Sada je: 26 svi 2026, 03:11.

Oxitocyn spray

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Oxitocyn spray

PostPostao/la Manci » 10 ruj 2002, 23:12

Zanima me jeli ga potrebno imati u pricuvi kad se ide u rodiliste, jeste li ga koristile....sve u svemu - vasa misljenja pls. <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Oxitocyn spray

PostPostao/la Kolberg » 11 ruj 2002, 09:07

ja ga nisam imala i nije mi bilo potrebno. navalu mljeka sam imala zadnji dan u bolnici. nisam ni to ocekivala. mislila sam da ce to doci tek kuci. i uglavnom kuci sve se stabilizira.<
>u bolnici je najvaznije da se bebi ponudi prve mljeko kolostrum te da se sto je cesce moguce bebu stavlja na prsa, tada ce mljeko sigurno doci. <
>bitnije od uzimanja spreja je da se raspitas dali rodiliste ima rooming ili je frendly (valjda se to tako pise), tada imas priliku cesto dojiti bebu <
><
>eto ja to tako gledam <
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la djecakovamama » 11 ruj 2002, 12:36

Mozes pogledati sto se o tome pisalo:<
>pub45.ezboard.com/fmameib...=232.topic<
><
>Ja sam za taj sprej cula prvi put ovdje na forumu ... valjda se nisam dovoljno educirala al mislim da ga ne bih uzimala, kao ni i Hipp caj za dojilje za "pojacanje" (ili sta vec?) mlijeka. <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Daniela32 » 11 ruj 2002, 15:21

To ako ti se dogodi da ti navre mlijeko a neće van (na
ekle, tvrde i vruće prsi, "zastalo mlijeko"), te ako ti ne pomogne izdajanje - možda bi pomoglo šmrk dva (meni rekao Dr da ga kupim, i dok su mi ga moji donijeli - mlijeko ipak krenulo). Ali ti Manci imaš iskustvo iz prve trudnoće: jesi li imala takvih problema? <b><i>What a wonderful World!</i></b><i></i>
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Manci » 11 ruj 2002, 15:54

Meni je Toni rodjen sa 2250 tako da je ostao 10 dana u bolnici nakon mene, odlazila sam na podoj 3 puta dnevno i imala sam problema sa prsima, ali sve se nekako uspjelo rjesit .<
>Sada me je frka da mi mljeko nece doci odmah a kako sam cula ovdje u rodilistu nisu bas azurni da hrane bebe na bocicu dok mami ne dodje mljeko. <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kolberg » 12 ruj 2002, 14:58

nisam znala da si vec imala iskustva sa dojenjem..oprosti.<
>mislila sam da ti to prva beba, pa sam i napisala takav odgovor.<
>djmama sta se tice hipp caja to on mi je jako pomog. ali da dobijem skoro prolijev <
><
>mika <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Manci » 12 ruj 2002, 19:15

Mika nemas se na cemu ispricavat....uostalom meni kao da ovo i je prva beba sto se tice mog iskustva....Toni ima vec 9 godina, jako puno se toga zaboravi a citajuci postove ovdje na dojenju i na 0-1 bilo bi do
o da sve zaboravim jer se puno toga promjenilo u preporukama o pristupu djeci. <
>Npr. prije 9 godina se pedijatrica ljutila na mene kad bih joj rekla da ne mogu odrzavat razmak izmedju dojenja od minimalno 3 sata i da cesto taj razmak bude manji. <
>Njene rijeci su bile: 'Svjeze mlijeko na poluprobavljeno mlijeko - pa naravno da ce vam dijete imati kolike. Naljevajte ga cajem izmedju podoja a ne mu gurati cicu stalno.'<
>O nadohrani i ostalom bolje da i ne pricam. <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Daniela32 » 13 ruj 2002, 07:46

Manci, nisam sigurna da li sam ispravno shvatila bit oxytocina, ali mislim da on ne pomaže kod nadolaženja mlijeka, nego kod otpuštanja već nadošlog mlijeka (mlijeko je tu ali neće van sise). Inače, u ST rodilištu jesu ažurni kod nadohrane formulom, što se meni zapravo nije svidjelo. U nekim rodilištima u ZG daju samo glukozu preko noći. Mlijeko će
že nadoći i beba će imati bolji refleks bez te nadohrane formulom. <b><i>What a wonderful World!</i></b><i></i>
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Kolberg » 13 ruj 2002, 18:03

<
><
>pa i ja mislim da oxitocyn je potreban kad vec ima mlijeka ali ono nece van. ponekad mlijeko naide ranije nego sto se aktv. taj oxitocyn u tijelu. nekako tako. joj negdje sam to citala, morala bi pogledati tocnije. <i></i>
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

Re: Oxytocin spray

PostPostao/la Nincka » 13 ruj 2002, 21:30

oxytocin spray istiskuje vec stvoreno mlijeko iz mlijecnih zlijezdi u mlijecne kanalice. Dakle, nije bas da utjece na stvaranje mlijeka, nego potpomaze letdown reflex.<
><
>Ja sam oba puta rodila carskim. Prirodni (vaginalni) porod je u stvari bolji poticaj za stvaranje mlijeka od sekcije, ali svejedno je u mom slucaju dojenje krenulo bez problema od drugog dana (bez oksitocina).<
><
>Oksitocin uvijek stignes nabaviti kad vec rodis. Od njega mi se vaznija cini pripremljenost na dojenje, unaprijed stvorena odluka i, kako je natasha rekla na starom topicu na ovu temu, "nafuranost da ti to mozes".<
><
>Sretno <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la marcy » 18 ruj 2002, 22:56

Ja ga imam kod kuće ali nikako se ne usudim probati. Tamo piše da može doći do bolnih kontrakcija uterusa a imala sam carski pa ne znam da li smijem. Prije par godina imala sam iscjedak iz lijeve dojke i pojavio se opet poslije poroda pa sam imala problema sa kanalićima još u rodilištu ali sada je OK.znate li ima li štetnih posljedica i da li bih smjela bar jednom probati da vidim što će se desiti jer imam problema sa dojenjem, Sara vuče samo dok mlijeko jače ide a kada treba povući pošteno onda plače i neće sisati pa se bojim da ne pojede dovoljno i da ostane gladna . Možda bih mogla probati, ako to služi tome da se pojača let down refleks! Što vi mislite? <i>Edited by: marcy at: 9/18/02 9:59:09 pm<
></i>
marcy

marcy,

PostPostao/la Nincka » 19 ruj 2002, 11:25

ako Sara vuce na pocetku do
o onda znaci da je let down reflex uredan. Let down reflex nema veze s izvlacenjem mlijeka kasnije tijekom dojenja. Vidjela sam i na onom topicu "koliko traju podoji" da te
ine sto Sara doji tako kratko. Meni se cini da vam u stvari ide sasvim do
o. Osim toga, kako napreduje?<
><
>A sto se tice oksitocina - on se i normalno luci tijekom dojenja. Carski rez nema bas puno veze s tim da li da ga uzmes u sprayu ili ne. Svaka se maternica nakon poroda kontrahira jer se mora smanjiti na prijasnju velicinu. Normalno je da tijekom dojenja osjecas kontrakcije maternice (ja sam, kao sto sam vec tamo negdje napisala, oba puta rodila sekcijom - prvi put nisam uopce osjetila kontrakcije, a drugi put me jos danima boljelo dok sam dojila).<
><
>Nista se nece loseg dogoditi ako i probas uzeti oksitocin. Osobno smatram da nema bas nikakve potrebe. Osim toga, Sara ima 2,5 mjeseca - nisam sigurna (trebala bih to provjeriti) uzima li se oksitocin tako kasno. Obicno se koristi u prvim danima nakon poroda dok se ne uspostavi dojenje...<
><
>E da, s obzirom da Sara ima vec 2,5 mj - maternica se vec nakon priblizno dva tjedna vrati na velicinu od prije poroda. Nakon mjesec dana, uz dojenje, jos se dodatno smanji. Tako da oksitocin nece uopce utjecati na kontrakcije. <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la mama tanja » 29 ruj 2002, 12:40

mislim da trebaš imati u vidu da je to ipak hormon, istina isti se ispušta iz ženinog organizma ali ovaj je ipak umjetno napravljen, pa mislim da ako baš nije neophodan ne treba ga ni uzimati.<
> <i></i>
mama tanja

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.