Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
09 sij 2013, 22:34
po treći put imam gestacijski dijabetes. znam da se ne smije koristiti nikakav zamjenski šećer za dijabetičare, no smije li se možda stevija?
09 sij 2013, 23:59
A tko je tebi rekao da se ne smije koristiti nikakav zamjenski šećer? Ja iskreno prvi put čujem za to. Nisam liječnik ali sam pravi dijabetičar i u trudnoći sam koristila zamjenski šećer. Stevija je još bolja.
10 sij 2013, 00:32
Da trudnice s dijabetesom ne smiju zamjenski šećer za dijabetičare rekli su mi prof. Ivanišević i prof. Đelmiš, koji vode Referentni centar u trudnoći, jer je štetan za bebu. Za steviju ću ih pitati na slijedećoj kontroli.
10 sij 2013, 00:41
I ja sam bila kod njih na odjelu ali mi to nisu nikad spomenuli. Nije nikad nitko. Njihovo mišljenje jako cijenim i Đelmiš mi je najbolji liječnik od svih. Ne znam...
10 sij 2013, 10:17
Ja sam bila kod dr. Bjelinskog na razgovoru u Vuk Vrhovcu i on mi je rekao da nikakav zamjenski šečer nije preporučljiv, ono tipa smeđi umjesto bijelog, meda ni primirisati, ali ako baš moraš nešto onda je stevia najbolji izbor.
10 sij 2013, 12:19
Hvala Tinica!
10 sij 2013, 12:25
smeđi šećer je isto sladak kao i bijeli, šećer je šećer. Ja sam mislila tipa zaslađivač-natren
10 sij 2013, 19:04
da, i ja sam mislila na njih, odnosno za te šećere su mi rekli ne(saharin, natren i sve sl.)
25 sij 2014, 10:41
Napominjem da nisam još bila do dr. jer sam nalaze dobila jučer.
Natašte vrijednost je 4 (referentni interval pise do 6,1)
Nakon 120 min je 9.2 (referentni interval manje od 7)
Što mogu očekivati da će dr. reći?
Raditi guk profil, dijeta...?
Jutros sam već krenula malo paziti dok ne dobijem dalje smjernice što i kako i pijem kavu bez šećera

, prvi put u životu.
Vidim da steviju mogu koristiti?
25 sij 2014, 12:07
Najvjerojatnije će te staviti na dijetu (1700 kalorija) do kraja trudnoće i morati ćeš si mjeriti vrijednosti šećera u krvi. Možda da pozoveš svog liječnika u slučaju da moraš dulje čekati ako imaš zakazan termin.
Steviju možeš koristiti bez problema.
25 sij 2014, 15:22
U Zg šalju na Vuk Vrhovac i tamo dobiješ pribor da si doma sama vadiš krv za profil po uputama, neki doktori šalju u bolnicu na jedan dan da se tamo napravi profil (ili šalju u bolnicu ako ovaj profil kad sama vadiš ne bude dobar).
Imaš dijetu na stranicama poliklinike harni, bitno je jesti 3 glavna obroka i dva međuobroka, izbaciti slatkiše itd...
http://www.poliklinika-harni.hr/Dijeta-1800-kcal.aspx
25 sij 2014, 15:57
Ako si gladna slobodno uzmes vise mesa,izmedu obroka ako ne mozes izdrzati grickaj mrkvu.
Imas kekse bez dodanog secera(misura ti je o.k.)pa za krizu mozes i to recimo uz voce u dorucku.
Imas i nesto cokse sa stevijom,cornflakes bez secera,a nece ti se nista desiti ni ako povremeno pojedes red cokolade ili kolac.
Trazi da ti osim dijete daju dodatnu knjizicu namirnica koje se mogu koristiti kao zamjene.....
Natren ke kao kancerogen zbog nekog sastojka,ne preporuca se ni inace,a ne samo u trudnoci....
Stevija je o.k.
25 sij 2014, 16:12
Cure hvala puno, prave ste
27 sij 2014, 10:27
Tak je.
Izbaci kruh, šećer, više mesa, povrća, riže, voća (ne banane).
I jesti obavezno pet puta dnevno. Dakle nikad gladna, nikad sita.
27 sij 2014, 10:30
žitarice u manjim količinama i po mogućnosti intgrlne i uz njih puno vlaknastog povrća inače dižu šećer.
i, naravno, koliko možeš izbaci sve što sadrži bijelo brašno. svu hranu s praznim kalorijama u biti. cornflakese zamijeni zobenima ili muslima bez dodanog šećera.
27 sij 2014, 13:29
Cijeli vikend sam se pomalo navikavala na novu prehranu...nije strašno, samo mi je najgore izbaciti kolače i kruh koji jedemo puno i uz sve
Sad sam od dr., uglavnom trebam taj GUK profil napraviti.
Nisam htjela hospitalizaciju nego ću ambulantno dolaziti svaka tri sata.
27 sij 2014, 15:28
Sonja, pa kak ćeš to izvesti?
Meni su vadili svaka tri sata kroz 24 sata.
27 sij 2014, 16:54
A neznam, poslije sam vidila da bi mi lakše možda bilo u bolnici.
Ali već mi je dala uputnicu i otišla sam pa eto...
Doći ću natašte u 7.00, pa na kavu i doručak, pa u 10.00, 13.00, pa doma na ručak i još u 16.00 i 19.00.
S tim da živim 20 km dalje od Zadra
A jesam si iskomplicirala.
27 sij 2014, 20:21
A baš jesi, ovak te opet nema cijeli dan doma neg si u autu... Al dobro, budeš to nekak. Ili traži da ti ipak promijeni uputnicu. Do tad fino polagano i bude ok. Imam sad dvije trudnice u svojjim poznanicama s gestacijskim i obje samo prehranom uspijevaju bez problema držati ok šečer. S time da na Vuk Vrhovcu u Zg svakih mjesec dana kontroliraju profil tijekom dana.
27 sij 2014, 22:54
Ma nije bed budes ti to" Ja sam radila 24 satni profil. mislila sam da ces i ti tako.
30 sij 2014, 17:16
Evo nalazi:
Glukoza - I 4,2
Glukoza - II 6,9
Glukoza - III 7,6
Glukoza - IV 5,5
Vrijeme 19h = 6.4
Dr. nemogu dobiti pa nemam pojma što znače
30 sij 2014, 17:28
II i III su ti malo povišeni. Vjerojatno će te staviti na dijetu do kraja trudnoće i to je to.
31 sij 2014, 10:06
Uglavnom kaže dr. da je to povišeno i da bi ona ponovila guk profil u bolnici (24-satni).
Trebam tjedan dana paziti što jedem i onda obaviti to krajem idućeg tjedna.
Idem još na uzv u ponedjeljak da pogleda bebu malo ranije.
Da li se spava u bolnici kad se radi profil? i dođem odmah ujutro ili?
Zvat ću još u bolnicu ali da se psihički pripremim.
31 sij 2014, 10:10
A to je onno kaj sam ti ja pisala.
Da moraš tamo spavati, jer te pikaju svaka tri sata od 0-24
Vrijedosti su ti povišene, ali ne previše, tak da ćeš vjerojatno samo na dijetu i kontrole.
31 sij 2014, 10:23
Zapravo se čudim što ti je dr toliko ažurna. U Zg bi ti napravili OGTT, s takvim vrijednostima bi te poslali u trudničku ambulantu gdje bi dobila jelovnik i upute i poslali doma uz redovite kontrole. Vrijednosti su takve da i tako i tako nemaš to drugo nego sama paziti na prehranu, znači sve je na tebi.
31 sij 2014, 10:37
folne je napisao/la:Zapravo se čudim što ti je dr toliko ažurna. U Zg bi ti napravili OGTT, s takvim vrijednostima bi te poslali u trudničku ambulantu gdje bi dobila jelovnik i upute i poslali doma uz redovite kontrole. Vrijednosti su takve da i tako i tako nemaš to drugo nego sama paziti na prehranu, znači sve je na tebi.

A i nije baš. ua zadnjih nekoliko godina prilično su se postrožili i smanjili toleriranu vrijednost. Više se ne sjećam točno ali mislim da s 5,5 već ideš na profil u bolnicu (ovisi o bolnici, u vinogradskoj su navodno najstroži a ja sam baš tamo išla i ne priznaju guk profil koje trudnice same doma rade kako traži VV)
spava se u bolnici a probaj se dogovoriti tako da to jutro kada dođeš odmah kreneš s profilom. tako da za 24h možeš doma. tj kod nas obično rade da kreneš ujutro od 8 pa ideš kući sutradan oko 12. nakon vizite, čitanja nalaza i čekanja otpusnog pisma.
Ovisno o nalazima morat ćeš ići na profil svaki mjesec mislim.
I tjedan dana prije termina moraš doći u bolnicu jer zadnji tjedan moraju imati bebu pod stalnom kontrolom.
31 sij 2014, 10:39
Meni su profil radili samo jednom.
I jednom tjedno kontrola urina na aceton.
dijeta i to je to.
31 sij 2014, 10:42
Možda želi da ponovim u bolnici, da ipak bude i nalaz sa njihovim "uvjetima" jer ovo sam ambulantno riješavala.
Ma neka je ona ažurna, i drago mi je da hoće malo bolje pogledati bebu.
Najmanji problem je sve to ponoviti ako treba...
31 sij 2014, 20:06
Meni sad frendica ima gestacijski, rodit će u Vinogradskoj, do sad je samo radila svakih mjesec dana profil na vuku vrhovac, njena dr je nije slala dalje, tamo je dobila jelovik i razgovara s njihovim doktorima, sad ce tek dva i pol tjedna prije termina u trudničku amblantu.
22 vel 2014, 15:54
Uglavnom obavila sam profil i u bolnici...nalaz je ok. sveukupno, malo povišene vrijednosti nakon jela (2 sata).
I dalje sam na dijeti uz kontrolu šećera svaki mjesec.
Kako mi je dr. preporučila nabavila sam aparatić za šećer pa povremeno kontroliram.
Vrijednosti natašte su mi uvijek ok., do 5, dok su one nakon dva sata različite. Neznam do koje granice se računaju da su u redu a iznad koje su povišene?
Zna li tko, kako da se ravnam?