Postao/la Dinkic » 21 kol 2012, 10:56
Povecani nuhalni nabor je jedan od znakova (po statistici) da dijete ima Down sindrom, ali moze imati i druge neke anomalije, a i ne mora. Kod nas, a i vani sto znam, rade se testovi skoro samo na Down sindrom (i korionske resice i amnio), osim ako nema nekog uzroka obiteljskog pa se radi i neki dodatni test odnosno od amnia iskoriste za analizu. Na druge sindrome i moguce probleme djeteta se skoro i ne gleda, recimo srcane mane se vrlo rijetko primjete, a vise djece bez ikakavog sindroma (kako se zna reci normalna djeca) ima srcane mane nego djece sa sindromima. Sjecam se da je na double testu jos bila i spina bifida pored Down sindroma.
Nazalost svijetom vlada vec eugenika, a na toj listi su djeca s Down sindrom nazalost prva i sve se radi u farmaceutskoj industriji da se naprave testovi (najnoviji odobren u Njemackoj) i cim prije otkrije dijete s DSom i da se, kao sto je vec u nekim zemljama (Danska prednjaci) sva djeca koja su kroz te testove i slicne preglede (neka i greskom testa ili strucnjaka) mozda pokazala naznake DSa budu pobacena ili se vrse pritisci na roditelje da dijete pobace.
U RH osobno znam dva slucaja kada je amnio pogrjesila, nalazi su rekli da ce biti dijete s DSom, a rodjena su normalna zdrava djeca.
Koliko mi je poznato u RH imamo u bliznackim trudnocama da je jedno dijete s DSom, a drugo ne.
Zalosno i tuzno je imati svijet bez smjeska i ljubavi djece s DSom. Kako se rade velika istrazivanja kako djeci s DSom pomoci vjerujemo da ce onima koji se pored eugenike ipak rode biti omoguceno kroz nove terapije ukloniti one problematicne uzroke kromosoma viska.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."