Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Partusisten tablete i porod

16 svi 2013, 09:12

evo me, još u bolnici! jučer sam skinuta sa tokolize (nakon 13 dana) i evo uspješno prebrodila prva 24 h. spavala cijelu noć i ništa me nije budilo, iako moram reć da i dalje imam grčeve, stomak mi se napne i tako stojih nekih 20 sek, ne boli ništa,ali ponavljaj se često, kad sam budna sigurno 2-3 puta na sat.. ali valjda nije ništa zabrinjavajuće kad cijeli tim liječnika uopće nije reagirao na tu moju prijavu!!?
kako li samo štede riječi, to je jedno čudo..

16 svi 2013, 09:16

unique u kojoj si ti bolnici?
Steanja nikako nisu dobar znak, pogotovo tako učestala kako pišeš.

16 svi 2013, 09:18

uni, draga, jučer si mi bila cijeli dan na pameti...i meni se vratili bolovi, al nakon pregleda kod moje gin nije bilo trudova niti otvaranja pa me je pustila kući, uz mirovanje - naravno! bez terapije....ljubac veliki šaljem, iš iš tjeram bolove i nadam se da ćeš uskoro doma...

16 svi 2013, 09:33

Iina, više ništa ne znam, na momente sam opuštena, a s druge strane isto mislim da ovi grčevi ne bi trebali bit prisutni.. al jutros cijeli tim liječnika, njih 5 nije ništa reagiralo na te grčeve???
sad će mi radit ctg, redovno ko i svako jutro, pa ćemo vidjet-- valjda se na njemu vidi jesu li trudovi?!

Walter :kiss

16 svi 2013, 10:33

unique, slažem se s inom. kod mene se događalo isto - lagana stezanja nakon što su me skinuli s tokolize. na ctg-u se nisu očitovali pravi trudovi, no ja se jesam od tih stezanja otvarala. no bio je neki OK mladi liječnik (kojem se nije dalo riskirati) pa me je vratio nazad na tokolizu - dobro je napravio. bila mi je muka od toga, stvarno više nije bilo neprobušenih vena za bosti, ali mislim da je ipak dobro došlo. dakle, ja bih se požalila na tvom mjestu još koji put za stezanja...
čuj, ako nije tajna, daj reci u kojoj si bolnici - stvarno imaju različite politike u različitim bolnicama, recimo ako si u vinogradskoj - oni vole ignorirati što pacijentice govore i vole zanemarivati simptome. trebaš "uloviti" pravog liječnika da bi te poslušao. (no u vinogradskoj ne rade ctg svako jutro, kao tebi, meni su radili možda dvaput tijekom cijelog jedno-i pol mjesečnog boravka tamo. znam da u petrovoj rade ctg svaki dan.).
uglavnom, drži se :hug

16 svi 2013, 11:01

Unique je negdje uz more mislim, pisala je da su je gliserom prebacivali na kopno.

Unique spomeni ti to njima još koji put za stezanja, kako veli kittylevin, možda reagiraju.

:hug držim fige da sve bude mirno!

16 svi 2013, 11:44

Ctg u redu, nema znakova trudova!
Kažu da su ovi grčevi normalni nakon skidanja s terapije, da se to sve može još smirit, da ako se pojača da se javim.. :( :dunno

16 svi 2013, 12:00

odlično draga!

sad samo pozitiva!! izdržat ćeš ti to :kiss

16 svi 2013, 12:12

super! drži se i samo pozitivno! i miruj. bit će sve OK! :hug

17 svi 2013, 09:14

Javljam se na izvjštaj.. evo treći dan u tijeku bez terapije i grčevi se skroz prorijedili, možda 1 u tri sata, bezbolna!
Baš dr kaže da me neće pregledavat dok se skroz ne smiri, valjda stvarno nje dobro to često čačkanje.
Isto tako, da u zadnje vrijeme se izbjegava davat tokoliza duže vrijeme, čak samo do par dana- dok traje terapija dexametazona za bebu, jer da je štetna za mamu i za bebu. Da se u Americi uopće ne koristi a u Europi da se izbjegava u širokom luku.
A sad.. meni je pomogla 12 dana i činjenica da mi je zaustavila trudove i produžila trudnoću. Nije ih skroz zasutavila, ali evo zaustavljaju se još uvijek i to samo strogim mirovanjem, tj ležanjem.
Valjda sam ovaj put imala sreće! Mada se ne želim veselit unaprijed.. daleko je još do mog 37.tj

17 svi 2013, 11:01

o pa to su odlične vijesti :zivili :rodj
samo slušaj doktore, oni najbolje znaju u kakvoj si situaciji...i bolje da te ne prčkaju, ionako ne mogu više ništa ni napravit od onog što ti rade...dan po dan i vrijeme brzo prođe :)

drži se :kiss

25 svi 2013, 16:53

Bok cure,

evo da ja iznesem svoje iskustvo. Imala česte BH kontrakcije oduvijek, u 25 tt zaustavili ih Magnezijem pa na mirovanje, zatim sam u 32 tt dobila kontrakcije tj. na CTG su bile kao laganiji trudovi,završila na infuziji Partusom, jedva ih zautavili 4tidan pa prešla na tablete do 37 tt. kad sam popila zadnju tabletu sutri dan dobila trudove i rodila. Otvaranje ekspresno brzo. Sam porod se zakomplicirao ali zbog drugih stvari.
Iz mog iskustva Partus mi je pomogao, kao i mirovanje da uopće doguram do 37 tt.
Nuspojave su neugodne, lupanje srca, trešnja itd ali sve se to izgura. I isplati.

Mene interesira ima li neka od cura ovdje da je imala takvu prvu trudnoću pa onda i drugu, tj. dali ću morati mirovati i drugu trudnoću ako sam prvu (uzrok kontrakcija nepoznat)?

Pozdrav svima

25 svi 2013, 17:55

Pa to je i mene uvijek zanimalo, budući sam u prvoj trudnoći sa 33+1 dobila trudove i tri dana nakon toga rodila, jer mi nikakva terapija nije uspjela zaustavit porod.
Sad sam u drugoj trudnoći i mirujem od 20. tj, sa 29+6 sam završila u bolnici, isto zbog trudova, no ovaj put su ih uspjeli zaustavit sa tokolizom (12 dana sam je primala intravenozno).. i evo još sam u bolnici na strogom mirovanju bez ikakve terapije i bez trudova..fala bogu!

A sad kd ću rodit- ne znam, ali nadam se ne prije 37. tjedna!! Zasad je sve pod kontrolom, terapija mi je uspjela produžit trudnoću a i mirovanje mislim da igra najbitniju ulogu (u prvoj trudnoći nisam mirovala).

25 svi 2013, 20:55

Znam da je procedura sa Partusom takva da se prvo daje intravenozno i nastavlja oralno. U obrnutom slučaju tj ako se trudovi idu spriječavati samo tabletama nema učinka, barem kod mene nije tako bilo. Uz to i Normabel i Isoptin (smiruje prevelike otkucaje). Baš mi je drago da su ti zaustavili kontrakcije.

E sad, meni je par žena koje su morale mirovati u prvoj trudnoći isto reklo da su morale i u drugoj. Pitala sam to i gina ali on je tu bio poprilično neodređen, kao veća je vjerojatnost ali svaka je trudnoća posebna.
Unique, drži se, točno znam kako ti je. Ja sam brojala svaki dan i tjedan.

27 svi 2013, 21:14

Orrhideja, meni nitko ovdje nije ni spominjao oralni partusisten, a niti normabele. Čak kad sam pitala dr za magnezij, rekao je da ga mogu pit, da neće naškodit ali da neće niti pomoć!!! Ali ja ga pijem..
Sve šta su rekli je da partusisten tj. tokolizu treba izbjegavat jer da nije tako bezopasna ni za mene ni za bebu, da je treba što je kraće moguće primat. A čitam, neke žene su bile na njoj 3 miseca pa je opet sve bilo u redu. Ma svi oni imaju svoje mišljenje, a moje je kao što sam rekla, da mi je pomogla da ne rodim onaj dan kad sam došla u trudovima na prijem..

I kod mene je uzrok kontarkcija nepoznat! Danas su mi opet počele nekakve kontrakcije, a sigurna sam da je sve to od nervoze.. Rijetke su i kratke, pretpostavljam da se radi o lažnim trudovima, jer me ništa ne boli. Inače u ova 3 tjedna koliko tu ležim sam se otvorila 2 cm.. a dr mi ne daju nikakvu terapiju, još uvijek sam bez ičega??!!

27 svi 2013, 21:43

unique, ako se ne varam, ako primaš intravenozno tokolizu, tamo sigurno ima normabela od 2 mg. ja sam skoro mjesec i pol bila na njima, zato sam i spavala k'o kokoš, zaspala bih u 9 navečer :lol
unique, i ja sam se nakon 32. tjedna otvarala (bez obzira na to što sam i dalje bila na tokolizi). samo mirno. ponavljam ti: meni je dr. napipala glavicu bebe pri izlasku iz bolnice. tako smo (bez terapije, ali uz STROGO mirovanje) dogurale do 37+1. mala je živa i zdrava. mislim da je mirovanje KLJUČNO (sorry na velikim slovima, ne vičem, nego naglašavam - mislim da je mirovanje mene i moju malenu spasilo).

orhideja, i mene zanima za drugu trudnoću... vjerujem da ovisi o problemu koji si imala. kod mene je riječ o kratkom grliću koji se skraćuje kako beba raste, tako da mislim da ću sljedeću sigurno morati preležati, a ne gine mi ni serklaža. no opet - i moja dr. kaže da je svaka trudnoća individualna. ja svejedno ne žurim, želim svoju sadašnju curu naviknuti na jaslice / vrtić, da doguramo do treće, a onda ćemo vidjeti. tada će moći lakše shvatiti ako završim u bolnici ili je neću moći podizati ili sl.

unique, :hug :hug :hug

27 svi 2013, 21:57

kitty ne znam, ja nisam baš spavala dobro ok sam bila na tokolizi, a na boci je pisalo samo 2 amp. partusistena, ništa drugo, a i u kartonu se nigdje nije spominjao normabel. Al nije to ni bitno..
Reci mi jesi li ti nakon skidanja sa tokolize imala ove lažne trudove ili ti je situacija bila skroz mirna?
Nakon koliko si izašla na kućno mirovanje?

28 svi 2013, 08:37

ja sam isto uzimala jedan normabel svaku večer.
meni je vodenjak pukao, unatoč tokolizi 10 dana nakon što sam primjena, 34+5

vjerujem da bi htjela čim prije doma, ali i sama znaš kako je kad se rodi ranije, same komplikacije. radije leži i miruj u bolnici jer doma s malim djetetom ćeš to teško moći

28 svi 2013, 10:16

kittyilevin je napisao/la:orhideja, i mene zanima za drugu trudnoću... vjerujem da ovisi o problemu koji si imala. kod mene je riječ o kratkom grliću koji se skraćuje kako beba raste, tako da mislim da ću sljedeću sigurno morati preležati, a ne gine mi ni serklaža. no opet - i moja dr. kaže da je svaka trudnoća individualna. ja svejedno ne žurim, želim svoju sadašnju curu naviknuti na jaslice / vrtić, da doguramo do treće, a onda ćemo vidjeti. tada će moći lakše shvatiti ako završim u bolnici ili je neću moći podizati ili sl.

Pa kako znaš za kratak grlić? Mene u cijeloj trudnoći nitko nije mjerio grlić UZV i koliko je unutarnje i vanjsko ušće, čak i kad je omekšao i kad sam završila na tokolizi, uvijek samo ručno ili nikako... :dunno
Uzrok kontrakcija nepoznat, brisevi u redu osim streptokoka ali to je više bitno pri porodu.
Ja sam isto sigurna da ću iduću morati preležati, pa mislim ne pomlađujem se pa tako ni moj cerviks :mrgreen

28 svi 2013, 10:22

unique je napisao/la:Reci mi jesi li ti nakon skidanja sa tokolize imala ove lažne trudove ili ti je situacija bila skroz mirna?
Nakon koliko si izašla na kućno mirovanje?

prvo su me skinuli s 32 tjedna, no imala sam ona lagana stezanja (trudove?), nisu bili bolni, no tražila sam da me vrate na tokolizu. konačno su me skinuli kada sam napunila 34 tjedna (nešto više od 5 tjedana sam bila na tokolizi), tada su me poslali i doma jer nije bilo kreveta (bez ikakve terapije). bila sam otvorena i spremna za porod. i tu i tamo bih imala stezanja, no ništa bolno i jako. doma sam ležala do 37+1 (dan prije poroda sam otišla u minišetnju od max. 20 minuta), sljedeći dan sam rodila.

slažem se s nerom - zgodnije je doma, ali je u bolnici ipak sigurnije... kod mene je bilo drukčije jer ja tada nisam imala dijete, da sam ga imala, nemam pojma kako bih strogo mirovala kod kuće uz malog zvrka.

orhideja, znam zato što sam imala konizaciju par godina prije. moji problemi proizlaze djelomice iz insuficijencije grlića. (iako mi dr. kaže da u slejdećoj trudnoći sve može biti OK.) inače, mene je dosta naljutilo to što naši dr. ne rade dovoljno često cervikometriju (posebno bi trebali u slučajeva trudnica koje su imale neke zahvate prije, poput moje konizacije). kod sljedeće trudnoće ću tražiti da mi naprave cervikometriju svaki put. mislim, to stvarno nije neka mudrost, a može predvidjeti problem. voljela bih izbjeći tokolizu pod svaku cijenu.

:hug

28 svi 2013, 12:53

Jel mi vjeruješ da mi nitko nikad nije ni napravio ni spomenuo cervikometriju?
U trudnoći koja je bila visokorizična, mirovanje od 26 tt a strogo mirovanje i tokoliza od 32 tt. Stvarno mi nije jasno u čemu je kvaka, jel neznaju, neda im se ili što. "Ručno mjerenje" i omekšan cerviks im je vrhunac dijagnostike :roll
Kažeš da si tražila da te vrate na tokolizu; dali možeš to zahtijevati, mislim imaš li pravo to tražiti a ono, da ti se ne nasmiju u brk (kakvih ima slučajeva u mojoj bolnici)? U prvoj trudnoći sam vidila svašta a pogotovo da doktori mrze i izruguju informirane žene, govore jako malo a nedaj Bože nešto da im sugeriraš...

28 svi 2013, 13:13

unique je napisao/la:Orrhideja, meni nitko ovdje nije ni spominjao oralni partusisten, a niti normabele. Čak kad sam pitala dr za magnezij, rekao je da ga mogu pit, da neće naškodit ali da neće niti pomoć!!! Ali ja ga pijem..
Sve šta su rekli je da partusisten tj. tokolizu treba izbjegavat jer da nije tako bezopasna ni za mene ni za bebu, da je treba što je kraće moguće primat. A čitam, neke žene su bile na njoj 3 miseca pa je opet sve bilo u redu. Ma svi oni imaju svoje mišljenje, a moje je kao što sam rekla, da mi je pomogla da ne rodim onaj dan kad sam došla u trudovima na prijem..

I kod mene je uzrok kontarkcija nepoznat! Danas su mi opet počele nekakve kontrakcije, a sigurna sam da je sve to od nervoze.. Rijetke su i kratke, pretpostavljam da se radi o lažnim trudovima, jer me ništa ne boli. Inače u ova 3 tjedna koliko tu ležim sam se otvorila 2 cm.. a dr mi ne daju nikakvu terapiju, još uvijek sam bez ičega??!!

Magnezij je prirodan način za smirenje glatkih mišića i on ti neće pomoći ako su jače kontrakcije, tako je meni dr. bio rekao. Ja sam isto na početku odbijala Normabel piti (kad sam pročitala malo detaljnije o nuspojavama) al kad sam vidjela da mi pomaže tu i tamo bih uzela.
Nemora biti ali moguće je da te te male kontrakcije otvaraju.
Pazi da se ne nerviraš, znam lako je reći ali sad kad gledam s distance ja sam isto stalno bila u grču i svaki dan križala kad će proći pa tjedan, nisam se mogla opustiti. Misli na nešto pozitivno i misli kako si već sad dobro dogurala. Drži se i javljaj kakva je situacija. :hug

28 svi 2013, 13:23

orhideja, vjerujem da ti nisu radili cervikometriju. ja do 29. tjedna nisam ni znala što je to. :gaah
nisam ja zahtijevala da me vrate na tokolizu, bože sačuvaj, ali sam im rekla da me steže u trbuhu. i to im je bilo dovoljno da me vrate. ja sam proplakala dan kada su me vratili na tokolizu jer je fakat bilo grozno sve živo raditi s tom prokletom iglom u ruci.

unique, potpisujem orhideju... - pokušaj se opustiti (čak i uz normabel, bebici neće biti ništa!). ja sam odgledala valjda 50 dugometražnih crtića u bolnici i kod kuće kasnije na mirovanju. ništa drugo me nije smirivalo - ni knjige ni TV, samo ti crtići :lebdi hormoni, što ćeš... :p

drži se.

03 lip 2013, 22:36

Unique, kakva je situacija?

07 tra 2014, 18:19

Bok
Hitno mi treba partusisten ako je kome ostalo ili ako ima kakvu informaciju gdje ga mogu nabaviti
U potrazi sam ali nigdje ga nema u HR
Hvala puno unaprijed

08 tra 2014, 09:22

Naruči u ljekarni Ferbel.

11 tra 2014, 15:07

ne kužim zašto bi naručivala... ako imaš kontrakcije - odi u bolnicu, spojit će te na partusisten... ne možeš ga pit tako sama na svoju ruku, nije to baš toliko bezopasno.

11 tra 2014, 18:03

Majo
Kako ste to sve zaključili? Ne poznajete moju situaciju niti sam luda da uzimam na svoju ruku te tablete
Ako vas zanima u bolnici sam i Dr su mi propisali

13 tra 2014, 10:57

pa ako su oni propisali, onda valjda samo tvoj dr treba napisati recept :) ne bi propisali da nema... sritno do kraja ;)

13 tra 2014, 12:33

nema ih. ne koristi ni 100 recepata. povučeni su. u cijelom zadru ima jedna jedina kutija. Da ih ima ne bi ih sunči tražila po forumu
Odgovori