O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
09 ožu 2010, 09:36
Slusam jucer na radiju neku sponzoriranu emisiju, gdje se reklamira neki kalcij, pa cujem da se preporuca trudnicama i dojiljama. I tad mi padne na pamet da ja otkako sam rodila, a tome je jedanaest mjeseci ne uzimam nikakve dopunske vitamine i minerale, a u trudnoci sam se redovito kljukala prenatalom, zeljezom, omega 3.
To mi je naravno preporucio ginekolog.
Ali sad se o meni u zdravstvenom smislu nitko "ne brine", tj. nemam redovitih pregleda. Pretpostavljam da se organizam kroz dojenje dodatno iscrpljuje, ali eto smatram da se uz pravilnu prehranu mogu unijeti potrebni minerali. Nemam pojma, ne osjecam se lose, da bih se zabrinula, ali eto na pametmi pada osteroporoza, koja se niti ne osjeti, a dolazi u poznim godinama.
Kako vi postupate? Jel uzimate dodatke prehrani?
09 ožu 2010, 09:37
kad osjetim da sam "lošije"uzmem prenatale.
Inače, KS mi je idealna, nikad bolja, valjda zato jer mi je željezo visoko-jer nemam menstruaciju
09 ožu 2010, 09:40
ja sam mengu dobila prije dva mjeseca, ali je oskudna, tako da me ne iscrpljuje. nazalost krv nisam gledala, tako da ne znam kako stojim. a ni ne da mi se ici na pretrage.
09 ožu 2010, 09:40
ja jesam, neki kalciji+zn + još nešto.
ako jedeš raznoliko uz malo veću količinu mliječnih proizvoda ne treba ti.
da, trudnoće i dojenja iscrpljuju ženino tijelo, ali to tijelo nadoknadi u razdoblju nakon dojenja pod uvjetom da se žena kvalitetno hrani i ima još uvijek normalan hormonalni status (nije isto završiti zadnje dojenje sa 28,38 ili 48g) i isto nije isto je li žena rodila dvoje, troje djece ili rađa kroz cijelu fertilnu dob.
09 ožu 2010, 11:34
Procitah tvoj post i naveo me isto na razmisljanje koliko se malo brinem za svoje tijelo.

Dojim, ne uzimam nikakve minerale nit vitamine, tijelo ne reklamira da mu nesto fali, osjecam se dobro, al' se bojim da ne bude kasno kad tijelo pocne signalizirati. Mozda ne bi bili naodmet dodatni vitamini i minerali sad ususret proljecu...bar 2-3 puta tjedno, ako ne svaki dan..
14 ožu 2010, 10:08
eto, ipak sam si kupila prenatal i sad cu ga piti. u pocetku vjerojatno svaki dan, a poslijecu zaboraviti, pa ce mi trajati tko zna do kad. valjda dok budem dojila. jer ovaj mali ne popusta. uskoro ce mu godinu dana, a doji non-stop,kako danju, tako nocu.
14 ožu 2010, 11:10
U dva navrata sam nakrcala kile zbog Prenatala i rekoh - nikad više. Dojila sam obojicu dugo i bez uzimanja dodatnih vitamina, ali uz raznovrsnu prehranu. Krvna slika mi je nakon dojenja bila bolja nego ikad (jer dugo nisam imala m pa su se crvena zrnca znatno popravila).
Vitaminsko-mineralni status je najbolje provjeriti u ljekarnama koje povremeno imaju takve akcije.
14 ožu 2010, 11:11
Dojenje je samo po sebi prevencija protiv osteoporoze.
16 ožu 2010, 11:03
Mene zanima da li je neko uzimao spirulinu i šta mislite o uzimanju iste za vrijeme dojenja?
Sudeći po onome što se može naći na netu, navodno je odličan dodatak za vrijeme trudnoće i dojenja.
16 ožu 2010, 13:25
Osobno mislim da su svi ti dodaci ok u određenoj mjeri i ne stalno. Ako organizmu dajemo previše umjetnih dodataka prečesto, ulijeni se po pitanju iskorištavanja dostupnih resursa iz prehrane, tako sam barem čitala.
Tak da ja povremeno uzmem neki prenatal ili malo pčelinje peludi ili koju tabletu omega-3 kiselina, al sve to onako - tu i tamo, najčešće kad primjetim da sam par dana nešto manje raznovrsno jela.
KS mi je ok, a vitaminski status nisam nikad vadila. Nisam nikad naletila da to rade u apotekama u obliku akcije, budem obratila pažnju pa možda negdje na vrijeme uočim.