O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
22 ožu 2010, 00:29
kao što i sam naslov kaže, zanima me da li ste imali iskustva sa algama u svojoj prehrani, koje sve vrste algi ima, što se kad i kako može uvesti /davati u dječijoj prehrani?
jesu li korisne i koja literatura postoji za recepte?
22 ožu 2010, 00:31
ja stavim wakame alge u kuhanje, uglavnom u sve juhasto, zbog minerala i željeza, no nisu okusom baš nešto
22 ožu 2010, 00:32
mogu li se davati i malenima do godine?
22 ožu 2010, 00:36
Sanika je napisao/la:nisu okusom baš nešto
one se znači dodaju u hranu dok se kuha da puste svoje korisne sokove da bi obogatile jelo?
22 ožu 2010, 00:54
kika 2 je napisao/la:Sanika je napisao/la:nisu okusom baš nešto
one se znači dodaju u hranu dok se kuha da puste svoje korisne sokove da bi obogatile jelo?
e bas tako

i da, moze i malcima, ne znam sad tocno od kada...ja sam pocela negdje oko godine.
13 tra 2010, 12:03
Piše na Biovega algama:
"Morske alge prirodno sadrze visoku kolicinu arsena koja moze biti opasna za zdravlje, pa je od velike vaznosti slijediti navedeni nacin pripreme algi za konzumiranje ili daljnju pripremu obroka."
Jeste to znale???
Ja nikad nisam slijedila taj način, namoči pa baci vodu, nego bi u juhicu stavila cm do dva alge...majko mila pa trovala sam vlastitu djecu

ftb da su ok. Alge kod mene doma idu u smece.
13 tra 2010, 12:04
jesmo
13 tra 2010, 12:34
...da, voda se baci
13 tra 2010, 13:02
ok, i jesam im ja sad kakvu štetu napravila s tim nepranjem
13 tra 2010, 13:03
dobro je znati. a pretpostavljam da to piše na svim algama? ili ne?
13 tra 2010, 13:06
nemam pojma, ali sigurno nije pisalo prije 6 godina kad sam ih davala Pauli
ftb Maksu sam dala do sada dva tri puta.....
13 tra 2010, 13:25
ma biće ona ok, da je nešto bilo pokazalo bi se odmah.
13 tra 2010, 14:16
ajme sanika, pa su tako otrovne ne bi ih prodavali ni konzumirali uopce
13 tra 2010, 14:19
Tanjabb ma znaš mene panicarku. Dovoljno pokazati "muhu" a ja napravim "slona"
U svakom slucaju o tome se tu nije pisalo (spomenulo jednom usput), a mislim da je dobro znati
Obzirom da npr. za blitvu i spinat, pa tunu itd. stoje upozorenja, mislim da ne bi bilo lose staviti koje i za alge
13 tra 2010, 15:33
Čuj arsen!!!
Ja bi ih namočila u malo vode pa još prala na špinu, al nisam znala da je zbog arsena, tako pisalo na kesi!!!! Da sam znala još bi i više!!!
Korisna informacija!! Hvala Sanika!
13 tra 2010, 17:38
Evo našla sam neki tekst hrvatske agencije za hranu, iz lipnja 2008 -
http://www.hah.hr/doc/2008/prehrana2_2008.doc. Upozorenje se tek nakon toga stavilo na alge. Šta god bilo, u moju kuhinju više nejdu.
13 tra 2010, 21:54
Super je ovo Sanika.
Ja procitala i koliko vidim samo su Hijiki alge za izbjegavati, a Kombu alga koja se najcesce i koristi u dohrani, ako je oprana i namocena nema detektiranog arsena vise.
13 tra 2010, 21:59
tanjabb je napisao/la:ako je oprana i namocena nema detektiranog arsena vise.
Da, ja Pauli nisam ni prala ni mocila, samo direkt bacila u juhicu cca 1cm

jer nije nigdje drugačije pisalo.
Nadam se da joj nisam napravila nikakvu stetu.
Nije mi baš jasan dio s kuhanjem jel se termički uništava taj arsen ili ne?
14 tra 2010, 10:19
ovdje bi samo dodala, kad sam već jedina odgovarala na pitanja,
obavezno obratiti pažnju pri pripremi na upute zbog arsena u algama
14 tra 2010, 12:50
Kombu alga ide i prije godine dana, već s početkom dohrane.
14 tra 2010, 14:56
Koliko sam ja svojevremeno čula, razloga za paniku nema... argumente sam zaboravila
ponekad koristim suhu kombu za čips, wakame namačem jer se tako koristi, arame malo isperem, hijiki isto tako kad ga koristim, ali nisam ljubitelj pa to nije često.
14 tra 2010, 20:39
hvala vam na novim spoznajama i korisnim informacijama, pogotovo ovo za arsen.
14 tra 2010, 20:49
Sanika je napisao/la:Obzirom da npr. za blitvu i spinat, pa tunu itd. stoje upozorenja
koja, prosvjetlite me neuku!
14 tra 2010, 21:07
kombu mogu odmah, s 6 mj, ako se ne varam. odreže se 2,5 cm i skuha s rižom npr pa makne.
14 tra 2010, 21:59
blitvu i špinat bebe moraju konzumirati unutar dva sata nakon branja, jer korisni nitrati u njima postaju štetni nitriti
tuna sadrži živu
a za alge sam danas pitala tetu u Bio&Bio i kaže da nema frke i ako ih nisam prala, ispirala. Pogotovo kombu i wakame. Da je to tako napisano na zahtjev našeg ministarstva, ali da nema straha od otrovanja.
15 tra 2010, 13:18
Nisam znala, eto korisna informacija. Inače ih ne koristim ni u svojoj prehrani pa nisam htjela isprobavati na Z
15 tra 2010, 14:17
Sanika je napisao/la:blitvu i špinat bebe moraju konzumirati unutar dva sata nakon branja, jer korisni nitrati u njima postaju štetni nitriti
A, što je sa blitvom koja je neposredno nakon branja kratko blanširana i spremljena u ledenicu?
Da li se blanširanjem taj proces zaustavlja?
Mi je puno koristimo i ove godine je planiram posaditi na vrt za kašice.
15 tra 2010, 14:45
Ja lisnato povrće nisam nikad zamrzavala, stalno sijem novu u vrtu i njoj dajem svježu.
15 tra 2010, 15:54
yra je napisao/la: A, što je sa blitvom koja je neposredno nakon branja kratko blanširana i spremljena u ledenicu?
Da li se blanširanjem taj proces zaustavlja?
Mislim da je to ok. Bolje od varijante kupi na placu gdje ko zna koliko stoji.