Sada je: 18 tra 2026, 13:47.

Epiziotomija!

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Epiziotomija!

PostPostao/la Lucy25 » 03 tra 2006, 14:17

Rijetke su one sretnice koje je nisu iskusile! Blago vama, cure! Mislim da se sve slazemo da bi oporavak poslije poroda bio puno
zi i laksi da nema tog rezanja i sivanja! <
><
>Evo sto strucnjaci kazu o tome:<
><
>1.Najveci argument za epiziotomiju je da stiti medicu od ozljeda.<
><
>2.Smatralo se da spontane rasjekotine cine vecu stetu, ali nova istrazivanja dokazuju da su duboka napuknuca skoro iskljucivo nastavak, tj. posljedica epiziotomije.<
><
>3.Smatra se da je mala napuknuca koja se dogadaju bez epiziotomije lakse zasiti i manje su bolna za zenu. Epiziotomija, jednom napravljena i “zakrpana”, mnogo je losija i izvor je mnogo vece boli u razdoblju poslije poroda.<
><
>4.Epiziotomija, kao i svaka druga kirurska intervencija, ima svoje rizike: gubitak krvi, lose zarastanje rane i infekciju. Takve su infekcije jako bolne. Savovi se moraju skinuti da bi se rana prirodno drenirala, a onda je ponovo zasiti. Ucestalost infekcija zbog epiziotomije iznosi 3 posto.<
><
>5.Ako zena nema epiziotomiju, vjerojatno ce imati mala napuknuca, i vrlo rijetko ce ta napuknuca, cak i ona najveca, biti gora od epiziotomije. Niti jedno istrazivanje nije uspjelo dokazati da epiziotomija smanjuje ucestalost napuknuca 3. i 4. stupnja, ali mnoga su dokazala da je medijalna (sredisnja) epiziotomija usko povezana sa dubokim rasjekotinama.<
><
>6.U vezi zarastanja rane, dokazano je upravo bolje zarastanje perinealnog podrucja kod zena bez epiziotomije, nasuprot onima sa njom.<
><
>7.U grupi zena bez epiziotomije bilo je 53 posto porodilja sa potpuno neostecenom medicom!<
><
>8.Dokazano je da epiziotomija povecava rizik od infekcije, ukljucujuci i smrtonosnu infekciju, uzrokuje kratkotrajnu i dugotrajnu bol i dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), te da uzrokuje “znacajan” gubitak krvi.<
><
>9.Smatra se da zbog prevelikog rastezanja misica dna zdjelice tokom poroda, dolazi do njihovog kasnijeg opustanja, sto prouzrokuje nemogucnost kontroliranog zadrzavanja mokrace i ispadanja maternice. Medutim, starije zene, koje su morale na plasticnu (korektivnu) operaciju zbog gore navedenih razloga, su sve imale veliku epiziotomiju. U svakom slucaju, epiziotomija se radi tek onda kad je glava djeteta spremna da se rodi. Do tog trenutka su misici dna zdjelice vec potpuno rastegnuti. Nikada nitko nije uspio objasniti kako se rezanjem misica i njegovim ponovnim spajanjem, moze povecati njihova snaga.<
><
>10.Cinjenica je da je epizotomija rutinska i da se uglavnom obavlja bez razloga. To jos vise frustrira kada saznamo da zeni tjednima moze stvarati bol i seksualne probleme. Takve komplikacije se ne pojavljuju cesto nakon prirodnog razdiranja koje zacjeljuje daleko
ze nego epizotomija.<
><
>11.Tvrdilo se da do ostecenja mozga novorodenceta dolazi zbog “pritiska glave na perineum”. Medica zene je mekano i elasticno tkivo, a ne beton. Nitko jos nije dokazao da epiziotomija stiti neuroloski status novorodenceta, pa cak niti onih s najmanjom porodajnom tezinom, kao i prijevremeno rodenih.<
><
>12.Vecina lijecnika se ipak slaze da je epiziotomija neophodna kada se novorodence zaglavi u porodajnom kanalu.<
><
>13.Epiziotomija je opravdana u vrlo rijetkim slucajevima (gore navedeno), ali ne kao rutinska procedura. Kada bi zene bile potpuno informirane u pogledu dokaza o prednostima i manama te u svjetlu mogucih rizika, nevjerojatno je da bi zena spremno pristala na rutinsku epizotomiju.<
><
>Zanima me sto vi mislite, da li je epiziotomija stvarno potrebna ili je to samo rutinski postupak? <
><
>Koja je od navedenih situacija bila vasa?Zamolila sam da me ne rezu i nisu me rezali!Zamolila sam da me ne rezu, ali su ipak rezali!Rezali su ikakvih prethodnih pitanja ili dogovora!Show results <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Epiziotomija!

PostPostao/la Schlatka » 03 tra 2006, 15:09

Ovo prvo, lijepo zamolila i lijepo nisu "...I jedan život za jednu ljubav<
>I ko se boji taj ne postoji..." <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 03 tra 2006, 15:36

o ovome smo već dosta pisali.<
>nisam ništa pitala jer sam očekivala da će i to preskočiti, no nisu. <
>u zadnjih par godina niti jedna drugorotkinja koju poznajem nije rezana, a i mnoge prvorotkinje su prošle bez te divote. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la olja » 03 tra 2006, 17:21

ovo trece...nazalost...<
>u sustini, u mom okruzenju gotovo nijednu zenu (bila to prvo-, drugo- ili viserotka) ne zaobidje epiziotomija. to je vise rutinski i doktorima kao da olaksava i u
zava posao <
>nemam traume od poroda (super smo prosle i ja i beba) ali zato jos uvek pamtim bol prilikom usivanja reza od epiziotomije koje je trajalo bez delovanja anestezije... NINA<
><
><
><
><
><i></i>
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la nina » 03 tra 2006, 21:34

...treća opcija... <
><i></i>
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Gilmorica » 03 tra 2006, 22:45

Quote:u zadnjih par godina niti jedna drugorotkinja koju poznajem nije rezana<
>rezana i pukla oba puta <
><i></i>
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 03 tra 2006, 23:10

a joj! <
>što te više boljelo, zarastanje epi ili napuknuća?<
>koliko su ti bile velike bebe? <
>jesu li bili u položaju licem prema kičmi ili stomaku? (to pitam jer do takvih neugodnosti dođe kod velikih beba ili onih u neidealnom položaju) <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 12:54

Gilmic, pa ovo je stvarno ! Mora da je bilo gadno! A koji je ustvari idealan polozaj bebe prilikom poroda: licem prema trbuhu ili licem prema kicmi? <
><
><
>Quote:u zadnjih par godina niti jedna drugorotkinja koju poznajem nije rezana, a i mnoge prvorotkinje su prošle bez te divote<
><
>Evo, i ja sam rezana oba puta jer u nasoj bolnici rezu sve bez obzira na
oj poroda i ne pitaju te hoces ili neces! Jedina iznimka koju poznam je jedna jako mlada cura, mogli bismo reci curica, koju nisu rezali, a rodila je prvi puta i beba je bila teska 3920 kg i 51 cm!!! Nemoram ni reci koje su bile posljedice i zbilja mi nije jasno zasto su tako postupili? <
><
> <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 tra 2006, 13:13

licem prema kičmi je idealna položaj.<
>za nepucanje je bitan i polagani izgon, tj. tiskanje snagom za koju mama ima potrebe tiskati (naravno, ako je beba do
o), a ne ho-ruk, svom snagom u dva-tri truda. tako se popuca i sa bebom od tri kile.<
>ako se tiska prirodno, beba ne izliječe kao čep već se lagano zarotira (oko osi po dužini) i izlazi poput vijka i tada je manja šansa za pucanje. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 13:23

A tak je to! Vidis, nisam nikad razmisljala o tome kak je zapravo beba okrenuta u trbuhu, a kak prilikom izgona! Znaci, u trbuhu je okrenuta licem prema trbuhu pa se pri samom izgonu zarotira za cijeli krug? Sam do
o skuzila? <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 tra 2006, 13:31

u trbuhu su postavljene ili bočno ili licem prema kičmi. kad krene porod, u idealno slučaju prvo krenu sa licem prema kičmi pa se pri izlasku još zarotiraju za 1/4 kruga. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 13:39

Vidis, nisam to znala! Uvijek sam mislila da je beba tokom trudnoce okrenuta licem prema trbuhu, jer mi se tako cinilo na ultrazvuku. Sad mi nije jasno kako se moze vidjeti spol djeteta, ako je beba okrenuta bocno ili licem prema kicmi (onda joj se na ultrazvuku vidi guza ako se ne varam)? <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 tra 2006, 13:47

ako spol nije uhvaćen na ranijim uzv dok beba još ima mjesta za vratolomije i stalno mjenjanje položaja, teško da će se vidjeti oko termina, osim kroz poluraširene nožice s strane guze (pred temin položaj tijela bebe je sličan turskom sjedu, naglavačke postavljenom i stisnutom). kad nađem negdje sličice, stavit ću link.<
>edit:<
>evo jedne sličice na kojoj je bebač u osmom mjesecu trudnoće. zamisli ga malo krupnijeg i okrenutog naglavačke kakvi su pred rođenje.<
><
>i jedan zanimljivi link sa "skicom"www.wprc.org/delivery.phtml <i>Edited by: eli at: 4/4/06 14:04<
></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 13:52

E, to ti je do
a ideja! Vec mi se vrti u glavi od svih tih polozaja! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 15:19

Hvala na trudu, sad mi je sve jasno! Nego, mi smo totalno skrenule s gore navedene teme! Ko zna kud bi dosle da nastavimo dalje raspravljati! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 tra 2006, 15:26

ajde da se vratimo na temu.<
>jedan od razloga zašto ima dosta epi u pojedim bolnicama je i sve veća upotreba epiduralne koja naravno remeti osjećaj kod tiskanja (iako kod te fazea ona do
ano popusti) i doktori često koriste pritiskanje po trbuhu i slične postupke.<
><
>Quote:Smatra se da zbog prevelikog rastezanja misica dna zdjelice tokom poroda, dolazi do njihovog kasnijeg opustanja, sto prouzrokuje nemogucnost kontroliranog zadrzavanja mokrace i ispadanja maternice<
>davno sam čitala da je glavni razlog spuštanja maternice i mjehura kod starijih žena za njihovo tijelo prevelik
oj poroda (i po 10-ak kod naših baka) i prekratak oporavak za vrijeme babinja (dva tjedna od poroda žena krca sijeno ili dovlači drva za ogrijev). <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 04 tra 2006, 15:34

Je, to je ziva istina! Nego kaj velis na ovo:<
><
>Quote:Evo, i ja sam rezana oba puta jer u nasoj bolnici rezu sve bez obzira na
oj poroda i ne pitaju te hoces ili neces! Jedina iznimka koju poznam je jedna jako mlada cura, mogli bismo reci curica, koju nisu rezali, a rodila je prvi puta i beba je bila teska 3920 kg i 51 cm!!!<
><
>Meni je to strasno!!! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 tra 2006, 15:38

trebali bi pitati, pa neka žena sama odluči o svom tijelu. drugo je kad bebi padaju otkucaji srca pa mora pod hitno vani.<
>za tu curu ne znam kako je prošla, tj. jesu li joj babice pomogle da ne popuca (jer je beba bila krupna i samim tim je riskirala pucanje ako su išli na tiskanje svom snagom) ili je jako popucala. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Lucy25 » 05 tra 2006, 11:19

Bilo je ovo drugo i stvarno nije fer od njih sto je tako prosla! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaibebaVid » 06 tra 2006, 12:45

Epiduralnu nisam dobila, epiziotomiju jesam, porod je dovršen vakuumom pa su morali napraviti mjesta. Osim velikog reza još sam i malo popucala, ali šivanje nisam osjetila i dva tjedna nakon poroda me potpuno prestalo boliti, kao da ništa nije bilo. <
>Vid 25.04.2003.<
><
><i></i>
mamaibebaVid
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 06 tra 2006, 13:36

hmmm...da dodam jos nesto - N. je na rodjenju tezila 4.350g i bila duga 61cm - valjda su morali da me seku da bi joj napravili mesta da izadje, ne znam...<
>ipak, da ponovim: retke su one koje prodju bez epiziotomije, bila beba krupna ili ne, s tim da te cak niko i ne pita za misljenje... NINA<
><
><
><
><
><i></i>
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Lucy25 » 06 tra 2006, 13:40

Olja, mislis valjda 51 cm? <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lily » 06 tra 2006, 22:03

rezali i ništa nisu pitali... <i></i>
lily
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la happy071 » 11 tra 2006, 21:01

Ja se ne uklapam ni u jednu od tri ponudjene opcije. Nista nisam pitala ali me nisu rezali Malo sam pukla unutra i imala sam mozda dva konca ali sve to nisam skoro ni osjetila. Stvarno sam se panicno bojala epiziotomije, ni sama ne mogu objasniti zasto. <
><
>Babica mi je bila super, govorila kada da guram, kada da predisem trud (sto mi je slabo uspjevalo), prevlacila kozu preko bebine glave. Sve u svemu, prekrasno. Nadam se da ce tako biti i ovaj put. <
><
><
>[/link]<
><i></i>
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la barboza » 11 tra 2006, 21:36

Rezali i ništa nisu pitali. I do
o da jesu jer sam i uz to popucala. Nisam imala snage tiskati pa mi je dr malo stisnuo trbuh i beba je začas bila vani. Trudove gotovo da i nisam imala. Drip i nije baš djelovao tako da je sve išlo dosta sporo. Mogla bi bila još satima onako ležati, uopće me nije bolilo a bila 8 cm otvorena. Sad kad o tome razmišljam čini mi se da su me ipak požurili jer je bila strasna gužva u rađaoni. U svakom slučaju dosta traumatično iskustvo jer sam imala puno šavova, neki mladi liječnik se učio šivati,šivanje dosta bolilo i jako sam iskrvarila. Kasnije sam 6 dana ležala na odjelu, bila na granici transfuzije, pila željezo 3 mj. dobila hemoroide, Bolilo me mjesecima nakon poroda i što je najgore danas nakon 19 mj. svaki me strašno boli i sve nešto mislim da je taj mladi dr. prišio koji šav viška. Kad sam ga pitala hoće li skoro završiti kaže on: Još samo jedan za muža!!! <i></i>
barboza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lucy25 » 12 tra 2006, 09:32

Ajme barboza! Ovo je stvarno ! Najgore je dok se neko tako mlad i neiskusan uci sivati na tebi. Meni je na porodu isto bila jedna praktikantica, ali je na srecu samo gledala. Pitali su je dal bi me htjela zasiti, al se nije usudila! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lena » 15 tra 2006, 08:00

Ja sam vec negdje o tome pisala, no oba puta sam rodila bez epi. Sincina je imao 3860g i 51cm, a A. 3620g i 51cm. Kao i kod happy071, mislim da mi je babica spasila medjicu oba puta. Prolazila sam kontrolirano tiskanje i izgon je trajao oko 45 min. U tom momentu da se mene pitalo ja bi ispalila kroz 5 minuta bebu van, no sada sam joj do groba zahvalna. Babice Zeljka Mislim da takve zene zasluzuju drzavnicku penziju, a ne saborski zastupnici. [/font]<
>Grgo kolovoz 2004 - studeni 2004<
><i></i>
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mery » 15 tra 2006, 20:11

Mene su rezali sa obadvije, nisu me ni pitala niti sam znala da imam izbora. <
><
>Prva je bila 52 duga, 3200 teska i rodjena je zatkom. Rezali me jesu, ne mnogo i nije me boljelo dok mi jedna budala nije rekla da naprasim ranu bivacinom (ne znam poznajete li? narandzasta flasica), pocela se rana stezati, a meni kao da neko dusu cupa. Mama me moja haman izgazala kad sam joj rekla sta sam uradila, natjerala da se operem i strpala bez gacica u krevet. Rana se osusila i kroz nekih 4-5 dana sjedila normalno.<
><
>Druga je bila 56 duga, 4550 teska i opet zadak, i kreteni me nisu slali na carski nego opet masakr. Imala sam osjecaj da je rana od koljena do potpazuha i nekih mjesec dana mi je trebalo da sjednem u polu sjedeci polozaj. Da ne pricam o zarastanju rane i bola koji i danas osjecam, nakon skoro sedam godina.<
><
>Ovo trece, aBd, na carski, bilo okrenuto zatdkom ili ne. <i></i>
Mery
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 tra 2006, 21:22

ajme mary, svaka čast na izdržljivosti. prvi put čujem da porađaju na zadak bebu veću od 3,5kg. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la giovannak » 17 tra 2006, 15:36

Rezali, ne pitali, a znala sam da mogo protestirat, ali bilo je opravdano, znala sam da nemogu proć bez toga, a rezanje nisam ni osjetila, ali zato jesam šivanje!!!!:"> Jadnička su izvukli vakuumom <i></i>
giovannak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.