Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
17 sij 2008, 11:56
frrr zna ona sve to,vjeruj mi
17 sij 2008, 12:01
hvala mala maza.. da, znam sve to..
izgubila sam vec bebu krajem 5mjt.. jednostavno joj je srce prestalo kucati i morala sam roditi mrtvu bebu prije 5 godina..
tako da jako dobro znam sto znaci roditi nakon 20tt...
a ako radis amnio u 16tt, nalazi su ti tek u 20 ili 21 tt.. dakle kako god okrenes nije prekid trudnoce, vec porod!
17 sij 2008, 12:03
ufffff, žao mi je, jako jako jako
ma, ja sam shvatila da ti namjeravaš poslije 20 tjedna i 3D/4D odlučiti konačno hoćeš li na amnio ili ne
drži se!
17 sij 2008, 12:10
hvala cure, ma jaka sam vam ja!
da se ispravim - jake smo mi zene.. i dok ne treba ni ne znamo koliko snage imamo u sebi
frrr... odlucit cu u 15tt, nakon uzv i triple testa i savjeta svog doktora..
odlucila sam mu potpuno vjerovati i kako on savjetuje tako ce biti!!
a u 20 tt se na 4D moze (tako kaze moj dr) vidjeti da li je srceko ok, kolanje krvi, ostecenja organa i masa stvari koje se amnicintezom ne mogu otkriti, pa cu svakako ici i na to.
jer, imajte na umu da se amniocintezom jako puno bolesti ne moze otkriti..
i kad malo bolje razmislim ipak je sve u Bozjim rukama
17 sij 2008, 12:24
nisam htjela na double i triple test jer je to izracun, a nikakvo realno stanje. Tu bi mi rezultati bili losi zbog godina i sl., a nista ne mora biti, na kraju.
Oko amnia smo razgovarali, lijecnik i ja, rekao mi je upravo ovo sto sam tebi rekla. Rizik je malen, a odluka ovisi o tome sto bih ucinila. S obzirom da sam bila gotovo sigurna da ne bih radjala dijete s malformacijama, gotovo, kazem, jer su to preliminarna razmisljanja i nisam se s time suocila za stvarno, isla sam na amnio. Radila sam ga na Sv. Duhu, dosla sam ujutro, isle smo kao po traci, sam postupak bio je, kako kaze gosca, neugodniji psihicki, nego fizicki, trajao je nekoliko minuta sve u svemu i pustili su me doma. U cekaonici sam morala prosjediti desetak minuta iza zahvata. Jos u cekaonici me pocelo boljeti, bas kao male kontrakcije, iza toga sam doma lezala cijeli dan, i navecer sam se malo pridigla. Navecer je i prestalo.
nalaz je bio gotov za 4 tjedna.
17 sij 2008, 12:38
Prvo dijete sam rodila sa 36 godina, drugo sa 38.
MM je stariji od mene 7 godina.
Oba puta je bilo riječi o triple testu i amnio. I oba puta mi to nije bila opcija. Oba puta sam bila odlučna roditi bebicu, bez obzira na sve.
Baš kao i Sj:
Dr-u sam rekla da bez obzira na bilo kakve nalaze - ja ću rodit to dijete pa prema tome meni taj nalaz ni ne treba
I oba puta se moj dr. složio sa mnom i tema je bila zaključena.
UZV-i su uvijek bili uredni, sve prošlo dobro i Bogu hvala imam predivnu dječicu
S liječnikom je uvijek dobro razgovarati, ali odluka je na kraju - samo naša.
17 sij 2008, 13:23
istina Nataša
a koliko se sjecam imamo i istog doktora ;-)
17 sij 2008, 13:51
Je, je - i meni se čini.
Divan čovjek. Kad sam mu, u drugoj trudnoći, rekla svoje mišljenje o amnio, samo je ustao, i pružio mi ruku uz kratko "slažem se s vama".
Nikad to neću zaboraviti
17 sij 2008, 13:56
potpisujem te
i stvarno nemam razloga sumljeti u njega i njegovo med. misljenje
17 sij 2008, 14:33
A ja ću se složiti s hanom i natasom ;-) jer se radi o istom dr.
17 sij 2008, 14:55
hana je napisao/la: ne trazim da odlucite umjesto mene, vec me zanimaju vasa iskustva:
tko je bio na amnio (kakav je postupak, gdje se radi, koliko miruje, koliko cekaju rezulati...) i tko se odlucio da nejde zasto je tako odlucio.
unaprijed puno hvala

ja ne znam s čime bi me mogli zastrašit i koliko bi mi morali platit da ponovno odem na amniocentezu, jer nažalost ja sam bila u oni njihovih 1% kojima beba umre nakon nje, a taj mjesec u Vinogradskoj nisam bila jedina... tako da sam protiv bilo kakve invazije u prostor bebe......
Postupak je meni bio bezbolan (ali ne i sve iza njega), radi se u gotovo svim bolnicama, a analizira na Rebru, ja sam čekala 16 dana, ali sestrina frendica gore radi tako da sam dobila nalaz najbrže što se moglo.. ipak prekasno za našu bebu
Ipak, to je indivudualna odluka i svatko bi o njoj trebao dobro razmislit i prihvatit sve posljedice koje nosi zahvat, ali i rezultat ;-) kako god sretno
17 sij 2008, 15:06
MalaLola jako mi je žao draga
hvala ti sto si sa mnom podijelila svoje tuzno iskustvo
18 sij 2008, 16:34
kazu da me mora moj dr. uputiti na te pretrage..
ovo nije točno. moja frendica je bila prije cca mjesec dana na svoju inicijativu i sve su joj napravili. donijela je nalaze dr. Kosa od UZV-a, a sve ostalo - kombinirani probir - obavili su u Vinogradskoj...Nalazi su joj svi ok.
Meni je Double test bio loš, pokazao je rizik na Down, trebao je za godine (tada 33) biti omjer 1:525 a bio je 1:42 (brojka sim tam, ne sjecam se vise)
I još su bebici vidjeli tzv. ehogena crijeva (zrak u crijevima) što se zna desiti kod bebica s Downom. NN je bio normalan.
Uz to sam imala i klamidiju i echerihiju....
Ali svejedno su preporučali amnio, par dana prije i poslije zahvata pila sam amoxile za svaki slučaj....nakon amnio sam ležala u bolnici dva dana, a doma mirovala sljedeća dva tjedna.
Nalaze sam čekala i čekala, i preko 4 tjedna, zvala ih sto puta ali svaki put bi odgovor bio da se još ništa ne vidi. Na kraju je sve bilo super
Grozno je to iščekivanje, naročito ako UZV i double (triple) pokažu indikaciju. I još je gore to što su nalazi gotovi kad se beba već naveliko počne micati....I teško je ako čak i imaš stav za inducirani porod, stvarno to i učiniti. Svašta se meni tada motalo po glavi, dan danas ne znam što bi odlučila da su rezultati bili loši.
Na stranicama Vesne Harni
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/04_amnio.asp piše da se sad prvo provodi kombinirani probir (to je to što rade u Vinogradskoj) pa ako on pokaže indikaciju, onda se preporuča amniocenteza.
Hana draga, sretno i think pink
Zadnja izmjena:
† Sanika; 18 sij 2008, 16:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
18 sij 2008, 16:47
Sanika, hvala puno i na tvom iskustvo
za Vinogradsku sam zakasnila..
spominjao je to meni moj dr. početkom trudnoće, ali ja sam bila ful opterećena ciljem stići do 12 tjedna i zadržati bebicu, tak da sam to smetnula s uma..
a sad je beba prevelika tako da ti nalazi iz Vinogradske nebi bili relevantni..
pa me zato moj dr. salje na tripl.. pa ako ti nalazi budu loši onda amnio..
e, a bas ti nalazi dr. Kosa su u stvari uputnica za te pretrage, tj uz uzv ti moras jos nesto kod svog ginekologa potpisati (to su mi rekli kad sam zvala)..
no, dobro, svakako je za to prekasno, pa si necu razbijati glavu s tim..
meni je uzv bio normalan, beba malo veca za kojih 6 dana, ali veli dr. da je to normalno..
a pod kombinirani probir smatraju test u 12tt + double ili triple + 2 uzv, te nakon svih rezultata dr. daje preporuku za amnio ili ne..
barem mi je tako moj dr. objasnio..
a ponavljam kako sam ja rizicna trudnica on smatra da amnio nije za mene, ali ja sam ta luda panicarka koja sve ovo inicira i forsira..
boze lude li zene..
ne mogu si ni zamisliti koliko ti je tesko bilo cekati rezultate..
fala bogu da je sve zavrsilo sretno
u kojoj bolnici si radila amnio?
pusa i hvala
18 sij 2008, 16:50
joj tak sam luda paničarka da mi dođe da si nekaj

da se malo smirim
nadam se da će me taj glupi osjecaj uskoro proci inace cu si stvarno malo cugnem
Zadnja izmjena:
hana; 18 sij 2008, 17:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
18 sij 2008, 17:01
ma sam ti nazdravi

draga, ak bu ti lakše
18 sij 2008, 17:07
na Sv. duhu, Kos je još tada radio tamo. I stvarno je bio super za amnio.
18 sij 2008, 17:08
hvala
19 sij 2008, 22:46
hana samo da ti poželim sve naj bilo koju odluku da doneseš
19 sij 2008, 23:21
da li netko ima iskustva s losim nalazima triple testa?
Sanika je već napisala svoje iskustvo, ali evo još jednog: moja prijateljica je imala također loš nalaz triple testa, mislim 4 puta veći rizik na dawn nego što bi trebao biti prema njenim godinama (imala je trideset tada, to joj je bilo drugo dijete). Radila je amniocentezu no nekim nesretnim slučajem zagubili su joj nalaze, ili čak možda i uzorak, nikad nije zapravo niti dobila nalaz

. Preko neke veze na Rebru pokušala je ući u trag nalazu no uspjela je samo telefonski dobiti info da je nalaz uredan (sad, jesu li ga zaista pronašli ili su to samo tako rekli da je smire, tko bi znao

) i to kad je već bila u sedmom mjesecu trudnoće.
Srećom, sve je dobro završilo i rodila je zdravo dijete.
21 sij 2008, 09:53
hvala laky
ajme barbi koja prica
hvala curke jos jednom
malo sam se umirila, te vise nisam u panici..
23 sij 2008, 02:47
skorpionka je napisao/la:Bas me zanima jel istina ovo da Supernova obradjuje svoje uzorke u Slo, tj. pokusavam se sjetiti tko mi je to rekao.
ja sam svoju amnio radila u (jel se zove ?) IVF-poliklinici (ispod mirogoja) a čekanje rezultata je trajalo 4 tjedna. i također su nalazi stigli iz slovenije. koštalo me, ako se ne varam oko 4000 kn.
sam zahvat nije bio ništa posebno, a nije me kasnije ništa ni bolilo, niti sam mirovala
29 sij 2008, 19:49
MC hvala i tebi na tvom iskustvu
evo, ja sam danas obavila uzv + tripl test i svi nalazi su dobri, te su mi 2 doktora prof. Š i dr. F rekli da osim mojih 36 god. druge indikacije za amnio nema, te su mi jos jednom objasnili koji bi rizik amnia mogao biti s obzirom na moje prethodne rizicne trudnoce, ali odluka je moja.
a mm i ja smo odlucili da ako nalazi danas budu ok da onda nejdem na amnio, te sam tako i rekla profesoru.
dakle, nejdem na amnio, vjerujem da ce sve biti ok.
u 20tt cu jos obaviti 4d i anomaly scan, te vjerujem da ce sve biti super!
hvala vam svima sto ste podijelile vasa iskustva sa mnom, hvala na savjetima i na toplim rijecima, puno mi je to znacilo!!
29 sij 2008, 21:10
Pa to je to Hana! Sve je OK! Cestitke i polako!
29 sij 2008, 21:14
Samo pozitivno
hana
27 svi 2008, 20:26
podizem ovaj topic za
Osicu Os, mozda ovdje nađe informacije koje joj trebaju.
za mene svi znate, glupa mi je bila ta briga oko amnio..
ipak sam izgubila bebu u 18 tjednu trudnoce koja je bila super do tada
sto reci? phd nalaz bebe je pokazao da je beba bila zdrava, nije bilo genetskih malformacija
ni bakterija ni nista slicno..beba je velicinom odgovarala 18 tt.
ne zna se zasto je mojoj bebi jednostavno prestalo kucati srce u 18tt
pa si malo postavljam pitanje.. da nisam izazivala vraga silnim strahom???
ah, ko bi znao
no dobro, necu vas daviti..
ako vas muci ici ili ne na amnio..
evo dizem ovu temu..
a dosta su mi pomogla i misljenja, te savjeti cura s rode na slicnom topiku.
pusa svima i hvala sto ste bile uz mene
28 svi 2008, 17:28
Draga Hana !!
Evo sve sam pročitala,svaku rečenicu ali znam da svatko mora odlučiti za sebe.
Prvo sam dijete rodila u 31.godini i ne razmišljajući o testovima o kojima mi usput nitko ništa nije niti rekao.
Dobro,bilo je to 99.godine pa smo sada možda malo napredniji.
Sve je bilo po knjigama,čak i porod koji je trajao 3 sata od odlaska plodne vode pa do samog kraja.
Drugoj trudnoći smo se svi iznenadili jer 8 godina nisam ostajala u drugom stanju bez ikakve kontracepcije niti ičega.
Odjednom,nakon odlaska na kolposkopiju,18 dana nakon pregleda.
Normalno,39 godina mi je ,ranjena u ratu,ptsp,dijete od 8 i pol koje me treba zdravu koliko-toliko, i prijedlog moje gin da odem na amnio u Zg.
Nije mi palo napamet odbiti i otišli smo .Bila sam točno 16.tj i 2 dana.
Svi pregledi super,mjere odlične,color-dopler privatno-odličan...........svi sretni i veseli.
Dočekala sam tako 22.tjedan i poziv telefonski iz Zg.Zvala sam i ranije ali nije bio gotov.
Moj se muž javio,srećom,jer ja bih valjda pala u nesvjest.
Čim mi je rekao da nalaz pokazuje Down sindrom -počeo me je tješiti kako nema nikakvih genetski nasljednih problema,ni kod njega ni kod mene......eto,stanica se razdijelila tako ,pojavio se kromosom viška i gotovo.
Složili smo se da jednostavno ne bi mogli živjeti s tim problemom(kada moram tako reći),da bi patilo i naše prvo dijete i mi i tko zna kako bi i koliko dugo živjelo.
Primljena sam u bolnicu,rodila sam pod dripovima,ostavili su me da se porodim u krevetu u sobi jer je bila noć i valjda se doktora nije smjelo buditi. Pustili su me od ponoći (zadnji pregled) do 5 i 20 kada je počelo samo izlaziti.
Trudove sam imala svake minute cijelu božiju noć,sestra je samo vikala to još nije ništa.......i da ne ponavljam.
Posteljica mi je bila toliko izderana da doktorica u sali nije mogla vjerovati. Napravila je kiretažu i ležala sam u bolnici 7 dana.
Jučer na kontroli uzv pokazuje da još ima nečega zaostalog. Injekcija ergometrina i pijem tablete do sutra pa opet u bolnicu na uzv.
Ako tablete nisu pomogle-opet kiretaža.
Ponavljam,svatko sam donosi odluku,ali ta se odluka mora imati snage provesti o bilo kakvoj se odluci radilo.
Da sam znala gdje mogu otići privatno i platiti,normalno da ne bih čekala 5 tjedana,ali do mene na žalost nisu došle takve informacije. Čula sam samo da se u Viliju kod dr. Kosa vadi pl.voda i nosi u genetski lab.u bolnicu.
I to opet traje i čekaš......
Evo,sada prvi put na ovom topicu čitam o privatnim zahvatima i cijeni.
Nikada ne bih odbila pretrage jer kažu da je 35. već kritična a dalje je rizik samo veći.
Cijelo obiteljsko stablo ,i moje i moga muža, nema niti jednu genetsku bolest ili poremećaj, oboje smo zdravi i svi pregledi su bili super.
Da nisam otišla na amniocentezu -kažu da se možda ipak i ne bi rodilo živo dijete,nema pravila,ili ne bih trudnoću donjela do kraja jer bi se možda kasnije nešto zakompliciralo. A mogla sam i roditi u uvjerenju da je sve super kako kažu i na kraju možda upropastiti mnoge živote oko sebe,računajući i život tog jadnog djeteta.
Možda će me netko razumjeti a svima koji misle da bi mirno nastavili živjeti sa problemom Downa u godinama koje imamo i moj suprug i ja- mogu jedino reći da je to preveliki optimizam i hrabrost.
Hvala Hana na otvaranju topica ponovo,zbog mene. Doživjela sam i to,vjerujem da znam kako je tebi i ostalim ženama koje prolaze slično i da bude što manje ovakvih tužnih priča.
Sve vas pozdravlja osicaOS.
29 svi 2008, 02:00
osice
29 svi 2008, 07:42
osice, hana