03 srp 2013, 21:46
ako treba, nek moderatorice spoje s nekim postojećim!
03 srp 2013, 22:25
latica je napisao/la:lakše je noću kad je uvijek prvo stavim na onu dojku od zadnji puta, pa tek onda na drugu,
03 srp 2013, 22:37
mrs. eastwood je napisao/la:zašto prvo na zadnju dojku? želiš doći do još stražnijeg milijeka od zadnje dojke? ako već kažeš da je budiš na tri sata ne znam koliko je to učinkovito.
03 srp 2013, 22:45
ovisi što ti je noć, tj kad ti je "zaspala za noć". meni je damjan išao spavati za noć oko 22, pa sam od tad do jutra računala da je noćno dojenje. kasnije se to pomaklo na ranije ali prvih par mjeseci je bio budan do 22-23 zbog svojih nervoza. 03 srp 2013, 22:53
latica je napisao/la:lakše je noću kad je uvijek prvo stavim na onu dojku od zadnji puta, pa tek onda na drugu, ali danju nekad bude situacija kad je dugo budna pa stalno sisa pa bude i na jednoj i na drugoj nekoliko puta, tako da zapravo nema pravila koja je sad tu bila zadnja?! to ne znam kak da riješim ... zaista ...
03 srp 2013, 23:03
03 srp 2013, 23:06
03 srp 2013, 23:08
03 srp 2013, 23:16
•Offer both breasts at each feeding. Try “switch nursing”. Watch your baby as he nurses. He will nurse vigorously for a few minutes, then start slowing down and swallowing less often. He may continue this lazy sucking for a long time, then be too tired to take the other breast when you try to switch sides. Try switching him to the other breast as soon as his sucking slows down, even if it has only been a couple of minutes. Do the same thing on the other breast until you have offered each breast twice, then let him nurse as long as he wants to. This switch nursing will ensure that he receives more of the higher calorie hindmilk, while also ensuring that both breasts receive adequate stimulation.
03 srp 2013, 23:18
03 srp 2013, 23:22
04 srp 2013, 12:01
04 srp 2013, 12:27
Diami je napisao/la:Štos kod switch-nursinga je da se u istom podoju barem 3 puta da svaka dojka, tako se u svakoj bar tri puta (a često i više puta) pokrene let-down, pa i uz slabije sisanje s bebine strane dođe beba do masnijeg mlijeka. Jer sam let-down pokrene mlijeko i istiskivanje mlijeka, a time se masne čestice "otkidaju" od stijenki kanalića i "mlijeko postaje masnije".
04 srp 2013, 16:22
04 srp 2013, 16:43
a i kod mene nema toliko mlijeka, ni blizu da ja toliko izdojim
04 srp 2013, 18:52
04 srp 2013, 19:08
04 srp 2013, 21:07
nevenera je napisao/la:ja bih radila onda kako diami predlaže, po danu switch a po noći ista
Diami je napisao/la:Po noći ako ti se budi ovako kako kažeš ja bi mijenjala dojke. Dakle ako dojii od 22 do 24h i ne buni se biti na istoj dojci, daj joj tu. Kad se onda probudi u 3h, ja bih joj odmah dala drugu dojku
04 srp 2013, 21:16
04 srp 2013, 21:18
04 srp 2013, 21:37
05 srp 2013, 10:22
05 srp 2013, 11:09
05 srp 2013, 11:32
Diami je napisao/la:Mislim po noći bi ja "vagala" ovisno koliko se često budi i kako su dojke. Ako se probudi nakon sat vremena, da istu, ako se probudi nakon 2h vidi kakvo je stanje s dojkama i ovisno kako je zadnji put posisala, no nakon 3h ja bi dala drugu (da se ne dogodi da opet se najede na prvoj, pa druga praktički cijelu noć "čeka")...
jer i inače kad je budna ja je stalno nudim, ali nije uvijek zainteresirana za sisat, čak ni ono da povuče par puta, ona kad neće - neće, to vrjedi i kad je budna, a posebno kad spava.
05 srp 2013, 12:21
Diami je napisao/la:
....
Bebu stavljaj na prsa, ali i pazi da joj ne samo bradavica uđe u usta, nego i dio areole, pogledaj si ove crteže niže u tekstu
http://nbci.ca/index.php?option=com_con ... &Itemid=17
Ako samo cucla bradavicu neće uspjeti gotovo ništa izvući, tek masiranjem kanaliće u područje areole desnima dolazi do odgovarajućeg podražaja.
.....
Koja je fora s masnijim mlijekom? Nemamo mi sad dvije vrste mlijeka. Nego je mlijeko "emulzija" vode i masti i mnogih drugih hranjivih tvari. Kada mlijeko dulje stoji u kanalićima, čestice masnoće se talože na stijenkama kanalića. Kad mlijeko krene, prvo ide "vodenasto", u smislu da je više vode, a kako podoj traje sve više čestica masti se oslobađa sa stijenki kanalića (tok tekućine ga "ponese" i otkine od stijenke) i mlijeko postepeno postaje sve masnije i masnije u sastavu.
Zašto se preporuča neko vrijeme davati istu dojku? Upravo zbog tog efekta da beba stigne popiti i to masnije mlijeko. Cijela situacija se (to sam pokupila na kellymom.com) može usporediti s loncem tople vode i temperaturom vode u njoj. Zagrijavanjem vode se temperatura povećava, tako se trajanjem podoja (pod pretpostavkom aktivnog sisanja) povećava udio masnoće u mlijeku. Kada se zagrijavanje prekine, temperatura počne padati, pa ako uskoro opet nastavimo zagrijavati lakše je postići veću temperaturu na već djelomično zagrijanoj vodi. Sukladno tome, lakše je postići veći udio masti u mlijeku iz dojke koju je beba nedavno sisala, jer se čestice masti još nisu toliko istaložile na stijenke. No to je bitnije nakon par dana, kad dođe veća količina mlijeka.
Međutim osobno sam se uvjerila da vrijeme koliko dugo treba nuditi istu dojku nije isto za sve žene, dojke i bebe... Ovisi o tome koliko često beba sisa. Bitno je naime istovremeno paziti da beba "isprazni dojku". Meni je Karlo na primjer sisao i svakih 15 minuta ili pola sata, njemu je nakon 2h bila dojka prazna (uvijek ima još nešto mlijeka, jer se ono stvara i tijekom podoja, no misli se na glavninu mlijeka da je popijeno). Drugi mogu bebu i 3h držati na istoj dojci da bude relativno zadovoljna. Tu treba pratiti i svoje dijete i reagirati na njegove znakove, meni je dugo trebalo da se to usudim.
.....
E sad, bebu treba i razbuditi da bi aktivno vukla, a ne samo cuclala bradavicu bez da ustvari pije aktivno. To je posebno teže postići kod bebe koje imaju žuticu ili su granično blizu tih vrijednosti bilirubina, ali i kod žena koje teže ili rjeđe postižu let-down. To se može aktivno pokušavati na puno načina - ragolititi bebu, pokušati kontakt koža na kožu, štipkati za uši, obraze nježno, promijeniti položaj, nositi tijekom podoja... Ima toga i kod svakog pali nešto drugo.
Na ovim linkvima ima prva tri videa koji pokazuju bebu koja aktivno sisa, bebu koja osrednje sisa i bebu koja "samo cucla", pa je to zgodno za pogledati da se skuži razlika
http://nbci.ca/index.php?option=com_con ... &Itemid=13
06 srp 2013, 21:30
06 srp 2013, 22:14
07 srp 2013, 14:14
08 srp 2013, 10:27
08 srp 2013, 12:59