Postao/la MMM » 09 vel 2006, 13:20
Nisam napisala svoju pricu sa poroda, vjerovatno hocu... ali sad se malo intenzivnije pripremam za drugi porod. Prvi put sam mislila da sve treba ici bas tako kako je i islo. Cim sam usla u rodiliste, dobila sam dvije tabletice, mislim apaurine ili nesto slicno sa objasnjenjem 'da te opusti, sva si napeta, lakse ces se otvarati' i ja sam ih poslusno popila, cak sam bila i zahvalna ... Brijanje i klistir - sad znam da nije bas potrebno ali mi i ne smeta toliko, ako bude, bice Drugo, trudovi su mi bili na deset minuta kad su me prikljucili na drip i ctg, i nisam se mogla maknuti... ledja su me ubijala, bokovi otupili od lezanja na njima, i to mi je ustvari bilo najgore - sto sam morala lezati a ja se htjela kretati ili bar leci na ledja 5 min. (ne smijes, ugusit ces bebu). Dalje, rucno sirenje usca ili cega vec je bilo strahovito bolno, ali sam mislila pomoci ce mi - nije. Dobila sam jos neku inekciju protiv bolova i rezultat je bio da sam stalno bila uspavana (mislila sam od iscrpljenosti), 'budna' kad su trudovi a ostalo u nekom prenosu. I busenje vodenjaka, koje je bilo opravdano, mekonijska voda. Sam porodjaj, od rezanja koje bih i opet ako treba (oporavak mi ocito nije dugo trajao ), lijeganja na stomak necu dopustit ovaj put ni pod razno, ma koliko god bila iscrpljena i jedva cekala da rodim ( Sara je imala slomljenu kljucnu kost pri porodjaju). <
>Sto vise razmisljam, i planiram ovaj put bi uradila drugacije ono sto mogu, a to je doci u rodiliste kasnije, kad trudovi budu na pet min (ili krace - ne znam koliko krace je sigurno ) tako da izbjegnem drip i lezanje koliko dugo vec mogu, htjela bih ne popit te tabletice ako budem mogla i lijeganje na stomak definitvno - to cu mu reci i ponavljati stalno, pa kud puklo da puklo. <
>Od prvih pravih trudova do porodjaja je proteklo 16 sati, od toga 6-7 na dripu, na stolu, otvorila sam se 9 centi i rodila na silu. Uz apaurine za opustanje i sirenje usca. Dugo vremena me bilo strah i pomisliti koliko bi sve to trajalo i bolilo da je bilo prirodno. A sad sve mislim da bi bilo lakse, mozda dugotrajnije ali ipak lakse <
>Ni jedno pitanje nisam postavila konkretno, a oduljila post <
>Na koliki razmak izmedju trudova doci u rodiliste? <
>I kako se boriti za ono sto zelim u toj situaciji (ako MM ne bude sa mnom, doc bas i ne odo
ava ali ja se jos nadam )<
>I kad je lijeganje na stomak opravdano, ako je ikad ?<
>Evo citam sve ponovo, i moram reci da mi je unatoc svemu porod ostao u sjecanju kao ne pretjerano tezak, doktor i vecina babica su bili sve u svemu, i drago mi je sto opet idem u 'poznato' okruzenje <
>Sara 03.06.2003<
><
><i></i>