O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

02 kol 2009, 10:45

Ina, jučer sam gledala i nisam vidjela...

02 kol 2009, 11:04

olja je napisao/la:
cakorka je napisao/la:jos jedno pitanjce kad ide grozde?

Ovo sam nasla o grozdju:
Ina66 je napisao/la:za grožđe mi je prerano - jedina tablica kojoj sam ga našla je od dr. Searsa i tamo ide između 12-18 mjeseci

Ina66 je napisao/la:ako ćeš mu davati grožđe, onda mora biti oguljeno i bez koštice.

tanjabb je napisao/la:Moj ih je probao poslije 1. rodjendana, negdje s godinu i pol. Kod grozdja ti je problem da ne progutaju cijelu kuglicu i zahlikne se.

02 kol 2009, 11:05

a u tablici dohrane..http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=29228 ide od 11. mj
evo, zwerka ;)

02 kol 2009, 12:34

Zwerka je napisao/la:Ina, jučer sam gledala i nisam vidjela...

izmijenjena i dopunjena tablica je stavljena 28.07. :)

za grožđe smo razmišljali kada ga staviti jer je u nekim drugim tablicama u rasponu od 8-10 mjeseci ili, kao kod već citiranog Searsa, od 12-18 mjeseci.
najveći problem kod grožđa nije moguća alergijska reakcija već mogućnost gušenja bobama. zato grožđe mora biti oguljeno, izvađene sjemenke i, ovisno o veličini boba, prepolovljene ili narezane na četvrtine i obavezno ih mora roditelj davati.
ili ih se može staviti u safe feeder (ili kako se već zove onaj gadget za cuclanje voća)

02 kol 2009, 15:57

Onda izgleda da ipak nisam jučer gledala, :loce
Znam da neki dan nije bilo za grožđe ništa napisano, a očito je to bilo onda prije 28,pa reko, da pitam samo :)

03 kol 2009, 12:14

Drugi tjedan ćemo probati krumpir, pa me zanima na koji način da ga pripremim-ja nama radim oire s mlijekom i margarinom, a njemu naravno da neću od toga, a da mu dajem samo raskuhani krumpir, nekako ne znam baš...
I kako pripremate ciklu??
Krastavac se daje sirovi ili??Ne znam kako da mu ga dajem kad svo povrče kuham... :dunno

03 kol 2009, 13:08

zwerka, cikla se kuha sa ostalim povrćem, kao i krumpir. nema dodataka nikakvih. krastavac isto tako kuhani (meni je odličan na varivo) ali ga lelici ne dajem sad kad imam tikvica. nama je dobitna kombinacija na koju se doslovno guši - tikvica, cikla, quinoa. iako, čim je negdje cikla umješana, sve slisti :) ciklu obožava.

03 kol 2009, 13:17

Marin - Lele i Ida otkidaju na istu kombinaciju :lol
i njoj se sviđa cikla, a ja sam ju kuhala i s mesom

zwerka - zašto ne bi mogao sam raskuhani krumpir? pa i ostalo povrće skuhaš i izgnječiš, mislim da ga nisam posebno uvodila već odmah u juhu
ako je pregusto, razrijediš malo s vodom od kuhanja

03 kol 2009, 13:28

stalno zaboravim na to meso :mrgreen: da nema moje sveki, vjerojatno ga nebi još ni probala :lol

03 kol 2009, 14:06

Marin, draga još jednom hvala šta si mi savjetovala neki dan za vrt! Ja sam odlučila za same patlidžane čekati bar 2 tjedna! Ostalo ću normalno koristiti!
Dobra vam ova komba, baš sam to krenula raditi Piji kad sam skužila da i vi to često radite!
Jel i vi žitaricu posebno kuhate od povrća, ja to tek kasnije pomiješam.
Baš ću ovih dana probati onu komb bundeva, leća, quinoa iz JBP!

03 kol 2009, 14:57

Ja sam mu do sada uvijek povrće spremala tako da bih ga skuhala u vodi, zgnječila i dodala mrvicu te vode od kuhanja da nije pregusto. Zanima me da li na to mislite kad kažete da im dajete juhu/varivo ili bih trebala dodati više te vode tako da baš ispadne juhica slična kakvu i mi jedemo pa mu i na taj način davati?

03 kol 2009, 15:06

škorpijica - ja to zovem juhom iako njoj bude prilično gusto jer joj povrće izgnječim, a meso ili ribu usitnim nožem ili prstima. ako je prerijetko, onda joj se sve cijedi iz usta

marie claire - ja kuham sve zajedno. ovisno o žitarici i načinu i vremenu kuhanja, povrće dodajem prije ili kasnije

03 kol 2009, 15:13

ja isto kuham sve zajedno. recimo, kad kuham tikvica+cikla+quinoa, stavljam zajedno kuhati ciklu i quinou, a tikvicu dodam pred kraj.

03 kol 2009, 20:08

Super, onda ću i ja! Malo me muči taj omjer vode, amarant npr 1:3, riža 1:5, tako da mi se voda ukuha, a kad skupa ide i povrće?

03 kol 2009, 20:14

ja sve odokativno, pa ako vidim da je gusto, dodam još vode i kuham dalje, a ako je previše, pokupim žlicom van :mrgreen:

03 kol 2009, 20:20

Ma, super, super, stvarno postavljam glupava pitanja! :kiss
Evo, još jedno... Ne spada baš u temu, ali valjda ćete mi oprostiti... Budući da znam da začinjanje hrane ne dolazi u obzir prvenstveno mislim na sol, a dal je opasno kad bebe ne moru popiju malo mora!! Pia stalno prska i more pravo pa u usta, kasnije navečer traži piti dosta vode!! :dunno

03 kol 2009, 21:53

i Ida pije tj. liže more :dada
spriječiti je ne mogu, ali nisu to neke količine

04 kol 2009, 14:00

danas breskva neslavno prošla...kiseli se i zatvara usta...probala sam prokuhati...isto ..pa sam malo sam zakamuflirala u jabuka/mrkva od hippa pa je pojela trećinu staklenke za užinu...nema pravila prije podne..najviše voli bljutave stvari tipa dikel ili amarant sa jabukom...marelicu isto više neće ( a kad je prvi put probala, 4 dana jela samu bez problema)

..da li se može nečim zasladiti voće...recimo čista fruktoza??

ili ću kamuflirati sa slatkim voćem tj. bananom?

imam sad domaćih kupina, kako njih dati s obzirom na koštice? vjerojatno pasirati pa dodati u nešto? a i to će joj biti kiselo , dakle opet s bananom :) ili?

04 kol 2009, 14:13

ne sladiti voće :ne
radije kamufliraj s bananom. ili izaberi super slatke, mekane breskve
kupine ne pasiram, samo izgnječim viljuškom, ali moja jede sve bez problema. ako misliš da će joj smetati, onda ih propasiraj ili izmiksaj

04 kol 2009, 15:31

Kupine jede sama :) ne smetaju koštice. prvih nekoliko puta su joj zasmetale, ali navikla se i sad sve guta bez problema. ako su joj kisele, pomiješam s bananom.

04 kol 2009, 16:13

ok, hvala :proljece

ako malo jede na užinu prije podne, da li da povećam ručak? sad jede oko 150ml za ručak.

neki put ujutro pojede i po 130ml ( obično kad je neka žitarica s voćem)...

04 kol 2009, 16:23

ja neznam koliko u ml pojede lele. nikad se nisam time zamarala i mjerila. pojede koliko može i meni je to dovoljno. jedino znam da, recimo, ujutro i popodne pojede upola manje nego za ručak. njoj tako odgovara i to mi je dovoljno.
vjerujem da će se javiti netko tko mjeri obroke :mrgreen:

04 kol 2009, 17:09

ja neću :mrgreen:
hoću reći, ni ja ne mjerim obroke (nauči se to s vremenom). ona jede koliko joj je dovoljno, kad više neće ili makne rukom žlicu ili zatvori usta i okrene glavu.
ja se ne bih zabrinjavala osim ako nije baš nejelica u pitanju i pojede po žlicu-dvije po obroku

04 kol 2009, 22:06

ma naravno da se ne zamaram (ne mjerim slijepo nego znam koliko mi stane u šalicu :) )...nego kako inače ide sa povećavanjem obroka?...to me zanima
sad će još malo 8mj napuniti...da skuham 300ml pa vidim hoće li to sve pojesti ? ja sam odoka nekako uvijek procijenila koliko bi jela...tako je bilo na počecima...onda sam povećala na cca 150-170ml..stavim 2 deci vode pa malo ukuha pa malo dodam itd :mrgreen: - kolika je ciljana količina ?
znam da je svako dijete za sebe ali ono, čisto da se orjentiram...

edit na današnju breskvu... 4 puta je kakala plus još jutros nakon buđenja...ono malo breskve zakamuflirane ju je PREotvorilo :shock: , da li da nastavim sa njom ili da pauziram?

05 kol 2009, 07:09

Kakve su bile te stolice? Kolko dugo nije imala stolice prije toga? Možda se samo dobro "ispraznila" nakon stanke, možda je od breskve, a možda uopće nije do breskve :mrgreen: a jesam pomogla :roll:

05 kol 2009, 10:26

a bile su mekše...imala je malo tvrđe prije toga ujutro....pa je sat vrem poslije breskve malo mekše...pa tako zaredom onako kao poluprobavljeno od jučer što je jela :lol koji opis...pa zadnja čini mi se ona mrkva/jabuka/breskva od ujutro....

EDIT: jučer sam probala opet sa breskvom, ovaj put pomiješala sa rižom...nekako je prošlo...rižu samu super hoće, pomiješano na prevaru tak-tak , samu breskvu ne...
ali odustajem do daljnjeg jer se opet kao i prvi dan ( to nisam pripisivala tome) malo osula ispod usta i po obrazima...slično kao i od znoja ali moguće da je i od breskve tako da odustajem...
kakala nije poslije, nego navečer tek, i to isto rjeđe. ( i jutros obilato )

ALI, za ručak jučer nešto novo. Neće jesti na žlicu! na meniju bio amarant sa mrkvicom i tikvicom.
Kako je navikavam na zgnječenu hranu, nisam sve niti pomiješala...dala sam joj komad tikvice u ruke..i sama je jela!! jedva je pojela par žličica od mene. Ako će tako nastaviti neznam kako ću to izvoditi jer ona još samostalno ne sjedi da je stavljam u hranilicu ( koju još nismo niti dofurali doma ) pa da joj dajem da jede sa pladnja. Trenutno je hranim u viperu obloženom pelenom u gotovo sjedećem položaju. U zadnje vrijeme je nemirna tako. U krilu mi neće jesti skoro nikad.

Jutros gotovo ista pjesma. :roll: Malo amaranta s jabukom kuhanom, neće. sama jabuka, neće. Zamaskirano sa hipp jabuka/mrkva, hoće. Jabuku svježu prije toga na podu sama glodala! ( a naribanu nema šanse )
Inače nema još niti jedan zub. :conf

06 kol 2009, 16:03

Karlo isto hoće već sam papati, a još je daleko od sjedenja. No mi ga hranimo u hranilici na najnižoj poziciji (mislim da je 45 stupnjeva ili čak malo niže), i dam mu ponekad komadiće hrane da sam jede - poslije perem i njega i hranilicu...

Nego, nabavila sam nešto cikle al ne bumo to sve mogli pojesti. A i ostavila bi za kasnije za Karla, budući da je eko. Pa me zanima jel se to može smrznuti i ako da, jel treba prvo pofuriti ili skroz skuhati ili nekaj treće?

06 kol 2009, 23:27

A, mene zanima na koje se začinsko bilje misli u tablici od 8 mj? :dunno

06 kol 2009, 23:44

češnjak u prahu (blaže je arome nego svježi kojega smo stavili kasnije, skupa s peršinom), bosiljak, ružmarin, kopar, origano, đumbir, cimet, menta, muškatni oraščić, anis, majčina dušica... - ovo su samo neki od začina koji se mogu davati, naravno, samo ako ih obitelj koristi jer ne vidim svrhu u začinjavanju dječje hrane začinima koje ostatak obitelji ne voli, ne koristi, ne podnosi...
količine koje se mogu dati su mikroskopske, da tako kažem, i za njih također vrijedi pravilo o 4 dana (davanje iste namirnice 4 dana za redom, da ne bude baš uvijek 3-5 dana ;))

tako se s jabukom dobro slaže cimet iako tu treba biti oprezan pa tražiti cimet porijeklom iz Indije/Indonezije, a ne iz Kine jer je u ovome drugome veći postotak kumarina koji nije baš preporučljiv ni za odrasle, a kamoli za djecu
muškatni oraščić se dobro slaže s bundevom, piletina ili puretina s češnjakom, korijandrom, bosiljkom...

07 kol 2009, 00:08

Ina misliš na ove kupovne suhe začine? Recimo, ja koristim bosiljak, kopar, peršin, češnjak...
Pa npr, prženi mljeveni sezam...
Tema je zaključana