O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
23 pro 2008, 10:58
idemo svekijima za Badnjak, a oni obicno pripreme bakalar na bjanko.
jel smijem to davati svojoj dvanaest-mjesecoj curici? po konzistenciji mi se cini da bi joj to odgovaralo, nemamo nikakvih reakcija na hranu koju je do sada probala (isla sam polako s dohranom), ribu dobro podnosi ... ne mogu naci nigdje na netu tu informaciju pa ako netko zna nek napise.
23 pro 2008, 11:03
ako ga rade kao ja s dosta češnjaka i peršina, ne bih joj ga davala. mislim da je to još dosta prežestoko za nju
23 pro 2008, 11:54
ako rade od svjezeg bakalara i nije jako zacinjeno, ja bih joj dala, dapace.
23 pro 2008, 22:43
najvjerojatnije je suhi bakalar u pitanju i on je težak i nije za tako malene. ne bi ga dala tako maloj bebi bez obzira na to ima li češnjaka. čak i djeci od dvije, tri godine nije dobro davati ga koliko požele jer baš padne na želudac (bar je mojoj koja inače nije osjetljivog želuca). a i dosta ulja ide u njega.
za malecku nek kupe jedan oslić i skuhaju ga, pomješaju sa krompirićem i eto lažnog bakalara primjerenog bebama.
24 pro 2008, 00:59
potpis na eli, ideja s oslicem je odlicna
nije bakalar za bebu od godine dana
24 pro 2008, 09:46
meni ga S. sad jako voli, ali tek s 2.5 godine.
inače, on ničega ne jede previše pa pojede jednu malu feticu i to je to.
jedino što jede u ogromnim količinama su ribe, maneštre svih vrsta, mahune čušpajz, kalja i grah. to nema ispod dva tanjura. samo da mu je kuhanog povrća, a ja sretna.
24 pro 2008, 09:49

ponadala sam se nekom dobrom receptu kad sam vidjela naslov.
28 pro 2008, 14:57
Ja dajem svježi bakalar od dvanaestog mjeseca. Napravim ga na brudet i miško ga jako voli. Suhog ne bih davala...
03 vel 2009, 15:58
Tamo mi niko ništa ne kaže, pa samo da pitam ovde:
dali se riba sme kombinovati sa mlečnim proizvodima?
čula sam da ne.
zašto ako je odgovor ne?
03 vel 2009, 16:05
Ja sam vidjela i tamo tvoje pitanje, al nikad čula.
I otad razmišljam koje je to riblje jelo sa mliječnim proizvodima

.
03 vel 2009, 16:09
maaaa, na primer riba i sir..jogurt...
03 vel 2009, 16:09
juls, bez uvrede, ali tko bi normalan jeo ribu i jogurt?
03 vel 2009, 16:26
Da. Bas cudna kombinacija

.
Riba (kao i meso) obiluje zeljezom koji se u kombinaciji s mlijekom jako lose apsorbira u tijelu, dakle od takve ribe nikakve koristi.
03 vel 2009, 16:37
ja sam negdje pročitala da se riblja jela ne posipaju parmezanom, npr. paštašuta s tunjevinom ili rižoto s plodovima mora. Ne znam, ja to uvijek posipam parmezanom
03 vel 2009, 17:04
mamashnita od noje je napisao/la:juls, bez uvrede, ali tko bi normalan jeo ribu i jogurt?

moj muz spada u nenormalne sto se ishrane tice, ali ja ne pitam zbog toga...on nek se truje ili sta god vec...
nego, juce u vrticu vidim dorucak: riblja konzerva, margarin, luk, jogurt.
ne mogu vam napisati sta sam im napisala u mejlu...pa zato pitam.
ja sam ubedjena da ne ide riba sa mlecnim proizvodom, a zasto i nemam pojma, posto ja ribu ne jedem...
da bih dobila sledeci odgovor:
Od sardine margarina I luka pravi se pašteta koji se maže na hleb.
A u mejlu ima pitanja strasnih...pa mi lik odgovara kako jelovnik sastavljaju najveci strucnjaci i kompetentni za hranu....
03 vel 2009, 20:56
svaka cast strucnjacima, ali ja koja sam nestrucna nikada ne bih dala djetetu od dvije godine riblju
konzervu.
03 vel 2009, 21:28
mamashnita od noje je napisao/la:svaka cast strucnjacima, ali ja koja sam nestrucna nikada ne bih dala djetetu od dvije godine riblju
konzervu. 
o tome pricam....prvenstveno...
04 vel 2009, 12:42
Ja mojoj napravim file od oslića sa kuvanom blitvom i palentom, sve izmiješam i najčešće dodam kocku feta sira izgnječenu, jer joj je tako ukusnije
Inače je mojoj ćerki, kao i meni, obrok prazan bez sira, pa bila u pitanju riba, meso ili nešto treće.
04 vel 2009, 13:01
e ako je to istina idem se oma samoubit.
po tome onda svi moguci slozenci a la musaka, lazanje i sl. su za bacit u smece, namazi, riblje juhe a la bakalar na bijelo...
04 vel 2009, 13:34
Ja stvarno ne znam, zato i pitam...plus i ne jedem ribu, pa mi je sve u vezi toga strano
04 vel 2009, 13:56
Neznam, mi ne jedemo ribu sa mliječnim proizvodima, ni rib. juhu ni bakalar na bijelo.
Al mislim da je to više zbog navike nego do nečeg drugog.
A konzervu dati djeci mi je
04 vel 2009, 22:24
Ajoj,onda ni nama riblji obrok nema baš puno smisla. Jer ja uz pečenu ribu,blitvu i krumpir lešo,napravim češnjak umak koji se radi sa vrhnjem.
04 vel 2009, 22:59
Ne valja u smislu apsorpcije zeljeza.
Inace ak vam je fino uz ribu jesti vrhnje, go ahead

.
04 vel 2009, 23:06
Mmmmm, to ti je prefino. Ide dosta češnjaka i peršina(može i kopra), maslinjaka i limunov sok. To se prelije po lešo krumpiru,mljac.
A valjda se bojim da ne bi koji gram izgubili,pa malo podebljam ribu
05 vel 2009, 00:25
tanja je odgovorila zašto ne riba i mlijeko, a ja moram na ovo
LiKmama je napisao/la:e ako je to istina idem se oma samoubit.
po tome onda svi moguci slozenci a la musaka, lazanje i sl. su za bacit u smece, namazi, riblje juhe a la bakalar na bijelo...
bakalar na bijelo je bijel od toga što se očišćeno meso bakalara, kuhani krumpir, luk i petrusimul treba dobro protresti u teći uz dodatak maslinovog ulja i juhe u kojoj se bakalar kuhao. nema ni vrhnja ni mlijeka ni jogurta u njemu
05 vel 2009, 00:29
Ja jedem ribu sa jogurtom: npr tunu iz konzerve, ili pohanog oslica
05 vel 2009, 10:59
ina, u mom receptu ima.
bas me ovo sad bacilo u bed.
05 vel 2009, 11:12
A tartar?
Tam ima vrhnja, a ide i uz ribe
05 vel 2009, 11:37
A ja mislim da se ne treba opterećivati. Ima gvožđa i u drugim namirnicama. Zamislite koliko još ovakvih stvari nikad i ne saznamo.
05 vel 2009, 12:24
LiK mama, u bakalar na bijelo ne idu nikakvi mlijecni proizvodi, barem ga u nasoj okolini nitko ne sprema na taj nacin, ne znam kakav recept ti imas

. Ina ti je stavila jedan, a i ako se bakalar sprema kao namaz opet ide samo riba i maslinovo ulje, bijela se boja postigne od same ribe, nikakvog dodanog vrhnja.
Ma vidite, sto ljudi sto cudi. Mi sa ribom nikada ne jedemo nikakve ni jogurte, ni vrhnje, ni tartar (ajde imamo jedan recept za jastoga s vrhnjem i gorgonzolom, ali to je preverzija za jednom godisnje

) jer em nismo tako naviknuti em nam je steta ribu "upropastiti" bilo kakvim dodacima (mi na ribu ne stavljamo ni onaj umak od persina i cesnjaka sto se uvijek dobije u restoranu jer nam i on "upropasti" okus ribe). Dakle sta nekome pase ili ne pase je stvar osobnog okusa.
Drugo je apsorpicija zeljeza koji je zastupljen u mesu i ribama, a za zeljezo se zna da se najbolje apsorbira u kombinaciji s c-vitaminom, dok ga mlijeko ponistava. Dakle ako vam je svejedno za taj aspekt, onda nemate brige.