Sada je: 25 srp 2026, 00:51.

Kombinacija cica-boca

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Kombinacija cica-boca

PostPostao/la Marto » 26 sij 2009, 19:14

Evo mene po savjet! :mah
Dakle, Mišica nije napredovala na cici, tj. do 25 dana nije vratila porođajnu pa smo uz mamine suze krenili na adaptirano. Od njenog nepunog 2. mjeseca života smo došli na količinu od 6 obroka boce dnevno po maximalno dec. Ta količina je varirala, u nekim momentima padala na svega 350 ml adaptiranog dnevno, al nikad nije išla priko 600 ml (i to tamo negdi prije 3 mjeseca). Prije nego li smo krenili sa dohranom (sa punih 6 mjeseci i kusur dana), Mišica je pila 5, nekad i 4 obroka dnevno po dec. Dakle u prosijeku 400-500 ml.
To je bija kratki rezime. :)

Mišica je beba koja nikad nije odbila dojenje, bez obzira na malu (vjerojatno) količinu mlijeka i bez obzira na dodavanje boce. Noći su nam uvik bile isključivo na prsima, bocu bi popila prije spavanja oko 21, 22h, i opet ujutro oko 5, 6h, a u međuvremenu se nacicavala n puta. Sada ima 7 miseci, imamo jedan obrok dohrane i skoro ćemo na drugi jer je dobro ide.

E sad, naš problem je šta je mala uvela noćno hranjenje na bocu oko 2-3 u noći, šta nije radila ni ka novorođenče. Dakle po danu 4 boce plus obrok (ili je i u tom obroku mliko, zavisi šta je na meniju), i noću još jedna boca! A po danu ne ostavlja više od one svoje količine od deca niti kapi, kao da joj je malo, zna i plakat po završetku hranjenja pa je kao i uvik vraćam na cicu di se smiri.
Znam da vam sigurno i ovakva situacija zvuči super jer je rijetkost da beba toliko drži cicu nakon uvođenja boce i adaptiranog, al mene ne zadovoljava.

Pitam se, da povećam dozu adaptiranog? Pa će mi se lagano smanjivat i količina moga mlijeka. :( Ili da krenem na adaptirano većeg broja koje je kao zakusnije i masnije? Ne znam koliko vama dojilicama znače ovi podaci, al Mišica je na preHippu, dakle onom prvom mlijeku, potpuno adaptiranom.
Pitala sam na Prehrani adaptiranim i Mamashnita misli da bi možda Hipp 1 riješija problem. Šta vi kažete?
(češće davanje cice neće riješit problem jer je nama cica i hrana i utjeha i uspavljivanje i sve, cica uvik i u svim prigodama, i to će bit jedan problem uskoro, al još ne :mrgreen:)
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Kombinacija cica-boca

PostPostao/la LiKmama » 26 sij 2009, 20:25

nisam bas sigurna u cemu je tocno problem, ali moj prvi poriv na ovo:
po danu ne ostavlja više od one svoje količine od deca niti kapi

bila povecati kolicinu po obroku.

u ovoj dobi mozes ju isto tako i prebaciti na zasitnije mlijeko (moji su vec s 3 mj. presli tako da to nije problem), a po noci bih ju ja (iz vlastitog komfora) dojila. :dunno zakvacis ju i nastavis spavati. :mrgreen:
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Marto » 26 sij 2009, 21:45

Ma u početku sam strogo pazila i bila sritna šta ne traži povećavat dozu adaptiranog jer sam tila dojit šta duže, a povećavajući boce, smanjuje se produkcija mog mlika, jel. A sad, dojila sam ipak nešto, nije da ne bi volila još, al zadovoljna sam šta smo dogurale i do 7 mjeseci.
Dojila bi i ja noću, najrađe, al to joj više ne odgovara, kao da joj nije dovoljno. Zato i pitam šta napravit, povećat dozu ili minjat mliko, jer šta su bebe starije tribale bi izbacivat noćna hranjenja, jel tako? A ova moja ga uvodi.
Možda je nešto stoto, zubi ili nešto. Opet se sve svodi na to da je u pitanju neka faza, a tim fazama, vidim ja, nikad kraja! :mrgreen:
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 26 sij 2009, 21:51

nisam sigurna, ali obično djeca njene dobi koja popiju bocu oko 21 ili 22 ne traže jesti do zore. pitaj na adaptiranom. ako je tako, po noći joj ne bi davala ništa osim sise. naravno, ostavila bi joj taj zadnji obrok adaptiranog pred spavanje, a ne bi bilo loše probati sa većim brojem istog tipa mlijeka za biti sigurna da nije glad razlog buđenja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 26 sij 2009, 21:53

ja joj ne bi povećavala dnevnu količinu mlijeka ako sa težinom lijepo napreduje. ako pije skoro pola litre adaptiranog + nešto tvog mlijeka, ne bi trebala biti gladna. radije uvesti još jedan obrok na žlicu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 27 sij 2009, 00:52

eli je napisao/la:radije uvesti još jedan obrok na žlicu.

Ovo mi se sviđa, pogotovo šta je super prihvatila prvi obrok, najede se ka malo prase. Uvela sam sve namirnice koje je tribalo i spemna sam za koji dan (kontala sam sa 7 i po mjeseci) uvest i drugi obrok.

I da, trebali bi sad već bit bez tog noćnog obroka, šta je najsmišnije nismo ga ni imale, nego je odjednom počela tražit. I to se poklopilo sa početkom dohrane. Možda je ženska osjetila spizu pa joj se dogodija klik? :cool

Sinoć sam prvi put dala jednu mjericu mlika više prije spavanja (30ak ml više) tek tako da vidim kakva će bit noć- ka sat se probudila u 2! Počne žaliti na cici, ja je dignem i ona odma zaspe na ramenu. Kad je spustim, za par minuta se probudi i plače, neće cicat. I tako n puta. Digla sam se s njom, a ona ka tica, ka da je podne- da je gladna, mislim da bi plakala i bila neutješna, a ne vesela i zvrkasta. Malo sam je ljuljuškala i opet je zaspala, al ne dovoljno čvrsto i opet se budila. U 3 i po više nisam mogla, dala sam joj bocu i zaspala je ka top do 8, opet jela i spavala do 10. Ipak ne mislim da je bila gladna, valjda je samo uvatila taj mot buđenja noću. Dogodi se nekad i da nakon 100 uspavljivanja zaspe i bez boce, pa nastavi bez problema do 5, 6 kad inače jede- a da je gladna ne bi valjda uspila nastavit spavat 2, 3 ure još?!

Inače, njenih 5 obroka (boce, cicanja ni ne brojim) prije nego li je počela jest noću izgledali su ovako:
5/6h
12/13h
15h
18h
21/22h
Noću se budila, al isključivo dojila. A ujutro po 6, 7, 8 sati isto nije tražila bocu. Sad radim i na tome da taj jutarnji razmak između hranjenja bude manji.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MjesecevaZraka » 27 sij 2009, 19:30

Marto,
malo sam pogledala etikete Hipp mlijeka i PRE mlijeko ima najvise masnoca, te jednako kalorija kao Hipp 1.
Tek Hipp2 ima dvije kalorije vise na 100 ml. Mislim da je beznacajno, a treba pogledati zasto pise da je zasitnije od drugih (ja ne mogu sad proucavati jer su mi M-a zvali na intervenciju pa moram ici).
Osobno bih u tvom slucaju povecala kolicinu mlijeka u obroku (ne mora znaciti da ces smanjiti kolicinu u dojkama), mozda je to samokratkotrajno tako, mozda cete ostati na vecoj kolicini, ali ce mala, iskreno vjerujem, imati taman dovoljno vise pun trbuscic da nastavi dojiti po noci kao prije ove epizode.

EDIT: SAD MI JE ZAZVONILO DA IMATE 1 (sorry za caps) kruti obrok. Uvedi polako jos jedan kruti, radije nego da povecavas ad. Ili dok uvodis, pojacaj jedan ad u danu dok ne ulovi kolicinu u drugom krutom obroku. Ali nemoj izbaciti mlijeko, tj. nemoj odmah zamijeniti jedan mlijecni krutim obrokom.

Sretno!
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 28 sij 2009, 18:24

MZrako, fala ti! :hug
Ovako, odlučila san ostat na preHippu. Kad bolje razmislim nema uoće dileme o prelasku na veći broj s obzirom da ona ne traži češće jest (taj dec + dojenje je drže bar 3h), dobiva na kilaži više nego dobro i izgleda sretno i zadovoljno. A kako sam ja pretjerivačica (i pogledajte mi podnick pa će vam sve bit jasno :mrgreen:) moram malo dramatizirat. Malo su me izbacila iz takta njena noćna buđenja, koja sam par puta riješila noćnom bocom, pa sam odma pomislila kako je gladna. Zadnja dva dana povećala sam dozu adaptiranog pred spavanje, al zvir se svejedno budi i oče u akciju. Uvik rečem da joj slijedeću noć neću dat jesti, al posrnem ka i sinoć kad je u 2 sata noćas tulumarila ka zombi već cili sat vrimena, i znate šta: boca je nije omamila, dala joj je snage za još uru i 15 divljanja i nespavanja. :shock: Poslin toga je spavala ka anđel, uz par buđenja na cici, 8 sati nije pila adaptirano! Valjda je malo pomakla noć za dan.

MjesecevaZraka je napisao/la:Uvedi polako jos jedan kruti, radije nego da povecavas ad. Ili dok uvodis, pojacaj jedan ad u danu dok ne ulovi kolicinu u drugom krutom obroku. Ali nemoj izbaciti mlijeko, tj. nemoj odmah zamijeniti jedan mlijecni krutim obrokom.

Super je prihvatila prvi obrok, ovih dana krećem na drugi. Znači da ostanem na 4 mlika? Plus dva obroka dohrane? Boca-voće-boca-juha-boca-boca (dojenje mi ide obavezno prije boce, ali i u kombinaciji sa svim navedenim + noću + kao smirivanje + kao uspavljivanje... :roll: :joy)
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MjesecevaZraka » 28 sij 2009, 20:00

Pa da.
Dok taj drugi kruti obrok ne postane pravi obrok kolicinom.
Ne znam kad joj dajes ad, na sat ili kad se rastuli? Ako cekas da pokaze da je gladna, vjerojatno ce sama u neko vrijeme izbaciti obrok mlijeka.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.