Sada je: 23 srp 2026, 15:00.

upomoc! prva navala mlijeka

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

upomoc! prva navala mlijeka

PostPostao/la potepuhica » 26 vel 2007, 13:45

moja druga djevojcica je krhka i filigrana i zaljubljene smo vec.
stara je 5 dana i otpocetka je zainteresirana za ciku. znamo i tehniku i to je ok.
problem mi je velika navala mlijeka. lucija sise cesto (trazi najmanje svakih sat) i popije malo. a kad je i ona mala. i visak onda bljucne i zadovoljna je. kakane i popisane pelene stimaju. meni nije problem i nocu je dojiti tim ritmom. al me muci stvarno velika navala mlijeka, tak da sam vec dobro u krugu izdajanja (npr. iz tvrde cike izdojim i nakon podoja 70 ml) koje mi pojede citavo vrijeme.

prosvjetlite me kak da izadjem iz kruga; evo kaj radim:
- izdajam kad je cika pojedena, al postane jako tvrda, a nije na redu za obrok.
- kad izdojim (a ne izdojim do kraja, nego da omeksa) stavim oblog: hladno ili kupus.
- kad dojim na jednoj na drugu stavljam toplu kompresu da izkapa. al jos uvijek je tvrdotvrdo, dobro: nema pravih grumena u dojci i nije iscrtkana.

evo kaj mi pada na pamet da bi mi mogle pomoci:
kaj, da ih pustim i izdojim samo malo ak pocne boljeti?
da vise radim tople komprese, a ostavim se izdajalice?
da li svaki podoj normalno mjenjam jednu pa drugu ili ne? jer ne znam da li ona uopce dodje do gusceg mlijeka...a opet pelene stimaju.
luca nema problema uhvatiti tvrdu ciku, ali da li bi bilo dobro malo je izdojiti prije podoja bas radi tog gusceg mlijeka; mozda onda ne bi toliko cesto trazila?

hvala pametnice moje!
:3srca
potepuhica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 26 vel 2007, 14:00

ne izdajanju nakon podoja. nikako ne. eventualno iz one iz koje nije jela, ako je jako tvrda. ali samo malo, malo.

tvoje cice trebaju skuziti koliko je tvojoj djevojcici potrebno. kad pojede, stavi hladni oblog ili list kupusa, i cekaj. kad zatrazi opet, daj opet istu cicu ako nije proslo vise od tri sata. u medjuvremenu, ako jako otvrdne, izdoji samo par kapi, i opet stavi oblog od kupusa.

koliko cesto trazi?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 26 vel 2007, 14:03

i ne brini za gusce mlijeko ako pelene stimaju. i ako dajes jednu dojku u dva-tri sata.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 26 vel 2007, 15:00

makni izdajalicu, dijete ti je idealna izdajalica (pogotovo ako ima apetita i lako bljuca :mrgreen: ). daš joj jednu da posisa, a iz druge za vrijeme, ili neposredno nakon podoja izdojiš malo na gazicu ili ispod tuša, tek toliko da preživiš sljedećih sat do dva kada opet maloj možeš ponuditi sisu bez da traži.

ja nisam stavljala nikakve obloge. hladni malo smanjuju navalu mlijeka, ali i sužuju kanaliće pa može doći do zastoja.

u sličnoj sam situaciji i ja bila nakon poroda, ali na kraju se kombinacija puno mlijeka i proždrljivo dijete pokazala jako dobra za uspostavljanje ritma. naime, ja baš i nisam dojila na zahtjev bebe, već prikapčala malu čim bi mi se sise napunile pa se tako i ona naučila jesti kad joj se ponudi, nikad nije plakala zbog gladi/sise i nije se budila noću (stavila bi je kad bi me sise probudile).

ja nisam pazila na davanje iste unutar tri sata, već išla naizmjenice, tj. nudila puniju i u prvom mjesecu je dobila 1400, tj skoro pola otpusne težine.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 26 vel 2007, 15:05

nesto sam zaboravila: imala sam slican problem nakon drugog poroda, pomogla sam si kupusom ali sam zapravo bila sokirana kako se ponuda-potraznja brzo uspostavila, tj kak su se cice brzo ispuhale

zelim to i tebi :)
ivana7997
Abundija

Re:

PostPostao/la potepuhica » 26 vel 2007, 15:21

ok ok. poslusam vas.
mislila sam si da ne smijem poslije podoja izdajati i davati signal za produkciju, ali kad ih i poslije podoja vidim onakve tvrdoloptaste, nije mi dalo mira, pa kad sam vidla kolko i kak ide, onda sam se tek zbunila i krenula izdajanjem. al prestajem to onda raditi.

s rozom sam imala ruzan mastitis kod prve navale, a tako dobro je vukla da je iz druge c. kod dojenja jako puno izlazilo.
lucka ne vuce tak snazno, kod nje taman krene iz druge kapati i onda ona vise ne moze, zbljucne, tvrdo zaspi..

jasno trazi (gura sakicu u usta i lijepo kmeci) najmanje svakih sat vremena nocu, danju malo cvrsce zaspi, pa nam se moze zalomiti dojeci razmak od 2 sata.

ovo mi je isto dobrodosao info da mogu istu c. prazniti unutar 3 sata.

ne bojim se niti ja da joj nije dosta. vidim po njoj da je zadovoljna, a kakice ima puno.

hvala puno!
potepuhica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 27 vel 2007, 10:30

Potepuhice, kao prvo čestitam na maloj Lucki! Jedva čekam da vidim fotkicu, sigurna sam da je ljepotica ko i njezina predivna sestrica. :3srca
što se tiče tvog problema, meni je uvijek malo bed nešto savjetovati, jer ja stvarno nisam imala nikakvih problema s mastitisima. Frendici koja je rodila prije mjesec i pol dana, dok je bila trudna davala sam savjete, ali ona je, na žalost, prošla tri mastitisa dosad!!! Nakon sve muke napokon je uspjela uspostaviti izvrstan ritam. Ti počeci u dojenju stvarno su individulani i nema nekakvih pravila.

Meni je isto u početku jedna cica znala biti dva broja veća od druge i tvrda kao kamen, ali ništa se, hdb, nije upalilo. Nisam nikad izdajala, stavljala obloge i sl., također nisam vodila računa o tome koju cicu dajem na podoj i je li Zita ispraznila do kraja, a ona je napredovala točno kao po knjizi. Jedino što sam radila je ovo o čemu ti govoriš - malo bi prstima smekšala bradavicu prije podoja tako da ona lakše uhvati cicu u usta.

Želim vam puuuuuno sreće i da vas upale i slični daveži izbjegnu u širokom luku!
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 27 vel 2007, 10:40

ko dmene je bio isti problem - provaj se malo izdojit prije podoja i onda joj daj. Kako je vec gore netko napisao samo ce tijelo na to reagirat i brzo ce se ustalit ponuda i potraznja.
SretnO! :hug
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.