O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

04 srp 2009, 22:55

Diami - rekla bih da je prilagodba.
moja sada kaka svaki dan dva-tri puta po malo i to nije tvrdo, dosta je mekano. trbuh joj nije tvrd i ne plače pa zaključujem da će proći. zapravo, mislim da je to više povezano sa mnom jer i ja u zadnje vrijeme imam istih problema
sad sam na lanu, jogurtu i mekinjama pa ćemo vidjeti, a njoj mislim uvesti zobene pahuljice jer je to kod sestara sredstvo otvaranja :)

pf - je, studiozna je i sve to, ali ja ju imam (i gledam) samo kao drugačiji pogled na dohranu. niti slijepo slijedim niti pripremam sve namirnice na način koji ona predlaže. sezam ću dati, a lješnjak (mljeveni) ne još, tek negdje oko rođendana jer za prvi rođendan kod nas ide tradicionalna torta za bebe, a u nju ide lješnjak
i još sam nešto primijetila - miješanje dviju ili više žitarica. to meni ne ide, hoću reći, ne mogu dati djetetu (a ni sebi) obrok od tri kuhane žitarice. kod mene mora biti još i povrća, po mogućnosti zelenog

04 srp 2009, 23:16

Ja sam miješala samo 2, amarant i proso i ok mi je! A, ja sebi znam napraviti varivo od 5 vrsta...
Treba mi savjet... opet!!! :oops:
Kako spremati pir i quinou? Griz pira na vodi odokativno? :dunno

04 srp 2009, 23:21

kvinoju kuham k'o i amaranth, cca 30ak minuta.
gris od pira radiš isto kao i običan gris samo ga kuhaš na vodi. ja sam ga ukuhala u vodi u kojoj se kuhalo povrće.
jedino što me buni je da je dosta slatkast pa brijem da paše bolje uz voće i mlijeko nego uz povrće ali nije se bunio :lol

04 srp 2009, 23:25

Thx, ali ja nikakav griz nikad nisam kuhala! :oops:
Ide u vruću vodu i...??? :dunno

04 srp 2009, 23:32

skuhaš povrće, izvadiš kad je kuhano i polako sipaš gris.
na cca 1,5 dcl vode ide jedna jušna žlica. ma skužiti ćeš već omjere kad par puta skuhaš.
kuhaš par minuta dok se ne zgusne malo i onda ostaviš još par min da nadođe ;)

04 srp 2009, 23:32

nikad nisi jela gris na mlijeku s čokoladom?
nemaš pojma što si propustila cccccc :kima

04 srp 2009, 23:33

Ok, thx!!! :kiss
Mogu i u običnoj prokuhanoj vodi???

04 srp 2009, 23:35

silki je napisao/la:nikad nisi jela gris na mlijeku s čokoladom?
nemaš pojma što si propustila cccccc :kima

Nikad, ajme meni, kako da to spravim?? :oops:

04 srp 2009, 23:39

sad iskoristi pirov kad ga već imaš ,)
skuhaj na mlijeku i kad je gotov ubaci par kockica čokolade koju imaš doma. mljac!

http://www.coolinarika.com/recept/djecj ... na-mlijeku

04 srp 2009, 23:48

Uhhhhhhhhhhhhhh, dobro izgleda, ovo će mama papati!! Hvala, draga... :kiss

05 srp 2009, 08:35

Ina, eto i ja na jogurtu i lanenim sjemenkama, mene otvorilo super a kod Karla ništa... Malo ga je korabica otvorila ali to je bila minijaturna kakica, jutros opet po starom - formirani brabonjak... :p :roll: Izgleda da je to kod njega tako, jer sad nije dobivao već par dana nikakve žitarice. Jučer i prekjučer korabica, prije toga jedan dan samo dojenje, prije toga voće. on se sad nešto manje muči kad tiska, al prek dana ga to izgleda ne muči i ne plače (tu i tamo cendra ako mu dođe na tiskanje), nije mu tvrd trbuščić.

A ništa, onda lagano dalje. Sad ćemo još probati povrće malo, idem danas od Severa nekaj naručiti, a onda ćemo polako i žitarice opet.

Negdje se sjećam da sam čitala za brokulu da se ne daje cijela odmah, da je lakše mislim stabljika, a nešto kasnije i cvjetići?

05 srp 2009, 10:12

da se mene pita ja ne bih uopće cvjetiće jela, stabljika mi je puno ukusnija i uglavnom ju pojedemo sirovu - svi redom
i meni to zvuči poznato tj. već sam čula/pročitala, samo se moram sjetiti gdje

05 srp 2009, 11:23

ovo je sad već vapaj u pomoć, dakle iskusne dohranjivačice ... Jura i dalje neće ništa jesti. Uskoro će imati 8 mjeseci, mislim da je sad već trebao počet jesti kak spada bar neku hranu, a on ništa neće. Svaki zalogaj je borba.
Hoće samo cicu.

Razmišljam si sad jel ima smisla ponuditi mu recimo voćke koje nije htio u pol 11 ponovo za pola sata ili sat, umjesto cice?

Ili da ga ne forsiram nego da mu dam cicu i bok. Al onda mislim da nikad neće ni krenuti s klopom kak spada.
Ili imate neki prijedlog?

Oprostite kaj gnjavim, ali ovo me stvarno frustrira.

05 srp 2009, 11:36

...ne bih htjela vaditi mast, ali možete li vjerovati da je moj sinak u svoje 4, 5 godine života imao svega 2 puta zastoj u probavi, ono, da ga je baš zaštopalo, iako ni tada nije bilo potrebno nikakvih posebnih intervencija... meni je to čisti SF, ali, koliko vidim, i cura će njegovim stopama :dada.... ajd fala bogu, nek su dobri kakači kad nisu nikakvi spavači :lol

...ina, ma ne ne, vjeroajtno sam se krivo izrazila u vezi JBP knjige... slažemo se u zapažanjima sto posto... naravno da ne treba slijepo vjerovati nikome i ničemu... mene je nutricionizam oduvijek privlačio, počevši od dijeta koje sam provodila za sebe i gdje sam puno saznavala o hrani (nikada, baš nikdada to nisu bile mesne/bolničke/un i slične dijete, već samo promjene u prehrani) ...zaista sam otvorena za to, nije mi bez vraga podznak na 28° Lava pa zahvaća dobar dio Djevice :mrgreen: )
...jednostavno sam još u nevjerici koliko je različit taj režim prehrane, pa čitam knjigu ko kakav bestseler :faca
...i sigurno ću preuzeti ponešto, recimo, onaj receptić zapečene palente s tikvicama sviđa mi se načelno, a varijacije mogu biti raznolike.... jednako kao preprženi i mljeveni sezam koji se kasnije dodaje kao začin, to mi se čini mrak mrakova....
...međutim, zaista je to previše žitarica (da, to miješanje više njih), a i po meni premalo voća i povrća - recimo, onaj njen prijedlog početka dohrane - i za užinu i za ručak žitarice :drink

...u stvari, najvećim dobitkom i saznanjem smatram upravo taj prošireni horizont žitaričnog svijeta :) .. priznajem da sam s predrasudama gledala te vrećice egzotičinih kuglica u bio-trgovinama, ali zaista nema razloga ne uvesti ih u prehranu...
..tako sam upravo amarant i proso uvela i za nas velike, u našu omiljenu šarenu juhu (gomila povrća povezana upravo nekom žitaricom i jednim jajetom) za koju sam korsitila uvijek ječam, kao da ništa drugo ne postzoji, a riža nam je ionako već prečesto na jelovniku...

...jesam ošla u oftopik :da?

Be, kupovala sam ove stvari u Harmoniji, trgovinici preko puta onih mesnica na tržnici glavnoj, tamo kod parkirališta, a za tu trgovinu u Sunčanoj sam tek kasnije saznala...

05 srp 2009, 11:40

...svrco, ja bih mu dala da sisa i ništa ne forsirala... tko zna što mu je, možda jednostavno vruće, pa mu sve prisjelo... ili tek nešto što tekućije, osvježavajuće, hoću reći, voće i povrće... :dunnp ja sam osobno najživčanija kad mi je vruće i sparno, ni do čega mi nije...
...a on će ti onda već sam reći, odn. zijevati ako mu se apetit vrati... ne znam, samo nagađam...

05 srp 2009, 11:45

Zna li netko kad se mogu početi davati smokve? Nisam pronašla u tablici dohrane.

05 srp 2009, 12:07

zvečka iako nije napisano kad točno mogu smokve, znam da je nedavno već 2x pisalo da su pune malih koštica i zna biti malih mušica u njima pa da se ne preporuča malim bebama.

Mene zanima čuvanje zgotovljenih kašica u frižideru, tj. ako mi možete reći što smije i koliko dugo ostati u frižideru pa se idući dan podgrijati jer mi se desilo nekoliko puta da je mali pojeo 2 žličice, a žao mi je sve baciti jer teško dođem do svih tih nešpricanih i zdravih namirnica za njega.

05 srp 2009, 13:43

zvečka,

Marin je napisao/la:
tanjabb je napisao/la:Smokve su pune secera, u njima znaju zivjeti i one sitne muhice, posljedicno ja to ne bih tako malom djetetu.
Bas mi je drago za oradu :joy .

evo, to j tanja napisala nedavno :)
Zadnja izmjena: Svrco; 05 srp 2009, 18:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

05 srp 2009, 14:49

Palo mi je napamet da visak domaceg voca i povrca nekako zamrznem. Ili voce koje sad nemoze jesti da nam kasnije posluzi.
Nasla sam onaj link na Coolinarki koji ste i vi ovde preporucali, ali tamo bas ne pisu detalji.

Mene zanima mogu li ikako zamrznuti svjeze kruske i jabuke (to nikad do sad nisam radila)?
Mogu li npr, skuhati kompot pa zamrznuti samo voce iz njega?

05 srp 2009, 15:42

Rogue ja ni nama ne zamrzavam ni voće ni povrće pa neću ni za Zaru jednostavno ću joj davati jesti što od namirnica može u tom mjesecu i da je sezonsko mislim da je tako najbolje ima vremena jest će druge godine. :mah

05 srp 2009, 16:35

Ja zamrzavam i nama neke stvari, pogotovo povrce i pogotovo kad imam domace.
Po meni je to zdravije nego naspricano. :dunno

Ali me zanima ako itko ima savjet za kruske i jabuke, to nikad nisam zamrzavala.

05 srp 2009, 20:49

Za brokulu - meni baš fini cvjetići. A stabljiku ne jedem od brokule, ta mi nije fina, ali od karfiola (sirovog) mi je njam! :p :dada Kuhana mi opet nije fina, nego cvjetići... :lol

05 srp 2009, 21:21

..od kad nas je potjerala sama kruška ( taj dan je treća kakica bila neprobavljena kruška :shock: ) ..sve se nekako stvrdnulo, dan iza toga sam dala povrće i rižu, pa nastavila sa povrćem i palentom, pa povrćem i prosom , danas samo povrće ( oko 100ml ), uvijek kapnem malo maslinovog...stolica je oblikovana, jednom do dvaput dnevno, više nije pastasta :) , nisam primjetila da se muči nešto..

..jel to ok ili možda treba unos tekućine povećati...

jel tako i kod tebe , Diami?

Zara pije iza obroka ali kad joj ponudim i kasnije , ne odbija ( između dojenja)..možda zbog ove vrućine... :loce
Oko mene me stalno špotaju što joj ne dajem više piti...uh.,

Da li da joj još povećavam sad količinu obroka? Ili da ostavim još na oko 100ml? mjesec i pol smo na dohrani.

05 srp 2009, 21:27

Noelle, ja Damiju dajem vodice obavezno iza kašice, ali mu nudim i tokom dana.
A za povečanje količine obroka ti ne znam.
Ja uglavnom svaki dan napravim količinu Hippove flašice-125 ml, pa koliko pojede, pojede...

05 srp 2009, 21:58

da vas pitam, ima li koje tips and tricks za brze spremanje hrane. posebno kada cu na posao. mislim da nekako poluspremim hranu, pa zamrznem pa svaki dan nesto dodam sveze. jel se to sme?

05 srp 2009, 22:24

Rogue možeš skuhati kompot od krušaka i jabuka i ne treba smrzavati.
Ja sam prošlo ljeto skuhala 30 staklenki kompota i mališa kroz zimu sve pojeo, uglavnom za doručak sa zobenimili rižinim ili dinkel pahuljicama,pa dodam još malo i lanenih i sezamovih mljevenih sjemenki.
Oguljene i narezane kruške i jabuke samo zakipiš u vodi nekih 5 min. staviš u vruće staklenke,dobro zatvoriš i onda još te staklenke kuhaš nekih 15-20 min. Onako, uroniš ih do pola u vodu i pustiš da malo kipe.

05 srp 2009, 22:29

Viva42 :klanja
i kompot samo nalijes u teglice i to drzi do zime?

05 srp 2009, 22:43

Da, ali moraš lijevati vrući kompot u vruće teglice, koje zagriješ u pećnici na sto stupnjeva. I onda te napunjene i dobro zatvorene teglice uroniš u toplu vodu do pola, staviš kuhati i pustiš da kipi nekih 15-20 min.Ugasiš vatru i zamotaš rajnglu sa nekim krpama ili sl. i pustiš da se polako hladi, cijeli dan. I to ti je to, ja sam zadnju otvorila prije nekih mjesec dana.
Najvažnije je da ne trebaš stavljati nikakav šećer ili konzervans,ništa. Samo kruške i jabuke i voda.

05 srp 2009, 22:46

Viva42, jos jednom :klanja
Sad si me bas razveselila! Po netu sam nasla neke recepte, ali svi sa dodacima secer, vino, limun...
Idem odmah spremiti tvoje postove.

05 srp 2009, 22:52

podocnjaci forever je napisao/la:...jednostavno sam još u nevjerici koliko je različit taj režim prehrane, pa čitam knjigu ko kakav bestseler :faca
...i sigurno ću preuzeti ponešto, recimo, onaj receptić zapečene palente s tikvicama sviđa mi se načelno, a varijacije mogu biti raznolike.... jednako kao preprženi i mljeveni sezam koji se kasnije dodaje kao začin, to mi se čini mrak mrakova....
...međutim, zaista je to previše žitarica (da, to miješanje više njih), a i po meni premalo voća i povrća - recimo, onaj njen prijedlog početka dohrane - i za užinu i za ručak žitarice :drink

...u stvari, najvećim dobitkom i saznanjem smatram upravo taj prošireni horizont žitaričnog svijeta :) .. priznajem da sam s predrasudama gledala te vrećice egzotičinih kuglica u bio-trgovinama, ali zaista nema razloga ne uvesti ih u prehranu...
..tako sam upravo amarant i proso uvela i za nas velike, u našu omiljenu šarenu juhu (gomila povrća povezana upravo nekom žitaricom i jednim jajetom) za koju sam korsitila uvijek ječam, kao da ništa drugo ne postzoji, a riža nam je ionako već prečesto na jelovniku...

da ti ne citiram cijeli post, samo ću ovaj dio izdvojiti ;)
recepti su i meni izvrsni (probaj svakako kanten od jabuka) :dada
za sezam toplo preporučam nabaviti suribachi (zdjela u kojoj "melješ" tj. usitnjavaš poprženi sezam (i sol za vas veće) za posipanje
žitarice sam i ja neke "upoznala" preko nje

i moram još pojasniti svoju prijašnju rečenicu
ne mogu dati djetetu (a ni sebi) obrok od tri kuhane žitarice. kod mene mora biti još i povrća, po mogućnosti zelenog

ovo znači da i ja kuham tzv. šarene juhe i da u njima bude više vrsta žitarica (dvije-tri, kako kad), ali obavezno uz više vrsta povrća i mahunarki. ovo citirano sam mislila na obrok u kojem su samo skuhane žitarice bez ičega drugoga

švrćo - daj mu cicu i neka odmori par dana. koliko on konkretno pojede žličica kroz dan?
zapisuj jedan dan količine po obroku/obrocima pa ćemo onda mozgati. tko zna što njega muči (ako ga išta muči) no moj je stav da se nikad ne forsira s hranom

ne znam jesam li već to napisala, ali nama se sve do pred kraj 7. mjeseca dohrana svodila na par žličica. i jedan dan je samo počela zijevati na nju.

škorpijica - o ostavljanju hrane smo već pisali i ja ne bih ostavljala. Marin je jako dobro objasnila i zašto, a ona je ipak stručnjakinja na tom polju

Rogue - jabuke i kruške nisam smrzavala, mislim ovako kao i marie claire

Sanjo - izvući ću ti par receptića, podsjeti me na pp ako zaboravim

Noelle - 100ml je sasvim dovoljno hrane za nju, vodu s obzirom na vrućine možeš nuditi i tokom dana ili neka cica ako još dojite
Tema je zaključana