Sada je: 11 lip 2026, 18:44.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la Diami » 22 vel 2012, 22:38

Znam za par primjera gdje je čaj od komorača i pojačao simptome/probleme. Ako želiš, možeš ga ti piti i vidjeti pomaže li joj tako. Ja kad sam ga pila, maloj je bilo gore.

Probali smo i bioGaiu i nije bilo nekog poboljšanja vidljivog, više na mojoj psihičkoj bazi da sam bar nešto pokušala.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la marinela » 23 vel 2012, 07:29

puno hvala na odgovorima...
izgleda da ništa od "instant" riješenja, već će se problem nekako riješavat kad/ako dođe do njega :)
slika
marinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Jullishka » 23 vel 2012, 11:05

koliko dugo treba da kuvam batat?
juce sam joj dala,i pola mi je ostao, zatvorila ga providnom folijom i u friz. jesam pogresila? ako mogu danas da ga kuvam, onda cu odseci taj "spoljasni" deo,naravno.
i kako sa onim"koncima" u batatu?
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Diami » 23 vel 2012, 12:28

Ja nisam imala konce baš, pa to ne znam, al možeš ih maknut jednostavno. A kuhanje ovisi na koliko velike komade narežeš, meni se brže dosta skuha od običnog krumpira. Probaj nakon 15ak minuta, pa nakon 20, probodi vilicom i kad ide kao kroz meki putar gotovo je.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 vel 2012, 12:34

ako se vodimo time da je batat neka vrsta krumpira - ja ne bih koristila naceti batat :dunno
znam da su veliki i sve...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 23 vel 2012, 14:35

Ali nisu u rodu: ;)
Na engleskom se govornom području batat naziva sweet potato, što u prijevodu znači slatki krumpir, ali nema nikakve veze s krumpirom i pripada porodici slakova (Convolvuaceae), a ne spada u porodicu pomoćnice (Solanaceae) kao krumpir.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 vel 2012, 15:42

eto ti vraga. :ajme
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la angel » 24 vel 2012, 14:57

i ja sam mislila da je to vrsta krompira :roll
Ti konci u batatu su vlakna,on je pun dijetalnih vlakana.
angel
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jullishka » 24 vel 2012, 23:14

ta vlakna je dave. ja ih ne mogu ispasirati ko coek/.
i moja sofka ne voli voce.
i ja poludim. :ajme
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la andrealea » 27 vel 2012, 01:47

cure moje drage nova sam na forumu a muci me jako prehrana...curica mi je napunila 7 miseci i oce samo da jede moksane kasice kao npr...bundeva borovnica,slatki krompir i jabuka...ili mrkva ta tkz.bjela mrkva korabica i jabuka ili voce jabuka kruska...banana jabuka...i to samo od jednog proizvodjaca a ne zivim u hrvatskoj....kuhano nece nista bar ono sto sam ja probala....misim od povrca a sto je najgore nece ni hipp ili nestle kasice koje su samo od povrca....pomagajte....ima te li kakav prijedlog sto skuhati a da joj bude primamljivo...hvala unapri!!!jed
andrealea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 28 vel 2012, 01:01

vidi tablicu moderatorica,probaj da ubacis ono sto voli sa onim sto ne voli,i kamufliraj.
ja se bar tako trudim.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 05 ožu 2012, 22:33

koji su uvjeti za početak dohrane?
malo mi je puno pročitati čitav topic.

moja cura je bila malo bolesna pa joj za iskašljavnje dajem par žličica sirupaod islandskog lišaja i čaja od slijeza tokom dana, nakon par dana je prihvatila i skužila žličicu - to me ohrabrilo i sad se veselim početku dohrane.

iako nemam namjeru još započeti, nije ni to daleko. ona pokazuje veliko zanimanje za čaše iz kojih pijemo i za neku hranu kad je gladna, ali još ne sjedi - ipak je mala, nema niti jedan zub (znam da su to neki od uputa za početak)
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la tanjabb » 05 ožu 2012, 23:08

zubi nisu uopce potrebni za pocetak dohrane.
Slobodno mozete zapoceti, vidim da ce 6 mjeseci za koji dan.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la adry » 05 ožu 2012, 23:41

Lena nije imala niti jedan zub sa 6 mjeseci niti je znala da sjedi. Na početku sam je stavljala u neki položaj na jastucima da ne bi ležala i jela.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 06 ožu 2012, 16:16

Moja je prvi zubić dobila tek nedavno. :mrgreen
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Tany » 07 ožu 2012, 01:03

znam da je najbolje vrijeme za davanje kašica od 11 pa do 2 ili 3h, ali moja curka odbija u to vreme papati kašicu, uvijek bi papala u 4 ili čak u 5h, eh moje pianje je jer može tak kasno?
danas sam joj napravila mrkvicu i cvjetaču i tolko je urlala i odbijala i bljuckala van da sam joj ipak skuhala AD i dala joj, a kad ono oko 5h ponovno ponudila i pojela sve :alc
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 ožu 2012, 07:49

To se vrIjeme preporuca da se mogu pratiti eventualne reakcije na namirnice kroz dan.
Ali, svatko ima svoj ritam. Niste prvi s tom rutinom. Ako vam tako pase, ja bi nastvila.

Edit: sad vidim da nemate ni 6mj. a vec po cvjetaci krenuli. To je ipak malo pre rano za tako tesku namirnicu.

I kad ste vi to poceli uopce???
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Tany » 07 ožu 2012, 12:09

Krenuli smo prije nešto manje od mj dana, da, sve znam o načinu razmišljanja ovdje kad bi bilo najbolje krenut s dohranom, ali ja sam tak odlučila zbog nje same, em je tražila više, a ponajviše jer je više nisam mogla gledat kak se muči s tvrdom kakicom, to su bili urlici kad je trebalo kakiti, i jadna mala crvena guza :|
Otkad smo na kašicama nijednom nije imala tvrdu stolicu :)
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrvica19 » 07 ožu 2012, 19:57

U redu ako si već krenula..probaj onda s lakšim namirnicama tipa jabuka,kruška...žitaricama...Amaranth je u našem slučaju izvrstan za tvrdu stolicu,poslije amarantha se iskaka da nije za vjerovat..točno zrnca ne mogu pokupiti.. :ajme :lol
mrvica19
Ulizica sa slatkišima

PostPostao/la moo » 07 ožu 2012, 22:39

Može pitanje ... gdje ima za kupiti amaranth pošto imamo problema sa stolicom i kako se kuha ?
slika
moo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 07 ožu 2012, 22:56

Amaranth možeš kupiti u DM-u a kuhaš ga oko 25-30 minuta.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrvica19 » 08 ožu 2012, 08:29

Da mi isto kupimo u dm-u,od alnature..On je zrnast,takav i ostaje samo što bude ljepljiv :hahaha ne znam kako da to drugačije objasniti...ja kuham pola šalice amarantha u jednoj i pol šalici vode negdje dvadesetak minuta..Fran ga je uvijek jeo smješanog s nečim(jabuka,kruška..)..Danas ga jede najčešće s jogurtom..Samog ga nije htio nikad!
mrvica19
Ulizica sa slatkišima

PostPostao/la Tany » 08 ožu 2012, 09:46

mrvica19 je napisao/la:U redu ako si već krenula..probaj onda s lakšim namirnicama tipa jabuka,kruška...žitaricama...Amaranth je u našem slučaju izvrstan za tvrdu stolicu,poslije amarantha se iskaka da nije za vjerovat..točno zrnca ne mogu pokupiti.. :ajme :lol

već smo na početku krenuli s jabukama i kruškama, rižom... sad će biti mj. kak smo na kašicama pa sam odlučila krenut s malo više povrća
A kaj se tiče Amaranth-a, znači njega kuhat tak kak je u zrnu ? možda se čini glupo pitanje, ali netreba ga samljeti ko brašno da bude? ili ga treba propasirati ko rižu ili ga jednostavno samo tak dati ? :)
slika
Tany
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 08 ožu 2012, 10:47

Nista samljeti, kuhati u zrnu i takvog ponuditi s vocem ili povrcem.
17.sati je dosta kasno za uvodjenje novih namirnica.
Cvjetacu izbaci.
Mrkva zatvara.

Procitaj nasu tablicu i dnevnik dohrane.
I ne zuri.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 ožu 2012, 22:18

Mi smo danas navršili 6 mj. i pijeli 3 žličice prve mrkvice (kuhana na pari do pola pa zgnječena - jel to ok??)
uz to je morala vodice piti da joj "potjera". jako se čudila i gadila ali je zdušno otvarala usta i fino "Žvačkala".

Meni se baš ne mili uvoditi dohranu. Moram priznati da osjećam da me dijete sve manje treba, sve više komunicira sa drugima i jako voli gledati drugu hranu, kuži za što su žlice i čaše. Na očigled raste i odvaja se od mene. Bila je bolesna i cendrava tjedan iza toga (tada je još samo isključivo dojila i nije ništa htjela u usta osim moje cike), a sada je već drugo dijete.
Dala sam joj sirup par puta i već kuži otvarti usta na žlicu, i čašu na kljun odlično koristi.

Ja sve ovo ne mogu vjerovati jer sam do jučer muku mučila kako maloj dati obrok izdojenog mlijeka kad odem na 4 h ... nije htjela ni bocu ni ništa... muko moja.
A sad... šmrc. :place

Do sada nije vodu probala a evo sad i pije sama.

Zanima me:
1. Sad mrkva par dana pa bih probala amarant. Sam par dana? Pa jel onda ide to dvoje skupa???'
2. Onda nešto treće 3 do 4 dana pa opet mogu kombinirati??? Kako? 1+1, 2+1???
3. Zašto mi malo doji po danu već par dana? Navečer je počela opet dojiti (nije mjesecima uopće) a po danu sve joj je draže od moje cice.
NIsu prepune ali ipak mislim da manje pojede.
pelene su ok - dobro piša. Da li je mlijeko jače a ona jače vuče ili je zainteresirana za bijeli svijet
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrcinela » 09 ožu 2012, 01:05

pčelica_maja_23 je napisao/la:
Zanima me:

2. Onda nešto treće 3 do 4 dana pa opet mogu kombinirati??? Kako? 1+1, 2+1???

pčelice, nove kombinacije možeš sa starima kombinirati kako god hoćeš, pa čak i neke nama neobične kombinacije kod beba prolaze - npr. tikvica - jabuka
mi smo tako, prvo novu namirnicu samu pa miješanu sa starim, a kako je dohrana odmicala nove smo odmah sa starim, kasnije, jer se neke namirnice i ne mogu baš same papati (npr meso, riba, grah, špinat itd. ali to je sve kasnije)
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mare979 » 09 ožu 2012, 12:43

Pozdrav svima, evo još jedne mame koja započinje s dohranom svoje curice. Mi smo započeli dohranu već jedno 10 - tak dana. Moja curica ima 6 mjeseci i 10 dana. Do sada sam je samo dojila. Dohrana je započela i uspješno i neuspješno. Uspješno po pitanju njenog prihvaćanja hrane, ali problem je nastao u tome što je sve zatvara. Dok sam je samo dojila imala je stolicu skoro svaki podoj, a otkako smo počeli papati papice ima stolicu svaki 3 - 4 dan. Vidim da je to muči, stomak zna biti napuhan, prdcuka stalno, plačljiva je i hoće da je se nosi. Jučer sam od očaja zvala doktoricu (nakon što je ona preplakala 1/2 dana) i ona mi je rekla da joj stavim 1/2 čepića. Uh, koje olakšanje, poslije stolice se oraspoložila i sad je sve super.
Problem mi je jer sad ne znam što da joj dam za jesti (osim mog mlijeka). Do sad je jela jabuku (4 dana), krušku (2 dana) nakon čega su počeli problem sa zatvorom. Sad joj ne davam ništa, samo dojim i tako ću još par dana dok se stolica ne izregulira. Ovo što sam joj davala bile su kupovne kašice. Dugo sam se dvoumila da li ove kašice ili da joj sama pravim. Pošto sad nemam domaćeg voća odlučila sam koristiti ove kašice do proljeća, a onda početi kupovati svježe voće i povrće.
Jučer sam u DM kupila armanath i proso, imam domaće maslinovo ulje....
Moja pitanja su:
1. Koju palentu koristite?
2. Gdje kupujete jabuke i sl. voće tj. povrće?
3. S čime bi trebala započeti dohranu?

Pozdrav svima i hvala na pomoći! :mah
mare979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrs. eastwood » 09 ožu 2012, 13:14

mare - dobro si počela - jabuka, kruška. imaš ovdje tablicu dohrane.

još uvijek imaš sačuvanih jabuka. ako si u zagrebu npr. od severa ili jos nekih provjerenih eko uzgajivaca.

pogledaj dobro na tim kasicama da je stvarno 100% jabuka ili kruska unutra. nedavno je netko postavio pitanje i uspostavilo se da je bilo u kasici i riže u nekom postotku. a riža može zatvarati.

palentu, kukuruznu ja uzimam ili od alnature u DM ili od Severa isto imaš u DMu. možete probati i proso.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la adry » 09 ožu 2012, 13:18

Mare ti si sasvim dobro krenula :D

1. Palentu ja kupujem isto u DM-u, Alnaturinu, malo se dulje kuha ali je super.
2. Ja sam jabuke imala od mame domaće kao i mrkvu, kruške, bundevu. Znam da su cure iz Zg kupovale od Severa ili možda u bio & bio. Ne znam gdje si ali možda da nađeš neku kumicu od koje ćeš nabavljati domaće.
3. Dohranu si započela baš kako treba, uzela si prve namirnice iz tablice.

Ono što možeš probati jesu tikvice jer su neke cure rekle da otvara. Mi nismo imali problema pa ne znam. Znam isto da šljiva pomaže ali je vama još rano.

Mrs E pisale smo u isto vrijeme :mrgreen - ista škola pa eto
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 09 ožu 2012, 13:28

možda je post više za drugu temu, ali evo pitam ovdje jer znam da će se maherice instant javiti :mrgreen

cure, gdje nabavljate voće i povrće - organski uzgoj? (osim severa)... otkako je ovaj zakon na snazi (nema uvoza) u Bio&Bio, Gardenu i MojBio nemaju ničega :/ mislim, imaju jabuke (samo to od voća), krumpir, mrkvu, kapulu, ciklu i pastrnjak... pastrnjak mu već izlazi na uši, mrkva ga previše zatvara, ciklu mu dajem jako malo jer je ne voli, i tako se vrtimo u krug... tivke mu dajem iz gotovih Hole kašica, ali bi radije frišku...

čekamo toplije dane jer imamo jednu baku u turopolju, ali ona nema staklenik i prodaje na malo samo sezonsko iz svog vrta... dosadio nam izbor ponuđenog

jel' moguće da naši ekologičari ne proizvode batat, tikve i tikvice razno-razne, pa čak ni korabicu :da?
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.