26 svi 2011, 19:56
i riječ podrške... znam da ti nije lakoMrđi je napisao/la:zelim ti hrabrost u odlukama i cistocu u srcu.
26 svi 2011, 20:49
26 svi 2011, 21:36
27 svi 2011, 06:59
27 svi 2011, 08:37
mmar je napisao/la::hug
Sigurno je da imaš više mogućnosti u Sloveniji za pomoć i skrb nego u Hrvatskoj ili Bosni.
Oko toga što će familija reći, to je glupo glupo dozlaboga glupo razmišljanje. Oprosti, ali moram to tako napisati. Ako odlučiš roditi, shvatit ćeš prvi put kad dobiješ svoju bebu u ruke zašto sam to tako napisala. Zato što ti u tom trenutku sve drugo na svijetu postane manje bitno, a manje od svega što će neke babe pričati.
Dalje, čini mi se da si već odlučila, želiš pobaciti, samo te strah da te to ne proganja u budućnosti. To ti nitko od nas ne može garantirati, možda ćeš s tom odlukom biti zadovoljna, možda će te proganjati, sve je vjerovatno ovisno o tvom psihološkom stanju.
Ako je istina sve što pišeš za dečkove reakcije, ja na njega ne bih računala ni pol posto, taj će dati petama vjetra za čas. Jer koliko shvaćam on se ne premišlja, on je već odlučio da nije spreman. Ni za bebu, ni za punicu, a možda ni za ženu.
Ako odlučiš roditi, raspitaj se na vrijeme o svemu, potraži pomoć, dijete je neprocjenjivi dar, jednom kad rodiš nećeš to moći požaliti, nikad nećeš reći "da bar nisam", kako god teško ti bilo, jedan pogled na dijete sve mijenja.
Sretno kako god odlučila, vjerujem da ti je teško
Nana1971 je napisao/la:tek rođena beba je poput zgoditka na lutriji za obitelj koja zeli posvojiti dijete. A u Sloveniji vjerojatno postoje i kuće gdje trudnica moze boraviti do poroda, ako se trebas maknuti iz sredine u kojoj inače živiš, da te ne vide s trbuhom. Raspitaj se malo bolje prije nego doneses konacnu odluku. Kad biste decko i ti potpisali papire suglasnosti za posvojenje nakon poroda, ne vjerujem da bi procedura trajala duže od par dana. Nakon posvojenja, ti bi ponovno bila samo studentica i imala vremena odlučiti sto sa svojim životom, je li sadasnji decko pravi za tebe, kad je pravo vrijeme za imati djecu.
leptirić22 je napisao/la:Ja mislim da bi ti tog svog dragog trebala sterati što dalje od sebe,da mu je bitno dijete nebi on odma spominjao financijsku situaciju,i odbijao da tvoja mama živi s vama.Ovako ti samo stvara pritisak a to nije dobro za tebe i bebu.Što se tiče mame,zašto se vas dvije ne odselite u drugi grad ili stan ili di već jeste,a ti kao samohrana majka u bilo kojoj državi dobivaš nešto za dijete.Za mene to nije prava familija koja te osuđuje,uostalom živimo u 21.stoljeću...svatko od nas ovdje ima neki problem koji mu je najveći.I ja kao imam normalnu familiju i bit će mi podrška u životu a svaki put kad se čujem s mamom osjećam da je i protiv mene i protiv mog dečka i protiv bebe...to puno boli. Zato sama odluči šta zeliš,diplomirati možeš i kasnije,u današnje vrijeme 80% ljudi ne radi ono što su završili, nemoj slušati ni mamu i dečka nego se raspitaj šta ti tvoja država može omogućiti.Ja bih radije bila u nekoj ustanovi sa svojim djetetom nego da ga se odreknem zbog drugih i financija.Ako je sada takva situacija,ne znači da će biti cijeli život,možda ti već iduća god krene na bolje,nikad ne znaš.To dijete je ipak dio tebe i šta god da odlučiš ja sam uz tebe
Mrđi je napisao/la:Vidim da nitko nije spomenuo ali kako sam ja uspila iscitat iz tvojih psotova - ti i tvoja majka zivite zajedno u stanu i primate socijalnu pomoc. jel tako? tvoj dragi zivi s radnicima zajedno? tocno?
Kako bi bilo da mu das prijedlog da on dodje zivit kod tebe i tvoje mame? ne trebate trazit vlastiti stan. tako imas i smjestaj i pomoc u kuci oko bebe kad se rodi.
A on ce biti u kuci tvoje mame pa nece tako biti glasan u svojim zeljama vec ce se prilagodit situaciji. Kad se situacija poboljsa mozete i odselit.
Daleko si od svog sela i nek te boli briga za ljude u selu. Oni ce govorit i tracat sta god ti napravila ako se njima govori. Al kako govorkanje dodje tako i prodje.
Netko je tu napisao da nisu u selu svi sveci (to vjerojatno znas i sama). Imas srecu sto si daleko od njih.
Iz tvojih sam postova procitala i iscitala da ti to dijete zelis ali da su problem jedino te financije, a vjeruj mi to se da sredit. cure su dale dobre prijedloge.
zelim ti hrabrost u odlukama i cistocu u srcu.
Krumpirić je napisao/la:Samo jednu stvar sebi ponavljaj u glavi: želim li to dijete s tim čovjekom sada?
e, odgovor na to pitanje je jedini bitan, nemoj kalkulirat o parama i inom, osobito ako on radi i nemate 7 gladnih usta, nego jednog radnika, jednu skoro diplomiranu osobu i možda jedno dijete/a možda i ne
Samo odgovor na gornje pitanje ima smisla.
27 svi 2011, 08:59
treba tebe netko opametit malo. I bolje nemoj više vjesit na forumu nego napravi nešta pametnije u životu.
27 svi 2011, 09:02
27 svi 2011, 09:28
27 svi 2011, 09:29
27 svi 2011, 09:34
27 svi 2011, 10:30
27 svi 2011, 10:36
da, tacno je..a opet ta nasa staromodna tradicija..govorili bi pa zasto si se onda udala ako muz ti nemoze ovo i ovo obezbijediti..nebi tako pristao ni on ni ona a ni njegovi roditelji, sestra niko.
27 svi 2011, 10:44
27 svi 2011, 12:35
nego reci nekome da se otrijezni jer je pred odlukom koja ce joj promijeniti zivot. Da ti želiš to dijete ti bi se izborila za njega a ne sve što si napisala ovdje je šta će reći ovaj a šta onaj,više pišeš o svom dečku i mami i selu.
) pa stavljam prigodno je :27 svi 2011, 13:00
27 svi 2011, 13:08
27 svi 2011, 13:30
27 svi 2011, 13:36
27 svi 2011, 13:50
Bas volim sto ih nema, imam vise posla
A krenula sam tako da sa drugu pravila za diplomski nesto malo, iskreno, jer mi je falilo za osnovne stvari. Sad vec ide i to dobro. Izvedem dijete u setnju, potrpam namirnice u kolica, dodjem kuci, nharani ju i pravim. Kad se probudi, stavim je da sjedi i gleda sta ja radim, njoj je zanimljivo, zajedno smo po cijeli dan, a mogu da joj kupim sve sto joj treba. Odjecu sam zapocetak posudila od sestre od tetke. Sad vec stalno nesto dobijem od dragih ljudi kad njihovi klinci izrastu, i nije mi ni glupo ni sramota, jer tako mogu da joj kupim kvalitetnije edukativne materijale ili igracke, platim vjezbice i tako to. Sve se moze kad se hoce. Ja sam mislila da je kraj svijeta i da nikad necu da se dignem, ali sam u trenutku kad sam shvatila da smo na ulici i da nemam kud morala da se pokrenem. I moze se, sve se moze, i bilo ko ko se usudi reci da se ne moze lupeta gluposti. Opet kazem, nije lako, ne pamtim zadnju kafu sama sa prijateljicama, ili kad sam se naspavala kako treba, ali posla imam sve vise, jos ako dobijem posao u struci, taman cu dodatno da zaradjujem kolacima, planiram naci stancic neki mali i odvojiti se od svojih. Ni njima nije bilo lako kad se sve to desilo, ali su roditelji uvijek podrska. Majka ce uvijek da prihvati svoje dijete, sta god napravilo i pomocice mu kad god moze. Za nezaposlene majke postoji materinski dodatak, kad ima u Bosni, onda sigurno ima u Sloveniji. Imas i djeciji dodatak ako si samohrana majka, a tvoj decko je draga duzan placati alimentaciju.
27 svi 2011, 14:09
27 svi 2011, 14:24
veoma tuzna je napisao/la:Pozdrav...ovako imam 22 godine i trudna sam...ne znam sta da radim dali da zadrziim dijete ili ne..zelim to od svega srca ali nemogu..zivim u inostranstvu, jednostavno nemam mogucnosti, jos studiram, ostala mi je jos godina, momak radi ali do kad, nista nije sigurno sutra moze izgubiti posao i sta tad?? On je iz druge drzave znaci kad bi ostao bez posla mi bi morali otici kod njega gdje je jos teza i gora situacija, morala bi radit svekrvi, zaovi, svekrus njima zivjeti..nisam spremena jednostavno na to..Osjecam se lose osjecam da zelim ovo dijete al on je sad u teskoj financijskoj situaciji, u dugovima je minimalno do kraja godine. Znam da nece biti tako citav zivot da ce se rijesiti i tih dugova i kad bi beba narasla da bi i ja pocela raditi al sta ce bit do tad..On radi citav dan ja bi morala sve sama, kad se razboli sama kad ovo ono sama..i druga stvar sto me muci je nasa tradicionalna familija..Jednostavno odakle ja potjecem je takva situacija, nista prije braka a ja sam bila ludaca i sad snosim poslijedice..Familija kad bi saznala svi bi tracali govorili kakva sam, nebi mogla podnijeti taj teret. Njegovi roditelji mozda to nebi ni prihvatili uvijek bi bilo govorkanja iza ledja. Kako to najednom da se udam, svi bi sumnjali govorili svasta..krivili moju mamu sto je to dozvolila da se udam sto nije pustila da zavrsim skolovanje...to mi predstavlja veliki teret. S druge strane ja nisam spremna, ne znam dal cu moci sve stici sama jer on radi citav dan..i kuhat, peglat, oko dijeteta brinuti. Takoreci ne znam ni za sebe brinuti al znam da se sve moze naucit ubrzo. A i nisam sigurna da je on taj covjek kojeg zelim za citav zivot. Drugo bi bilo da nam makar nase familije mogu pomoci al nemogu na zalost, nemogu se ni na koga obratiti u vezi financija ni nista. Niko mi nebi bio na pomoci, kad bi se udala morala bi se odseliti u drugi grad i sta tad, nebi bas niko imao da mi pomogne:( S jednom platom da placamo i najam stana i troskove i plus za obuci se i nahraniti sebe i dijete nebi mogli barem na pocetku.
Sta da radimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
27 svi 2011, 14:59
27 svi 2011, 15:07
27 svi 2011, 15:26
thinkPINK je napisao/la:Moja mjerila nisu nuzno i tuda mjerila. Sto znaci pomoci? Jel pomoci znaci pomoci po mojim mjerilima? Ili pomoci znaci pitati sto ti treba? Tuzna trazi podrsku, tko ju ne moze pruziti neka zaobide ovu temu. Osudivanju, spocitavanju i slicno ovdje nije mjesto. Rasprave o stavovima pro i contra pustimo za vruce teme.
Hvala lijepo.
27 svi 2011, 15:29
27 svi 2011, 15:31
thinkPINK je napisao/la:Nisam mislila na tebe rusulice vec na neke napisane rijeci koje su u razini vrijedanja.
27 svi 2011, 16:07
27 svi 2011, 17:30
27 svi 2011, 17:58
27 svi 2011, 18:05
al HOCE DA ZIVI SA ZENOM SAM
kad nisi u (financijskoj) poziciji da odlučuješ, onda prihvaćaš ono što ti se nudi. na kraju krajeva nije to zauvijek niti bi bio prvi koji bi živio s punicom. s obzirom da on ništa nešto ne može/neće - prilično puno nešto zahtijeva. nek se poklopi i šuti. ili nek stvori uvjete za život pa onda odlučuje. as simple as that.