Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Elektivni carski

17 pro 2013, 23:27

ronin je napisao/la:
a dali su mi toliko analgezije jer su mi fulali sedaciju na carskom pa je...bilo naživo.zez je bio da je bila opća anestezija noi preplitko sedirano pa sam sve osjetila, od prvog do posljednjeg reza i šava,a nisam mogla maknut malim prstom da ima rečem da ih sve čujem i da me boli za poludit.a nije da nisam pokušavala...micat se.nije išlo.

no poslije su me ipak gledali kad sam im prepričala mjere od klinca, što su sve pričali(čak su me nešto komentirali ali niš negativno, sreća nihova :shock a i rekla sam doktoru da ima zanimljivu psovku.doktor je bio otprilke :shock .ali su me dobro pokrili s anlgeticima poslije.

uglavnom, kad sam to preživjela,mogu sve :lol

:strah :strah :shock :shock
e šta me plašiš ronin
pa kako je to moguće da su te tako plitko uspavali? znam da treba biti pliće zbog bebe ali toliko da sve osjetiš do posljednjeg šava.
i da se svega sjećaš šta je najgore.
dvije sestrične su mi išle na hitni carski pod opću i nijedna nema niti približno slično iskustvo. ništa čule, niti osjetile.

17 pro 2013, 23:28

da, nevjerojatno je kako snažno čupaju to dijete van. ja sam mislila da to nekako puno blaže ide.oni ga snažno vuku van.

17 pro 2013, 23:29

a nemoj se bojati lorena

to kaj se meni dešava na porodima ne dešava se skoro nikome :lol

17 pro 2013, 23:31

Prvi put su me vagali prije cr i dogodilo se to kaj se dogodilo.

Drugi put me nisu vagali niti sam ja imala pojma koliko sam kila imala jer sam zadnja dva mj bila u bolnici oa sam bubunula koliko sam otprilike mislila da imam i sve je proslo ok, nista nisam osjetila niti se cega sjecam.

17 pro 2013, 23:32

cure meni su ove vaše priče grozne.
ja ne znam kako ste vi to preživjele.
ne znam kako je to uopće moguće jer dok sam bila budna na carskom znam šta su sve radili i osjetiš zatezanje, čupanje bebe, da čačkaju po utrobi ali bez trunkice boli.
baš ste me sad šokirale.

17 pro 2013, 23:35

Lorena znas kak cure kaj rode vaginalno vele da svu muku i bol zaborave kad rode i vide bebu. Tak i ovo. Strasnije zvuci nego kaj u tom trenutku je.
Brzo shvatis kaj se dogadja, znas da iz te koze ne mozes i stisnes zube i duras. I prezivis i zaboravis.

17 pro 2013, 23:36

ronin je napisao/la:a nemoj se bojati lorena

to kaj se meni dešava na porodima ne dešava se skoro nikome :lol

:lol joj ronin, nije za smijat se ali rekla si baš to humoristično
nažalost čitala sam na forumu šta ti se sve desilo na porodima i baš je za ne povjerovat da se toliko groznih i teških stvari može desit jednoj osobi. i ona to sve preživi, izađe iz toga sto puta jača sa 4 prekrasne dječice :luv

17 pro 2013, 23:40

MALA2006 je napisao/la:Lorena znas kak cure kaj rode vaginalno vele da svu muku i bol zaborave kad rode i vide bebu. Tak i ovo. Strasnije zvuci nego kaj u tom trenutku je.
Brzo shvatis kaj se dogadja, znas da iz te koze ne mozes i stisnes zube i duras. I prezivis i zaboravis.

neka neka, sad sam još sigurnija da nema šanse da mi netko stavi na opću.
ja sljedeći put tražim spinalnu a poslje onu trajnu analgeziju i uživancija :cool

17 pro 2013, 23:41

MALA2006 je napisao/la:Brzo shvatis kaj se dogadja, znas da iz te koze ne mozes i stisnes zube i duras. I prezivis i zaboravis.

sve se izdrži i zaboravi

ja sam uz carski imala upalu pluća, plućnu emboliju i tešku anemiju, ap sam nakon dva tri tjedna imala osjećaj da sam se brže oporavila nego poslije prvog carskog.ja ne znam zašto je meni taj prvi carski bio tako šokantan. valjda nisam znala što me čeka, pa je u tom smislu teže.

@Lorena, vidiš kako iz tuđih iskustava shvatiš kako ćeš ti postupiti, što želiš, a što ne želiš. uvijek je bolje znati!

18 pro 2013, 09:36

ja sam prvi carski imala pod epiduralnom i bila sam svega svjesna, sve sam čula vidjela i osjetila (ne bol ali škakljanje)...čudan osjećaj. najgore mi je bilo čupanje bebe van, toliko su mi nasijeli na prsni koš da sam mislila da će puknuti i to je jedino što me boljelo nakon poroda. ne sjećam se da me rana bolila koliko prsni koš i čim bi anelgetik popustio ja sam teže disala. tako da od tih silnih analgetika ranu nisam ni osjetila. ležala sam 24h i onda dizanje, šetanje i rooming in sva tri dana u bolnici, ali imali smo pravo tražit da nam bebe odnose po noći, jedino su mi ju zadnju noć ostavili. ja bi carski ponovila jer zaista mislim da je puno lakše.

18 pro 2013, 09:39

Ijaaaaaaao :strah . Ovo mi je najveca nocna mora. Biti budan tokom operacije, a ne mozes nicim signalizirati da si budan :strah .

Meni je najgore bilo ono stavljanje katetera prije operacije, poslije toga me anesteziolog mazio po glavi i govorio da ce sve biti u redu, pa mi je stavio masku i rekao "Hajmo sada duboko disati" i slijedece cega se sjecam je kako me zovu imenom i govore "Hajde, hajde, prebaci se, beba je dobro".

A, sto se bolova tice, mene nije toliko bolila rana, vise su me bolili misici, valjda kako se navaljuju na stomak da istisnu bebu.

24 sata sam bila u intenzivnoj, isto su nas dizali na noge isti dan. Meni je carski bio u 8, a u 16 su nas dizali na noge. Sutra ujutro smo prebacene na odjel i odmah su nam donijeli bebe.

18 pro 2013, 09:53

Imam iskustvo dva carska, jedan u opcoj,drugi u lokalnoj anesteziji.
Epiduralno iskustvo i moj prvi CR katastrofa,oporavak s komplikacijama,drugi opca nakon fulane epid.oporavak brži.
Oba puta sam morala ici na CR jer je doslo do komplikacija u trudnoci.

18 pro 2013, 10:11

Kaya071 je napisao/la:Meni je najgore bilo ono stavljanje katetera prije operacije, poslije toga me anesteziolog mazio po glavi i govorio da ce sve biti u redu, pa mi je stavio masku i rekao "Hajmo sada duboko disati" i slijedece cega se sjecam je kako me zovu imenom i govore "Hajde, hajde, prebaci se, beba je dobro".

meni je što se tiče tog katetera gore skidanje nego stavljanje, važno je skroz se opustiti, najviše moguće,a ne se zgrčiti jer onda je gore.

jedna pozitivna stvar u ovom mom doživljaju carskog je što sam , iako kakti u općoj, čula plač od malog, mjere, ocjenu deset(to mi je bilo mrak jer je rođen na 36+6), i čula sam doktora kako govori kako je izrazito vitalan i zreo, uhhh, onda mi je bilo lakše sportski izdražati ostatak operacije, koja je dosta dugo trajala zbog tih priraslica i nezgodno položenog mjehura.u biti da sam im dopustila sterilizaciju bilo bi im jednostavnije jer bi samo cvaknuli kraćim putem, pa su morali ovako.

sve je nekako bilo lakše izdržati dok je bila beba u igri no poslije sam se koncentrirala da svu snagu uma usmjerim da pomaknem mali prst na ruci da ima signaliziram da sam budna, ali ne, oduzelo me.u biti dobila sam prilično dobar uvid kako se osjećaju ljudi koji dobiju npr moždani , um im radi normalno a tijelo ne sluša.baš zatočeno, nije ugodno.

no nisam bila sama, ni jednog trenutka.osjećala sam prisustvo , duhovno, mojih cura s foruma koje su molile za mene tokom cijele operacije, zivkale rodilište , u biti bile sa mnom u strepnji i veselju.

sve u svemu, hoću reći da malo sad i ohrabrim buduće mame koje će na carski, sve se izdrži i sve se prođe, a nagrada je ogromna. najveća. :luv

18 pro 2013, 10:22

Orca, imaš sasvim krivu predodžbu o ovome, vjeruj mi.
Uopće carski nije lakši, a da ne pričam koliko je riskantniji od vaginalnog.
Ja mislim da ti je najbolje popričati sa ginekologom, reći što te muči i poslušati što će ti reći. :dada

18 pro 2013, 10:32

pa evo ja sam prošla jedno i drugo.neusporedivo je lakši, bolji i prirodniji vaginalni porod.o oporavku da i ne pričam.

18 pro 2013, 10:39

Uopće carski nije lakši

X

Ništa tu nema romantično. Boli, teško je, oporavak koma. Prirodni je puno lakši i vrlo brzo si na nogama. Rooming in poslije carskog je nemoguća misija.

Da ne govorim da ni danas, nakon 8 i po godina, ne osjećam donji dio stomaka.

18 pro 2013, 10:55

Ja nisam imala srece roditi vaginalno i takodjer mislim da je bolje roditi prirodno jer operacija je operacija. Da ne govorim da svaka iduca trudnoca nosi rizik zbog rastezanja reza.

Ali takodjer cr ne smatram tragedijom niti sam ga dozivjela posebno bolno, niti sam imala teske oporavke, hvala Bogu.

Inace nemam neki supet prag boli i cendram kod upale grla, ali ovo su stvari za koje sam si poslozila u glavi da je bitnije dijete nego ja i kaj se mene ticalo mogli su me rasporiti po pola samo da njih izvuku zive i zdrave.

Tako da meni cr nisu ostavili posebnu traumu.

Kaj se tice osjeta, nakon prvog mi je trebalo godinu dana da se osjet vrati, nakon drugog ga nisam niti izgubila :dunno

Rez(ove) jedva vidim.

18 pro 2013, 10:59

MALA2006 je napisao/la:Tako da meni cr nisu ostavili posebnu traumu.

Kaj se tice osjeta, nakon prvog mi je trebalo godinu dana da se osjet vrati, nakon drugog ga nisam niti izgubila

Rez(ove) jedva vidim.

X

18 pro 2013, 11:10

Moj je rez ogroman, jer je u pitanju bio poprečni položaj. I vrlo često me iritira.

18 pro 2013, 11:19

Kako mislis iritira?

Meni je dosta spucao donji dio trbuha odmah iznad podrucja reza jos u prvoj trudnoci i ako su te strije skroz svjetle ne vide se bas kad prstima predjem preko tog dijela onak je cudan osjecaj koji ustvari ne znam opisati ali sami rez kao da ne postoji.

I toliko je tanak da ustvari jos od drugog poroda ne mogu uopce skuziti jel drugi ide preko prvog ili je pored ali jos tanji od prvog.

18 pro 2013, 11:24

Iritira, izaziva mi svrab. Moram paziti da mi linija donjeg rublja bude iznad reza, inače je koma. I obavezno samo pamuk.

18 pro 2013, 11:29

Meni je sve iznad linije reza :lol davno sam se oprostila sa bikini gacicama, sad su u djiru ove kaj me drze na okupu :hahaha

18 pro 2013, 11:44

I opet me ne drže na okupu. :lol

18 pro 2013, 11:44

meni je carski bio predivno iskustvo...vidjela sam ju čim je izašla, čula kako plače, čula doktoricu koja mi je rekla da je sve ok i rekla apgar. rodila sam u 9,30 već oko 12 mm je bio kod mene u sobi a u 14 h su mi ju donijeli na kontakt koža na kožu. u 16 su bile posjete i mm je bio i nju su nam donijeli. ja sam naravno svo vrijeme ležala bez pomicanja jer su bila prva 24 sata, ali mi ništa nije teško padalo. čak sam ju i dojila na boku malo koliko sam se mogla okrenut. 3 dan sam bila doma, oporavljena bolje nego prijateljice koje su prirodno rodile, mogla sam se tuširat, sjedit, hodat, radila sam po kući sve kao da nisam rodila. zaista oporavak za 10 i tako bi mogla 100x rodit. ranu nisam osjetila, ma stvarno sve suuuper

18 pro 2013, 11:46

osjet se donekle vrati ali nije više baš poptuno isto,uvijek bude onaj lagani osjećaj utrnutosti

meni je rez nakon prvog carskog dugo vremena čudno reagirao. npr na promjenu vremena znala sam osjećati taj dio.sa svakim sljedećim carskim sve je bolje, valjda sam se naviknula?

kako je kod mene tri puta rezano na istom mjestu moram reći da taj rez odlično zarasta i ništa se ne vidi.on je u bikini području i najnormalnije nosim kupaći, nema straha da se išta vidi.meni su interesantni oni rezovi na strijom ženama koje vidim na plaži, okomiti po trbuhu.tako se prije radilo.

inače kad sam ležala u bolnici slučajno sam upoznala ženu koja je imala carski prije 45 godina.tada se dva puna tjedna ležalo u bolnici.slično kao kod infarkta, oporavak je sada znatno skraćen.

18 pro 2013, 11:49

meni je rez malen i tanak jedva da se vidi i da unutar gačica je ali mi je donji dio trbuha ostao mlohav i obješen. moja mama je rodila dva puta na carski i isto ima maleni rez unutar gačica, a prvi put je rodila prije 29 godina.

18 pro 2013, 11:50

Ma Orca super je to, ali ipak kad uspoređuješ s vaginalnim porodom teže je.mislim, kad se sjetim svog, od 12 do 4 bila u boksu, u 6 pojela valjda najslasniju večeru u životu, u devet se otuširala u 11 zaspala kao vuk.nije mi bilo slađeg sna.u biti nitko ne bi trebao odabrati carski kao nešto lakše, jer to nije.

vodila se na rodi neka rasprava u tom smislu, no mislim da ipak nije žena ta koja donosi odluku u operaciji.mislim da danas ima previše carskih.

i moj prvi je bio sasvim nepotreban, liječnik me odlučio poroditi kad je bio dežuran, bilo je nezrelo i nije išlo pa me operirao da me više ne muči. svi moji problemi s kasnijim porodima proizašli su iz te činjenice.

18 pro 2013, 13:47

IINA je napisao/la:Orca, imaš sasvim krivu predodžbu o ovome, vjeruj mi.
Uopće carski nije lakši, a da ne pričam koliko je riskantniji od vaginalnog.

X
nažalost nisam probala vaginalni porod, ali vaginalni porod je prirodan način rođenja djeteta i puno je lakši, zdraviji i manje riskantan od carskog reza.
carski rez je abdominalna operacija.
a ja mislim da ti kao pacijent nikako sam ne možeš odlučivati o takvim stvarima.
meni je strašna želja bio vaginalni porod nakon prvog carskog jer sam znala da mi je to zadnja šansa za vaginalni porod.
puno sam se pripremala, išla na seminare, radionice, pohodila doktore, napravili planove, oni su poslušali mene, ja njih, imala sam super doktore, ali evo sudbina je željela drugačije. psihički mi nekad bude teško zbog toga.
dok gledam fizički oporavak, carski rez mi nije bio tako strašan, ali sam svjesna svih rizika i za majku i za dijete koji carski nosi.

18 pro 2013, 14:11

Moja J je stalno bila na zadak pa je bilo da ćemo sigurno na carski. Operacija ok, bila je totalna anestezija, rez super, ko da su ga ravnalom crtali.

M je bila na glavu, rodila se prirodno, deset sati najjačih trudova na onom papiru, padanje u nesvijest između svakog truda, izgubila nenormalno krvi, još dva dana nakon poroda padala u nesvijest. Epiziotomija me bolila ko sam vrag još mjesec dana, nisam mogla sjedit na momente nikako...

Ukratko, meni je puno lakši bio carski, porod nisam osjetila, oporavak je išao mnogo brže.
Ali, istina je šta kažu, sve se zaboravi kad dobiješ mali, slatki smotuljak ;)

18 pro 2013, 15:30

Lady a meni totalno suprotno :lol

Prvi hitan carski, opća anestezija.. Koma oporavak, odvratan rez(još uvijek), imala s komplikacije poslije,krvarenje iz reza odnosno u trbušnoj šupljini jer mi nisu napravili drenažu, skoro sam dobila sepsu.. Bolnica merkur)
Dijete sam dobila na cicu tek nakon dan i pol :(

2,9 godine poslije , rodila vaginalno, uz malo dripa i epiduralnu, malo su me recnuli ali to iskustvo prirodnog poroda je nešto nevjerojatno, super mi je bilo, oporavak super isto
Htjela sam roditi prirodno i eto želja mi se ostvarila
Nisam od onih koje odma dogovaraju drugi carski iako je možda nepotreban :p
Odgovori