O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: kravlje mlijeko

05 svi 2008, 22:28

Moram malo, samo malo offtopicarit ovdje - nevjerojatno kako oko kravljeg mlijeka uvijek izbije ovakva diskusija.

05 svi 2008, 23:27

I meni je to nevjerovatno jer ako uguglate cows milk i child (ili infant) izlistat ce vam se milijone stranica s clancima i istrazivanjima koje sve govore jedno te isto, a to je da kravlje mlijeko NIJE primjerena hrana za dijete do NAJMANJE 12 mjeseci zivota (a najnovija istrazivanja govore do 2 godine, tu preporuku je preuzeo i WHO). U svakom clanku su dobro opisani i razlozi za takve preporuke, a ti su:
- kravlje mlijeko ne sadrzi dovoljno zeljeza zato su npr. kod djece koja rano pocinju s kr. mlijeko ceste anemije (25-40% takve djece u starosti od 6 do 24 mjeseci je anemicno)
- sadrzi puno previse neprimjerenih bjelancevina, koje po nepotrebnem opterecuju bubrege male djece i time vecaju mogucnost alergija
- ne sadrzi dovoljno cinka, selena, joda, vitamina i esencialnih masnih kiselina potrebnih za razvoj djeteta
- sadrzi previse natrija, kalija i klorida.
Ova istrazivanja su radjena za djecu do 2. godine i preporuke jesu da je za tako malu djecu uvijek bolje posegnuti za adaptiranim mlijekom (koje nema ovih "nuspojava" gore) ako vec majka ne doji.

06 svi 2008, 00:02

ina ja nisam za to da se kravlje mlijeko daje od 4 mj zivota al ja ti kazem da ga zene daju. u BIH majke koje ne rade a muzevi rade nemaju djeciji doplatak a ako i muzevi ne rade i nemaju auto onda imaju pravo na 18 km njesecno. za 18 km moze kupiti 1 kutiju adaptiranog od 800gr koja traje 5-7 dana. pa sta ce uraditi nego davati kravlje mlijeko. ja imam curicu od 6 mjeseci i dajem joj adaptirano ali sa navrsenih 11 ili 12 mjeseci ja cu joj dati kravlje mlijeko. ina ja sam med sestra i radim taj posao. u skoli smo imali predmet pedijatrija. i u toj knjizi pise da se kravlje mlijeko moze davati od navrsenih 1 god zivota. a zasto mislis da se ne smije dati. pa sta ti mislis kako su se hranila djeca u ratu u BIH. pa moja strina je bebi od 3 mjeseca davala grah... jer nije imala sta drugo nije imala ni kravlje mlijeko a ne adaptirano. ta beba je izrasla u zdravog i pametnog djecaka. ja stvarno ne razumijem i ove naucnike ni pedijatre. jedan kaze moze a odes kod drugog on kaze da se ne smije to dati. tako da ne treba ni vjerovati bas ni njima.
ma majke radite kako mislite da je najbolje za vasu djecu i nedajte da vam pametuju. i meni govora daj joj krompir daj joj pravi supu sa telecim kostima paravi omak.... ma nek prica ko sta hoce ja imam svoje. sretno....

06 svi 2008, 00:59

Ne bih htjela da me se krivo shvati ali ratni uvjeti su jedno, a mirnodobsko vrijeme u kojem zive nasa djeca je nesto sasvim drugo. Isto tako ne bih htjela podcjenjivati struku ali mislim da je samo iskustvo mama s ovog foruma kroz godine koliko sam ja ovdje dovoljno za shvatiti kako ima pediatara i pediatara. Neki su stali u 1970 kada su diplomirali pa jos danas uce mlade i neiskusne mame o dohrani kakvu su poznavali tada, drugi idu s razvojem, prate nove stvari, pa time i danas uce drugcije nego prije 10, 15 godina.
U konacnici je uvijek majka ona koja odlucuje za vlastito dijete, neke ce to napraviti po vlastitom nahodjenju ili osjecaju, druge ce se sljepo drzati jedne knjige ili savjeta pediatra, trece ce se odluciti za ovu najstrozu variantu od 2 godine. Ipak smatram da je edukativna strana ovog foruma ta da prenesemo najnovija vazeca istrazivanja i preporuke o ophodenju s bebama i malom djecom, pa tako i glede hranjenja kravljim mlijekom.

06 svi 2008, 03:45

emina
u skoli smo imali predmet pedijatrija. i u toj knjizi pise da se kravlje mlijeko moze davati od navrsenih 1 god zivota. a zasto mislis da se ne smije dati.

hajde, molim te, pažljivo pročitaj sve što sam ja napisala :)
i nemam više što dodati na tu temu, osim potpisati tanjubb u svemu

06 svi 2008, 08:48

Ja definitivno nisam za km prije 1 godine! Moj Marko sada ima 9 miseci i još uvik dojim ali da nisam dojila definitivno se nebi odlučila za km prije godine dana!
Stvar je izbora majke ali slažem se sa gore napisanim(Ina66) !

emina znam da je bilo teško u vrime rata i da su se majke snalazile kako su znale za prehranit svoju djecu ali to je sad daleko iza nas,moj tata se prehranio na kruhu i masti,što sad,da ja i svome dam?????? :dunno
Tužno je da majke nemaju izbora jer im financijska situacija neda pravo izbora,nažalost.

06 svi 2008, 22:44

Vidim da je pala krv oko kravljeg mlijeka... ;) U svakom slučaju zanimalo me kako to uopće ide nakon adaptiranog tj.šta se uvodi i kojim redom.DAnas sam slučajno upala u raspravu sa nutricionisticom za dječje vrtiće i ona mi je rekla između ostalog da velika većina ljudi grješi s prehranom djece(u stilu "najbolje da mama sama odluči,pa imamo primjere kako mama hrani i nutka 8-mjesečno dijete "smokijem")i da bi bilo najbolje nakon adaptiranog kreniti sa razrijeđenim punomasnim mlijekom.Pitanje sam postavila jer mu želim sačuvati želudac šta je duže moguće pa me zanimalo kako ide to uvođenje....Punp hvala svima na odgovorima....pozdrav i poljubac svim mališima

Re: Kada beba moze poceti piti mlijeko iz tetrapaka?

07 srp 2008, 19:02

nije stvar u dramatiziranju.

razlog zašto adaptirano povrati, a kravlje ne mogao bi biti to što mu je želudac iziritiran od sluzi iz nosa, a kravlje je jako teško pa se ne "diže".10 mj je preprerano za obično kravlje mlijeko. na tvom mjestu sljedećih tjedan dana umjesto mlijeka davala bi mu acidofile pa tek onda opet ponudila adaptirano mlijeko.

07 srp 2008, 21:12

:mrgreen: ideš ,pa ovaj je topik star više od godinu dana,zaboravila sam skroz za sve to

07 srp 2008, 21:15

a kako se našao na vrhu? :|
ja nikad ne idem gledati stare topice. ovaj se valjda sam podigao. :dunno

07 srp 2008, 21:22

:dunno hm,neznam ni ja

10 srp 2008, 20:44

ako se već ne može čekati do godinu i pol, dvije

Koj bi mogao biti razlog da se ne može čekati do 1,5g? :dunno

10 srp 2008, 21:51

Bessa je napisao/la:
Koj bi mogao biti razlog da se ne može čekati do 1,5g? :dunno

financijski :roll: :mrgreen:

11 srp 2008, 00:56

ok :)

08 kol 2008, 08:53

Da ne otvaram novi topic poslužit ću se ovim.
Mališa je 13 mjeseci bio dojena beba, a tada smo uveli bebimil.
Kako 01. rujna ( sa 18 mjeseci ) kreće u jaslice sada bi mu uvela kravlje mlijeko.
Pročitala sam i starije postove o kravljem mlijeku, no nekako se ne mogu odlučiti da li početi sa svježim ili sa trajnim mlijekom, pa me interesiraju vaša iskustva!

08 kol 2008, 09:07

evo ti par linkova na stare topice
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=13&t=4274&hilit=trajno+svje%C5%BEe+mlijeko
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=18734&hilit=trajno+svje%C5%BEe+mlijeko
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=39&t=40592&hilit=trajno+svje%C5%BEe+mlijeko

mi sada pijemo trajno jer mi se ljeti svježe, makako ga svježeg kupila, obavezno ukiseli.
za početak mu daj punomasno s 3,2 ili 3,5%mm

08 kol 2008, 09:09

Ina, hvala ti, kao i uvijek, na brzom odgovoru :3srca

26 kol 2008, 12:45

Da i ja ovdje ubacim svoja pitanja vezana za mlijeko i mliječne proizvode.
Koliko mliječnih obroka dnevno bi dijete staro cca 1 god trebalo jesti?
Što se sve podrazumijeva pod dostatnim mliječnim obrokom? 1 Jogurt? Griz na mlijeku? ?!
Filip za sada još doji a od mliječnih obroka jede npr jogurt ili kiselo mlijeko. Svježe sireve ne voli. A znam mu dati i one hipp instant kašice koje se rade vodom i u sebi imaju adapt. mlijeka. Što vi mislite o tim kašicama?
Ne planiram dodatno uvoditi adaptirano mlijeko.
Zanima me kada mu mogu dati mlijeko?
I koje mlijeko je najbolje davati djetetu?
Hvala

21 ruj 2008, 11:44

Mi cemo pricekati 2. rodjendan za cisto mlijeko, a modza i kasnije ako bude jos dojio.. Ne znam dali im daju u jaslicama mlijeko..
On jede griz kuhan na obicnom kravljem mlijeku i drugu hranu u koju ide mlijeko- ali samo ili sa kakaom ga jos nije pio..
Mi inace slabo konzumiramo mlijeko- ali kupujemo punomasno svjeze iz organskog uzgoja (u tetrapaku naravno).. i to iz Hofera jer ima poseban okus.

01 lis 2008, 14:07

Moja je imala 7 mjeseci kad sam joj počela davati kravlje mlijeko. Svoju odluku sam rekla svojoj pedijatrici, ona mi je rekla da ona "Mora" preporučiti adaptirano a ako ja već hoću davat kravlje da onda dajem svježe iz boca i da bude punomasno. Tako da joj od 7 mj. dajem Dukat sviježe mlijeko 3,2mm.

01 lis 2008, 14:24

Ovo Anđelino ne bih nikako preporucila jer je poznato da dojenackom probavnom traktu kravlje mlijeko u prvoj godini zivota STETI (i prouzroca anemiju). I moze imati dogotrajne poslijedice. Svaki pediatar koji savjetuje suprotno naputcima Svijetske zdravstvene organizacije bi se trebao malo vise dodatno obrazovati u svojoj profesiji.

Dakle: kravlje mlijeko nikako prije 1. rodjendana, a preporuke su cak do 2. rodjendana. Dojenom djetetu je uz majcino mlijeko dovoljno 2dcl jogurta dnevno. Inace se maloj djeci daje punomasno mlijeko.

01 lis 2008, 14:25

htjela sam napisat isto što i tanja al odustala da ne ispadne da vječno pametujem.
Još i pedijatrica kaže "ne".To onda zbilja znači "ne" :dunno

01 lis 2008, 19:16

hud-hud je napisao/la:Sto se tice doktora,oni imaju svaki svoje misljenje.

hud-hud je evo već napisala u svom postu da necijeni baš mišljenje pedijatara a tako ni ja jer kao što kaže svaki ima svoje mišljenje pa aj ti znaj šta i kako napravit.
Ja svoje dijete ipak najbolje poznajem!!
Vidiš moja pedica kaže da ona "mora" preporučit adaptirano (to "mora" baš naglasi)
Pedijatar di moja sestra vodi dicu svima preporučuje kravlje mlijeko već od 6 mjeseci a pedijatirca koja radi u istom domu zdravlja u drugoj smjeni preporučuje adaptirano do druge godine života
:whew

a da sutra svijetske zdravstvena organizacija obajvi da je kravlje mlijeko najbolje za dijecu i da se daje odma od rođenja onda bi svi poletili i davali i tvrdili kako je to tako...
ma stvarno ovo je malo zeznuta tema. Ja mislim da bi svatko za svoje dijete trebao sam odlučiti što je najbolje.

01 lis 2008, 19:24

ova zadnja je očito pročitala nešto i nakon što je završila medicinu i specijalizaciju jer se drži preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.
to što svaka mama najbolje poznaje svoje dijete u slučaju davanja kravljeg mlijeka prije navršene godine dana apsolutno ništa ne znači. možeš ga poznavati ne znam kako dobro, ali očito nisi znala/ne znaš što se sve može dogoditi djeci koja ranije krenu s nekom namirnicom koja nije prikladna za njihovu dob. možda se tvojoj curici ništa ni ne dogodi, a možda posljedice počne osjećati tek s četiri-pet ili dvadeset-trideset godina.

01 lis 2008, 21:52

Poptis na Inu.
Ne daj boze da ti dijete jednom kasnije u zivotu bude imalo ikakvih problema zbog neceg sto si joj ti dala, zatvarajuci oci pred poznatim i dokazanim cinjenicama, a te su da dijetetu ispod godine dana kravlje mlijeko steti! Da, ti najbolje poznajes svoje dijete, ali nemas rentgenski vid, ti ne vidis sto to mlijeko njoj cini u toj dobi. Ili mozda imas :dunno ?! Meni je takav ignorantski stav u kojem se igras s buducnoscu svog vlastitog dijeteta totalno neshvatljiv.

23 svi 2010, 08:10

mi smo do 4mj davali adaptirano mlijeko. više mu se to ne sviđa i sad smo uveli jedan obrok kašice a ostalo kravlje mlijeko. mali ga je prihvatio bolje nego adaptirano. nije dobio ni proljev ni ništa drugo. njemu odgovara a i nama jer je jeftinije :) . davali smo mu u početku 1/3 mlijeka 2/3 vode i iz tjedna u tjeda smo vodu smanjivali. trenutno smo na 140ml mlijeka i 60ml vode.

23 svi 2010, 09:55

Mamino malo ti mora da se šališ!!!
Još bi ova kašica i mogla proći, mada je nepotrebna, ali kravlje mlijeko davati 4-mjesečnoj bebi :ne
Par postova iznad, stavila sam link, pa malo pogledaj kakve sve posljedice može imati prerano uvođenje kravljeg mlijeka. Ne manifestira se to samo grčevima, može ostaviti trajne posljedice.
A ova opaska da vam je i jeftinije, mislim da se to ne može uspoređivati sa djetetovim zdravljem.
Oprosti što sam ovako burno reagirala, ali da si pročitala cijeli ovaj topic, vjerojatno bi se malo zamislila, da li ga davati tako maloj bebi.
Dora mi smo dojili preko dvije godine. Ali sam mu sa nekih godinu i po, počela polako mješati žitarice sa kravljim mlijekom, tako da vidim da li ima kakve reakcije, prije nego krene u vrtić.

23 svi 2010, 10:00

mamino malo, ti se hvališ ili konstatiraš? Nadam se da ne savjetuješ.
djeci do 1g se ne daje kravlje mlijeko. O tome se nema šta raspravljati. Inače je upitno koliko je km potrebna hrana-uopće, a kamoli bebama.

I smijem li znati što si dodavala vodu u kravlje mlijeko? Da se smanji što? Djeci se u početku davanja mliječnih proizvoda uvijek daju najmasniji.

23 svi 2010, 11:42

Ja sam mojoj starijoj uvela kravlje mlijeko sa 1.5 godinu. Bojim se da ću mlađoj silom prilika morati i ranije (negdje sa 13 mjeseci), jer će vjerovatno morati u jaslice već tada. Prije navršenih godinu dana nikako, to i vrapci na grani znaju.

23 svi 2010, 11:49

a mene zanima i zasto si topic star 2 godine izvukla van samo da bi se "pohvalila" kako radite nesto lose za svoje dijete?
Nakon svega ovdje napisanog i brojnih linkova o stetnosti KM ovakav post mogu shvatiti samo kao provokaciju.
Tema je zaključana