Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
11 stu 2007, 13:01
Trini, ne znam kako ga piješ, mene je isti spasio u obje trudnoće i pogotovo nako poroda. Pila sam ga u malo soka, kao što i piše u preporukama, i na slamku tako da smanjim maksimalno kontakt sa zubima, pogotovo prednjim i nisam imala apsolutno nikakve promjene boje.
11 stu 2007, 13:03
ja ti pijem heferol- to mi je dr prepisao, ide ti na recept i nema nekih nuspojava. osim što je stolica tamno zelele boje

-al je redovita.
pijem jednu ujutro prije doručka i nije teška za želudac ko neke druge. meni je ok.
pitaj dr da ti to prepiše.
11 stu 2007, 13:38
Ja sam u prvoj trudnoći pila Retafer i nije mi napravio ama baš nikakve štete. Niti mi je bilo zlo, niti mi je obojio zube.
Ovaj put na sreću ne moram piti jer mi je u krvnoj slici bilo čak malo i viška željeza.
11 stu 2007, 13:52
Ja sam neprestano anemična, tako da svakih par mjeseci moram uzimati željezo. Sad sam na Heferolu, iako sam jedno vrijeme uzimala one odvratne za žvakanje. Meni imaju okus po krvi (BLJAK!!!!), i kao što kažeš, bojile su mi zube. Heferol mi je isto odvratan, ali to progutam i doviđenja. Teško mi padnu jer ih uzimam na prazan želudac ujutro, a i navečer prije spavanja. Kakica mi je crna, tako da se svaki put prestravim

, ali dobro, brzo mi se popune zalihe, pa pauziram par mjeseci. Uzimam ga obavezno s vit. C, iako sam negdje davno čitala da je dobro kombinirati i s vit. A
U trudnoći mi je željezo bilo ok, jer ga ja gubim za vrijeme menstruacije, krvarim nevjerovatno. Zna li možda netko kako spriječiti te izljeve??
11 stu 2007, 14:59
pilule
11 stu 2007, 16:50
Evo, i ja prijavljujem da sam na Heferolu.
Prvih dan-dva mi je bilo malo muka, sad je super, s probavom nemam problema samo je boja SF!
Pijem jedan ujutro, onda oko sat vremena niš ne jedem jer mi je doručak obično mliječni, a mlijeko onemogućava apsorpciju željeza pa ti je to onda kao da ga i nisi uzela.
Još dodatno jedem kupine koje sam ljetos zamrznula, brusnice i tu i tamo popijem neki grozni sok od cikle. Na zubima nisam skužila promjene. Moja majka je dugo imala katastrofalno nisko željezo, uzimala je ferum lek i bilo joj je od njega bolje, ali nedovoljno, na koncu je morala na injekcije željeza na Sv Duh da dođe na iole normalnu razinu.
11 stu 2007, 18:50
Cure, super ste.
Folne - i ja ga pijem sa sokom, i moram priznati da mi u prethodnoj trudnoci nije obojio zube, jucer sam se sokirala kad sam vidjela kaj se pocelo pojavljivati
Sad bih radije probala tablete, da sto vise smanjim kontakt sa zubima.
11 stu 2007, 18:55
sorry na upadu...
Trini ne brini za boju, nakon sto ga prestanes piti, u kratkom periodu nestane i tamna, flekava "boja" zubiju :juhu
11 stu 2007, 18:56
Ja sam pila sve moguce sto moze da se pije za to zeljezo - i Heferol i Ferohel i Tothema ampule (one su mi bile naj naj jer zaista nisu bljutavog okusa a i nije mi bilo muka od njih)..... Ferrum lek mi je jako tesko padao na zeludac, ma cak mi je i od sumecih Fe bilo muka :roll
Najbolje mi je krvnu sliku popravio sok ili sirup od koprive

Kupila u apoteci po preporuci prijateljice.
ALI!

Upozoravam one koji bi mozda zeleli da se okusaju da je to apsolutno nesto najodvratnije sto sam u zivotu probala

Bez zezanja, prosto kao da jedes zemlju ili pijes blato.... U najmanju ruku
However, Fe mi je posle toga bilo

, zubi se nisu bojili (mozda jer su bili vec obojeni od prethodnih preparata

), stolica normalne crne do tamno zelene boje
Sad bi opet trebalo da popravim krvnu sliku i hrabrim sebe da kupim koprivicu...
11 stu 2007, 19:00
Joj
olja, vidis kak je to zanimljivo, 100 ljudi sto cudi!
Tebi kopriva bljak, a mi koprivu pijemo u obliku caja, sirup soka, pripremam ju kao spinak, radim "pohance" od nje....
Istina, kad mi je prvi put netko to spomenuo ostala sam

, ali sad nam je njam,njam
Sorry, jos jednom
11 stu 2007, 19:16
sunce - :juhu - ja ga u najmanju ruku trebam piti jos pet tjedana do poroda i onda jos 4 nakon .... izgledat cu kao Zadro iz NMK
11 stu 2007, 19:33
hm, mislim da bi boja osla i tada, ali razumijem ja i zelju za ljepotom zubiju

, pa nis, onda po koprivu moras!
11 stu 2007, 19:35
ja sam nekad imala slabo željezo i nisam htjela piti tablete, već sam svaki dan, a to radim i dan danas, pojela barem jednu papriku uz sendvič ili tako što i željezo mi je fenomenalno
11 stu 2007, 19:38
sunce, ma volim ja koprivu - pripremljenu tako kao sto si nabrojala (juha, sa zeljem i spinatom u besamelu,...) ali sirup...!!!
11 stu 2007, 22:52
Olja, kako se zove taj sirup i koliko to čudo košta?? Iskreno, ja bi probala i govno (da prostiš

) samo da ne moram te tableturine više piti.
Ja dok sam dojila stalno sam pila onaj Hipp-ov sok za dojilje s dodatkom željeza i baš mi je dobar bio.
11 stu 2007, 22:58
pila sam prvo ferohel sirup, ali mi je deško padao na želudac pa sam prešla na nwl tablete. od niti jednog nisam primijetila promjene na zubima.
12 stu 2007, 08:51
Ja sam pila Retafer tabletice(željezo),nisam imala nikaikvih problema,osim tamne stolice.Njih je poželjno uzimati uz vitamin C,željezo mi je bilo ispod normale,i uzimajući te tabletice, super!!
12 stu 2007, 10:40
Trini je napisao/la: Mogu vam reci iz osobnog iskustva da je to jako vazno, jer u prvoj trudnoci nisam i nisam mogla doci od sobe do wc-a nakon poroda. U drugoj jesam, i bila sam si super.
jako važno za sve trudnice ili samo one anemične?
12 stu 2007, 11:03
Samo anemične, jer može doći do može hipervitaminoze. Prije uzimanja svakako treba ustanoviti razinu željeza u krvi.
12 stu 2007, 12:21
i mislila sam da je tako, al me zbunilo to što je naglasila da je jako važno bez napomene da je to samo za anemične
tnx
12 stu 2007, 12:36
hipervitaminoza je rijetko stanje do kojeg može doći kod pretjeranog unosa liposolubilnih vitamina, a željezo je, kao što svi znamo mineral.
;-)
sve ovisi od liječnika do liječnika. neki ne čekaju anemiju, pogotovo ne u trudnoći, jer manjak željeza može dovesti i do manjka kisika kod bebe, a za mozak koji se razvija vremenski odmak igra ulogu i neke se stvari ne mogu nadoknaditi.
nikad nisam bila anemična, no dobila sam željezo preventivno, zbog krhke građe, tj. niske početne težine. ne znam koliko to ima veze, no jedno vrijeme sam pila to željezo (mislim sedmi i osmi mjesec trudnoće).
12 stu 2007, 12:54
Masha, ne znam ti tacno kako se zove niti ko je prouzvodjac - u apoteci sam trazila sirup od koprive za poboljsanje krvne slike
12 stu 2007, 13:12
Nema veze, možda mi je termin krivi, al željezo se ne uzima preventivno. Pričala sam sa našom pedicom, koja uvijek šalje bebe na vađenje krvi, a ne kao neke koje automatski prepisuju željezo sa 6 mjeseci . I svakako je štetno u prevelikoj količini, nemrem se sjetit koje su posljedice
12 stu 2007, 13:19
pih, ak niš drugo nije ga ugodno piti! ako ne moraš
12 stu 2007, 13:22
dugotrajno uzimanje većih količina željeza nego što je potrebno može dovesti do njegovog taloženja, ali to se ne dešava u par mjeseci uzimanja preparata po prepisanim dozama.
tijelo je dosta dobar stroj pa postoji granica do koje upija željezo, a viškovi, ako nisu veliki se i izlučuju nazad u stolicu pa zato je gotovo redovita promjena stolice kod uzimanja tih preparata.
u svakom slučaju, treba izabrati liječnika od povjerenja i slušati njegove preporuke.
što se beba tiče, donešeno dijete se rađa sa zalihom željeza koja mu je uz dojenje dovoljna negdje do udvostručenja težine, što je većinom malo prije dohrane. moja curka je dobila preventivno, bez vađenja krvi kapi željeza sa tri mjeseca, baš zbog nadprosječnog debljanja. kapi su ukinute sa devet mjeseci kad je vađenjem krvi utvrđeno da joj je željezo u prosjeku.
ovo mi je prvi glas da je šest mjeseci dob kad odokativno prepisuju željezo.
:juhu
12 stu 2007, 13:34
Pa kak je tebi sa tri mjeseca prepisano odokativno

. Moja ped je jedna od rijetkih koje šalju na crvenu krvnu sliku prije propisivanja željeza. Dapače jedino ja od svih poznanika sam išla vadit, ostali koje poznajem su ih dobili bez pretrage, kao i d3- kapi
12 stu 2007, 13:50
da, ja bi rekla odokativno, a liječnici kažu na bazi kliničke slike.
u svakom slučaju, meni je bilo draže da ju ne bodu sa tri mjeseca, pa ako je krv.slika u redu, opet sa četiri itd... a šanse da bi joj se iscrpile zalihe željeza do dohrane bile su velike.
:juhu
12 stu 2007, 13:51
zeljezo u terapijskim dozama, a to su one u preparatima koji se dobivaju na recept, se nikako ne bi trebali uzimati na temelju “osjecaja“, odokativno, vec iskljucivo nakon sto se vidi kakva je krvna slika.
zdravoj dojencadi ne treba davati zeljezo (ovo u obliku lijeka-kapi i sl).
12 stu 2007, 14:15
sve ovisi od liječnika do liječnika. neki ne čekaju anemiju, pogotovo ne u trudnoći, jer manjak željeza može dovesti i do manjka kisika kod bebe, a za mozak koji se razvija vremenski odmak igra ulogu i neke se stvari ne mogu nadoknaditi.
Moj dr u Vinogradskoj je pristasa ove teorije. S tim da sam ja cijeli zivot sa zeljezom ispod donje granice.
12 stu 2007, 15:08
Trini ja sam sirup stavljala u malo soka (obično juicea radi c vitamina) i SA SLAMČICOM pila da izbjegnem kontakt sa zubima. Direktno u grlo. A i okus sam tako manje osjećala...
U zadnjoj trudnoći nisam pila željezo nego spirulinu + brojsov povrtni sok (cikla, mrkva...) i željezo mi je bilo odlično.