Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: okretanje bebe/porod na zadak

02 kol 2009, 22:08

bok, samo da javim da sam na kraju rodila na zadak bez ikakvih komplikacija, meni vježbe nisu bebača potakle na okret. no bitno je da sve završilo uredu ;)

02 kol 2009, 22:14

Čestitam!

02 kol 2009, 22:15

čestitam! :srca
kako se bebač zove?

02 kol 2009, 22:20

Cerstitam :buket
Nela a di si nam ti nestala?

02 kol 2009, 22:21

Cestitke, Nela!! :buket

03 kol 2009, 08:45

Čestitam Nela!!! :srca

03 kol 2009, 09:56

cestitke :)

03 kol 2009, 09:58

Čestitam Nela na bebici :buket

04 kol 2009, 23:56

hvala cure, dakle idem na odgovarajući podfoum da se pohvalim ;)

Re: okretanje bebe (spojene teme)

01 vel 2010, 17:52

beba je okrenuta na zadak, ili bolje receno lijepo sjedi, cvrsto i okomito :mrgreen
prucavam ovu temu i vidim da ima jos vremena...
i doktor mi je rekao da ima jos vremena, da cemo vidjeti na iducem pregledu (taman ce biti cca 34tjedna), da ovo jos nista ne znaci....
ali svejedno me brine, mozda zato jer me strah poroda na zadak ?
navodno svuda ide vaginalno dok ne zapne osim na SD gdje automatski salju na CR (osim cini mi se dr Habek?)

01 vel 2010, 18:31

beba se može okrenuti čak i kad krenu trudovi. s tim da u svakoj sljedećoj trudnoći beba ima više mjesta da se okrene i kasnije.
za sd nije istina. frendicu su mislili porađati vaginalno, došla je sa puknutim vodenjakom i laganim trudovima i onda su kontrolnim uzv ustanovili da ne bi mogla roditi na zadak bebu od oko 3,5kg. za većinu žena to je neka granica na kojoj šalju na carski, no nije pravilo, ovisi i o građi mame.

plusić, koliki ti je malac sada?

01 vel 2010, 18:35

u 29tom tjednu je imao 1850g i cca 40cm.
za sada je veci od prvorodjenog (taman mi se poklapaju pregledi, na svakom je veci), a pretpostavka doktora je da ce i biti nesto veci (D je rodjen 2 tjedna ranije sa 4000g i 53cm).

neznam cega me vise strah, poroda na zadak- vaginalnog ili carskog....

01 vel 2010, 18:40

računajući prosječni dobitak od oko 200g tjedno, najpametnije ti je odmah ići raditi vježbe za okretanje. zadak vaginalno kod tako velike bebe teško da bi itko forsirao, a ni carski nije pjesma...
držim fige da se sam okrene. :D

01 vel 2010, 18:42

to ti je drugi porod i mozes roditi na zadak vaginalno..vjerujem da, ako beba nije bas ogromna, i lijecnik ce sugerirat vaginalni porod...al ako je jako velik...
...moja sitna kuma rodila je sina na zadak, prvo dijete. :dunno
nego, nego, nemoj unaprijed panicarit, za drugu trudnocu se beba moze okrenit do trenutka izgona/doslovno...ne brini :jadnimi

01 vel 2010, 18:52

eli je napisao/la:držim fige da se sam okrene. :D

hvala draga eli

idem sad gledati koje su to vjezbe ;)

rekao mi dr da cu i sama osjetiti okretanje, da ce udarci postati malo slabiji, kad se pocme okretati da ce nestati taj jaki pritisak, da ce se smanjiti malo zgaravica,mucnine,... i da stomak nece vise imati ovako ostar okomit polozaj nego ce se malo zaobliti kao i kod prvog djeteta ;)

D. je dugo bio zavaljen ko u fotelji, znaci bas je lijepo lezao.... Ovaj je bas okomito, on lijepo stoji guzom na izlazu a gricka nokte na noznim prstima ;)
ako bude kako se pretpostavlja onda ocekujemo bebu izmedju 4 i 5 kg (ovisno o tome kad se rodi :mrgreen ) a nekako mi to preveliko ;)

01 vel 2010, 19:01

krumpi, malac od tvoje kume nije bio (puno) veći od 3,5kg?

plusić, ne bi rekla da će baš toliko narasti, ali četvorka vam ne gine. na tvom mjestu, ako se ne okrene ili jako ne uspori sa rastom (što garant neće) radje bi išla u privatno na cr nego riskirala vaginalno.
velika je razlika kad je dijete na glavu ili zadak. kod velike bebe koja je na glavu, glava ili prođe ili ne prođe. ako ne može proći ide se na cr, ako glava prođe i ramena zapnu lomi se ključna kost što je zanemarivo oštećenje koje brzo samo zaraste. kod velike bebe koja je na zadak može se desiti da zapnu ramena i tada je teško raditi cr ili da ramena prođu i zapne glava i preostaje samo čupanje na silu koje može dovesti do velikih oštećenja.

01 vel 2010, 19:07

sad si me prepala .....
isla sam sad gledati kako je Dante napredovao do kraja... ovako je nekako islo :
25+2 - 920g
28+5 - 1650g
(ovdje je dobio cca 300g tjedno)
33+4 - 3150g
(ovdje je dobio bas kao sto si i rekla cca 200g tjedno)
36+4 - 3750g
(i do kraja je taman dobio jos proporcionalno tih 200g ;))

Roman je sa 29+5 imao 1850g, znaci taman tih 200g vise - znaci mogli bi se pratiti ;)

01 vel 2010, 19:10

eli je napisao/la:krumpi, malac od tvoje kume nije bio (puno) veći od 3,5kg?

plusić, ne bi rekla da će baš toliko narasti, ali četvorka vam ne gine. na tvom mjestu, ako se ne okrene ili jako ne uspori sa rastom (što garant neće) radje bi išla u privatno na cr nego riskirala vaginalno.
velika je razlika kad je dijete na glavu ili zadak. kod velike bebe koja je na glavu, glava ili prođe ili ne prođe. ako ne može proći ide se na cr, ako glava prođe i ramena zapnu lomi se ključna kost što je zanemarivo oštećenje koje brzo samo zaraste. kod velike bebe koja je na zadak može se desiti da zapnu ramena i tada je teško raditi cr ili da ramena prođu i zapne glava i preostaje samo čupanje na silu koje može dovesti do velikih oštećenja.

a, ne, ne, on je prosjecna beba, nisam upratila dio da plusicku ceka toliko dijete,makar meni ove njene mjere nisu nesto prevelike.

01 vel 2010, 22:12

Plusić :hug i samo da ti velim da sam se ja tako nasekirala oko sjedeće bebe, a sve bez potrebe. Okrenuo se sam i to nakon vježbi, a poslije se još dva puta okretao, a bio je velika beba....tak da stvarno imaš vremena, ne sekiraj se, vježbaj, meni je pomoglo iako priznajem da nisam baš vjerovala da to može pomoći, ali pali :dada
:hug
I nakon tog svog njegovog okretanja i mog sekiranja, rodila na CR :/

01 vel 2010, 22:18

Hvala ti :kiss
sad moram samo naci koje su to vjezbe ;)

01 vel 2010, 22:21

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55&Tekst2ID=147&Show=2400

01 vel 2010, 22:23

:buket

01 vel 2010, 22:23

i da, negdje sam čitala da nije dobar poluležeći položaj. da je za ispravno namještanje bebe bolje da se mama kada sjedi nagne prema naprijed, ruke na koljenja, stomak među raširene noge.

01 vel 2010, 22:34

sa skupljenim nogama ne mogu niti sjesti :lol
a ovaj polozaj mi je zamisliv :dada
jedino sto neznam kako izbjeci polulezeci,to znaci da bi trebala pri odmaranju svaki put leci? ne mogu dan provesti na nogama i sjedeci :/ taj polulezeci polozaj mi je malo popodnevnog odmora....

01 vel 2010, 22:40

legni na bok. zašto ne, ionako si puno na nogama zbog dantea.

01 vel 2010, 22:45

pokusat cu tako od sutra, hvala ti na savjetu.

rekao mi je dr da je onaj osjecaj jakog pritiska (koji sam u prvoj trudnoci imala tek pred trudove) bas od tog nezgodnog polozaja i da ne forsiram vjezbanje, kretanje, niti ikakve akcije vise nego sto osjecam da mogu. takodjer da ako osjecam taj jaki pritisak sa lijeve strane (tu mu je guza) da slobodno legnem na desni bok i da ce to olaksati pritisak jer ce se on pomaknuti...
definitivno potpisujem da je svaka trudnoca razlicita i sva iskustva i savjeti su vrlo dobrodosli :dada

02 vel 2010, 00:27

Plusić, kao prvo rano je još za uzrujavanje :), većina beba koje su sa 30 tjedana na zadak, na kraju će se ipak okrenuti na glavu, pogotovo kad se ne radi o prvom djetetu. Kao drugo, ne mora značiti da će ti druga beba biti veća od prve, moje druga je bila 450g lakša od prve (doduše, nisam upratila brojke-grame koje si spominjala). Za bilo kakve prognoze i kalkulacije još ti je puno prerano, ali vježbanje ti ne može odmoći.
E sad, moja druga beba se negdje oko 23-24. tjedna okrenula na zadak i tako je ostala do kraja, bez obzira na raznorazne vježbe i položaje u koje sam se stavljala cijelo ljeto, ali to ne znači da tebi ili nekom drugom one neće pomoći (ja sam od početka nosila jako nisko, a i zadak nam nije stran u obitelji). Imam negdje spremljene linkove na razne stranice s korisnim savjetima i vježbama/položajima za okretanje, pa ti to iskopam ako te zanima.
Što se tiče poroda, ja sam rodila vaginalno i to na SD. Nije točno da tamo svi osim Habeka automatski šalju na CR (barem kad se ne radi o prvorotki), meni je vodio trudnoću drugi dr. i nije bio protiv vaginalnog poroda, čak mi je u zadnji nalaz napisao da u mom slučaju nema zapreka da se pokuša takav porod, a bila sam sigurna da će mi preporučiti carski (naravno, da sam tražila carski, odmah bih ga dobila). Istina je, mnogi će ti dati makar naslutiti da je carski sigurniji za bebu, čak i kad su zadovoljeni svi kriteriji za siguran porod na zadak, ali velim ti da je rano još za razbijanje glave s time.
Dalje, mogućnost, zapravo, sigurnost vaginalnog poroda na zadak ne ovisi samo o veličini bebe, nego i o drugim faktorima (vrsta zatka, položaj glavice - ne smije biti u defleksiji, položaj pupčane vrpce...), a to se sve može procijeniti tek u samoj završnici trudnoće - kod mene su svi kriteriji bili zadovoljeni. Sam porod je prošao bez ikakvih problema, izgon je trajao manje od minute i beba se rodila živa i zdrava :).
To ukratko :mrgreen. Ako će te još što zanimati, samo pitaj. I uživaj u trudnoći :zivili!

02 vel 2010, 10:31

plusic, vidjet ces na iducem prgl....moja beba je u 29+4 tj. bila okrenuta nazadak da bi se sad na zadnjem (33+4) okrenula i prednjaci glavom....ima jos dosta vremena za okretanje...

02 vel 2010, 11:24

Hvala vam drage moje :buket
ja sam nekako sigurna da ce se okrenuti i da ce biti sve super (valjda zbog tolikog straha od carskog :mrgreen ) ali opet sam osjetila potrebu da se raspitam , da pogledam sto i ja mogu ucininiti da pripomognem pozitivnom razvoju situacije ;)
javljam vam daljnje novosti :mah

12 ožu 2010, 11:21

Čitam ovo ali nigdje nema vježbi za bebe koje su okrenute poprečno u 38.tjednu :/
Moj sin je do 35 tjedana bio poprečno,pa se okrenuo da bi sad sa 37+1 opet se vratio u poprečni položaj.
Ne znam uopće kolike su šanse da se opet vrati glavicom dole,a ne bi htjela raditi neke vježbe za bebe koje su postavljene zadkom jer nije isti položaj-moj je skroz poprečno,glava mu je ispod desne strane rebara, a nogicama me gura skroz dole nisko s lijeve strane.
Normalno sam rodila 2 puta,bebe su se na vrijeme okrenule i s ovim nemam nikakvog iskustva :dunno
S tim da mislim da znam točno kad se okrenuo,dan prije pregleda u četvrtak jer me bolilo kao vrag,nisam se mogla pomaknuti par minuta od boli i nakon toga sam vidila da je stomak opet čudnog izgleda što mi je i gin.potvrdila.
INače sam cijeli taj dan bila užasno nervozna,pa je maleni možda i na to reagirao?
Odgovori