Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
17 lis 2007, 23:36
tajči, pa nisam ni ja...trebalo mi pet dana plakanja, do tad sam se bojala zakašljati i bilo mi samo gore...i onda mi se još više skupljalo u grlu, jer najgore je kada te taj kašljuc iznenadi, pa se ne stigneš primiti...kad se lijepo psihički pripremiš, i primiš za ranu dlanom, pa tek onda iskašlješ, lakše je, iako i onda boooli.
zato sam pitala da li netko ima bolji sistem jer meni je ovo stvarno radilo probleme, sprečavalo me i u nazovi normalnom dojenju, bojala sam se da će mi ispasti beba, toliko me izmučio taj kašalj da me pedica zadnji dan pitala da lida se odmorim pa da mi bebu donose svaki sat...uglavnom, fakat sam imala problema sa grlom dva tjedna nakon carskog, a sukladno tome i oporavak mi je bio teži.
znam da sam po pitanju toga, kao i po pitanju većine stvari vezanih uz trudnoću i porod bila samo pehistica, ...to pišem kako si cure koje čeka carski ne bi pomislile kako tako treba biti.
18 lis 2007, 00:08
da, taj kasalj je bio uh uh. zato mi je bilo mrak sto sam drugi carski imala u spinalnoj. znala sam da ce boljeti, i koliko ce to trajati itd itd, i da mogu dobiti injekciju protiv bolova. ali protiv tog kaslja ne mozes nista
i slazem se da je kod prvog valjda najgore sto si nepripremljen. ja na tecaju uopce nisam slusala taj dio o carskom, a zena je bila detaljno objasnjavala jednoj duplickoj trudnici. pih, to me uopce nije zanimalo. samo sam ovlas zapamtila da je spominjala neki dren... i nista drugo. pa kad mi je doktor nakon drugog carskog dosao u intenzivnu i pitao boli li me, rekla sam ma nema to veze, ja sam ponavljacica, sve znam
18 lis 2007, 08:14
Ja nisam kašljala
Al kad sam kihnula. mislila sam da ću se onesvijestiti od boli.
I ja sam imala priliku proći oboje, pa bih ukratko rekla ovako: iako bih rađe 3 puta rodila vaginalno nego još jednom išla na sekciju, u konačnici nije to najveće od svih zala...
Meni je jednostavno valjda bio šok jer je sve drugačije nego vaginalno... je, rez me je bolio, prvih dana prilično, ali kasnije sam se nekako privikla i sve je išlo svojim tokom.
Osim toga, sad znam da to jest bilo najbolje za malca, mislim - bilo bi ipak dosta teško
izgoniti mog 5-kilaša.
Daphne - nemoj se bojati, to je najsigurnije rješenje za tebe i tvoje bebice. Da se to podnijeti. Drži/te se
18 lis 2007, 08:51
jale, daphne i ostale koje se spremaju na carski:
svako iskustvo je drukcije i nista, ama bas nista ne mora biti kod vas. ja sam dvostruka carica, prvi put hitni, drugi put planirani, prvi sa epiduralnom, drugi sa spinalnom. sam oporavak je bio nakon prvog odlican, nakon drugog vrlo dobar (ko u skoli

), kateter unutra bez po muke (ni osjetila jer ti ga stavljaju kad si vec pod anestezijom), van opet ko od sale. pokazu ti kako se dizes, kako pridrzavas ranu i nema frke. ako boli ( a mene je bolilo samo prvi dan), dobijes nesto protiv bolova i to je to. jednostavno nemojte misliti na to, to je porod kao i svaki drugi (
sad bi me na rodi razapeli ;-)) . vjerujte u sebe i svoje tijelo i veselite se bebama.
18 lis 2007, 12:57
Swenki, možda i je
Da, kašalj je koma. Nama su davali nekakve tablete protiv kašlja, ako smo htjele.
TanjaMT, ja sam kateter imala samo prvi put, drugi put mi nisu stavljali i bilo sve OK. Ne znam jel' to ovisi o liječniku koji radi carski ili čemu.
18 lis 2007, 12:58
kad se lijepo psihički pripremiš, i primiš za ranu dlanom, pa tek onda iskašlješ, lakše je, iako i onda boooli.
ovo sam i ja napravila, lijepo se stisnes, usukas u sebe i vozi misko s kasljem. Lakse nego onako pomalo, a isto boli.
A najgore mi je bilo sto sam se stalno zagrcavala s tekucinom, pa svaki put kasalj.
18 lis 2007, 13:14
ne znam jesam li dobro shvatila swmamu. ti si drugi carski lakse podnijela iako je bio tezi, jer si znala sto te ceka? (tako nekako)
ja sam drugi - planirani - psihicki podnijela puuuuuno teze. jednostavno me je bilo strah. uh, i sad kad se sjetim, prodje me jeza...
prvi put mi je carski bio spasenje, izbavio me agonije duge dva dana, bila sam presretna. drugi put
18 lis 2007, 16:45
TanjaMT je napisao/la:ne znam jesam li dobro shvatila swmamu. ti si drugi carski lakse podnijela iako je bio tezi, jer si znala sto te ceka? (tako nekako)
ja sam drugi -
planirani - psihicki podnijela puuuuuno teze. jednostavno me je bilo strah. uh, i sad kad se sjetim, prodje me jeza...
prvi put mi je carski bio spasenje, izbavio me agonije duge dva dana, bila sam presretna. drugi put

Dali si morala sama platiti carski porod? Gdje si se porodila?
18 lis 2007, 17:05
ne nisam morala platit. to je bio planirani carski sa medicinskom indikacijom (beba zatkom), a mene su tretirali kao prvorotkinju (zbog 1. carskog nakon induciranog poroda).
prvi put sam rodila u semmelweisu, drugi put u akh
18 lis 2007, 17:35
Pitam zato sto sam negdje procitala da se carski rez bez medicinske indikacije placa, tj ne pokriva ga KK.
E sad, mene zanima sto sve spada odnosno ne spada u medicinsku indikaciju za carski
18 lis 2007, 21:32
medicinsko stanje majke, beba na zadak, dva ranija carska, uzduzni rez, nenapredovanje trudova, nesrazmjer karlice i ploda to su stanja koja zahtijevaju carski.
18 lis 2007, 21:40
beba na zadak nije uvijek razlog za carski, jedino ako je nešto veća ili mama sitnija. položaj nogicama prema dolje i poprečni su bezuvijetni razlog za carski. onda placenta previa, abrupcia posteljice, troje ili više beba, padanje otkucaja srca bebe, često i nedonošenost i preniska težina bebe (svaki doktor ima svoj broj)... ima toga dosta.
18 lis 2007, 22:18
mi smo fakat ovdje sve živo isplašile.
Samo da kažem da bez obzira na bol i ostale neugodne stvari ja sam bila već treći dan potpuno pokretna, hodala po hodniku k'o velika i sve je bilo o.k. Samo si moraš postaviti u svojoj glavi da je to tako i sve to ipak brzo prođe.
18 lis 2007, 23:43
nakon 19 sati induciranih trudova, (valjda kad je nesto krenulo kako nije trebalo) odveli su me na hitan carski pod opcom anestezijom, prije toga su mi stavljali kateter (nis nisam osjetila

, ma tad sam vec bila

ali znam kad su krenuli s maskom prema meni da sam ih pitala da sta su normalni, da necu ja spavat..)
uglavnom kad sam se probudila nisam znala gdje sam, cula sam da mi zvoni mobitel (poludili su od silne zvonjave...) znam da mi je sestra rekla da nebi mi smjela dat telefon, al sam ju molila pa....pitala me kako sam, bila sam ko pijana

rekla mi je da sam se jako tresla dok sam jos spavala

nije me nesto previse bolilo, drugi dan sam vec setala po sobi, normalno sam mogla piti, za jest je bilo bljutavo a cetvrti dan sam isla doma, usisala kucu, oprala kupaonu i wc...malo me stezalo kod dizanja iz kreveta, nis strasno, sama sam si davala inekcije protiv tromboze. kasljala nisam, a nisam bila ni zedna nesto previse
ma pis of cake, ali mi je svejedno zao sta nisam vaginalno rodila ili bar sa spinalnom, jer nisam vidila moju princezu odmah
e da, da sam bila pri svjesti bila bi im rekla da maknu tu zelenu zavjesu jer bi ja to gledala sta oni ceprkaju po meni
19 lis 2007, 00:30
cetvrti dan sam isla doma, usisala kucu, oprala kupaonu i wc...malo me stezalo kod dizanja iz kreveta
ti niiiiiiiiiiiiiiiisi normalna....
19 lis 2007, 11:28
E da, da ne zaboravim, ne znam da li je ovo samo meni bilo ili i drugim curama, ali nakon oba carska mi je kad sam došla doma bilo prvih tjedan dana užasno hladno po noći, nakon prvog sam se u dva navrata doslovce tresla od zime a nakon drugog sam tjedan dana grijala u spavaćoj do maksimuma, spavala u debeloj pidžami i kad god bi ustajala po noći još oblačila debeli ogrtač. Nakon tjedan dana je prošlo.
19 lis 2007, 12:30
da nisi rađala zimi mozda?
ja nisam imala tih problema.
19 lis 2007, 13:23
Ja se oba puta nisam otvarala. Prvi put sam imala trudove, ali vjerojatno da nije plodna voda bila koma bi doktori još čekali da vide hoću li se otvoriti, a ovako je bilo pod hitno. Drugi put nisam uopće imala trudove niti se otvarala, ali mi je pukno vodenjak, a s obzirom da se ni nakon 24 sata nisam otvorila ni malo šibnuli su me na carski.
Nakon drugog carskog sam već idući dan hodala skoro skroz uspravno.
19 lis 2007, 14:20

anđo, zakon si!
22 lis 2007, 23:25
tajci, mozda si dosta krvi izgubila
24 lis 2007, 00:15
ja sam prije 10 dana bila na carskom...zbog visokog tlaka nisam mogla birati narkozu...opća je bila jedini izbor...al drago mi je..i sama bi ga odabrala..e sad
moje iskustvo: nakon buđenja u šok sobi sa bolovima do suza mislila sam da više neću nikad na noge...tri dana raznoraznih infuzija s jedva okretom na bok...ustala sam najprije jednom(mislila sam da ću se raspuknut)...četvrti dan ne sječam se jesam li više legla osim po noći...kao nova...tek nakon skidanja šavova me malo rana boli..valjda iziritirana...još ju malo osjetim al kažu da ću je uvijek na promjenu vremena..ništa nepodnošljivo..malčice neugodno...
a cura koja je ležala do mene: drugi dan je sama ustala..bez bolova,uzela je spinalnu mada mislim da nema bitnije razlike kod oporavka..osim što je bila odmah svjesna svoje bebice u naručju..za razliku od mene kad sam se probudila najprije uopće nisam vidila šta mi sestra pruža...samo mi je odzvonilo negdje poljubite svoga sina...kad sam se čula s mm..rekoh onako..plavkast je...a drugi dan sam tek kad sma ga vidila .skužila da je crn

....sve u svemu dok sam bila u predrađaoni dok mi je dr preporučavao carski radi "bezperspektivnog nalaza dolje" zbog ugodne atmosfere u rađaoni i svako nekoliko dječjeg plača još sam bila na vagi iako mi je rekao da mi garantira 48 sati mučenja a i popriličan rizik..dal da pokušam...al njegov pogled mi je govorio potpiši carski...a iveč mi je bila panika za dijete...tlak 185/115....
dakle ako moraš-moraš...ništa strašno...al ako se o tvom izboru radi svakako ti je oporavak od vaginalnog brži...sretnooooo
24 lis 2007, 14:08
Drage moje, iščitala sam sve ovo u jednom dahu, bila sam nabrijana na 100% prirodni porod, kao i prvi put a o carskom(mojoj, inače, najgoroj noćnoj mori) razmišljala sam onim krajičkom svijesti koji ga se jako bojao. Nakon prekjučerašnjeg pregleda i dijagnoze rubne placente previe, koju će mi moć potvrdit tek za cca mjesec dana suočena sam s tim da ću ako se posteljica ne pomakne 99,9% završit na carskom. Što mene zapravo zanima? Koliko si duže u rodilištu nego kod vaginalnog poroda i kako stoji stvar s dojenjem?
24 lis 2007, 14:11
obicno si u bolnici 6 dana nakon carskog, ako je sve ok.
i dojenje ide teze, odnosno mlijeku treba duze da "nadodje".
24 lis 2007, 14:18
Ja izašla 7. dan. Užas, ako se mene pita, jer ti je tamo svaka minuta kao godina

Meni je to najgora stvar kod carskog.
24 lis 2007, 14:19
ne boj se za dojenje, vazno je samo sto prije staviti dijete na dojku, cim osjetis da mozes, cak i ako ti ne daju. stavila sam negdje tekst s detaljnim opisom situacije dojenja nakon carskog reza, temeljen na iskustvu u nasim bolnicama, potrazit cu ga opet...
24 lis 2007, 14:59
ništa posebno mi nije ostalo u lošem sjećanju. kašljala sam i to me mučilo. pri prvom ustajanju iz kreveta, da mi maknu kateter, bilo mi je najgore- mislila sam da će mi se rez razdvojiti
poslije je sve bilo manje- više bolno i neugodno ali podnošljivo
24 lis 2007, 15:17
Rodila sam u četvrtak oko 19 sati, a u ponedjeljak ujutro smo već bili doma. Ranije sam izašla na vlastiti zahtjev, jer sam bila u sustavu 24 h roominga, beba je bila 4,5 kg, rez se protezao od jednog do drugog boka i bilo mi je baš teško. Kako je i s bebom i samnom bilo sve u redu ( bez žutice, ja bez temperature i sl. ) pustili su nas. Najgore mi ga je bilo dizati iz njegovog krevetića na moj krevet. Zadnjih 24 sata u bolnici sam prehodala s njim na rukama, a on nije prestajao URLATI!!!!!!!
Bebach je cijele dane bio na prsima, a kako je bio velik i odmah je sisao kako treba, mislim da se u bolnici nagladovao. Iz bolnice je izašao sa 4,250.
Čim smo stigli doma sve se posložilo. Uz naravno krizne trenutke na početku, još uvijek uspješno dojimo!
24 lis 2007, 15:17
Kašalj se može izbjeći u slučaju da nije hitni carski tak da ne uzmeš opću nego spinalnu, jer kašlješ od plina kojim te uspavaju u općoj. Eto praktičan savjet, ako ćeš ipak morat na carski. I iskreno, sve ti je individualno, ja sam carski fizički jako dobro podnjela kaj se tiče boli i oporavka-bolje nego vaginalni

Psiha je već druga priča, al tu je bio faktor iznenađenja tj šok od hitnog carskog i sve kaj se događalo prije samo operacije...
24 lis 2007, 20:12
kašalj je i mene ubijao... al to je od plina istina...
mlijeko mi je došlo treći dan..taman dok sam i ja malo k sebi došla...da malac nije otišao na kat na bočicu i svega dva podoja dnevno vjerujem ni da sad ne bi imala problema...al još se stignemo prešaltati natrag...i u bolnici sam ja sedmi dan skidala šavove...dakle u sub rodila u sub skidala...i možeš kući...ako je sve ok naravno...