Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
03 vel 2013, 01:56
Mary odlicno!!!
Opusti se sad i uzivaj!!
25 vel 2014, 18:24
Veliki pozdrav cure,prvi puta pišem na ovom forumu..imam 39 god,i dugo mi je trebalo da ostanem trudna.,u 12 tj.sam bila na kombiniranom probiru i nalaz mi je došao jako loš,tako da sam sva u panici i starhu..
rezultat nalaza je 1:57 za trsomiju 21 i doktor mi je rekao da je to loš nalaz i da bum morala na aminocentezu..strah me te aminocenteza a još više nalaza,dali je neka od vas imala tako loše nalaze,a da joj je na kraju rodila zdravo dijete?
Moj me ginić šalje u Merkur da to tamo obavim ,ali mislim da ću ići kod doktora Kosa,koji sada radi u ginekosu.
25 vel 2014, 21:00
draga dorothy, naravno da si u panici. većina nas bi bila
ali nemoj zaboraviti da je ovaj nalaz samo PROCJENA rizika, bazirana na nekim parametrima. dakle ništa još nije definitivno.
amniocenteze se nemoj bojati. mislim, lako je to reći. i ja sam se bojala. no to je pretraga gdje su danas rizici zaista smanjeni na minimum.
kod dr kosa to baš nije mala cifra, ali ako ti to nije problem, onda je on svakako za preporučiti. a i nalazi će ti doći brže.
držim fige!
26 vel 2014, 10:48
Dorothy, ja sam imala loše testove, double u prvoj i kombinirani u drugoj trudnoći.
Amniocenteza je na kraju pokazala da je sve super!
Bila sam oba puta kod Kosa i uvijek bi samo kod njega išla.
Miruj bar tjedan dana nakon amnioc. za svaki slučaj.
Uglavnom, ti su testovi čista statistika, nemoj brinuti.
Kakav ti je UZV?
Mada, meni je kod Paule i UZV pokazivao marker, ona neka ehogena crijeva, pa eto nije bilo ništa, zdrava cura

Sretno!
26 vel 2014, 15:00
Sanika, meni je uzv i mjere bile do sada sve u redu, u 12tj,sam bila u Merkuru i prije vađenja krvi dr.Stasenko mi je radila uzv,piše CRL 56mm, NT 1,8mm, OA61,6, BIP 18,9 ,OG 65, FL8,8mm.
nalaz krvi Trisomija 21 rizik 1:57..
danas sam bila kod.gin za uputnice i skoro sam se rasplakala

kad me je sestra pogledala onako sa sažaljenjem kad je vidjela moje nalaze..naručena sam kod dr Kosa za amniocentezu za tri tjedna,ne znam kako bum to dočekala.
Hvala Bogu kaj ti je sve na kraju bilo dobro

,nadam se da bu i meni iako su prema njima šanse male,ali tko šljivi njihove statistike

...zbog visoke bete u krvi sam dobila takav nalaz 107 a kor mom 3,15.
vama svima želim puno sreće
26 vel 2014, 15:12
MON je napisao/la:amniocenteze se nemoj bojati. mislim, lako je to reći. i ja sam se bojala. no to je pretraga gdje su danas rizici zaista smanjeni na minimum.
kod dr kosa to baš nije mala cifra, ali ako ti to nije problem, onda je on svakako za preporučiti. a i nalazi će ti doći brže.
držim fige!
evo, sve potpisujem. osim što sam ja bila u KBC Ri i stvarno, ali stvarno su bili divni i nježni i uviđavni.
poslije stvarno treba mirovati. ja sam išla k svojoj ginekologinji na uzv tu večer. il drugi dan, ne sjećam se više (možda gore i piše. lijena sam potražit) i odmah je vidjela da ništa ne curi, nije bilo podljeva i vidjeli smo da je mali dečko

osim toga, ja nikad nalaz nisam dobila

pročitali su nam na telefon da je sve u redu, al nalaz nikome nije stigao.
26 vel 2014, 15:13
otišlo dvaput.
htjela sam reći ad ti je rizik odmah uvećan zbog godina, to je ova statistika koju MON spominje.
26 vel 2014, 15:31
mojoj sestrični je kombinirani bio jako loš (38 godina), UZV takav da su se svi ponašali kao da je to definitivni nalaz.
radila je amniocintezu na Sv. Duhu. Rekli joj da se nalaz čeka 3 do 4 tjedna. Dobila ga je nakon dva tjedna, jako se uplašila jer je mislila da je stigao tako rano jer nije dobar. Na kraju je bilo sve ok, beba zdrava, sve super.
Nadam se da je i kod tebe sve ok, taj kombinirani zbilja zna poplašiti
26 vel 2014, 15:37
dorothy988 je napisao/la:kad me je sestra pogledala onako sa sažaljenjem kad je vidjela moje nalaze
Glupost
Meni je moja gin rekla da je imala slučajeve da je 1:2 rizik za Trisomiju i sve je bilo ok, a isto tako imala je slučajeve s čist ok statistikom, a na kraju s Trisomiju.
To je statistika!
Uz to, ja znam još dvije cure s vrlo lošim kombiniranim, živce su gubile zbog toga kao i ja, i na kraju sve ok.
UZV ti je ok koliko vidim.
Super da si se naručila kod Kosa, on je zakon za a.
Pažljiv, detaljan, dezinficira sve u 16

Uz to, provjeri si briseve, da nemaš kakvu beštiju.
Ako ti išta nađu, neka te za vrijeme amniocenteze pokriju antibiotikom.
Kad sam bila trudna s Paulom, imala sam uz loši Double, klamidiju i e. coli, pravi zoo. Pa su me bili zadržali u bolnici dan prije i dan nakon amniocenteze i dali penicilinski antibiotik mislim 7 dana. Za svaki slučaj.
Imaš kod Kosa i onu varijantu s Postojnom, kad te stric Janez nazove za tjedan dana i kaže da je sve ok

Šalim se malo, ali stvarno zove ljubazni striček

Uglavnom to je skuplje ali se čeka puuuno manje (mislim cca 10 dana)
Ja sam zadnje bila 2008. pa mi je to sad malo daleko sve...raspitaj se
26 vel 2014, 23:09
danijela 81..a kakav joj je rizik bio na trisomiju tvojoj sestrični meni je 1:57.
26 vel 2014, 23:12
ne sjećam se točno za brojku, znam da je uspoređivala nalaze iz prošle trudnoće, i da je bila ukomirana
26 vel 2014, 23:20
Draga sanika znam da je to samo statistika,ali prema njima taj je test pouzdan 90% uz 5% lažno pozitivnno-negativnih nalaza,a ako te svrstaju u visoki rizik onda ih i 80% ima dawnov sindrom ili neku drugu anomaliju,a ako si u srednjem riziku onda to sa 80 pada na 16%.,a ako imaš niski rizik onda je to tek 2%.
26 vel 2014, 23:30
ja ću ovako postaviti.
Da si samo tri godine starija rizik bi ti bio u normali.
Je povećan je prema ovom nalazu. Trebao bi biti za tvoje godine oko 1:150 otprilike, no ništa od toga nije definitivno niti sigurno. Sve je statistika, a statistika je jako varljiva i nije baš uvijek vjerodostojna.
Drš se ja ti isto držim sretnice.
26 vel 2014, 23:33
tvoj rizik je točno 1:57. Ne 90% ili koliko već. I nikako 100%. Nego je šansa upravo 1:57 (1 podijeli sa 57 i pomnoži sa 100 da dobiješ postotak ako ti je tako lakše za predočiti), i to je to samo šansa, nikakva sigurnost.
Obavi dobar UZV, odi na amniocintezu, a do tad misli pozitivno, ne stvaraj si dodatni stres
27 vel 2014, 00:32
Ah...koliko je meni stresa prouzročio.
Na kraju sam odbila ginekologinju i amnio i rodila zdravo dijete.
Ponekad se pitam čemu uopće služi kad tek svaki deseti doktor zna objasniti nalaz kako treba.
A o tome kako oni dolaze do tih rezultata necu ni razmisljati. Zanima me samo kakav bi mi rezultat bio da nisam ginekologinji spomenula da imam sestričnu s Downom i da ona to nije napisala preko cijelog papira, pa mi je nalaz za Down bio 1:268 (23godine, nikakvih drugih bolesti) Za ostalo je nalaz bio 1:tisuće...ni ne sjećam se više
Uglavnom uhvatila me panika i na kraju sam poslala mail labaratoriju u KBSM i dobila jedan jedini suvisli odgovor. Do tada su svi samo pricali o amniocentezi, cak sam i geneticaru isla (a on je rekao da je taj test teško sr*** i da će mi napisati mišljenje ako želim na amnio, ali da on nevidi razlog). Ma uzas.
U svakom slučaju bih taj nalaz i omjere zanemarila zasad i preporučila ti da odeš na amnio i da ostatak trudnoće provedeš u miru.
A sad cu prekopati po mailu da probam naći objašnjenje svog nalaza, vjerujem da će i tebi to olakšati, kao što je i meni.
27 vel 2014, 00:41
Našla, citiram:
Provjerila sam Vaš nalaz i mogu ga jedino komentirati sa stajališta
biokemičara. Naime, u općoj kliničkoj interpretaciji nužno je uvažiti i
podatke kojima raspolaže nadležni liječnik pa me razmišljanje doktorice
XY donekle čudi s obzirom da se radi o vrlo iskusnom
liječniku-ginegologu. Promjene biokemijskih biljega su relativno dobar,
ali ne i dovoljan pokazatelj normalne funkcije feto-placentarne zajednice
(majčini utjecaji + utjecaji bebe). Oni su podložni raznim promjenama
prije ulaska u krv trudnice. Prije svega, oni su indikator za neke
prirođene bolesti bebe, ali ne govore o bolesti bebe, već o VJEROJATNOSTI
POJAVE nekih poremećaja kromosoma. S obzirom da se rezultati izračunavaju
matematičkim modelom, oni se moraju kao takvi i interpretirati. Konkretno,
u Vašem slučaju, relativno povećana koncentracija posteljičnog hormona -
slobodni beta hCG, uvjetovala je da se usporedbom dobnog rizika i konačnog
rizika u testu ustanovi slijedeće: Trudnica koja će, kao i Vi, u porodu
imati 24 godine, nosi tzv. dobni rizik pojave fetalne trisomije 21 1: 996
(jedan slučaj na 996 trudnih žena). Izračunom pomoću biokemijskih biljega,
a uključujući i dobni rizik, konačni rezultat u vašem nalazu je
vjerojatnost 1:268 (jedan slučaj na 268 trudnih žena). Takav inicijalni
rizik ima trudnica koja će u porodu imati 36,5 godina, jer rizik za pojavu
trisomije 21 raste sa dobi žene. Na konačni, individualni, rizik u testu
može, osim poremećaja vezanih za razvoj djeteta, utjecati niz čimbenika
koji nisu vezani uz bebino zdravlje. To su primjerice, sam tijek trudnoće
(te podatke ima liječnik), praćenje krvnog tlaka, bjelančevina u mokraći,
eventualna krvarenja (vaginalna i/ili ona unutar posteljičnog krvožilnog
sustava), razlike u tome da li je prva trudnoća ili je bilo i ranijih
trudnoća, spol djeteta, pojava prijevremenih kontrakcija, pokazatelji koji
pretskazuju nastupanje poroda u trećem tromjesečju itd. Naravno, ima i
okolnosti koje su vezane uz individualne biološke varijacije u pojedinih
žena, a koje je nemoguće objasniti samim matematičkim omjerom. No, ako se
na detaljnom ultrazvučnom pregledu, koji se radi oko 16. tjedna ustanovi
eventualna sumnja u normalnost razvojnih karakteristika bebe, može se
trudnici predložiti i amniocenteza. Pri tome treba uzeti u obzir da je sam
postupak rizičan i da je njegov rizik za neposredne komplikacije u
trudnoći oko 1:200 (jedan spontani pobačaj na 200 izvršenih amniocenteza).
Slijedi da je usporedbom Vašeg konačnog rizika u testu i rizika
amniocenteze, veći onaj rizik koji bi donijela amniocenteza (1 na 200),
nego što je rizik pojave trisomije 21 u vaše bebe (1 na 268). Stoga se u
takvom slučaju treba krajnje pažljivo odlučivati o invazivnom zahvatu.
Vjerujem da će Vaša liječnica postupiti upravo vodeći o tome računa, a
bude li potrebno, uputiti Vas na dodatni, tzv. morfološki ultrazvučni
pregled pri kojem će se eventualne sumnje moći otkloniti.
Žalim samo zbog toga što imam dojam da o samome testu niste bili dovoljno
informirani prije nego što ste ga odlučili napraviti, jer je ovakva
diskusija vrlo teška i uznemiravajuća za samu trudnicu, ukoliko Vas i
liječnika rezultat "zbunjuje" kada je pretraga već učinjena.
Srdačno Vas pozdravljam, uz želju da se sve sumnje otklone što prije.
27 vel 2014, 01:31
Dorothy, evo malo sam kopala, meni je rizik bio za
T 21 1:25 , a za dob je trebao biti 1:90
Beta hcg 134
PAPP-A 0.773
Ma biti ce sve to ock, ne brini!
27 vel 2014, 12:54
Sanika hvala na trudu dala si mi kakvu taku nadu da bu na kraju ipak sve

...hvala i svim ostalim curama na odgovorima jer ste me malo smirile i ublažile strepnju,..kad sam jučer došla od gin..bila sam izgubila svaku nadu,sada mi se makar malo vratila

..lakše bum izdržala ova 3tj.do amniocenteze.
27 vel 2014, 13:20
Ciklama hvala na tako iscrpnom odg

..malo mi je jasnije što se tiče tumačenja nalaza..nisam imala krvarenja do sada u trudnoći,niti neke kontrakcije bar ih ja nisam osjetila..dan prije vađenja krvi bila sam jako nervozna i napeta ali ne znam da bi zbog toga bila povišena beta..nisam čak ni imala ne klasične simptome za trudnoću,mučnine,gađenje prema nekoj hrani jedino temperatuara preko oko i preko 37..jedino sam imala želju za orašastim voćem i pojela svu silu oraha,badema i lješnjaka
11 ožu 2014, 15:54
Dorothy, kad ideš na amnio?
12 ožu 2014, 10:53
naručena sam 17.3 kod dr.Kosa..strah me jako,ne toliko samoga postupka nego krajnjega nalaza,bojim se da ne potvrdi loš nalaz,a toliko sam se veselila kad sam saznala da sam trudna..sestra kod gin.mi je rekla da kad dođe tako loš nalaz od probira da i u većini slučajeva amnio potvrdi loš nalaz.

..molim Boga da sve bude ok,i svaka riječ nade,svaka molitva i vibrica je dobrodošla
12 ožu 2014, 10:59
dorothy, a kakav je nalaz utz?
mislim da je to puno bolji prediktor. a sestra kod gina bi mogla malo i šutit

, osim ako ne planira zarađivat gledanjem u kuglu

, grah ili kavu
edit: obrisat ću uvredu, al sam ljuta.
sad bih te poslala sestri marici na patologiji trudnoće u rijeci pa da vidiš što je sestra s ginekologije

još jedan edit: kad sam ja radila rACZ, uzimali su nam krv za testove kombiniranog probira, baš zato da vide kakva je korelacija. mislim da još nisu dobili neki jednoznačni nalaz jer da jesu, kombinirani probir bi bio jedini izbor.
što je s onim nekim krvnim testom koji je prije koju godinu uveden u americi? a navodno je siguran kao amniocenteza.
12 ožu 2014, 12:10
dorothy988 je napisao/la:..sestra kod gin.mi je rekla da kad dođe tako loš nalaz od probira da i u većini slučajeva amnio potvrdi loš nalaz.

..
daaaaaaj nemoj se pliz bedirati
toj bi sestri trebalo malo bukvicu održati
kad je meni bio loš test, srela sam kolegicu s posla, kojoj je zamisli, isto bio loš test! a na kraju sve super!
i znaš što, ona mi je rekla da jedna druga kolegica s kojom sam isto dobra, a koja je bila trudna kad i mi, nešto duže, isto nije imala dobar nalaz testa, a na kraju sve super!
tako da ako mene pitaš, ja tim testovima uopće ne vjerujem
glupa statistika
napravi dobar 3D UZV, možeš i kod Kosa, moja gin je jako dobra, Ulla Marton...možeš i nakon amnio, čisto da te smiri..
znam koliko je grozno to živciranje, užas... ja sam proplakala, vrištala od sreće kad su mi rezultati bili gotovi, do tada se nisam na poslu ni usudila reći da sam trudna...
UZV ti je ok, NN je super..biti će to sve fajn
12 ožu 2014, 12:12
Sanika je napisao/la:znam koliko je grozno to živciranje, užas... ja sam proplakala, vrištala od sreće kad su mi rezultati bili gotovi, do tada se nisam na poslu ni usudila reći da sam trudna...
UZV ti je ok, NN je super..biti će to sve fajn

ovo sve potpisujem. ja nisam ni radila kombinirani drugi put jer sam se odlučila za racz. nije mi se dalo još i zbog toga živcirati.
12 ožu 2014, 13:10
uzv nalaz je u redu,radila sam ga u Merkuru isti dan sam vadila krv..NT je 1,8mm ako ga je dobro izmjerila i ostale mjere su u redu.,ali biokemjijski biljezi su mi pokvarili nalaz jer je PAPP-A 2153,0 ili kor.MoM 0,87 i slobodna beta pojedinca 107,0 ili kor.MoM 3,15 pa mi je nalaz ispal bikemijski biljezi + NT 1:57 ,a na temelje samih biljega 1:24,ali se računa onaj ukupni.,tako da sam svrstana u visoki rizik

..od kada sam dobila nalaz i dušu sam isplakala,a malo koju noć prespavam u komadu..ipak se nadam da bude sve ok,usprkos nalazu..znam da kombinirani probir nije jednoznačan,ali nakon što sam mi je sestra kod gin.rekla da se jako loš nalaz uglavnom potvdi na amnio.otišla sam u suzama

..znam samo jednu curu kojoj je amnio pokazala loše rezultate,ali njoj se navodno neke mjere nisu slagale.
12 ožu 2014, 13:46
pratim temu...
12 ožu 2014, 20:06
nego još nešto. nemoj se kod Kosa zbedirati. on je veliki stručnjak ali nije nešto emotivan tip. ono, stručan i realan.
meni je rekao, kad sam mu sa svojih 1:25 rekla kako je meni zapravo bzvz ta amnio kad znam da je sve ok, a ako i nije da ne mislim ništa napraviti, rekao da bi on napravio amnio i svojoj ženi s takvim nalazom.
vrlo ohrabrujuće
tak da, drži se i budi cool! nakon zahvata zovi za dva tjedna, budi dosadna.
ne znam gdje oni sad nose ako nije Slo. u Vinogradsku ili na Sv Duh?
12 ožu 2014, 21:45
šalju na rebro..hvala na upozorenju sanika

..ni moj gin.nije nešto emotivan.nisam se odlučila za Slo,jer to bih još morala dodatno platiti 280eura plus ovih 2000kn koliko košta amnio kod Kosa.rekli su mi da je nalaz gotov negdje za tri tj.za to vrijeme probat ću se nekako okupirati samo da ne mislim,danas cijeli dan samo čistim i perem
12 ožu 2014, 21:56
Ja sam prvu cekala tri tjedna, drugu sam platila masno, nisam imala zivaca opet dugo cekati
17 ožu 2014, 23:29
cure danas sam obavila amniocentezu kod dr.Kosa,..sanika imaš pravo dr.Kos je odličan,svaka pohvala..sve je prošlo uredno,malo smo se namučili da izvučemo plodnu vodu ali uspjelo je.uzv uredan bez ikakvih markera za dawnov sindrom,čak je vidio spol bebe,ali to ne znači ništa jer se u 20% ne može otkriti uzv-om nikakve malformacije,.sada ono najvažnije tri tjedna pakla dok ne dođu nalazi,molim se i nadam da bu dragi Bog dal da bude sve ok sa mojom

.