? Ili se to ništa na njima ne kuži?

28 ožu 2013, 15:19

Rukice su malim bebama uglavnom hladne. Tako je bilo kod mojih.

28 ožu 2013, 15:21

Nikad ti se nije dogodilo da si ih bolje obukla pa su se ugrijale? Jer meni je. Ili sam možda sanjala? ;)

28 ožu 2013, 15:36

Ako je dijete pretoplo obučeno može doći do toplotnog udara odnosno povišene tjelesne temperature. U tom slučaju je zatiljak vruć ili znojan, a dijete može biti nemirno, i plakati naizgled bez razloga. Kao što sam rekla, hladne rukice mi nisu bile mjerilo, i nisam oblačila dodatno djecu samo zato jer su imala hladne rukice, ako su im prsa, leđa i zatiljak bili topli.

28 ožu 2013, 15:41

Lipo, očito nemamo svi iste sisteme, a ni djecu

28 ožu 2013, 15:51

Koliko je beba topla sam uvijek provjeravala na zatiljku, nikad na rukama i stopalima.

28 ožu 2013, 15:59

Ako bi mojima ruke bile hladne, a ja bi dodala sloj odjeće ili dekicu, u pravilu bi ručice bilemtoplije ali i zatiljak/vrat znojan - dakle znak da im je prevruće.

Pitala sam baš danas pedijatra kako obući novorođenče na 30 i više stupnjeva i veli - kao i mamu. Dodao je da ljeti zna biti jaaako puno slučajeva previše utopljavane dojenčadi, a da toga roditelji nisu ni svjesni.

28 ožu 2013, 16:23

Meni nije logično da dijete do trećeg dana života u rodilištu bude dobro utopljeno, a četvrti, kad izađe iz rodilišta, ne mora više bit tako utopljeno. Da, gledala sam i ja vrat i nikad nije bila znojna, a i nije ni morala bit, zar ne:

Hajdi je napisao/la:Black lady meni bi to bilo malo previše čak i za novorođenče u najvećoj vrućini. Kako bebe nemaju dobru termoregulaciju ne mogu se ni znojiti kad im je vruće pa ih je moguće čak i previše utopliti.

Diami - ja bi mijenjala pedijatra koji tako nešto može reć. Meni je moj pedijatar rekao da uvijek jedan rukav više nego mama. Da sam ju oblačila ko mamu, onda bi dijete od sedam dana išlo okolo samo u maici na špaline :ajme

28 ožu 2013, 16:32

Moji su jedan rodjen u listopadu, drugi u prosincu i nisu bili nista ekstra utopljeni u rodilistu. Dapace imali su bodic dugih rukava, majcicu i preko toga plis tuticu bez rukava.

28 ožu 2013, 16:39

Moja je rođena u lipnju i u rodilištu je bila u bodiću dugih rukava i nogavica i još u nekakvoj paketini - tako ih u bolnici oblače, nisam ja nosila od doma

Kad smo izlazili iz rodilišta doktorica nem je govorila kako ih trebamo obuć, valjda one nešto znaju o tome?

28 ožu 2013, 16:41

kad kažemo da bebe u prvim danima života još nemaju dobro razvijenu regulaciju temperature, onda se to odnosi i na nemogućnost znojenja kojim se organizam hladi. dakle, ako je vani vruće a beba je pretoplo obučena, ne može se znojenjem rashladiti površina i dolazi do problema kao što su osipi, a u ekstremnijim slučajevima i toplotni udar.

ako je vani preko 27 stupnjeva smatra se da je djetetu dosta pelena i pamučna majca kratkih rukava i to u hladu.

u svakom slučaju, opasnosti da će djetetu ljeti na temperaturama preko 27° biti prehladno nema, ali svakako ima da će mu biti prevruće.

osim što je bitno u koliko je slojeva dijete obučeno, važno je i u kakve slojeve je obučeno tj koji materijal. za ljeto se definitivno preporučuju prozračne tkanine koje upijaju, a to je naravno pamuk.

našla sam i ovaj dobar tekst http://www.e-beba.com/briga-o-bebi/sigu ... ljeti.html

28 ožu 2013, 16:45

Jel to tebi znači da kad rodim u šesti mjesec, dijete iz rodilišta mogu iznijeti u peleni i pamučnoj maici?

28 ožu 2013, 16:45

Već sam prije napisala da sam ja pogriješila i premalo ih obukla, te kako sam ih točno oblačila kad sam vidjela da sam pogriješila
Tinu sam mjerila u guzi, damjanu na čelu.

28 ožu 2013, 16:48

ako je temperatura iznad 27° stupnjeva, možeš. naravno, kad iznosiš dijete iz rodilišta stavljaš ga u autosjedalicu i u auto u kojem je vjerojatno klima, pa to treba imati na umu i vjerojatno je dobro obući neke pamučne hlačice.a treba imati na umu i da klima ne smije biti prejaka, tj razlika između vanjske temp i temp u auto smije biti maksimalno par stupnjeva.

28 ožu 2013, 16:49

Moji su troje rođeni ljeti, a jedno zimi, u rodilištu su bili potpuno isto obučeni, jedne hlačice i jedna majica dugih rukava, pamučno.
Zadnja izmjena: Hajdi; 28 ožu 2013, 16:50; ukupno mijenjano 1 put/a.

28 ožu 2013, 16:50

Black Lady, pa i kod nas ih tako kako sam napisala oblace u rodilistu u njihovu bolnicku robu, nista ne nosimo od kuce.
A u rodilistu je bome bilo toplo meni za kratke rukave.
Kad smo isli doma obukla sam ih u bodic dugih rukava, pamucni kombinezon i tanja vestica, kapica i pokrila dekicom. Za onih par metara od rodilista do auta sasvim dosta.

Da sam rodila na +30 obukla bi bebu za izlazak iz rodilista u bodic kratkih rukava, preko pamucni kombinezon. Doma bi je drzala samo u bodicu, pokrivenu tanjom pamucnom dekicom. Eventuelno carapice na nogama.

28 ožu 2013, 16:52

MON je napisao/la:ako je temperatura iznad 27° stupnjeva, možeš. naravno, kad iznosiš dijete iz rodilišta stavljaš ga u autosjedalicu i u auto u kojem je vjerojatno klima, pa to treba imati na umu i vjerojatno je dobro obući neke pamučne hlačice.a treba imati na umu i da klima ne smije biti prejaka, tj razlika između vanjske temp i temp u auto smije biti maksimalno par stupnjeva.

Jesi ti svoje iznijela tako iz rodilišta? U majičici i peleni?

28 ožu 2013, 16:56

tanjabb je napisao/la:Black Lady, pa i kod nas ih tako kako sam napisala oblace u rodilistu u njihovu bolnicku robu, nista ne nosimo od kuce.
A u rodilistu je bome bilo toplo meni za kratke rukave.
Kad smo isli doma obukla sam ih u bodic dugih rukava, pamucni kombinezon i tanja vestica, kapica i pokrila dekicom. Za onih par metara od rodilista do auta sasvim dosta.

Da sam rodila na +30 obukla bi bebu za izlazak iz rodilista u bodic kratkih rukava, preko pamucni kombinezon. Doma bi je drzala samo u bodicu, pokrivenu tanjom pamucnom dekicom. Eventuelno carapice na nogama.

A u jednom od prethodnih postova kažeš da su pelena i maičica dovoljne i to u hladu. Pretpostavljam da ti se to odnosi i na onih par metara do auta?

28 ožu 2013, 16:58

To nisam nigdje napisala.
Odgovori