O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

HELP: PO NOCI

22 ruj 2005, 12:47

Ne spava<
>Svaki mjesec Lukinog zivota obiljezen je nekakvim problemom (pretpostavljam da je svima tako). Sad kad smo sve rijesili i kad napokon imamo ritam, moja beba vec 4 dana ne zeli spavati po noci! Po danu spavamo uz svjetlo, TV i zvukove svakodnevnog zivota, a po noci se spava u tihoj mracnoj spavacoj sobi. I to je tako i funkcioniralo sve do sada! Sad se Luka po noci budi svakoh sat vremena a ne znam koji je uzrok! Ja ga uredno svaki put kad se probudi stavljam na ciku, i onda si on malo popapa i nastavi spavati sljedecih sat vremena! Po tome sam pretpostavila da je gladan. Sinoc sam du dala jednu ciku, odspavao je svojih pola sata, dala sam mu 200ml izdojenog mlijeka na flasicu, to je smazao i jos si je pocikio desnu ciku. Sta da vam kazem? To je sve maznuo u roku sat vremena. I spavao je 4 sata u komadu. I onda mu je propustila pelena. Presvalacenje. Papanje. Za sat vremena papanje. Za sat i pol propustila pelena. Presvlacenje. Papanje. I vec je pet sati i malisi se vise ne spava. Gurka me i navlaci i guguce sat vremena. Nudim mu dudu, ciku, i dalje mi je sve u magli….<
>Umorna sam. Ne znam odrediti uzrok. Jesu to neke posljedice cjepiva od prije 6 dana? Nema temperaturu. Ako je stvarno gladan po noci, zasto nije tako i po danu ? Po danu papa normalno, svakih 2.5-3 sata? Mozda mu se samo mazi? Ali mazimo se cijelu noc jer ga vise niti ne stavljam u kindac… Vruce mu nije. Pustili smo grijanje u kucu, ali na radijatorima su posudice s vodom tako da nije suh zrak. Pomozite….<
><
> <i></i>

Re: HELP: PO NOCI

23 ruj 2005, 13:16

Ne mogu ti pomoci, L. je izbacila nocni podoj s 2.5 godine. Za neke nasilne metode i nisam bas, pogotovo kod tako male bebe. Leda 24.12.2001.<
>beba 14.03.2006.<i></i>

23 ruj 2005, 17:31

Samo cu ti reci da sam ja prestala gledati na sat i
ojati nocna budjenja Prikopcam bebu i nastavim spavati. Ima 6 mj, a mislim da samo jednom po noci pojede nesto. <
>Nije bas da i po danu voli spavati. <
> <
>Eto dali su mi i prikladan podnick. <i></i>

23 ruj 2005, 18:26

ingas i kod nas slicno. Meni ne spava ni nocu ni danju. Cicu nece cesce od cca 3 sata. Nocu zna odspavati duze ali zna se buditi i svaki sat. Isto spava pored mene, spavacica mi raskopcana obe cice stalno van pa se samo smjenjuju. pa onda kad se natanka budi se jer nije dovoljno puta podrignuo... <i></i>

23 ruj 2005, 18:33

Davide, Davide <
>IvanaCH, cure... i moj Niksa je takav. Ne spava ni nocu ni danju. Cijelu proteklu noc sam ga prenosala tako da je meni premija kada makar dojimo u krebetu i mogu makar dremnuti.<
>Meni je David bio danju nespavac i kukala sam do neba zbog toga. Sad tek vidim kako je to bilo jedno zlatno dijete a ja razmazena mama. Niksa nikako ne spava i skroz sam unistena. Ali sve to ide u rok sluzbe. <
><i></i>

23 ruj 2005, 22:59

Moja je malena sada 11mj i mučio nas je isti problem u toj dobi..ali mi je prije 3 tjedna puknuo film pa sam je naučila da sama zaspi po Ferberovoj metodi..do tada je spavanje bilo samo na cici i budila se svakih pola sata do sat vremena, malo pocicala i zaspala, a sada se budi "samo" 2-3 puta po noci..<
>Bebac je, vjerovatno, u fazi da sad trazi ciku iako nije bas gladan..treba samo mamicu i to je to..mozda ga muce zubici (u to vrijeme je moja mala "luda" po noći), a mozda mu samo trebas da ponovo zaspi..Pazi da mu ne postane navika pa mu probaj umjesto cike ponuditi malo vode ili caja ako pije i inace (u protivnom ce tesko prihvatiti). Vjerovatno će se buniti ali probaj ustrajati jer gladan nije sigurno.. <i>Edited by: Mamuka at: 23/9/05 23:00<
></i>

23 ruj 2005, 23:09

ja sam protivnik čaja, vode i sličnih nadomjestaka. čak mislim da se radi o manjku mlijeka zbog skoka u razvoju. pokušaj se izdajati ako uhvatiš vremena i obavezno pred kraj podoja probaj sa kompresijama kako bi došao do masnijeg mlijeka. po tvom pisanju david mi se čini i lijeni muškić koji cika samo dok se ne mora pomučiti pa bi mu kad vidiš da odustaje mogla pomoći i sa malo sintocinona u nos (svoj) kako bi popio i zadnje mlijeko.<
>pij puno tekućine. za povećanje količine mlijeka jedan od narodnih recepata je i maneštra od ječma. da li pomaže, ne znam, ali sigurno neće odmoći, a i fina je. i ne idi na dijetu.<
>probaj spavati i po dana, kada on spava, ako je to uopće moguće sa dvoje male djece. ja sam primjećivala razliku u količini mlijeka od dana do dana, ovisno o tome koliko sam spavala (zbog peglanja ili surfanja, moja je gulila cijele noći bez buđenja i to prvenstveno zato jer je bila više nego sita). <i></i>

25 ruj 2005, 10:28

Ne bih rekla da je nedostatak mlijeka u pitanju, male bebe se pude po noci, posebno dojene <
>Osim toga, ne bi mu pelena tako cesto propustala da se nije fino napapao <
>Dojenoj djeci koja napreduju do 6mj zivota nije potrebna dodatna tekucina ni hrana, pa bih svakako odbacila savjet sa cajem ili vodom; osim ovoga, stvorila bi se dodatna i nepotrebna navika koju bi poslije bilo tesko promijeniti.<
>Kako kaze Podgoricanka - sve ti to ide u rok sluzbe - drzi se, proci ce <i></i>

25 ruj 2005, 10:39

Moj bebach ima 19 mjeseci i jos doji po noci uveliko. Ja ovaj forum odavno pratim, ali se nisam do nedavno stigla prijaviti jer on niti je po noci niti po danu spavao bez cike u ustima. Izdrzi se nekako...Ja sam bila poznata spavalica i svi se cude kako uspijavam cak ponekad i fresh izgledati uz nespavanje. Tu ti savjeta nema. Ako zelis dojiti sve ti to ide u paketu. Moj djecak je tek prije petnaestak dana poceo po danu spavati u komadu 2,5 sata i ja sam sretna mama. Drzi se, oni ionako prebzo rastu. <
>Jos bih dodala da smo mi slicno reagirali na svaku vakcinu. Bez temperature, ali je nervoza i nespavanje normalna pojava. <i></i>

25 ruj 2005, 18:15

E zemske! Bar mi je lakse jer nisam jedina! Nakon sest neprospavanih noci, pomirila sam se s nespavanjem. cak mi se i organizam odvikao od sna. pricekat cemo da ta faza prodje, nema nam druge.... <i></i>

25 ruj 2005, 18:18

Jos bih nadodala da u toj dobi pun stomacic vise nije garancija da ce beba zaspati mirnim i dubokim snom od 4 sata najmanje. Makar to nije bio slucaj kod nas. Ne kazem da Luka mozda nije gladan po noci i svakako bi mu i dalje nudila ciku kad se probudi. Mislim da je jos mali za neke metode kojima se postize cjelonocno spavanje. <i></i>

25 ruj 2005, 18:20

Quote:pomirila sam se s nespavanjem<
><
>welcome to club! <i></i>

25 ruj 2005, 20:34

...i ja se dzojniram klubu... <
>U stvari, upravo sam razmisljala kako da uputim svoj vapaj na 0-1 i vidjeh ovo...<
>-sta da ti kazem ingas, moj ti cak nece ni zaspati kad se nocu probudi, ne mogu vise naci metodu uspavljivanja, nakon sisanja se skroz razbudi ( a budi se skoro pa svakih sat vremena); oko 4 kao da mu se vise ne spava, pa se malo igra po krevetu, a ja u komi i drzim mu nogu da ne bi odletio - mada je sve ogradjeno, al nisam tada svjesna... I onda mu u toj igri odjednom padne glava, pa ga opet stavim, zaspe, probudi nakon 15 min... stvarno se pocinjem pitati da li da uopce idem spavati... a kako tek on, uopce ne znam cemu nam ta noc sluzi kad mi samo setamo, ustajemo, sikimo, placemo, uzmi, vrati u krevetic itd. <
>Probala sam ga opet staviti uza se u krevet i znate sta se dogodilo - taman sam ga dojila, recimo u 2, kad probudi me nesto u 2 i 15, a ono on siki, ali kroz majicu!!! Nisam imala grudnjak vec samo tanku pamucnu majicu,on namirisao i eto ti...<
>Ne znam, ne vidim rjesenje, vec sam zombi... <i></i>

26 ruj 2005, 09:20

ingas znam da si ti "žestoki protivnik" toga, ali da ga staviš sebi u krevet?<
>M se budi x puta,više ni ne
ojim kolko.a ja lijepo uvalim cicu i nastavim spavat.jedino prije svakog uvaljivanja provjerim jeli možda mokar jer mu to smeta pa se možda radi toga javlja.onda ga u polusnu okrenem 5 min na stomak da podriguje,prdusi i sve to..opet ga vratim i eto..<
>tako 100 puta na noć<
>a opet se nekako odspava.poanta je da se ne razbudi nego čim se javi cika u usta
zooo!!<
>mame dojilice nažalost manje spavaju...<
>ali nasreću čine nešto najljepše na svijetu.. <i></i>

27 ruj 2005, 10:31

Podocnjaci forever, imas super ime, mislim da bi ga i ja trebala u nesto promijeniti. Ovo ti je super s majicom! Meni su cice na dobardan po noci pa se i ja znam probuditi jer me "nesto" cica. Ipak mi nije tako ko tebi, moj malac se ne place po noci nego onako prica u polusnu i jos ga uvijek mogu prevariti s cikom (pa dok ide ide), samo to mi nije neko rjesenje.<
>Ma krumpiricu, pa on i je samnom u krevetu! Nema vise smisla da stavljam u kindac, dok ga dignem pa stavim on se razbudi, ovako bar kolko tolko imamo mira. Samo, .ebes ti takvo spavanje.... <i></i>

27 ruj 2005, 13:37

Držte se cure proći će.<
>Mi smo imali razne faze od puno buđenja pa do samo 1-2. I na kraju s 2,5 godine prvi put je prespavala noć i malo po malo drugu, treću. <
>Prvi put kad mi se to desilo probudila sam se u 5 orna za kuću graditi.<
> racica 2002.<i></i>

27 ruj 2005, 21:46

da ne ponavljam svoju pricu o Aninih dvadeset budjenja korz noc, o nacicavanjima koja su trajalaaaa, o tome kak sam onda rekla da nikad necu ici po drugo dijete......Prvu noc bez budjenja imali smo kad smo prestali sa dojenjem (imala je malo vise od godinu dana). 9 mjesci kasnije, rodio se Kruno.<
>Eto, sve se zaboravi i pretrpi, samo da su nam djecica zdrava. A valjda ce se prestat budit do skole <
>Ana - 20.05.2003.<
>Krunoslav - 04.03.2005.<i></i>

28 ruj 2005, 08:15

Meni nije jasno što bi s njim po noći radila kad bi prestala s dojenjem. Mislim, njemu jedino cica igra ulogu, voda, duda - jok.<
> proljece 2000.<
>moj mali andeo 2003.<
>ljeto 2004.<
><
><i></i>

28 ruj 2005, 12:10

Ma ne
inite cure ima i gorih stvari. Da imate dijete koje ima pune tri godine i sizi svaki put kad je pun mjesec <
> Ida, 24/07/2002 <i></i>

nespavanje kao normalno

05 lis 2005, 13:24

s vremenom se naucis. ja sam cesto trazila uzroke i komparirala; za one sleep metode povezane sa kontroliranim(?) placem, nisam nikad bila pa nisam niti probala. <
>prva teza faza nespavanja je i kod nas pocela sa 4-5 mjeseci, sjecam se da sam tad postavljala stalno pitanca i podpitanca na forum jer sam bila zatecena kaj je to.<
><
>teze su nam noci kad se sprema izbiti zubic, rozi zubici izbijaju jako dugo ko kljove neke pikaju, krvare, mislim da se cesto posluzila s c da si to olaksa. sad (kljovasti zubici svi izasli) kad nemirno spava il ruzno sanja isto uzme c (da si to olaksa). i tako, ona malo pomalo raste, i zdrava je i vesela. ja sam u pocetku puno vapila, a sad sam se navikla, samo ju slihtam s jedne na drugu stranu i mrgud sam kad mi se nespavanje kumulira. a kad za mjesec dana navrsi dvijeipol mogla bi se i ja probuditi u ranu zoru nakon prve prospavane noci orna za kucu graditi ko lara. a nemam nit gradjevinsku, al <
>prijateljica ane s erteela 12.05.2003.<i></i>

06 lis 2005, 12:47

Mi smo upravo imali jednu zombi noc. Cendrati smo poceli jucer prije kupanja (oko 7), pa smo ga morali preskociti, a zavrsili u 1:30 u noci. Pa smo se probudili u 3 i do 7 se nastavili buditi svakih pola sata.Opet spavali do 9, pa onda cendrali do 12 i sad spava.<
><
>Mi smo jos mali,za desetak dana cemo napuniti 2 mjeseca, pa mi je sve ovo novo i stalno si govorim, ma jos malo, jos koji mjesec, pa cemo se mi ustabiliti. Ali sad kad vidim koliko su vasi kikici stari i jos uvijek sve po starom ... uh <i></i>

ima nas jos

07 lis 2005, 09:28

biljezimo josjednu neprospavanu noc - cilu noc je grintala, plakala, cicala, pa oce pa nece, pa moje sta ti je? pa smiri se, pa nas gurka nogicama, pa cendra u snu, pa sjedne, pa...svakakvih pa....<
>mislim da cu se naviknuti da po noci ne spavam (a velika sam )<
> <
><
>Katarina <i></i>

Re: ima nas jos

18 lis 2005, 09:26

Moje malo zlato je proslo 6 mjeseci. I od drugog tjedna spava cijelu noc. <
>I ja sam se nocu dizala i davala ciku cim je cmrgnula, ona bi malkice pocikala i spavala dalje. <
>Onda sam negdje procitala da dijete samo trazi paznju i vjerojatno nije gladno samo bi sisalo. I iako su mnogi gorljivi protivnici - pocela sam davati varalicu (Ipak i ona ne postoji bezveze!)<
>Stavili smo kindu do kreveta i kada bi cula da se pocela komesati, uvalila sam dudicu u usta, primila malo rukicu, ona bi zadovoljno promumljala i zaspala dalje. Sada se uvece poslije papanja kupanja malo pomazimo, ona zaspi kraj mene sa svojom dudicom, umiri se, pljune dudicu van kad vise ne treba i spava kao andelak do jutra.<
>Ja osobno mislim da djetetu ako se fino napapa ne treba gurati ciku samo zato da se smiri. Oni smao trebajui znati da je mamica negdje u blizini i to je to. Samo PUUUUUUno njeznosti. Ona je sada prosla 6 mjeseci i prestala je cikati i sama pocela mljackati na drugu papicu kad bi vidjela da mi jedemo. Lijepo se privikla na dohranu i sve je u najboljem redu. Hvala bogu fino raste i zdrava je.<
> <i></i>

19 lis 2005, 23:26

do prije par dana stipe je imao nekih 4-5 budenja za cicanje i uredno je nastavljao dalje spavati.onda smo imali jedno 3-4 noci kad je skoro preskocio sva spavanja pa cak je i dnevna smanjio na jedno od jedan sat. nocna su mu spavanja bila na mojim rukama.sad znam da je tomu bio razlog zubic <
>danas je izasao i drugi zubic pa je danasnje dnevno spavanje vratio u normalu.nadam se da ce nam se i noc vratiti na normalu a mozda i popraviti <
><
><
><
><
>STIPE 26,04,2005<i></i>

26 lis 2005, 13:06

izgleda da bi trebali osnovati Klub nocnih cicavaca i mama mrgudica <
>Ja se toplo nadam da su kod K u pitanju zubichi, jer ak nisu, jaosigameni. Straaaasno. Ovu noc je od 21 do 3 ujutro imal cicu u ustima i cim bi slucajno ispala - buaaaaaa. Nakon toga je bilo puno bolje ( ) - budil se svakih pola sata. Imam osjecaj da nisam spavala ni sat vremena. Koliko josh papa strumpf? <
>Ana - 20.05.2003.<

26 lis 2005, 22:37

Ingas,kako je? Kod nas . Ovako to kod nas izgleda: preko dana spava 2-3 puta dnevno, rijetko duze od 45 min.Kad se sve z
oji po danu spava 2 h. Navecer zaspe odmah poslije kupanja, oko 7.30, i onda se do 11 (odnosno dok ja ne legnem) budi bar 3-4 puta sto se samo cicanjem moze rijesiti. Obicno ga nadjem okrenutog na trbuh, zatvornih ociju i otvorenih usta. A kad ja legnem pocinje cijelonocno cicanje. Jedino mirno spava od 6-8. Ali se ljepotica budi u 7. <i></i>

27 lis 2005, 10:14

Ivana - identicno kod nas....i ovu noc Mislim da cu podhitno prestati sa uspavljivanjem na cici preko dana - mozda to pomogne... <
>Ana - 20.05.2003.<

27 lis 2005, 11:02

Ivana, kruska, biljezim se i ja. Bas identicna situacija. Za spavanje po danu valjda je programirana na 45 min i to iskljucivo u mom krilu, na ramenu ili siki :/<
>Quote:Mislim da cu podhitno prestati sa uspavljivanjem na cici preko dana - mozda to pomogne... <
>Mi smo uspjeli nase malo zlato uspavati i na ramenu uz zustro setanje ili plesanje po kuci i glasniju muziku. Problem je kad je treba skinuti sa ramena! Redovito se probudi i opet je sika ta koja pali. Ako tj. kad je ostavimo na ramenu, uredno odspava svoju turu, ali se u nocnom spavanju nis nije promjenilo na bolje. Jedino kad je bilo lito, pa je bebi bilo vruce, popapala bi i naglo se otkotrljala sto dalje od mene. <
>Imali smo svakakvih faza u ovih 7 mjeseci. Najgore je ako zaspe oko 19h pa se za 45min probudi i onda ples do ponoci (kao npr sinoc). Mm kaze da to 'preskoci'san, pa se razbudi.<
>Spavala je i u svom kreveticu i sama na kaucu po danu i u kolicima i ... Iskreno se nadam da ce doci opet neka do
e faza i zadrzati se neko vrijeme <i></i>

27 lis 2005, 20:46

Quote:Mi smo uspjeli nase malo zlato uspavati i na ramenu uz zustro setanje ili plesanje po kuci i glasniju muziku. Problem je kad je treba skinuti sa ramena! Redovito se probudi i opet je sika ta koja pali<
>eto, kao da nas opisujesh<
>K zasad ima 3 dnevna spavanja, 2 bi mu bila premalo i ne bi izdrzao. A i ovak ide spat vec u 19...<
>Danas - prvo uspavljivanje - on pospan, zazmiri odmah, ali ne pusta cicu ni za zivu glavu Ja pokusavam, on se ne da. I tak si lijepo odmori pola sata i njemu dosta....<
>drugo uspavljivanje - nafrljim ja mjuzu, on umoraaaan, jedva gleda. Za desetak minuta je zazmirio i zaspao na ramenu (ok, malo je cical moje lice ). Ali nikak ga spustit. I dala c...<
>trece uspavljivanje - linijom manjeg otpora dala c. <
><
>Ana je sa 8 mjeseci bila tu negdje...Imala je 2 dnevna spavanja i tonu nocnih, ali nije nuzno morala spavati sa cicom u ustima cijelu noc...<
>No, njemu izlaze 3 zuba i dosta ga to smeta pa se nadam da ce se situacija baremmalo popraviti kad izadju... <
>Ana - 20.05.2003.<

27 lis 2005, 23:44

Zemske, kaj je ovo!? Ja nacela temu i otisla…<
>Dugo smo se mucili i onda sam pokusala dodati malo rizinih pahuljica u izdojeno mlijeko, i funkcioniralo je! Imao je jedno budjenje i to predjutro, oko 5-6. Ma milina! Govorim u proslom vremenu jer gospodin peti dan vise nije htio flasicu. E al ima mama rjesenje i za to! Kako smo poceli s dohranom, prije par dana sam mu dala rizine (ili kukuruzne) pahuljice s mojim mljekom na zlicu. I opet ja zadovoljna – u 8 zaspi i prvi put se probudi oko 3. Pa u 6, 6 ipo, 7, 7 i po, ili cesce, nemam pojma. Cak spava i u kindacu jer sam vazno donijela stolac u spavacu sobu pa ga podojim na stolcu i vratim u kindac. Za drugo budjenje se prebacimo u krevet jer je on u 6 oran ko pticica, a ja bi jos malo pa ga podmicujem cikom…To je sto se tice hranjenja, ali da to sve odspava u komadu – neeeee! Nece spavati na ledjima (noge idu u zrak), s boka se prevrne ili na ledja ili na trbuh i to nikako nije do
o, na trbuh sam ga svega jedanput uspjela staviti i to je odspavao krasnih 5-6 sati, ali ne da se na trbuh! Uglavnom svako budjenje prvo pokusam rijesiti s dudom, mazenjem po glavici i shshshshshanjem, a ako nejde vadim ciku.<
>Veceras je u pola 8 papao rizu i kuruzu (pahuljice), u 8 zaspao na ciki, u 9 se probudio da ga pomazim i dam mu dudu, ali u 11 mu je hitno trebala mlijecna doza! Tako da, moglo bi se reci, unatoc svim mojim pokusajima da se svi kolko-tolko naspavamo, bas nam i nejde…. <
>IvanaCH, a po danu? Inace spava 3-4 puta po 25-30min, zadnjih par dana samo 3 puta, a danas ne znam sta mu bi – dvaput je odspavo po sat vremena, jednom sam, a drugi put samnom i mojom cikom. <
>Kruska, ja ga nikad nisam uspavljivala cikom po danu. Forsirala sam papanje nakon spavanja. Ako i zaspi na ciki ponudim mu je i nakon spavanja. Po danu je bilo dreke i urlanja, dok mali nije skuzio da moze zaspati u kolicima u setnji. A ako nismo u setnji ja se lijepo legnem kraj njega, okrenem ga prema sebi i dam dudicu (varalicu) i znam ga maziti po ledjima ili mu saputati na uho ako se previse buni. I funkcionira. Doduse ne znam da li funkcioniralo da imam dvoje djecice? Cisto sumnjam.<
><
> <i></i>
Odgovori